شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

درباره ادوارد ساپیر



      درباره ادوارد ساپیر
ساجده میراحمدی

ادوارد ساپیردر سال1884 در شهرلاینبرگ در کشور آلمان متولد شد.پدرش یاکوب داوید ساپیر از یهودیان لیتوانی بود. حرفه آوازه خوانی پدرش باعث شد خانواده اش به انگلستان و سرانجام به ایالت متحده مهاجرت کنند. ادوارد در ناحیه طبقه ی پایین شرق نیویورک بزرگ شد. با استفاده از بورس تحصیلی کودکان مهاجر در دانشگاه کلمبیا درس خواند.(فکوهی،۱۹۳:۱۳۹۳).  در سال 1904 مدرک کارشناسی را در مطالعه زبانهای هند و اروپای به دست آورد.در سال 1905 مدرک کارشناسی ارشد را در رشته فقه الغه زبان آلمانی دریافت کرد.در سال 1906 برای انجام رساله دکتری خود مبنی بر زبان تاکلما به اورگون رفت.مطالعه ای که مبنای رساله دکتری وی شد.(مور،۱۱۷:۱۳۹۱) در سال 1909 مدرک دکتری خود را در رشته انسان شناسی دریافت کرد. در سال 1910 نخستین مقام دائمی خود را با عنوان رئیس موسسه مطالعاتی زمین شناسی کانادا که در اوتاوا بود به دست آورد. وی پس از تصدی این مقام تحقیقاتی را بر روی نوتکاهای کلمبیای بریتانیا و طیف وسیعی از زبان های آساباسکی انجام داد.(همان،۱۱۸). در سال 1920 مقاله ایی در مورد فرهنگ و شخصیت منتشر کرد. ساپیر که به شدت از روانشناسی فروید متاثر بود  بر وجود عامل محیطی در شکل گیری شخصیت تاکید میکرد و این را نسبت که عامل درونی در اولویت میدید. از دیدگاه ساپیر زبان یکی از عوامل اصلی شکل گیری شخصیت است و شخصیت خود عامل اصلی شکل گیری فرهنگ هاست. از این رو تنوع شخصیتی گویای تنوع فرهنگی است.(فکوهی،۲۰۲:۱۳۸۲). در سال 1921 مهمترین کتاب ساپیر تحت عنوان زبان در نیویورک منتشر شد. این کتاب کم حجم و بسیار قابل فهم، که هم برای عموم و هم برای خواص نوشته شده است. ترکیبی از بینش ساختار زبان شناسی زبان های گوناگون سرخپوستان آمریکا با سایر زبان های هم خانواده هند و اروپایی است.(فکوهی، ۱۹۷:۱۳۹۳). در سال 1925استاد دانشگاه شیکاگو بود و یک کرسی در دانشگاه را پذیرفت و در آنجا به تعلیم گروهی از دانشجویان سختکوش همت گماشت و توانست علایق خود را به عرصه معناشناسی و نیز شخصیت و فرهنگ را تکامل بخشد. این عرصه اخیر وی را بر آن داشت تا اهمیتی ویژه برای نقش فرد در فرهنگ قایل شود. (همان، ۱۱۹). در سال 1930 پیشنهاد شغلی در دانشگاه ییل را به عنوان پرفسور انسان شناسی و زبان شناسی پذیرفت. در سال 1939 به دنبال حمله قلبی در گذشت.

آثار ادوارد ساپیر:

۱. نوشته های انتخاب شده از ساپیر در مورد زبان، فرهنگ و شخصیت(۱۹۴۹):

 توسط دانشگاه کالیفرنیا منتشر شد. ساپیر در بیان فعل و انفعال فرهنگ و شخصیت و جایگاه شخص در فرهنگ پیشگام بود.اساس اندیشه او بر این باور بود:زبان یک محصول اجتماعی و فرهنگی است و بخش جدائی ناپذیر مطالعه در مورد انسان است.سهم او در این کتاب به خوبی تمایز و کیفیت پایدار او را نشان میدهد.و موضوعات اصلی این کتاب:فرهنگ ، زبان، شخصیت، انسان شناسی فرهنگی و زبان شناسی به عنوان یک علم است.

۲. زبان درآمدی بر مطالعه سخن (۱۹۲۱):

این کتاب بسیار فنی است. پاسخی است اساسی درمورد چگونگی استفاده  از زبان و نقش فرهنگی و تاریخی آن است و دارای بیانات مختلفی در مورد قانون آوایی و طبقه بندی زبان است. هدف اصلی این کتاب آن است که نشان می دهد تصور و تنوعات زبان را با توجه به زمان و مکان و روند تاریخی، نژاد، فرهنگ و هنر. دایره موضوعی شامل زبان،خصوصیات فرهنگی، معنا و اهمیت زیباشناختی ادبیات. این جز کتابهای مهم در مورد زبان و زبان شناسی است. حاوی ویژگی های رسمی و بیانات دقیق است. در مورد تاثیر زبان بر اینکه مردم چگونه فکر می کنند.و به رابطه بین زبان و زبان شناسی میپردازد.و در این کتاب مفهوم رانش زبانی را مطرح میکند . (تغییر دستوری در زبان به صورت تصادفی نیست بلکه در جهت مشخصی در حال تغییر است و در ضمن تاریخ یک زبان و خانواده زبانی به پایان می رسد.

۳. روانشناسی فرهنگی:

ادوارد ساپیر در حال برنامه ریزی برای نظریات عمده در مورد فرهنگ و روانشناسی بود. ایده های خود را در دانشگاه ییل در سال1930 ارائه کرد. این مجموعه که ارائه بیانات جامع ساپیر در مورد:فرهنگ،روانشناسی،روش و نظریه در انسان شناسی است.بحث گسترده ایست در مورد نقش زبان و دیگر سیستم های نمادین در فرهنگ ،روش مردم نگاری و تعاملات اجتماعی است

۴. زبان شناسی شمال غرب کالیفرنیا

 این کتاب زبان سرخ پوستان آمریکاییست که عمدتاً بر اساس کار میدانی دست اولش بود. بر روی سی زبان کار کرد.که با بهره گیری از فرصت گفت و گو با بومیان و اطلاع رسان هایش به کنکاش این زبان پرداخت.این حجم شامل نسخه کامل ساپیر از زبان همراه با واژگان تحلیلی و نام دقیق قوم نگاری است. حساس ترین کار میدانی زبانشناختی اش بود.

زبان و نسبیت زبانی (فرضیه ساپیر- ورف)

زبان: ساپیر که متعلق به مکتب ساختارگرایی آمریکا بود. معتقد به تاثیر ساختار زبانشناسی بر تفکر عادی گویشوران بومی زبان بود.زبان به باور ساپیر دستگاهی است که واقعیت بیرونی را برای ذهن ترجمه می کند.زبان تنها یک ابزار ارتباطی نیست، بلکه ذهنیت ما را می سازد. ساپیر در زبان شناسی و انسان شناسی بیش ترین تاثیر را از آثار فرانس بواس پذیرفت . در زمانی که بخش عمده ای از کارهای مردم نگارانه معطوف به عناصری از فرهنگ بود که مستلزم تسلط بر زبان نبودند، تاکید بواس بر فراگیری زبان های غیر غربی امری بدیع به شمار می آمد. بواس در سال ۱۹۲۱ در کتاب خود با عنوان« راهنمای زبان های بومیان آمریکا» چنین نوشت: تسلط بر زبان یک قبیله ابزاری ضروری جهت دستیابی به دانش دقیق و و کامل مردم شناختی به شمار می رود زیرا از طریق گوش دادن به گفت و گوهای بومیان و مشارکت در زندگی روزمره آنها اطلاعات فراوانی را می توان کسب نمود که برای مشاهده گری که با آن زبان آشنا نیست این اظلاعات کاملا غیر قابل دسترسی خواهد بود. مهم تر از این تلقی در باب زبان به عنوان یک ابزار تحقیقاتی این اندیشه بود که زبان می تواند تصویر دقیقی از سایر ابعاد فرهنگ نیز ارایه نماید.( مور، ۱۱۶:۱۳۹۱).

نسبیت زبانی (فرضیه ساپیر- ورف):

نام ساپیر با نام شاگردش یعنی بنجامین ورف در فرضیه مشهور ساپیر- ورف عجین شده است. این فرضیه قایل به وجود رابطه ای میان مقولات معنایی موجود در یک زبان و مقولات ذهنی است که متکلمین آن زبان به منظور توصیف و طبقه بندی امور و اشیای جهان بکار می گیرند. اما پیامدهای ضمنی این فرضیه ساده، بسیار عمیق می باشند. بر مبنای این فرضیه، درک معنا در تمامی ابعاد متفاوت آن درست به اندازه درک آواشناسی، نحو و دستور زبان حایز اهمیت می باشد که رایج ترین ابعاد تحلیل زبان شناسی تا پیش از ساپیر به شمار می روند. فرضیه ساپیر-ورف متضمن این معناست که زبان های مختلف نشانگر وجود نظام های متفاوت ادراکی هستند و تفاوت میان رفتار فرهنگی جوامع به واسطه ساختار معنای زبان- شناختی منتقل و نیز کدگذاری می شوند. مطالعه زبان متعلق به یک فرهنگ دیگر چیزی بیش از بررسی نحوه تکلم اهل آن زبان است و بررسی این مساله را نیز شامل می شود که هستی فرهنگی چگونه خلق می شود.(مور، ۱۱۷:۱۳۹۱).

انتقاد

ادوارد ساپیر زبان را اصل اندیشه، تفکر، اعتقادات و حتی فرهنگ انسان می داند که همه آنها به خاطر وجود زبان است که شکل میگیرند و زبان هر کسی شکل دهنده همه آنهاست. به این استدلال میکنند که چون اندیشه ها و تفکراتمان از طریق زبان بیان می شوند، زبان پایه و اساس شکل گیری آنهاست در حالی که همان طور که استیون پینکر اشاره میکند بسیاری از انسان ها قادر به تکلم نیستند اما قادرند فکر کنند. اندیشه کاملا از زبان جدا است و سیستم کاملا مستقلی دارند. اندیشه و زبان شاید تحت تاثیر هم باشند اما نمیتوان رابطه علی بین آنها برقرار کرد که زبان عامل اصلی شکل گیری اندیشه ماست. بسیاری اوقات انسان ها از طریق ساختن تصاویری در ذهن خودشان، بدون زبان فکر میکنند و می اندیشند. و بسیاری از تفکرات ذهن ما از طریق زبان قابل بیان نیست. ساپیر استدلال میکند که انسان ها در مناطق مختلف به خاطر داشتن زبان متفاوت، فرهنگ،  اعتقادات و جهان بینی های متفاوتی را دارند و دنیا را به صورت متفاوتی می بینند و طبقه بندی میکنند. در حالی که در جوامع امروزی شاهد هستیم که انسان هایی که به یک زبان تکلم میکنند اما دیدگاه ها و نگرش های متفاوتی در بین آنها وجود دارد، حتی ممکن است در درون یک خانواده هم تفاوت در جهان بینی و نگرش بین ٖآنها وجود داشته باشد. و حتی شاهدیم که انسان هایی که زبان های متفاوتی دارند ، تفکر و اندیشه یکسانی نسبت به مسایل مختلف وجود داشته باشد.

ارزش فرضیه  ساپیر _ورف در انسان شناسی:

نخستین ارزش این فرضیه تاثیر تاریخی انکار ناپذیر آن است. این فرضیه یکی از مفاهیم مهم نسبی گرایی فرهنگی به شمار می رود . و لذا بر تحقیقات انسان شناسی  تاثیر زیادی گذاشت. اما کانون این فرضیه، توجه انسان شناسان بر این بود که اعضای جوامع چگونه جهان های فرهنگی را که خود ساکن آن هستند توصیف و طبقه بندی می کنند. این امر به نوبه خود مطالعه ساخت فرهنگی معنا را به موضوع محوری در عرصه انسان شناسی تبدیل می کند.(مور،۱۲۷:۱۳۹۱).

نتیجه گیری

. اساس اندیشه ساپیر این بود که چگونه جوامع زبانی مختلف، جهان های فرهنگی متفاوتی دارند و آن را توصیف و طبقه بندی میکنند. ساپیر تاکید داشت که  هر زبان در جایگاه خود سیستمی کامل و بی­کم­ وکاست است که باید مطابق با شرایط خودش فهمیده شود. او زبان را به مثابه پیش­نیاز برای توسعه فرهنگ می­دانست . به اعتقاد ساپیر  بیهوده است که تصور کنیم کسی خود را ضرورتا بدون استفاده از زبان با واقعیت تطبیق می­دهد و این­که زبان صرفا ابزاری فرعی برای حل کردن مشکلات خاص در ارتباط یا تفکر است. حقیقت امر این است که "جهان واقعی تا اندازه­ی زیادی به طور ناآگاهانه براساس عادت­های زبان گروه ساخته می­شود. دو زبان هرگز به قدر کافی مشابه نیستند که به مثابه بازنمایاننده­ی واقعیت اجتماعی مشابه در نظر گرفته شوند. جهان­هایی که جوامع متفاوت در آن­ها زندگی می­کنند جهان­هایی متفاوت هستند، نه صرفا جهانی مشابه با برچسب­هایی متفاوت . ورف این موضع را با عنوان "اصل نسبیت­گرایی زبان­شناختی" تدوین کرد. ساختار دستوری هر زبانی نظریه­ای درباره ی ساختار کیهان یا متافیزیک را در خود دارد. او این دیدگاه را در بسیاری از مثال­ها درباره­ی این­که زبان­ها تا چه حد به صورت متفاوت زمان، فضا و امور را طبقه­بندی می­کنند به وضوح نشان داده است. این مسئله که آیا زبان بر اندیشه تاثیر می­گذارد و اگر چنین است تا چه اندازه­ای، یکی از موضوعات مهم انسان­شناسی زبان­شناختی باقی می­ماند.

منابع

  1. فکوهی، ناصر،(۱۳۹۳)، انسان شناسان بزرگ (رابرت گوردون، اندرو لاینز و هریت لاینز)، تهران، نشر گل آذین، چاپ اول

 مور، جری دی، (۱۳۹۱)، زندگی و اندیشه بزرگان انسان شناسی، ترجمه هاشم آقا بیگ پور و جعفراحمدی، تهران، نشر جامعه شناسان.

. فکوهی، ناصر، (۱۳۸۸)، تاریخ اندیشه و نظریه های انسان شناسی، تهران، نشرنی، چاپ ششم.

. اریکسون، هیلد، فین سورت نیلسون، (۱۳۸۷)، تاریخ انسان شناسی از آغاز تا به امروز، ترجمه علی بلوک باشی، نشر گل آذین، چاپ اول

 

.ساپیر، ادوارد، (۱۳۷۶)، زبان: درآمدی بر مطالعه سخن، ترجمه محمدعلی حق شناس، نشر سروش، چاپ اول.

 

مقدمه

در این مقاله به مفاهیم مهمی که زبان شناس و انسان شناس ساختارگرای آمریکایی به آنها پرداخته است اشاره می شود. افکار مربوط به نظرات او را مورد توجه قرار داده، همچنین به دیدگاه ساپیر در خصوص زبان کمکی بین المللی نیز پرداخته شده است. بدون شک با توجه به اهمیت عظیم این انسان شناس، این کار دشوار است که به بررسی تمام متون او پرداخته شود اما می تواند این مقاله پایه ای برای شناخت اندیشه و نظرات این انسان شناس بزرگ باشد. دیدگاه او در مورد زبان، که زبان را متفاوت از یک سیستم صرفا غریزی می داند و آن را برساخته اجتماعی می داند که فرد در آن زندگی میکند. و به بحث درباره فرهنگ و شخصیت میپردازد که زبان عامل اساسی شکل گیری آنهاست. دیدگاه ساپیر پایه ای برای شکل گیری نسبیت فرهنگی در انسان شناسی بود. ساپیر اعتقاد داشت ساختار زبان شناسی در هر محیط و منطقه ای به طور متفاوت بر تفکر گویشوران آن منطقه تاثیر میگذارد و انسان ها در محیط های زبانی و فرهنگی متفاوت جهان را به صورت متفاوتی میبینند و طبقه بندی میکنند.

زبان

از دیدگاه ادوارد ساپیر زبان وسیله ای است صرفا انسانی و غیر غریزی برای برقراری ارتباط به منظور انتقال افکار، عواطف و آرزوها از رهگذر دستگاهی متشکل از نشانه های که به طور ارادی تولید می شوند. این نشانه ها در درجه اول شنیداری اند و به وسیله اندام های گفتار تولید می شوند. زبان آدمی هیچ مبنای غریزی ندارد صرف نظر از اینکه تظاهرات غریزی و محیط طبیعی تا چه اندازه توانسته باشد در رشد و گسترش برخی عناصر گفتار همچون انگیزه عمل کنند آن نوع ارتباط انسانی یا حیوانی تازه به فرض ارتباط بودنشان که از رهگذر فریادهای غریزی و غیر ارادی صورت میگیرد به هیچ روی معنای زبان به آن صورتی که ما تکلم میکنیم نیست. سخن گفتن شبکه ای است بسیار پیچیده از تغییر ها و تعدیل هایی که در مغز و سلسله اعصاب و اندام های مولد آوا و اندام های شنیداری صورت میگیرد و به سوی ارتباط پیش می رود. نقش شش ها تنفس است و نقش بینی بویایی و سخن گفتن نقش ثانویه آنهاست. (ساپیر، ۱۹:۱۳۷۶). بشر طوری آفریده شده که بتواند به طور طبیعی راه برود پس راه رفتن فعالیتی ذاتی و زیست شناختی است اما سخن گفتن فرق میکند البته چون ساپیر از لحاظ فکری ذهن گراست، منکر ذاتی بودن قوه نطق نیست او می گوید انسان طوری آفریده شده است که می تواند سخن بگوید اما این ناشی از این واقعیت است که انسان منحصرا در طبیعت زاده نشده است بلکه در آغوش جامعه ای پرورش یافته است که مسلما او را به سنت ها و آداب و رسومش رهنمون خواهد شد. جامعه را از زندگی حذف کنید تا ببینید که انسان علارغم حذف جامعه شیوه راه رفتن را یاد خواهد گرفت اما هرگز رسم سخن گفتن را یاد نخواهد گرفت. (آقا گل زاده ، ۱۳۸۲) ساپیر در زبان شناسی و انسان شناسی بیش ترین تاثیر را از آثار فرانس بواس پذیرفت . در زمانی که بخش عمده ای از کارهای مردم نگارانه ععطوف به عناصری از فرهنگ بود که مستلزم تسلط بر زبان نبودند، تاکید بواس بر فراگیری زبان های غیر غربی امری بدیع به شمار می آمد. بواس در سال ۱۹۲۱ در کتاب خود با عنوان« راهنمای زبان های بومیان آمریکا» چنین نوشت: تسلط بر زبان یک قبیله ابزاری ضروری جهت دستیابی به دانش دقیق و و کامل مردم شناختی به شمار می رود زیرا از طریق گوش دادن به گفت و گوهای بومیان و مشارکت در زندگی روزمره آنها اطلاعات فراوانی را می توان کسب نمود که برای مشاهده گری که با آن زبان آشنا نیست این اظلاعات کاملا غیر قابل دسترسی خواهد بود. مهم تر از این تلقی در باب زبان به عنوان یک ابزار تحقیقاتی این اندیشه بود که زبان می تواند تصویر دقیقی از سایر ابعاد فرهنگ نیز ارایه نماید.(مور، ۱۱۶:۱۳۹۱).

 جهانی بودن زبان

هیچ واقعیت عامی درباره زبان نیست که به اندازه چهانی بودن آن، شگفت آور و تفکربرانگیز باشد. هیچ کس نمی تواند ادعا کند که قومی را میشناسد که زبان مردمش کاملا رشد یافته و پرورده نباشد. چون بوشمنهای آفریقای جنوبی نیز در قالب دستگاه نمادینی چنان پر مایه غنی صحبت میکنند که در ماهیت خود با زبان فرانسویان فرهیخته از هر لحاظ سنجش پذیر است. جنبه های بنیادین و ضروری زبان مانند تکوین دستگاه آوایی منسجم،پیوند دقیق و مشخص میان عناصر زبان و مفاهیم و بلاخره تمهید ظریف و حساس ابزارهای لازم برای بیان صوری روابط همه در هر زبانی که ما میشناسیم در کامل ترین و نظام یافته ترین شکل به چشم میخورد. بسیاری از زبان های اقوام ابتدایی از چنان شکل، غنای صوری و جلال نهفته ای برخوردارند که یکجا و یکسره خط بطلان بر هر زبان شناخته شده ای میکشد. در زبان چنان تنوعی است که که کمتر از بعد جهانی بودن آن پرشکوه و تکان دهنده نیست. همه میدانند که ما هر فکری را در صورت ها و قالب های گوناگون میتوانیم بازگو کنیم. زبان میراث بیسار کهن آدمی است. جای تردید است که در میان سرمایه های فرهنگی چیزی کهن تر از زبان وجود داشته باشد. من اعتقاد دارم که زبان بیش از تمام جریان های مادی شکل گرفته است. و هیچ یک از آنها پیشرفت نمی کرد مگر اینکه این ابزار معنی دار شکل گرفته باشد. (ساپیر۴۳:۱۳۷۶)

رانش در زبان

زبان صرفا در مکان گسترش نمی یابد و صرفا سلسله ای از بازتاب ها نیست که از تصاویر همانند و بی زمان ساطع شده باشد و یک بار و برای همیشه بر ذهن افراد سایه اندازد. زبان در بستر جریانی که خود آن را میسازد و در بستر زمان حرکت میکند زیرا زبان رانش دارد. اگر زبان شاخه به شاخه هم نمیشد و به گویش های گوناگون هم تجزیه نمیشد، اگر زبان همواره همان طور که هست تداوم میافت باز هم جاودانه و در حال حرکت بود و به طور وقفه ناپدیری مختصات تازه ای برای خود پدید می آورد. اندک اندک به زبانی تبدیل میشد و با زبان آغازین چندان فرق داشت که عملا میشد آن را زبانی تازه قلمداد کرد(ساپیر،۲۲۰:۱۳۷۶).

طبقه بندی زبان

۱. زبان تحلیلی: هرگز مفاهیم متعدد در قالب یک کلمه با هم ترکیب نمی شوند مثل چینی و یا به اقتصاد تمام به این کار دست میزنند مثل انکلیسی و فرانسه. جمله در درجه اول اهمیت دارد و کلمه توجه کمتری را به خود حلب میکند. زبان ترکیبی: مفاهیم به طور انبوه گرد هم خوشه میزنند و کلمه مقامی برتر پیدا میکند و به لحاظ اجزای سازنده غنی ترند ولی به آن گرایش دارند که دامنه معانی عینی را در محدوده هر کلمه یگانه پایین می آورند.۳. زبان چند ساختی: بیش اندازه ترکیبی است. آرایش و گسترش کلمه در این زبان ها بسیار زیاد است. در زبان چند ساختی مفاهیمی را که ما سخنگویان زبان های دیگر در تصورمان نمی گنجد که بتوانیم به طور وابسته بیان کنیم در قالب وند های اشتقاقی بیان می شوند در حالی که مفاهیم مجرد تر از قبیل روابط نحوی نیز به کمک همین واحد کلمه در این زبان بیان می شوند. اینها همگی کمی و نسبی اند یعنی یک زبان می تواند از یک نظر تحلیلی و از نظر دیگر ترکیبی قلمداد شود.(ساپیر،۱۹۳:۱۳۷۶).

ساپیر طبقه بندی دیگری را نیز از زبان بیان میکند

۱. مفاهیم دستوری:ارتباط واژه ها با یکدیگر در یک جمله. ۲. مفاهیم بنیادی و عینی: هیچ گونه ارتباطی با یکدیگر ندارند مانند واژه مزرعه. ۳. مفاهیم اشتقافی: معنای جمله را تغییر میدهند بدون اینکه در بخس های دیگر جمله تاثیری بر جای بگذارند مانند زارع. ۴. مفاهیم ارتباط عینی: بیانگر روابطی خارج از عرصه معنایی خود واژه است مانند زارعین. ۵. مفاهیم ارتباطی اصیل: عمدتا شکل تجریدی دارند و عناصر عینی را به یکدیکر مربوط میکنند و این روابط بیش تر نحوی می باشند مانند ترکیب واژه ها در جمله زارعین را نگاه کنید. مفاهیم نوع اول و چهارم اساسی بوده و جوهره هستی کلیه زبان ها را تشکیل میدهند و مفاهیم دوم و سوم امکان دارد به صورت مستقل یا در ارتباط با یکدیگر به وجود بیایند و یا اصلا وجود نداشته باشند. در این طبقه بندی، جنبه های منفی ساخت صرفی زبان ها مورد توجه قرار نگرفته ولی تمایز آشکار می شود. (هورن،۵۲:۱۳۶۱)

زبان، فرهنگ و شخصیت

مکتب فرهنگ و شخصیت که در دهه ی ۳۰ میلادی در دانشگاه شیکاگو در میان شاگردان فرانس بواس ظاهر شد و توانست رشد زیادی کند به طوریکه در طول چند دهه تاثیر به سزایی بر انسان شناسی فرهنگی آمریکا بگذارد. سرآغاز کار این مکتب با کارهای زبان شناس و انسان شناس آمریکایی ادوارد ساپیر پیوند خورده است ساپیر که به شدت از روانشناسی فروید متاثر بود  بر وجود عامل محیطی در شکل گیری شخصیت تاکید میکرد و این را نسبت که عامل درونی در اولویت میدید. از دیدگاه ساپیر زبان یکی از عوامل اصلی شکل گیری شخصیت است و شخصیت خود عامل اصلی شکل گیری فرهنگ هاست. از این رو تنوع شخصیتی گویای تنوع فرهنگی است.(فکوهی،۲۰۲:۱۳۸۲). محیط زندگی شخص در جها بینی و رشد شخصیت اثر دارد و زبان یکی از عومل اصلی محیط شخص است، بنابراین زبان نه تنها در جهان بینی بلکه بر روی اندیشه شخص هم تاثیر میگذارد (فکوری، (۱۳۸۲). ساپیر معتقد است زبان عامل اساسی هم در شکل گیری شخصیت یک فرد و هم در شکل گیری فرهنگ است و شخصیت و فرهنگ یک فرد تحت تاثیر زبان فرد که یکی از ابزارهای اساسی محیط زندگی فرد هست شکل میپگرند.

زبان کمکی بین المللی(اسپرانتو)

ساپیر کارکردهای زبان بین المللی را این طور بیان میکند: زبان بین المللی کمکی باید به عنوان یک پایگاه گسترده برای هر نوع خدمت به تفاهمات بین المللی باشد. به این معنی که این زبان برای بیان مربوط به روح انسان است که از منافع محلی، منافع بیشتری برای انسان دارد. که به نوبه خود بتواند هر چیزی را و همه منافع انسان ها را بیان کند. ساپیر می دانست که بزرگترین مشکل برای این زبان که گسترش پیدا کند این است که مردم مجبورند آن چیزی را یاد بیگیرند که با زبان خودشان متفاوت است. وقتی این زبان آزادانه پذیرفته شود برای همه، حس مشترکی برای همه ایجاد میکند. بنابراین یک زبان بین المللی باید بر اساس انتخاب آزاد پذیرفته شود و آن باید یک زبان ساده، منظم، منطقی، خلاق و امکان پذیر باشد. از نظر ساپیر در این زبان باید گذاشته شود حداقل خواسته های هر کسی که می خواهد آن را یاد بگیرد و باید این زبان بیشترین کارکرد را انجام دهد. ساپیر بیان میکند که یک زبان می تواند یک ابزار استاندارد ترجمه شده و مرتبط با همه زبان های دنیا باشد. و این زبان باید کاملا یک مقیاس زبانی باشد. ساپیر اعتقاد دارد تفاوت این زبان مصنوعی نسبت به زبان محلی در این است که زبان مصنوعی به صورت طولانی استفاده نمی شود. زبان مصنوعی دارای مزیت های زیادی است که زبان طبیعی فاقد آن است اما استفاده کمتر از زبان اسپرانتو به خاطر ترس عمومی استفاده از زبانی غیر از زبان مادری است.ساپیر اعتقاد دارد که بسیاری از مشکلات زبان های بین المللی دقیقا در عدم شفافیت این زبان نهفته است. روح تجزیه و تحلیل منطقی برای استفاده از این زبان باید در عمل ترکیب شود همراه با فشار عملی برای تصویب نوعی از زبان بین المللی. ساپیر در واقع پاسخ روشنی برای چگونگی این زبان ارایه نمیدهد از نظر او این زبان هست یک آرزو نه یک راه حل. جست و جو برای یک زبان مصنوعی بین المللی سال های زیادی را می طلبد هر چند که امروزه تلاش هایی برای ساخت یک زبان صورت گرفته است که انسان ها با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. ادوارد ساپیر در این باره دیدگاهش را بیان کرد اما شناخت کافی نداشت (Kulczycki، ۲۰۰۸)

فرضیه ساپیر – ورف

نام ساپیر با نام شاگردش یعنی بنجامین ورف در فرضیه مشهور ساپیر- ورف عجین شده است. این فرضیه قایل به وجود رابطه ای میان مقولات معنایی موجود در یک زبان و مقولات ذهنی است که متکلمین آن زبان به منظور توصیف و طبقه بندی امور و اشیای جهان بکار می گیرند. اما پیامدهای ضمنی این فرضیه ساده، بسیار عمیق می باشند. بر مبنای این فرضیه، درک معنا در تمامی ابعاد متفاوت آن درست به اندازه درک آواشناسی، نحو و دستور زبان حایز اهمیت می باشد که رایج ترین ابعاد تحلیل زبان شناسی تا پیش از ساپیر به شمار می روند. فرضیه ساپیر-ورف متضمن این معناست که زبان های مختلف نشانگر وجود نظام های متفاوت ادراکی هستند و تفاوت میان رفتار فرهنگی جوامع به واسطه ساختار معنای زبان- شناختی منتقل و نیز کدگذاری می شوند. مطالعه زبان متعلق به یک فرهنگ دیگر چیزی بیش از بررسی نحوه تکلم اهل آن زبان است و بررسی این مساله را نیز شامل می شود که هستی فرهنگی چگونه خلق می شود.(مور، ۱۱۷:۱۳۹۱). بنا بر این فرضیه زبان ها در نحو، دستور و واژگان عمیقا با هم اختلاف دارند، و این اختلاف ها تفاوت های عمیقی را در شیوه های ادراک و زندگی به کار برندگان زبان در جهان به بار می آورند. از این رو یک سخنور هپی جهانی متفاوت از جهان یک اروپایی انگلیسی زبان را درک میکند. زبان هپی به لحاظ اسم ها فقیر و به لحاظ فعل ها غنی است. از این رو، این زبان کمک میکند که جهان بینی هپی ها از لحاظ حرکت و فرایند غنی، لیکن از لحاظ اشیا فقیر باشد. بر خلاف زبان هپی، در زبان های اروپایی اسم ها بیشتر و فعل ها کمتر است. بیش و کم بودن اسم و فعل در این زبان ها، اروپاییان را به حمایت از یک جهان بینی متمرکز بر اشیا، برمی انگیزد. (اریکسن، نیلسن، ۱۵۰:۱۳۸۶).

