سه شنبه, ۱۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 4 June, 2024
مجله ویستا

چرا ماهی برای مغز خوب است؟


چرا ماهی برای مغز خوب است؟

ماهی دارای ارزش تغذیه‌ای بسیار زیادی است. ویژگی خاص ماهی که آن را بین سایر موادغذایی شاخص‌تر کرده، نوع چربی موجود در آن است. به طوری که مصرف ماهی در دوران کودکی به دلیل داشتن …

ماهی دارای ارزش تغذیه‌ای بسیار زیادی است. ویژگی خاص ماهی که آن را بین سایر موادغذایی شاخص‌تر کرده، نوع چربی موجود در آن است. به طوری که مصرف ماهی در دوران کودکی به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا۳ و مقادیر بالای سلنیوم بسیار مفید است...

اسیدهای چرب امگا۳ موجود در ماهی به دلیل تغییر ساختار اسیدهای چرب غشای سلولی اعصاب مغز (تغییر الگوی اسیدهای چرب نورون) باعث رشد و تکامل مغز، افزایش ضریب‌هوشی و یادگیری می‌شوند ولی اینکه می‌گویند مصرف ماهی به دلیل فسفری که دارد ضریب هوشی را بالا می‌برد، درست نیست چون آنچه باعث افزایش قدرت یادگیری می‌شود، امگا ۳ موجود در ماهی است، نه فسفر.

بر اساس نتایج مطالعات اپیدمیولوژیک، مصرف ماهی در دوران کودکی می‌تواند باعث بهبود عملکرد عروق شود و احتمال ابتلای فرد به بیماری‌های قلبی – عروقی را در دوران بزرگسالی کاهش دهد، همه این مسایل به اسیدهای چرب امگا ۳ مربوط می شود.

در ضمن، دختربچه‌هایی که ماهی بیشتری می‌خورند کمتر از سایر همجنسان خود در بزرگسالی مشکل قاعدگی دردناک پیدا می‌کنند. بنابراین اگر والدین از همان دوران کودکی ماهی را در برنامه غذایی فرزندانشان بگنجانند، به دلیل نقش اسیدهای چرب امگا۳ در ساختار مغز، احتمال ابتلای کودکانشان به افسردگی و اختلالات روانی کاهش می‌یابد.

سلنیوم موجود در ماهی نیز از قوی‌ترین آنتی‌اکسیدان‌ها محسوب می‌شود. البته دریافت سلنیوم احتمال ابتلا به دیابت، سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی‌–عروقی (رادیکال‌های آزاد نقش اساسی در بروز این بیماری‌ها دارند) در بزرگسالی را کاهش می‌دهد.

البته ماهی یکی از ۵ ماده غذایی بسیار آلرژی‌‌زاست بنابراین نباید به کودکان زیر یک سال داده شود زیرا سیستم جذب روده در این سن کاملا تکامل نیافته است، در نتیجه پروتئین موجود در گوشت ماهی به‌طور کامل جذب نمی‌شود اما بعد از سن یک‌سالگی، حتما ماهی را در برنامه غذایی کودک تان به مدت ۳ روز در هفته بگنجانید.

البته بهترین روش پخت ماهی به صورت بخارپز و کبابی یا طبخ در تابه‌های چدنی با حداقل روغن است. میزان اسید چرب امگا۳ تفاوت چندانی در انواع ماهی‌ها ندارد اما اگر بخواهید همان مقدار را هم در نظر بگیرید، بهتر است ماهی شیر، شوریده و سفید را در اولویت خریدتان قرار دهید. در ضمن، ماهی را تازه تهیه و در غیر این صورت حتما به تاریخ تولید و انقضا که روی برچسب بسته‌بندی‌ها درج شده، توجه کنید.

دکتر رضا غیاثوند

مدیر گروه تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان