شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

مزایا و عوارض جانبی کلسترول و تری گلیسریدها


تفاوت کلسترول با تری گلیسرید چیست

چربی های خون را می توان به 2 نوع تری گلیسرید و کلسترول تقسیم بندی کرد. این چربی علاوه براینکه از طریق غذا جذب می شود به وسیله کبد نیز تولید می شود و در خون وجود دارد. بالا رفتن تری گلیسرید چند خطر عمده ایجاد می کند؛ از جمله اینکه می تواند در مجاری لوزالمعده رسوب کند و باعث ایجاد پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده شود و خطر ابتلا به دیابت را تا حد زیادی بالا می برد. همچنین از آن به عنوان دومین عامل انسداد عروق بعد از کلسترول نام برده می شود.

تری گلیسریدها، چربی هایی هستند که در خون وجود دارند. غذایی که می خوریم، وزن، شیوه زندگی ، رژیم غذایی و سابقه خانوادگی بر میزان آنها در خون موثرند. اکثر چربی های مصرفی از کره گرفته تا مارگارین و انواع روغن ها حاوی تری گلیسرید هستند. زیاده روی در دریافت کالری، الکل،و شکر، این مواد را به تری گلیسرید تبدیل می کند و آن را به صورت سلول های چربی در بدن ذخیره می کند.

در میزان بالا در خون، هر دو می توانند بیماری هایی مانند سکته مغزی یا بیماری قلبی را بوجود آورند.اما هردوی این لیپیدها تفاوت در عملکرد، فواید و عوارض جانبی دارند.

خیلی از هورمون های بدن از چربی ساخته می شوند، بنابراین حتما باید طی روز مقداری چربی مصرف کنیم. مسئله مهم در اینجا، بیماری افزایش چربی خون یا هیپرلیپیدمی است که از سال ها قبل به عنوان یکی از عوامل موثر در تنگی عروق مغز و قلب شناخته شده است. یکی از مهم ترین عوامل تنگی عروقی مغز و اندام ها، چربی خون است که سن و سال نمی شناسد، چربی ها از سنین پایین و بعد از بلوغ به تدریج در دیواره عروق شروع به ته نشین شدن و رسوب می کنند و باعث ایجاد پلاک هایی به نام آتروما یا آترواسکلروزیس (تصلب شرائین) می شوند.


مزایا و عوارض جانبی کلسترول و تری گلیسریدها

یکی از مهم ترین عوامل تنگی عروقی مغز و اندام ها، چربی خون استتری گلیسیرید ها

تری گلیسرید یک شکل شیمیایی پایه و اولیه از چربی است. از نظر شیمیایی، ساختار تری گلیسیرید ها شامل یک مولکول گلیسرولCHOH2 CHOH CHOH2 متصل شده به سه اسید چرب ، مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک است. تری گلیسیرید یا از مصرف چربی در رژیم غذایی و یا از طریق تبدیل میزان کالری مصرف نشده در بدن تولید می شود. تری گلیسیرید در سلول های چربی بدن ذخیره می شوند تا وقتی که بدن جهت تولید انرژی به متابولیز و سوختن آن ها نیاز پیدا کند.

مزایا و عوارض جانبی تری گلیسرید

میزان بیش از حد تری گلیسرید ، هایپرتریگلیسریدمیا ، به بیماری عروق کرونر کمک کند. میزان بالاتر تری گلیسیریدها می تواند باعث ضعیف شدن بدن در کنترل دیابت نوع 2، کم کاری تیروئید، بیماری های کبد و یا بیماری کلیوی شود در سطح نرمال، تری گلیسیرید ها در تولید انرژی برای اکثر سلول ها به جز سلول های مغز در بدن مهم هستند.تری گلیسرید ها می توانند شکسته شوند تا به ساخت سلول های دیگر کمک نمایند.

کلسترول

کلسترول، با ساختار شیمیایی C27-H4-OH، به عنوان ماده ی پیش ساز هورمون ها و به عنوان بخشی از غشای سلولی عمل می کند. بدن انسان 2 گرم کلسترول در روز یعنی تا حدود 85 درصد از میزان کلسترول خون را تولید می کند. 15 درصد دیگر ازطریق رژیم غذایی یک فرد به وجود می آید. بیشترین کلسترول از روغن ها و چربی های موجود در مواد غذایی گرفته می شود. بدن اسیدهای صفراوی را از طریق کلسترول تولید می کند:اسیدهای صفراوی، روغن ها و چربی ها را می شکنند.خون کلسترول را توسط لیپوپروتئین ها حمل می کند که به راحتی همراه با چربی با هم توده ای را تشکیل می دهند.دو نوع مختلف از لیپوپروتئین ها وجود دارند،لیپوپروتئین با چگالی کم LDL و لیپوپروتئین هایی با چگالی بالا HDL نامیده می شوند.


مزایا و عوارض جانبی کلسترول و تری گلیسریدها

کلسترول یک ماده چربی مانند و مومی استمزایا و عوارض جانبی کلسترول

کلسترول خون جهت تولید استروژن در زنان، تستوسترون در مردان و فرآوری ویتامین D اهمیت زیادی دارد. بسیاری از سلول ها با استفاده از کلسترول به عنوان عایق برای حفظ مایع سلولی و بهبود عملکرد در هوای سرد استفاده می کنند. میزان بیش از حد کلسترول تولید LDL را افزایش و تولید HDL را کاهش می دهد. مقادیر زیاد LDL به صورت ماده ی سخت و پلاک هایی روی دیواره ی داخلی شریان ایجاد می شود که در نتیجه باعث کندی جریان خون و بیماری قلبی می شود.HDL کلسترول اضافی را از بدن خارج می کند.

بهداشت و سلامت به موقع

یک ملاقات با پزشک داشته باشید، با یک آزمایش خون ناشتا، میزان کلسترول، تری گلیسرید ،HDL و LDL خود را اندازه گیری کنید.بر اساس انجمن قلب آمریکا، میزان تری گلیسیرید در بدن شما باید کمتر از 150 میلی گرم و LDLخون 100 میلی گرم در هر دسی لیتر باشد. سطح HDL به طور کلی در محدوده 40 تا 60 میلی گرم در هر دسی لیتر خون و میزان بالاتر HDL به جلوگیری از حمله قلبی و سکته کمک می کند. انتخاب رژیم غذایی و شیوه زندگی مناسب برای کاهش تولید LDL و تری گلیسرید شامل ترک سیگار،عدم مصرف الکل، داشتن یک رژیم غذایی غنی از فیبر و کم چرب و فعالیت بدنی به مدت 30 دقیقه در هر روز است.

مزایا و عوارض جانبی کلسترول و تری گلیسریدها