انتقاد

ادوارد ساپیر زبان را اصل اندیشه، تفکر، اعتقادات و حتی فرهنگ انسان می داند که همه آنها به خاطر وجود زبان است که شکل میگیرند و زبان هر کسی شکل دهنده همه آنهاست. به این استدلال میکنند که چون اندیشه ها و تفکراتمان از طریق زبان بیان می شوند، زبان پایه و اساس شکل گیری آنهاست در حالی که همان طور که استیون پینکر اشاره میکند بسیاری از انسان ها قادر به تکلم نیستند اما قادرند فکر کنند. اندیشه کاملا از زبان جدا است و سیستم کاملا مستقلی دارند. اندیشه و زبان شاید تحت تاثیر هم باشند اما نمیتوان رابطه علی بین آنها برقرار کرد که زبان عامل اصلی شکل گیری اندیشه ماست. بسیاری اوقات انسان ها از طریق ساختن تصاویری در ذهن خودشان، بدون زبان فکر میکنند و می اندیشند. و بسیاری از تفکرات ذهن ما از طریق زبان قابل بیان نیست. ساپیر استدلال میکند که انسان ها در مناطق مختلف به خاطر داشتن زبان متفاوت، فرهنگ،  اعتقادات و جهان بینی های متفاوتی را دارند و دنیا را به صورت متفاوتی می بینند و طبقه بندی میکنند. در حالی که در جوامع امروزی شاهد هستیم که انسان هایی که به یک زبان تکلم میکنند اما دیدگاه ها و نگرش های متفاوتی در بین آنها وجود دارد، حتی ممکن است در درون یک خانواده هم تفاوت در جهان بینی و نگرش بین ٖآنها وجود داشته باشد. و حتی شاهدیم که انسان هایی که زبان های متفاوتی دارند ، تفکر و اندیشه یکسانی نسبت به مسایل مختلف وجود داشته باشد.

نتیجه گیری

ساپیریکی از پیشگامان زبانشناسی ساختاری آمریکا و از تاثیر‌گذار‌ترین شخصیت‌ها در چندین مکتب زبانشناسی بود. مطالعات ساپیر هم در زبان‌ها بود و هم در رفتارگرایی فرهنگی و شکل‌گیری شخصیت. ساپیر اعتقاد داشت که زبان، درک انسان را می‌سازد. او به ارتباطات میان شخصیت، ‌گفتار و رفتار اجتماعی می‌پرداخت. او اعتقاد داشت که ما با زبان تنها عقایدمان را بیان نمیکنیم بلکه زبان شکل دهنده فرهنگ، شخصیت و اندیشه ماست و تمام دنیای بیرونی و درونی ما ساخته و پرداخته زبان ماست. او یکی از نخستین دانشمندانی بود که به رابطه میان مطالعات زبانی و انسان‌شناسی پی برد. نظریه ساپیر – ورف می‌گوید: زبان بر چگونگی درک افراد از واقعیت تاثیر می‌گذارد. به زبان ساده،‌ محتوای زبان با محتوای فرهنگ در ارتباط است و ساختار زبان به ساختار فرهنگ وابسته است. این فرضیه یکی از مفاهیم مهم نسبی گرایی فرهنگی به شمار می رود و تاثیرات زیادی در علم انسان شناسی گذاشت. ساپیر به بررسی رابطه ادبیات با زبانشناسی می‌پرداخت و به موسیقی از چشم‌انداز زبانشناسی نگاه می‌کرد. او مردم‌شناسی و روان‌شناسی را از رهگذر همین علم مرور ‌کرد. ساپیر معتقد است ، زبان روش انسانی و غریزی برای برقراری ایده ها، احساسات و خواسته هاست او می‌گوید: هر زبان دستور زبان خود را دارد و از این لحاظ هیچ زبانی نسبت به دیگری برتر نیست. او زبان را نظامی نمادین و همگون می‌داند که برای ارتباط و اندیشیدن به کار می‌رود. اساس اندیشه ساپیر این بود که چگونه جوامع زبانی مختلف، جهان های فرهنگی متفاوتی دارند و آن را توصیف و طبقه بندی میکنند. ساپیر تاکید داشت که  هر زبان در جایگاه خود سیستمی کامل و بی­کم­ وکاست است که باید مطابق با شرایط خودش فهمیده شود. او زبان را به مثابه پیش­نیاز برای توسعه فرهنگ می­دانست . به اعتقاد ساپیر  بیهوده است که تصور کنیم کسی خود را ضرورتا بدون استفاده از زبان با واقعیت تطبیق می­دهد و این­که زبان صرفا ابزاری فرعی برای حل کردن مشکلات خاص در ارتباط یا تفکر است. حقیقت امر این است که "جهان واقعی تا اندازه­ی زیادی به طور ناآگاهانه براساس عادت­های زبان گروه ساخته می­شود. دو زبان هرگز به قدر کافی مشابه نیستند که به مثابه بازنمایاننده­ی واقعیت اجتماعی مشابه در نظر گرفته شوند. جهان­هایی که جوامع متفاوت در آن­ها زندگی می­کنند جهان­هایی متفاوت هستند، نه صرفا جهانی مشابه با برچسب­هایی متفاوت . ورف این موضع را با عنوان "اصل نسبیت­گرایی زبان­شناختی" تدوین کرد. ساختار دستوری هر زبانی نظریه­ای درباره ی ساختار کیهان یا متافیزیک را در خود دارد. او این دیدگاه را در بسیاری از مثال­ها درباره­ی این­که زبان­ها تا چه حد به صورت متفاوت زمان، فضا و امور را طبقه­بندی می­کنند به وضوح نشان داده است. این مسئله که آیا زبان بر اندیشه تاثیر می­گذارد و اگر چنین است تا چه اندازه­ای، یکی از موضوعات مهم انسان­شناسی زبان­شناختی باقی می­ماند.

 منابع

مور، جری دی، (۱۳۹۱)، زندگی و اندیشه بزرگان انسان شناسی، ترجمه هاشم آقا بیگ پور و جعفراحمدی، تهران، نشر جامعه شناسان.

اریکسون، هیلد، فین سورت نیلسون، (۱۳۸۷)، تاریخ انسان شناسی از آغاز تا به امروز، ترجمه علی بلوک باشی، نشر گل آذین، چاپ اول

فکوهی، ناصر، (۱۳۸۲)، تاریخ اندیشه و نظریه های انسان شناسی، تهران، نشرنی، چاپ دوم.

فکوری، ابراهیم، (۱۳۸۲)، رابطه زبان و اندیشه از دیدگاه روانشناسی، مجله ایران شناسی، شماره ۵۹: ۵۴۹-۵۵۶

آقا گل زاده، فردوس ، (۱۳۸۲)، نگاهی به تفکر و زبان، تهران، نشریه تازه های علوم شناختی، دوره ۵،  شماره ۱۷.

ساپیر، ادوارد، (۱۳۷۶)، زبان: درآمدی بر مطالعه سخن، ترجمه محمدعلی حق شناس، نشر سروش، چاپ اول.

هورن، کلیبی م ، (۱۳۶۱)، طبقه بندی زبان و نظریه های قرن نوزدهم، ترجمه ابولقاسم سهیلی، تهران، مرکز نشر دانشگاهی، جلد اول.

14. Kulczycki, E., (2008), Edward Sapir View about International Auxiliary Language, Journal Language Community, Publication: Date, PP 1-2.

 

آثار مهم ادوارد ساپیر

گردآورنده: ساجده میراحمدی

مقدمه

ادوارد ساپیر که از پیشگامان زبان شناسی ساختاری آمریکا و از تاپیر گذارترین شخصیت ها در چند مکتب زبان شناسی بود، تحت تاپیر فرانس بواس، بنیان گذار انسان شناسی آمریکایی نوین، به سمت انسان شناسی تغییر گرایش داد. به ارث رسیدن علاقه­ی بواس به زبان­های «سرخپوست»ی به شاگرد او ادوارد ساپیر دستاوردهای مهمی را نه فقط در زبان­شناسی هندی آمریکایی که در مطالعه­ی زبان به طور کلی بر جای گذاشت. از این مهم­تر دیدگاه بواس درباره­ی ضرورت وجود زبان برای اندیشه­ی انسانی و در نتیجه برای فرهنگ انسان، به تز اساسی انسان­شناسی فرهنگی آمریکایی در ربع قرن نخست این قرن بدل شد.  سهم اصلی ادوارد ساپیر در این حوزه در رابطه، زبان شناسی آمریکای بومی، هند و اروپایی، زبان شناسی عمومی، انسان شناسی آمریکای سرخپوستی، انسان شناسی عمومی و آنچه تحت عنوان فرهنگ و شخصیت و یا انسان شناسی روانپزشکی نامیده می شود است. مهم ترین آثار ساپیر زبان بود که در سال ۱۹۲۱ منتشر شد و تنها کتابی بود که او در تمام دوران زندگیش به تکمیل آن پرداخت. در این قسمت به معرفی چند تا ازآثار ادوارد ساپیر می پردازیم که هر کدام به نوعی نشان دهنده دیدگاه این زبان شناس و انسان شناس آمریکایی است.

۱. چیدمان این آثار بر اساس سال انتشار اثر می باشد.

۲.  در آخر منابعی را که برای معرفی بعضی از این آثار استفاده کرده ام نیز آورده شده است.

1. Sapir, E., (1909), Takelma Texts, Philadelphia, University Museum Press.

۱. متون تاکلما

ساپیر در سال ۱۹۰۶ برای مطالعه زبان تاکلما به اورگون رفت: مطالعه ای که مبنای رساله دکتری وی شد. بندیکت در این باره می گوید:« دشواری های زبان تاکلما پایان نامه او را بسیار جالب کرده بود و او در کار زبان شناسی شاگرد هیچ کی نبوده است و استعدادهای او در ریخت شناسی و آواشناسی در همین کار دوران جوانی به مانند یک دانشجوی سختکوش و پر سابقه نمایان است.» و دو مقاله نیز در باب مردم شناسی تاکلما در نشریه انسان شناسی آمریکا و نشریه فولکور امریکا منتشر ساخت.(مور،۱۱۷:۱۳۹۱). این کتاب به طور دقیق قبل از سال ۱۹۲۳ منتشر شده است . یک کتابی است با معرفی شخصیت های عجیب و غریب در مورد سرخپوستان آمریکا که بیان شده است. و دارای اشتباهات تایپی زیادی است. این کتای دارای عیوب زیادی مانند صفحات گم شده، تاری، تصاویر فقیر، علایم سیار و ... که بخشی از موضوع اصلی است. با این حال یک اثر کاملا فرهنگی است که با وجود نقایص زیاد آن را انتخاب کرده ایم برای اینکه دوباره ویرایش و چاپ شود. تاکلما گروهی از سرخپوستان آمریکا بوده اند که در اصل در دره سرکش در شمال کالیفرنیا شناخته شده هستند. و در امتداد رودخانه زندگی میکنند. تاکلما نام کسانی است که در طول رودخانه زندگی میکنند.

 2. Sapir, E., (1914), Takelma Texts and Notes on Chasta Costa Phonology and Morphology, New York, Publisher: Kessinger Publishing/LLc.

