پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا

مسمومیت دارویی با مصرف بیش از حد داروها


مسمومیت دارویی شایع ترین مسمومیت

به طور کلی در ایران دو نوع مسمومیت دارویی شایع داریم. یکی از آنها مسمومیت های دارویی در کودکان است که معمولااشتباهی مصرف می شوند مثل شربت ها و قرص ها که سهوا استفاده می شوند. نوع دیگر مسمومیت ها مصرف عمدی داروی بیش از حد است و معمولاداروهایی که در منزل نگهداری می شوند مثل قرص های آرام بخش و اعصاب که از جمله داروهای مصرفی در این دسته هستند. البته در برخی موارد شاهد این هستیم که فردی به دکتر مراجعه می کند و باید قرص را در هفته دو یا سه بار مصرف کند اما به طور اشتباهی روزی سه عدد می خورد و بعد از چند روز دچار مسمومیت می شود. عموما بیشترین نوع مسمومیت دارویی در بزرگسالان به وسیله مصرف بیش از حد یا غیرمجاز قرص ها صورت می گیرد.

بطور کلی هر دارویی برای هر بیماری غیرمرتبط مصرف شود ممکن است خطر آفرین باشد از یک استامینوفن ساده گرفته تا باقی داروها، برخی از داروها بالقوه خطراتشان به نسبت از بقیه داروها بیشتر است حتی برای خود آن بیماری اصلی هم که تجویز می شوند بازهم عوارضی را به دنبال دارد. در خصوص اطلاعات بیشتر در این زمینه با یک داروساز به گفت و گو نشسته ایم .

یک دکتر داروساز بیان کرد :مسمومیت دارویی یکی از متداول ترین انواع مسمومیت هاست. استفاده بیش از حد مجاز هر دارو یا ماده ای می تواند باعث این نوع از مسمومیت شود.

البته گاهی حتی استفاده از داروهایی که به قصد درمان فرد تجویز شده اند، در همان دوز مجاز مصرفی ممکن است به دلایلی مانند وجود مشکلات زمینه ای در فرد و یا تداخل دارویی با یک داروی مصرفی دیگر، منجر به بروز مشکلات در بدن فرد و مسمومیت دارویی شوند.

یک دارو ممکن است عملکرد یک داروی دیگر را تغییر داده و حتی مانع جذب آن در بدن شود. این حالت به خصوص برای داروهایی که برای پیشگیری از شرایط خطرناک مانند حمله قلبی و سکته تجویز می شوند، اهمیت بسیار بالایی دارد. بعضی از داروها اگر با هم مصرف شوند، احتمال بروز خطر بالاتر خواهد رفت.


مسمومیت دارویی با مصرف بیش از حد داروها

مسمومیت دارویی از شایع ترین مسمومیت ها است


وی در ادامه اظهار کرد:بطور مثال «وارفارین»، داروی ضد انعقاد خون خوراکی است که برای پیشگیری از لخته شدن خون در رگ ها تجویز می شود. این دارو در بسیاری از سالمندان، معمولا همراه آسپرین مصرف می شود درحالی که هر دو خطر خونریزی را افزایش می دهند، بنابراین زمانی که با هم مصرف شوند، خطر چندین برابر می شود وحتی اگر افراد عادی این دارو را مصرف کنند خطرات جبران ناپذیری را به دنبال دارد حتی افرادی که مشکلات قلبی دارند باید با ملاحظات خاصی این دارو را مصرف کنند چرا که ممکن است دچار اختلال در روند درمان بیمار گردد،تا جایی که ممکن است موجب مرگ بیمار شود.

مصرف قرص ژلوفن در بیماران قلبی و عروقی می تواند ریسک افزایش حملات قلبی را بالا ببرد. مصرف دراز مدت قرص ژلوفن و این دسته از داروها با دوز بالا می تواند منجر به خونریزی معده و زخم های گوارشی به ویژه در افراد بالای 65 سال، سیگاری و الکلی شود.

با توجه به قابل فروش بودن این دسته از داروها بدون نسخه، شاید در ظاهر داروهای بی خطری به نظر برسند اما عوارض مختلفی برای ژلوفن و سایر داروهای مشابه مطرح است ،به همین دلیل در بعضی گروه های جمعیتی خاص این داروها باید با احتیاط مصرف شود و یا تا حد امکان مصرف نشود.

این دارو ساز متذکر شد :بعضی از دارو ها در شرایط خاصی ممکن مشکل ایجاد کنند به طور مثال « پرازوسین » یک داروی کنترل فشار خون است و باعث افت فشار خون می گردد.

اگر پس از مصرف این دارو استحمام با آب داغ صورت گیرد ممکن است بیمار دچار افت جدی فشار خون شود.چرا که آب گرم به خودی خود می تواند باعث باز شدن عروق و افت فشار خون گردد.

وی در پایان خطر نشان کرد:گاهی مواقع بیماران تصمیم می گیرند که به طور ناگهانی مصرف داروی خود را قطع کنند .این حالت به طور بالقوه می تواند بسیار خطرناک باشد زیرا ممکن است منجر به بروز مشکلات اساسی شود.

به عنوان مثال این مورد در رابطه با داروهای اعصاب و روان مصداق دارد. مصرف اکثر داروهای ضد اضطراب و خواب آور در دراز مدت باعث وابستگی به دارو می شود و ترک ناگهانی این دارو ها به صورت خود سرانه عوارض شدید ی را به دنبال دارد و حتما مصرف و قطع دارو باید تحت نظر پزشک صورت گیرد.‍‍

مسمومیت دارویی با مصرف بیش از حد داروها