سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

نشست هفتم «یکشنبه های انسان شناسی و فرهنگ»: پیامدهای اجتماعی طرح های توسعه



      نشست هفتم «یکشنبه های انسان شناسی و فرهنگ»: پیامدهای اجتماعی طرح های توسعه
گروه اخبار

هفتمین نشست «یکشنبه های انسان شناسی و فرهنگ» با موضوع: «پیامدهای اجتماعی طرح های توسعه» روز یکشنبه 3 آذر ماه 1392، در زمان و مکان همیشگی(میدان ولیعصر، ابتدای بلوار کشاورز، مرکز مشارکت های فرهنگی هنری شهرداری تهران) از ساعت 4 تا 7 بعداز ظهر  برگزار خواهد شد. در این نشست فیلم «نفت سفید» به کارگردانی محمود رحمانی به نمایش در خواهد آمد و سخنرانی های آن  به وسیله آقای دکتر پویا علاءالدینی (دانشیار گروه برنامه ریزی اجتماعی در دانشگاه تهران) درباره «ارزیابی و ارزشیابی طرحهای توسعه در ایران: ضرورت، نظام مندی، مسالۀ بی طرفی و انتشار نتایج »، مریم راهور (کارشناس ارشد برنامه ریزی منطقه ای از دانشگاه علامه طباطبایی) با عنوان «ارزیابی طرح های توسعه کیش» و خانم مریم جمشیدی نسب (کارشناس ارشد برنامه ریزی اجتماعی از دانشگاه تهران)  با عنوان «مسکن مهر به مثابۀ سیاست اجتماعی: ارزیابی اجتماعی مسکن مهر شهر جدید پرند» انجام خواهد گرفت. 

انسان شناسی و فرهنگ را در جهان واقعی تجربه کنید

هر یکشنبه ساعت 4 تا 7 بعد از ظهر

محل: تهران، میدان ولیعصر، ابتدای بلوار کشاورز،  جنب کوچه برادران مظفر(انتقال خون سابق) و کتاب فروشی شهر فرهنگ، ساختمان مرکز مشارکت های فرهنگی هنری شهرداری تهران

زمان:  ساعت 4 تا 7 بعداز ظهر  یکشنبه 3 آذر 1392.

برنامه راس ساعت 4 بعد از ظهر شروع می شود، لطفا یک ربع پیش از شروع،  در محل حاضر باشد.

ورود برای عموم آزاد است

 

خلاصه سخنرانی ها

ارزیابی و ارزشیابی طرحهای توسعه در ایران: ضرورت، نظام مندی، مسالۀ بی طرفی و انتشار نتایج

دکتر پویا علاءالدینی

دانشگاه تهران

 در پیوند با اجرای طرحهای توسعه در کشور، انجام مجموعه ای از ارزیابیهای اجتماعی و اقتصادی و ارزشیابیها در کنار ارزیابیهای فنی و زیست محیطی برای شناختن درست مساله و گروههای هدف، ممانعت از هدر رفتن منابع، جلوگیری از تبعیض و کاهش آثار سوء اجتماعی، حصول اطمینان از درستی فرآیند تمهیدات، و سنجش دستاوردها و نقاط ضعف ضروری است. برنامه ریزی و اجرای طرحهای  توسعه بدون اینها حکم تیر انداختن در تاریکی را دارد. در عین حال انجام این ارزیابیها و ارزشیابیها خود نیازمند عزم سیاسی، سازوکارهای مدیریتی، و پرورش نیروی انسانی مناسب در میان مدت و بلند مدت است. در  سخنرانی اول پس از توضیح این نیازها به توصیف تجربۀ نسبتا محدود کشور در انجام انواع ارزیابی اجتماعی و ارزشیابی پرداخته می شود و پس از بحث در باب مسایل سیاسی و سیاستی مرتبط با موضوع و نیز سازوکارهای مدیریتی و نیروی انسانی لازم چند پیشنهاد جهت ارتقای وضعیت ارزیابی و ارزشیابی در کشور عرضه می شود.

ارزیابی طرحهای توسعۀ کیش

خانم مریم راهور

کارشناسی ارشد برنامه ریزی منطقه ای دانشگاه علامه طباطبایی

در میان طرحهای بزرگ توسعۀ کشور، مناطق آزاد از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند. در سخنرانی دوم، نخست به ضرورت ارزیابی و ارزشیابی فعالیتهای توسعه ای در مناطق آزاد کشور و  متعاقبا به نتیجۀ ارزیابی طرح جامع مصوب منطقۀ آزاد کیش پرداخته می­شود. منطقه­ی آزاد کیش، یعنی اولین منطقه آزاد تجاری در ایران، محل توجه بسیاری از صاحب نظران بوده است. بی شک تمهیدات گسترده ای جهت این منطقه طی سالهای گذشته اجرا و سرمایه­های قابل توجهی به منظور توسعه آن صرف شده است. از این رو، ارزیابی/ارزشیابی دست آوردهای این تمهیدات و هزینه ها حائز اهمیت و موضوع این سخنرانی است. در عین حال، نظر به فقدان سازوکارهای لازم، سنجش دست آوردها و نقاط ضعف فعالیتها دشوار است.  

 

مسکن مهر به مثابۀ سیاست اجتماعی: ارزیابی اجتماعی مسکن مهر شهر جدید پرند

خانم مریم جمشیدی نسب

کارشناسی ارشد برنامه ریزی اجتماعی دانشگاه تهران

در سخنرانی سوم، به ارزیابی یکی از پروژه‌های طرح مسکن مهر (شهر جدید پرند) پرداخته می‌شود و با در نظر گرفتن مقولات رفاهی و موقعیت بهره بران تمهیدات این طرح سنجیده می شود. مسکن مهر سیاستی است که در برنامۀ چهارم توسعه برای تامین مسکن محرومان و گروه‌های کم‌درآمد در نظر گرفته شد. مبنای این سیاست اصول 31 و 43 قانون اساسی کشور بوده است. این اصول متکی بر حقوق شهروندان و برابری فرصت‌هاست. سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا عملکرد دولت در تدوین سیاست مسکن مهر، به منزله‌ی مجموعه ای از اقدامات جهت ارتقای عدالت اجتماعی در جامعه، به کاهش نابرابری منجر شده است یا خیر؟ از آنجا که وقتی هدف از برنامه‏های مسکن، تامین مسکن‏ کم‏درآمدهاست این موضوع باید در ارتباط با مسائلی چون اشتغال، آموزش، بهداشت و سایر مسائل‏ شهری این گروه بررسی‏ شود.

برای آشنایی با فیلم مستند نفت سفید، یادداشت زیر را بخوانید

http://anthropology.ir/node/15931

 

گزارش نشست های پیشین:

گزارش نشست نخست: سکونتگاه های غیر رسمی در ایران (21 مهر 1392)
http://www.anthropology.ir/node/19994

گزارش نشست دوم: کردارشناسی جانوری و شهر (28 مهر 1392)
http://www.anthropology.ir/node/20060

 گزارش نشست سوم: نقد نظریه فرهنگ فقر و مطالعه ای بر فقر و همبستگی (5 آبان 1392)
http://anthropology.ir/node/20170

گزارش نشست چهارم: دین، شهر و هویت (12 آبان 1392)
http://www.anthropology.ir/node/20271

گزارش نشست پنجم: کالایی شدن، سرمایه مالی و هنر(19 آبان 1392)

http://anthropology.ir/node/20376

گزارش نشست ششم: نشانه شناسی و معنا ( 26 آبان 1392)

http://www.anthropology.ir/node/20472