۲. متون تاکلما و نکاتی در مورد واج شناسی و مرفولوژی چاستا کوستا

این گویش در بخش بزرگی از جنوب غربی اورگان و یک سرزمین به هم پیوسته در شمال غربی کالیفرنیا وجود دارد. تعداد زیاد لهجه هایی که ظاهرا به صورت کاملا مجزا و متفاوت صحبت میکنند. گروهی که به این زبان صحبت میکنند، اقوام و گروه هایی هستند از شرق اقیانوس آرام، در امتداد رودخانه بالای اورگون و رودخانه پایین تر سرکش. برخی از قبایل مانند تولو و پتکو مردمان ساحلی هستند. در حالی که برخی از لهجه های جنوب کالیفرنیا به خصوص هوپی و کاتو به گونه ای دیگر صحبت میکنند. این مجموعه با توجه به علاقه زبان شناس آمریکایی به گویش شعبه اورگان و کالیفرنیا گرداوری شد . امید است این کتاب بتواند نکاتی در مورد این گویش و حداقل برخی از ارزش های سرخپوستان کوستا را بیان کند.  در این گویش صداهایی صرفا تا حدودی عجیب و غریب و بیرون کشیده وجود دارد. و درک آن نسبت به مناطق دیگر متفاوت است.

3. Sapir, E., (1917), Dreams and Gibes, Boston, The Poet Lore Company.

۳. رویاها و کنایه ها

این کتاب جز کارهای اولیه و مهم ادوارد ساپیر هست. نشان دهنده تولید یک کار مهم تاریخی است. و تمام تلاش حفظ همان کار اولیه و قبلی است. و در صورت چاپ مجدد آن باید شخصیت های تاریخی و موضوع اصلی این کتاب حفظ شود. ما بر این باوریم ای یک اثر مهم فرهنگی است و حفظ آرشیو اصلی آن بسیار مهم است. این یک کتاب کمیاب و باستانی است و با توجه به قدمت آن ممکن است عیوبی مانند علایم، نمادها، یاداشت های حاشیه ای و صفحات ناقص داشته باشد. این یک نسخه بدون تصاویر است و ممکن است غلط املایی متعدد و یا متن از دست رفته زیادی داشته باشد.

4. Sapir, E., (1921), Language; In Introduction to the Study of Speech, New York, Harcoud, Brace And Company.

۴. زبان: درآمدی بر مطالعه سخن

زبان شناس و انسان شناس مشهور ادوارد ساپیر در این کتاب بیان میکند: این کار برای نشان دادن زبان در ارتباط با دیگر منافع اساسی، مشکلات فکری، روند ماهیت تاریخی، نژاد، فرهنگ و هنر است. این کتاب شامل یازده فصل است. فصل اول شامل مقدمه است که به تعریف زبان می پردازد. زبان وسیله ای است صرفا انسانی و غیر غریزی ، برای ایجاد ارتباط، به منظور انتقال افکار، عواطف و آرزوها، از رهگذر دستگاهی متشکل از نشانه هایی که به طور ارادی تولید می شوند. این نشانه ها در درجه اول شنیداری اند و به وسیله اندام های گفتار تولید می شوند. زبان هیچ مبنای غریزی ندارد.(ساپیر،۱۹:۱۳۷۶). فصل دوم شامل عناصر گفتار است. که شامل جهانی بودن زبان است. ساپیر در این کتاب بیان میکند که همه زبان ها در همه قبیله ها و کشور ها کامل و جامع هستند. در زبان چنان تنوعی است که بیشتر از بعد جهانی بودن آن هیچ چیز پر شکوه و تکان دهنده نیست.(همان،۴۳). فصل سوم :شامل صداهای زبانی است. فصل چهارم شامل : فرم های زبان و پردازش های دستوری. فصل پنجم: شامل مفاهیم دستوری است. فصل ششم شامل انواع ساختار زبانی است. طبقه بندی های زبان را بیان میکند. شامل زبان های ترکیبی، تحلیلی و چند ساختی است. فصل هفتم، رانش زبانی را مطرح میکند که زبان یک محصول تاریخی است که تغییرات زبانی به صورت خود به خودی نیست بلکه در جهت معینی حرکت میکنند. زبان صرفا در مکان گسترش نمی یابد و صرفا سلسله ای از بازتاب ها نیست که از تصاویر همانند و بی زمان ساطع شده باشد و یک بار و برای همیشه در ذهن افراد سایه اندازد. زبان رانش دارد در بستر زمانی که خود آن را می سازد و بر روی خط زمان حرکت میکند. به بیان شکل گیری گویش ها می پردازد.(همان،۲۲۶) فصل هشتم شامل بیان زبان در قالب یک محصول تاریخی است. همچنین شامل: قانون آوایی، تشابه در رانش در بین زبان ها، نظم قانون آوایی، نفوذ مرفولوژیکی در مورد تغییرات آوایی و ویژگی های جدید ظاهری با توجه به تغییر آوایی است.فصل نهم شامل چگونگی نفوذ زبان ها بر یکدیگرو تاثیرات زبانی به علت تماس های بین فرهنگی است. زبان ها نیز مثل فرهنگ ها به ندرت می توانند خودکفا باشند. ضرورت مراوده موجب می شود که سخنگویان یک زبان با زبان های همسایه و یا زبان هایی که به لحاظ فرهنگی برترند، در تماس مستقیم یا غیر مستقیم قرار گیرند.(همان،۲۷۵). فصل دهم شامل زبان، نژاد و فرهنگ است. نمی توانیم بپذیریم که زبان و فرهنگ رابطه علی با هم دارند. فرهنگ هر آن چیزی است که جامعه انجام می دهد و می اندیشد و فرهنگ را می توان گزینش معتبر جامعه دانست. و زبان شیوه خاص آن جامعه برای بیان تمامی آن تجربیات است و از طرفی نژاد و زبان هم با یکدیکر مطابقت ندارند.(همان،۲۹۳). فصل یازدهم شامل زبان و ادبیات است. زبان برای ما حکم چیزی به مراتب بیشتر از دستگاه انتقال اندیشه و پیام را دارد. جامعه  ایی است نامریی که روان ما را در خود فرا میگیرد و بر بیان نمادین روح ما صورتی از پیش تعیین شده می پوشاند. و وقتی این بیان اعتبار و ارزش فوق العاده ای داشته باشد آن را ادبیات مینامیم.(همان،۳۰۷)

5. Sapir, E., (1949), Culture, Language and Personality: Selected Essays, California, Published: University Of California Press.

۵. نوشته های انتخاب شده از زبان، فرهنگ و شخشیت

مکتب فرهنگ و شخصیت که در دهه ی ۳۰ میلادی در دانشگاه شیکاگو در میان شاگردان فرانس بواس ظاهر شد و توانست رشد زیادی کند به طوریکه در طول چند دهه تاثیر به سزایی بر انسان شناسی فرهنگی آمریکا بگذارد. ادوارد ساپیر در میان دانشمندان و پژوهشگران و همکاران خود در صحبت نادر بود. نوشته های او در مورد مشکلات پیش رو در انسان شناسی فرهنگی، روانشناسی و زبان شناسی با بینش تحریک آمیز خودش و کنترل قابل توجهی از اطلاعات واقعی برای همه برجسته هستند. مقاله طولانی او در مورد زبان که درست اصل مطالعه خود او بود، باعث کشف جنبه های مختلف این موضوع شد. تاکید او بر این واقعیت هست که زبان، یک محصول فرهنگی و اجتمایی است و کمک به زبان شناسی بخش جدایی ناپذیری از مطالعه در مورد انسان است. ساپیر درست در بیان فعل و انفعال، کنش و واکنش فرهنگ و شخصیت در میان همکاران دیگر خود پیشگام بود. و این زمینه بسیاری از مقالات کلاسیک او در علوم اجتمایی پیشگام بود. این نه تنها سهم مهم ادوارد را در این موضوع نشان می دهد بلکه به خوبی تمایز و کیفیت پایدار از کار او را هم در این موضوع بیان میکند.  ساپیر که به شدت از روانشناسی فروید متاثر بود  بر وجود عامل محیطی در شکل گیری شخصیت تاکید میکرد و این را نسبت که عامل درونی در اولویت میدید. از دیدگاه ساپیر زبان یکی از عوامل اصلی شکل گیری شخصیت است و شخصیت خود عامل اصلی شکل گیری فرهنگ هاست. از این رو تنوع شخصیتی گویای تنوع فرهنگی است.(فکوهی،۲۰۲:۱۳۸۸). ادوارد ساپیر در مقاله «فرهنگ، زبان و شخصیت» فرهنگ را عبارت از سیستم رفتارها و حالت­های متکی بر ضمیر ناخودآگاه می­داند به نظر وی «فرهنگ یک گروه شامل انواع مدل­های اجتماعی رفتار است که بوسیله همه یا اکثریت اعضای گروه جامعه عمل به خود می­پوشد و جامعه در حقیقت یک اصطلاح فرهنگی است که افراد به نسبت روابطی که با یکدیگر دارند برای بیان بعضی از صور رفتارهای خود به کار می­برند موضوعات اصلی جمع آوری شده از ادوارد ساپیر در این کتاب، عبارتند از: فرهنگ: واقعی و غیر واقعی(تمایز او میان فرهنگ های «حقیقی» و «جعلی»، یک اخطار نظری علیه خطرات جامعه است ـ از قبیل جامعه ی صنعتی غرب که ساپیر در آن زندگی می کرد ـ که به درستی نیازهای اعضایش را تشخیص نمی دهد. یک فرهنگ حقیقی، فرهنگی است که بین نیازهای اجتماعی و فردی هماهنگی ایجاد می کند. در عوض یک فرهنگی جعلی، فرهنگی است که در آن فرد به کارهای ناامیدکننده و بیهوده به نام کارآمدی بیشتر رانده می شود. در یک فرهنگ حقیقی، «عمده ی فعالیت های افراد بایستی مستقیما انگیزش های خلاق و احساساتی اش را ارضا کند، بایستی همواره چیزی بیشتر از وسیله ها و راههایی جهت دست یافتن به موفقیت باشد). ، معنای دین، زبان، انسان شناسی فرهنگی و روان پزشکی و پیکره زبان شناسی به عنوان یک علم است. ساپیر در سال ۱۹۲۵ مشتاقانه یک کرسی در دانشگاه شیکاگو پذیرفت و توانست علایق خود را به عرصه معناشناسی و نیز شخصیت و فرهنگ تکامل بخشد. این عرصه اخیر وی را بر آن داشت تا اهمیتی ویژه برای نقش فرد در فرهنگ قایل شود و طرز تفکر او را در باب ماهیت فرهنگ از سایر متفکرین هم روزگارش تمایز بخشید.(دی، مور، ۱۱۹:۱۳۹۱).

6. Koerner, E., (1984), Edward Sapir- Appraisals of His Life and Work, Amsterdam, John Benjamins Publishing Company.

۶. ارزیابی از زندگی و کار ادوارد ساپیر

این کتاب به مناسبت گرامیداشت روز سالگرد ادوارد ساپیر منتشر شد. این حجم با تعدادی از مقالات توسط محققان آمریکای شمالی با توجه به ارزیابی زندگی و کار این انسان شناس مشهور به ارمغان آمد. فصل اول شامل بیوگرافی از زندگی و مرگ ساپیر و دیگر انسان شناسان بزرگ از جمله بواس که استاد ساپیر در زمینه مردم شناسی و دیگر انسان شناسان است. فصل دوم شامل توضیحات ساپیر و ورف و بیان نظریه های آنان است. فصل سوم شامل ارزیابی از زندگی ساپیر و ورف است و فصل چهارم شامل بیوگرافی کامل از آثار منتشر شده از ادوارد ساپیر در مورد زبان، مردم شناسی و دیگر کارهای او در علوم اجتماعی است.

7. Sapir, E., (1990), The Collected Works of Edward Sapir: Wishram Texts and

 Ethnography, Berlin, Publisher: Mouton De Gruyter, Edition 7.

۷. مجموعه آثار ادوارد ساپیر: متون ویشرام و مردمنگاری

ساپیر در سال ۱۹۰۵ مطالعه میدانی بر روی ویشرام های ساکن قسمت پایین دست دره رود کلمبیا انجام داد که نتایج حاصل از آن را ۱۹۰۹ منتشر کرد.(مور،۱۱۷:۱۳۹۱). این کتاب به بیان ویژگی های زبان ویشرام و مردم نگاری آن پرداخته است. ساپیر علاقه خاصی به مطالعه این زبان داشت. ویشرام نام قبیله ای است که در چندین روستا در امتداد یک رودخانه در کلمبیا در جنوب واشنگتن و شمال اورگان زندگی می کنند. زبان همه نزدیک به هم و شاید نزدیک به زبان اسلاوی بود و از لحاظ مرفولوژی فوق العاده پیچیده وسرشار از صداهای عجیب و غریب بود. این کتاب شامل تعداد زیادی از متون همراه با ترجمه انگلیسی که در صفحات آخر جمع آوری شده است. بقیه شامل یک متن کوتاه و گویش بسیار نزدیک و مرتبط با زبان ویشرام، حدود ۱۵۰ صفحه مردم نگاری ویشرام که توسط ادوارد ساپیر انجام شد و مقاله های در مورد ماهیت شاعرانه و ریتم های اسطوره سنتی ویشرام است. توصیه من برای خواندن این کتاب برای کسانی است که علاقه مند به این زبان و مردم نگاری این قبیله هستند. صفحه ۵۰۷ تا ۵۰۹ لیست منابع این زبان است و تعداد زیادی از متون که با ترجمه انگلیسی آورده شده است. که نتایج حاصل از آن در سال ۱۹۰۹ انجان داد.

 8. Sapir, E., (1992), Southern Paiute and Ute: Linguistics And Ethnography, Berlin, Publisher: Mouton De Gruyter, Edition10.

۸. زبان شناسی و مردم نگاری پایوت های جنوبی و اوته

در این کتاب ابتدا مقدمه آورده شده و یک معرفی از این زبان بیان شده است. و به معرفی جنوب اوته و زبان آن میپردازد. و در فصل دیگر به متون زبانی زبان پایوت های جنوبی و اوته میپردازد. فصل بعد شامل فرهنگ لغت پایوت های جنوبی است. و فصل بعد شامل انگلیسی استفاده شده در فرهنگ لغت پایوت های جنوبی است و در فصل بعد به پایوت های جنوبی و شمال اوته و مردم نگاری آن همراه با یاداشت های میدانی میپردازد. یک فصل هم شامل نقشه هایی از پایوت های جنوبی و شمال اوته است همراه با آمار و ارقام. و در آخر هم تحریر یاداشت های میدانی است. این کار را در سال ۱۹۰۹ انجام داد و در سال ۱۹۱۰ به فیلادل فیا بازگشت. و مقداری زیاد اطلاعات از این گویش را به دست آورد. دانشگاه پنسیلوانیا بود که هزینه مالی تحقیق او در زمینه پایوتهای جنوبی را تامین کرد که این کار نخستین مطالعه علمی یک زبان شوشونی به شمار می آمد. وی به اتفاق تونی تیلوهاش که خود از پایوت های جنوبی بود و به خدمت موزه دانشگاه پنسیلوینا آمده بود دستور زبانی برای زبان پایوت های جنوبی تدوین نمود که استانداردهای تازه ای را بر مبنای حساسیت به نحوه کاربرد و شهود زبانی متکلمین آن زبان پدید آورد.(مور،۱۱۸:۱۳۹۱).

9. Irvin, J., Darnell, R., Handler, R., (1999), Culture: Collected Works of Edward Sapir, Berlin, Published: De Gruyter Mouton, Edition 3.

۹. فرهنگ: مجموعه آثار ادوارد ساپیر

این کتاب جلد سومی هست از مجموعه آثار ادوارد ساپیر که جمع آوری شده است. با عنوان فرهنگ که پنج بخش تقسیم شده است. بخش اول شامل مقالات ادوارد ساپیر در مورد موضوعات نظری و مفهومی در انسان شناسی فرهنگی، روانشناسی و دیگر علوم اجتماعی است. که عمدتا بین سال های ۱۹۱۷ تا زمان مرگ ساپیر در ۱۹۳۹ نگاشته شده است. همچنین شامل دو مقاله مهم منتشر شده از ارایه و بیانات ساپیر که در سال ۱۹۲۶ و ۱۹۳۰ که در همایش هانوفر منتشر شده است. بخش دوم: شامل کل نسخه ویرایش شده در روانشناسی فرهنگی که بر اساس یاداشت های دانشجویی و سخنرانی های ساپیر در محافل علمی است که در نظر گرفته شد برای جمع آوری یک کتاب. بخش سوم شامل بررسی ها و مطالعات ساپیر در روانشناسی و روان پزشکی که بین سال های ۱۹۱۷ و ۱۹۲۸ بیان شده است. بخش چهارم: مقالات قبلا منتشر شده ساپیر و بررسی کتاب در مورد موضوعات سیاسی و اجتماعی روز است که به طور عمده برای مخاطبان عام نوشته شده است جمع آوری گردید. بخش نهایی شامل مقالات و بررسی بر رویموسیقی و ادبیات معاصر از جمله چند قطعه ای که قبلا منتشر شد.

10. Sapir, E., Golla, V., Neill, S., (2001), North West California Linguistics: Collected Works of Edward Sapir, vol. 14, Berlin, Published: Mouton De Gruyter, Edition 14

۱۰. زبان شناسی شمال غرب کالیفرنیا

در تابستان ۱۹۲۷ ادوارد ساپیر دو ماه و نیم وقت خود را در بین سرخپوستان هوپی در دره شمال غربی کالیفرنیا سپری کرد. جایی که او جمع آوری کرد اطلاعات گسترده ای را در مورد این زبان. ۷۷ متون روایی و یک فایل بزرگ لغوی جمع آوری کرد. این مجموعه گرداوری شده از ساپیر در تابستان ۱۹۲۷ شامل یک نسخه کامل از زبان هوپی، با حاشیه نویسی کامل زبانی و فنی، همراه با واژگان تحلیلی، موجودی کامل از تمام ساقه ها و پایگاه اشتقاقی موجود در مجموعه، دارای واژه نامه مردم نگاری دقیق، متون شاخص هوپی به زبان انگلیسی ، طرح های دستوری کوتاه، راهنمای نام محل و یک مقاله مقدماتی در مورد موقعیت مورد مطالعه هوپی و طرح کلی ساپیر از پژوهش های زبان شناسی است که توسط هوارد برمن ویرایش شده است.

11. Sapir, E., (2002), The Psychology Of Culture, Berlin, Publisher: Mouton De Gruyter, Edition 2.

۱۱. روانشناسی فرهنگی

این کار ارایه جامع ترین بیانات ادوارد ساپیر در مورد مفاهیم فرهنگ، روش و نظریه در انسان شناسی و دیگر علوم اجتمایی است. همچنین درمورد سازمان شخصیت و جایگاه فرد در فرهنگ و جامعه است. بحث گسترده ای است در مورد نفش زبان و دیگر سیستم های نمادین در فرهنگ، روش مردم نگاری و تعامل اجتماعی نیز گنجانده شده است. همچنین نمونه کامل قوم نگاری و زبانی از کار میدانی ساپیر در مورد بومیان آمریکا، جامعه  اروپایی و آمریکایی نیز بیان شده است. شامل سیزده فصل است: فصل اول به بیان تعریفی از فرهنگ میپردازد. به نظر ادوارد ساپیر فرهنگ نظامی از رفتارهاست که جامعه بر افراد تحمیل می کند و در عین حال نظامی ارتباطی است که جامعه بین افراد برقرار میکند.   فصل دوم به بیان مفهوم فرهنگ در علوم اجتماعی است. فصل سوم بیانگر علل فرهنگی است. فصل چهارم شامل عناصر فرهنگی است. فصل پنجم به بیان الگوهای فرهنگی میپردازد. فصل ششم توسعه فرهنگی است. فصل هفتم به بیان تعریفی از روانشناسی میپردازد. فصل هشتم شامل انواع روانشناسی است. فصل نهم شامل ابعاد روانشناسی فرهنگی است. فصل دهم به انطباق فرد در جامعه میپردازد. فصل یازدهم به بیان مفهوم دهنیت ابتدایی در روانشناسی میپردازد. فصل دوازدهم مفهوم سمبولیسم. و فصل سیزدهم شامل تاثیرات فرهنگ بر روانشناسی است.

12. Sapir, E., Swiggers, P., Sapir, P., (2008), the Collected Works of Edward Sapir: General Linguistics, Berlin, Published: Mouton De Gruyter, Edition 1

۱۲. مجموعه آثار ادوارد ساپیر: زبان شناسی عمومی

این کتاب از مجموعه آثار گرداوری شده از ادوارد ساپیر بود درباره زبان شناسی عمومی که در سال ۲۰۰۸ جمع آوری و منتشر شد. جلد اول که شامل مقالات ویرایش شده و بررسی زبان شناسی به طور کلی است. شامل چند فصل است از جمله فلسفه زبان و زبان شناسی ، منشا زبان ، معنا شناسی عمومی، ساخت و ساز برای ساختن یک زبان کمکی بین المللی است. همچنین شامل مقالات خود ادوارد ساپیر بر روی زبان و گویش های منتشر شده برای دایره المعارف علوم اجتماعی، متون ویرایش شده همراه با مطالعه مقدماتی و یاداشت ها، مطالعه مقدماتی ساپیر که به مطالعه زبان پرداخته است و ارزیابی گذشته ساپیر در مورد زبان شناسی عمومی.

منابع

۱. ساپیر، ادوارد، (۱۳۷۶)، زبان: درآمدی بر مطالعه سخن، ترجمه محمدعلی حق شناس، نشر سروش، چاپ اول.

۲.مور، جری  دی، (۱۳۹۱)، زندگی و اندیشه بزرگان انسان شناسی، ترجمه هاشم آقا بیگ پور و جعفراحمدی، تهران، نشر جامعه شناسان.

۳. فکوهی، ناصر، (۱۳۸۸)، تاریخ اندیشه و نظریه های انسان شناسی، تهران، نشرنی، چاپ ششم.

 

 

ماخذ شناسی ادوارد ساپیر

مقدمه

ادوارد ساپیر یکی از برجسته ترین زبان شناسان و انسان شناسان نسل اول، دانش آموختگان فرانس بواس بود، به طور گسترده ای به عنوان یکی از چهره های مهم در توسعه اولیه زبان شناسی و انسان شناسی ساختارگرای آمریکا در نظر گرفته می شود. به طور کلی بیش ترین مطالعات و آثارش بر روی زبان، فرهنگ و شخصیت، زبان و فرهنگ بومیان آمریکای شمالی بود. ادوارد ساپیر به طور گسترده ای به بررسی زبان های سرخپوستان آمریکایی پرداخت که شاید از مهم ترین کارهای او باشد. در این قسمت لیست کتب و مقالاتی که خود ساپیر تالیف کرده است و همچنین کتب و مقالاتی که نویسندگان دیگر به آن پرداخته اند. در قسمت اول کتاب ها و مقالات خود نویسنده بر اساس سال انتشار و بعد کتاب ها و مقالاتی را که  دیگران  در مورد ساپیر تالیف کرده اند آورده شده است. و در آخر منابعی که در کتب و مقالات فارسی به ادوارد ساپیر پرداخته شده است را آورده ایم.

الف – در پایین هر عنوان کتاب یا مقاله ، ترجمهٔ فارسی آن را نیز آورده ایم.

ب – ترتیب چید مان این آثار بر اساس تاریخ اولین انتشار هر اثر می باشد.

 

کتاب های ساپیر

 

 1. Sapir, E., (1907), Herder’s Ursprungder Sprache, Chicago, University Of Chicago Press.

2. Sapir, E., (1909), Takelma Texts, Philadelphia, University Museum Press.

۲. متون تاکلما

3. Sapir, E., (1910), Yana Texts, Berkeley, the University Press.

۳. متون یانا

 4. Sapir, E., (1912), The Takelma Language Of Southwestern Oregon, Washington, Govt. Print. Off.

۴. زبان تاکلما از جنوب غربی اُورگون

5. Sapir, E., (1914), Takelma Texts and Notes on Chasta Costa Phonology and Morphology, New York, Publisher: Kessinger Publishing/LLc.

۵. متون تاکلما و نکاتی در مورد واج شناسی و مرفولوژی چاستا کوستا

6. Sapir, E., (1915), Abnormal Types of Speech in Nootka, Ottawa, Government Printing Bureau.

۶. انواع غیر طبیعی از گفتار در نوتکا

7. Sapir, E., (1915), A Sketch of the Social Organization of the Nass River Indians, Ottawa, Government Printing Bureau.

۷. یک طرح از سازمان اجتماعی سرخپوستان رودخانه ناس

 8. Sapir, E., (1917), Dreams and Gibes, Boston, The Poet Lore Company.

۸. رویاها و کنایه ها

9. Sapir, E., (1917), The Position Of Yana In The Hokan Stock, Berkeley, University Of California Press.

۹. موقعیت یانا در هوکان استاک

 10. Sapir, E., (1918), Yana Texts of Relationship, Berkeley, University Of California Press.

۱۰. متون روابط یانا

 11. Sapir, E., (1921), Language; In Introduction to the Study of Speech, New York, Harcoud, Brace And Company.

۱۱. زبان: درآمدی بر مطالعه سخن

12. Sapir, E., (1922), The Fundamental Elements Of Northern Yana, Berkeley, University Of California Press.

۱۲. عناصر بنیادین شمالی یانا

 13. Sapir, E., (1924), The Rival Whalers: Nootka Text With Translation And Grammatical Analysis, New York, Publisher: G.E. Stechert

۱۳. متون نوتکا با ترجمه تجزیه تحلیل دستوری

 14. Sapir, E., (1930), Nootka Texts; Tales and Ethnological Narratives, With Grammatical Notes and Lexical Materials, Philadelphia, University Of Pennsylvania press

۱۴. متون نوتکا: قصه ها و روایت های قومی همراه با یاداشت های دستوری و مواد لغوی

15.  Sapir, E., (1931), The Southern Paiute Language, New York, Publisher: American Academy Of Art And Sciences, Edition 1.

۱۵. زبان پایوت های جنوبی

16. Sapir, E., (1933), Larealite Psychological Des Phonemes: The Psychological Reality of Phonemes, French, Journal De Psychologie Normale at Pathologique

۱۶. واقعیت روانی آواها

17. Sapir, E., (1949), Culture, Language and Personality: Selected Essays, California, Publisher: University Of California Press.

۱۷. مجموعه مقالات فرهنگ، زبان و شخصیت

 18. Sapir, E., (1955), Native Accounts of Nootka Ethnography, Bloomington, Indiana University, Research Center in Anthropology; Folklore And language.

۱۸. شرح بومی مردم نگاری نوتکا

19. Sapir, E., Swadesh, M., (1960), Yana Dictionary, California, University Of California press, Edition 22.

۱۹. فرهنگ لغت یانا

20. Sapir, E., (1972), Culture, language and Personality: linguistic e Anthropologist, Translated percoco, Milan, Publisher: Einaudi.

 ۲۰. فرهنگ، زبان و شخصیت: انسان شناس زبان شناس

21. Sapir, E., (1976), Beyond Culture, Publisher: An Chor books.

۲۱. فراتر از فرهنگ

22. Sapir, E., Spier, L., (1979), Yale University Publication in Anthropology, Yale, Publisher: Department Of Anthropology.

۲۲. انتشارات دانشگاه ییل در انسان شناسی

23. Sapir, E., (1984), Edward Sapir Correspondence: An Alphabetical and Chronologic Inventory 1910-1925, Issues 97-98, Canada, National Museums of Canada.

۲۳. مکالمات ادوارد ساپیر: بر اساس حروف الفبا و پرسش نامه زمانی

24. Sapir, E., (1990), The Collected Works of Edward Sapir: Wishram Texts and

 Ethnography, Berlin, Publisher: Mouton De Gruyter, Edition 7.

۲۴. مجموعه آثار ادوارد ساپیر: متون ویشرام و مردم نگاری

 25. Sapir, E., Bright, W., Golla, V., (1991), American Indian Languages, Berlin, Mouton De Gruyter, Edition 2.

۲۵. زبان سرخپوستان آمریکا

26. Sapir, E., (1992), Southern Paiute and Ute: Linguistics And Ethnography, Berlin, Publisher: Mouton De Gruyter, Edition10.

۲۶. پایوت های جنوبی و اوته: زبان شناسی و مردم نگاری

27. Sapir, E., Golla, V., Neill, S., (2001), North West California Linguistics: Collected Works of Edward Sapir, vol. 14, Berlin, Published: Mouton De Gruyter, Edition 14.

۲۷. مجموعه آثار ادوارد ساپیر: زبان شناسی شمال غربی کالیفرنیا

28. Sapir, E., (2002), The Psychology Of Culture, Berlin, Publisher: Mouton De Gruyter, Edition 2.

۲۸. روان شناسی فرهنگی

 29. Sapir, E., Joachim, L., Berg, F., (2002), Minor Vocabularies of Tutelo and Saponi: American Language Reprints, New York, Published: Evolution Pub Manufacturing.

۲۹. واژگان جزیی تیوتلو و اسپونا: متون زبان آمریکایی

 30. Sonnenberg, B., (2004), Edward Sapir Views on Language, Norderstedt Germany, Copyright Grin Verlay.

۳۰. نمایش ها در زبان

 31. Sapir, E., Swiggers, P., Sapir, P., (2008), the Collected Works of Edward Sapir: General Linguistics, Berlin, Published: Mouton De Gruyter, Edition 1

۳۱. مجموعه آثار ادوارد ساپیر: زبان شناسی عمومی

 

مقالات ادوارد ساپیر

1. Sapir, E., (1910). "Some fundamental characteristics of the Ute language", Science (31): 350–352.

۱. برخی از ویژگی های اساسی از زبان اوته

2. Sapir, E., (1911), "Some aspects of Nootka language and culture, American Anthropologist (13): 15–28.

۲. برخی از جنبه های زبان و فرهنگ نوتکا

3. Sapir, E., (1911), The problem of noun incorporation in American languages, American Anthropologist (13): 250–282.

۳. مشکلاتی از اختلال اسم در زبان آمریکایی

4. Sapir, E., (1915), The Na-dene languages: a preliminary report, American Anthropologist (17): 765–773.

۴. زبان دهکده: یک گزارش مقدماتی

5. Sapir, E., (1917), Do we need a superorganic?, American Anthropologist (19): 441–447.

6. Sapir, E., (1924), "Culture, Genuine and Spurious", The American Journal of Sociology 29 (4): 401–429.

۶. فرهنگ واقعی و غیر واقعی

7. Sapir, E., (1924), "The grammarian and his language", The American Mercury (1): 149–155.

۷. دستور زبان و خود زبان

8. Sapir, E., (1925). "Sound patterns in language, Language (1): 37–51.

۸. الگوهای صدا در زبان

9. Sapir, E., (1925), Memorandum on the problem of an international auxiliary language, The Romanic Review (16): 244–256.

۹. یاداشت هایی بر روی مسایل زبان کمکی بین المللی

 

10. Sapir, E., (1931), "The function of an international auxiliary language", Psyche (11): 4–15.

۱۰. کارکرد یک زبان کمکی بین المللی

11. Sapir, E., (1936), Internal linguistic evidence suggestive of the Northern origin of the Navaho, American Anthropologist (38): 224–235.

۱۱. شواهد داخلی زبانی مطرح از منشا شمالی ناواهو

12. Sapir, E., (1944),"Grading: a study in semantics", Philosophy of Science (11): 93–116.

۱۲. درجه بندی: یک مطالعه در نشانه شناسی

13. Sapir, E., (1947), The relation of American Indian linguistics to general linguistics, Southwestern Journal of Anthropology (1): 1–4.

۱۳. رابطه زبان شناسی سرخپوست آمریکایی به زبان شناسی عمومی

 

سایر کتب و مقالاتی که به ادوارد ساپیر پرداخته اند

 

1. Willy on Behanf of The American Anthropological, (1939), Edward Sapir, Ruth Benedict, American Anthropologist, Washington, Published: Wiley on Behanf of The American Anthropological, 41(3): 465-477.

۱. ادوارد ساپیر، روث بندیکت، انسان شناسان آمریکایی

2. Mandelbaum, D., G., (1949), Selected Writing Of Edward Sapir In Language, Culture And Personality, California, University Of California Press.

۲. مجموعه آثار ادوارد ساپیر: زبان، فزهنگ و شخصیت

3. Seligmant, E: R., Johson, A., (1951), Communication by Edward Sapir, New York, Encyclopedia of the Social Sciences, Edition 3: 78-80.

۳. ارتباط توسط ادوارد ساپیر

4. Preston, R., (1966), Edward Sapir Anthropology: Style, Structure And Method, American Anthropologist, New Series, 68(5): 1105-1128.

۴. انسان شناسی ادوارد ساپیر: سبک، ساختار و روش، انسان شناس آمریکایی

5. Blount, B, G., (1974), Language, culture, and society: a book of readings, Canada,   Publisher: Winthrop Publishers

۵. زبان، فرهنگ و جامعه: قرایت یک کتاب

6. Hymes, D., Fought, J., (1975), American Structuralism, Netherlands Printed in Germany, publisher: mouton.

۶. ساختارگرایی آمریکا

7. Ramsey, J., (1980), Coyote Was Going There: Indian Literature of the Oregon, Washington: University of Washington Press.

8. Fredson, J., (1982), John Fredson Edward Sapir Haa Googwandak, Alaska, Publisher: Alaska Native Language Center

9. Koerner, E., (1984), Edward Sapir- Appraisals of His Life and Work, Amsterdam, John Benjamins Publishing Company.

۹. ادوارد ساپیر- ارزیابی از زندگی و کارش

 10. Siskin, E., (1986), The Life And Times Of Edward Sapir, Indiana, University Indiana Press, 48(314).

۱۰. زندگی و دوران ادوارد ساپیر

 11. Bright, W., (1989), The Collected Works of Edward Sapir: American Indian Language, Berlin, Publisher: Mouton De Gruyter.

۱۱. مجموعه آثار ادوارد ساپیر: زبان شناسی سرخپوستان آمریکا

12. Golla, V., (1990), Takelma Texts and Grammer: Approaches To Semiotics, Berlin, Publisher: De Gruyter Mouton, Edition 8.

۱۲. متون تاکلما و گرامر: با رویکرد نشانه شناسی

13. Stephen, M., (1991), The Canadian Winter of Edward Sapir, History graphical Linguistic, 8(1): 63-68.

۱۳. زمستان کانادا ادوارد ساپیر

14. Darnell, R., Irvine, J., (1997), National Academy of Sciences: Edward Sapir Biographical Memoir, Washington, National Academy Press.

۱۴. آکادمی علوم ملی: حافظه زندیگنامه ادوارد ساپیر

15. Darnell, R., Irvine, J. T., (1997), Edward Sapir: a Biographical Memoir, Washington, National Academies Press.

ادوارد ساپیر: یک خاطره زندگی

16. Irvin, J., Darnell, R., Handler, R., (1999), Culture: Collected Works of Edward Sapir, Berlin, Published: De Gruyter Mouton, Edition 3.

۱۵. فرهنگ: مجموعه آثار ادوارد ساپیر

17. Darnell, R., (2000), And along came Boas Continuity and Revolution in Americanist Anthropology, Amsterdam, John Benjamins Publishing Company,

۱۶. در طول آمدن بواس: تداوم و انقلاب در انسان شناسی فرهنگی آمریکا

 18. Darnell, R., (2001), Invisible genealogies: A History of Americanist Anthropology, Nebraska, University of Nebraska press.

۱۷. شجره نامه نامریی: تاریخچه انسان شناسی آمریکا

19. Burger, Ch., (2009), Metaphor and Sapir-Whorf-Hypothesis: An Attempt to Explore and Integrate the Theory of Metaphor by Lakoff and Johnson and the Theory of Linguistic Relativity by Sapir and Whorf, Vienna, University Vienna Press.

 ۱۸.  استعاره و فرضیه ساپیر ورف: یک تلاش برای کشف و به هم پیوستن نظریه های تشابه لاکوف و جانسون و نظریه نسبیت زبان شناسی ساپیر ورف

20. Senft,G., Stman, J. O., Verschueren, J., (2009), Culture and Language Use, Amsterdam, John Benjamins Publishing Company

۱۹. استفاده زبان و فرهنگ 

21. Perlovsky, L., (2011), Language, Emotions and Culture: Emotional Sapir-Whorf Hypothesis, New York, University Harvard, 2(2).

۲۰. زبان، احساسات و فرهنگ: هیجانات فرضیه ساپیر ورف

 22. Kulczycki, E., (2008), Edward Sapir View about International Auxiliary Language, Journal Language Community, Publication: Date, PP 1-2.

۲۱. دیدگاه ادوارد ساپیر درباره زبان کمکی بین المللی

 23. Darnell, R., (2010), Linguist, Anthropologist, Humanism: Edward Sapir, Nebraska, University Of Nebraska Press.

 ۲۲. زبان، انسان شناسی، اومانیسم: ادوارد ساپیر

 

 کتب و مقالاتی که با زبان فارسی در ایران به ادوارد ساپیر پرداخته اند:

۱. فکوهی، ناصر،(۱۳۹۳)، انسان شناسان بزرگ (رابرت گوردون، اندرو لاینز و هریت لاینز)، تهران، نشر گل آذین، چاپ اول.

۲. کراک، وود، (۱۳۹۳)، روان کاوی و انسان شناسی(۱)، برگردان فاطمه سیارپور، پایگاه علمی انسان شناسی و فرهنگ، تاریخ دسترسی: ۲۰/۹/۱۳۹۳

 

۳.  مور، جری  دی، (۱۳۹۱)، زندگی و اندیشه بزرگان انسان شناسی، ترجمه هاشم آقا بیگ پور و جعفراحمدی، تهران، نشر جامعه شناسان.

۴. اردبیلی، لیلا، (۱۳۹۱)، بررسی فرضیه نسبیت زبانی از دیدگاه شناختی، پایگاه علمی انسان شناسی و فرهنگ، تاریخ دسترسی: ۲۰/۹/۱۳۹۳

۵. قاضات طباطبایی، زهرا، (۱۳۸۹)، انسان شناس زبان شناس کلاسیک(۲): ادوارد ساپیر، پلیگاه علمی انسان شناسی و فرهنگ، تاریخ دسترسی: ۲۰/۹/۱۳۹۳

۶. فکوهی، ناصر، (۱۳۸۸)، تاریخ اندیشه و نظریه های انسان شناسی، تهران، نشرنی، چاپ ششم.

۷. دبیرمقدم، محمد،( ۱۳۸۸)، نقد و بررسی: معرفی و نقد کتاب مکاتب زبان شناسی نوین غرب، مجله دستور، شماره ۵: ۱۸۰-۲۰۶

۸. اریکسون، هیلد، فین سورت نیلسون، (۱۳۸۷)، تاریخ انسان شناسی از آغاز تا به امروز، ترجمه علی بلوک باشی، نشر گل آذین، چاپ اول

 ۹. آقا گل زاده، فردوس ، (۱۳۸۲)، نگاهی به تفکر و زبان، تهران، نشریه تازه های علوم شناختی، دوره ۵،  شماره ۱۷.

۱۰. فکوهی، ناصر، انصاری مهابادی، فرشته،(۱۳۸۲)، اوقات فراغت و شکل گیری شخصیت فرهنگی نمونه موردی دو دبیرستان دخترانه شهر تهران، مجله انسان شناسی، شماره ۴: ۶۰-۹۰

۱۱. فکوری، ابراهیم، (۱۳۸۲)، رابطه زبان و اندیشه از دیدگاه روانشناسی، مجله ایران شناسی، شماره ۵۹: ۵۴۹-۵۵۶

۱۲.علوی، کامران، (۱۳۸۱)، زبان و تفکر، تهران، انتشارات متون درسی، چاپ اول.

۱۳. مشیرنیا، رضا، (۱۳۸۰)، زبان، فرهنگ و اندیشه، مجله کیهان فرهنگی، شماره ۱۷۵: ۶۵-۶۷

۱۴. یول، جرج، (۱۳۷۹)، نگاهی به زبان: یک بررسی زبان شناسی، ترجمه نسرین حیدری، تهران، انتشارات سمت، چاپ چهارم.

۱۵. فکوهی، ناصر، (۱۳۷۸)، فرایندهای فرهنگی معاصر و پیامدهای آنها در حوزه انسان شناسی، مجله مطالعات جامعه شناسی، شماره ۱۳: ۱۲۹-۱۶۰

۱۶. محمودی بختیاری، بهروز، (۱۳۷۷)، ادوارد ساپیر و زبان، مجله کتاب ماه ادبیات و فلسفه، شماره ۱۳، ص ۳۶ تا ۳۶.

۱۷.ساپیر، ادوارد، (۱۳۷۶)، زبان: درآمدی بر مطالعه سخن، ترجمه محمدعلی حق شناس، نشر سروش، چاپ اول.

۱۸. رضایی باغ بیدی، حسن،(۱۳۷۶)، بازتاب فرهنگ مردسالاری در زبان های هند و اروپایی، مجله نامه فرهنگستان، شماره ۹: ۸۹-۹۹

۱۹. قرایی مقدم، امان الله، (۱۳۷۶)، مجله رشد آموزش زبان و ادب فارسی، شماره ۵۳: ۶-۱۱

۲۰. عسکری خانقاه، اضغر،(۱۳۷۱)، زبان در معبر زبان شناسی و مردم شناسی، شماره ۱۳: ۱۳۵-۱۶۲

۲۱. هورن، کلیبی م ، (۱۳۶۱)، طبقه بندی زبان و نظریه های قرن نوزدهم، ترجمه ابولقاسم سهیلی، تهران، مرکز نشر دانشگاهی، جلد اول.

۲۲. واترمن، جان تی، (۱۳۴۷)، سیری در زبان شناسی، ترجمه فریدون بدره ای، ( بی. م )، شرکت سهامی، چاپ اول

 

این تحقیق در چارچوب کار تحقیق دانشجو به انتشار می رسد

پیوستاندازه
29397.pptx1.5 MB