سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

ذات الکرسی Cas ملکه خداوند کرسی


ذات الکرسی Cas ملکه خداوند کرسی

ذات الکرسی مجموعه ای از ستارگان درخشان و زیبا به کشل دبلیو W یا M است که در بخش روشن راه شیری جا دارد ذات الکرسی و صورت فلکی واقع در کنار آن یعنی قیفاووس هر دو والدین شاهزاده آندرومدا محسوب می شوند

● ذات الکرسی (Cas) ملکه (خداوند کرسی)

▪ زمان رسیدن به نصف النهار : ۲۹ آبان ؛

▪ مساحت : ۵۹۸ درجه مربع

ذات الکرسی مجموعه ای از ستارگان درخشان و زیبا به کشل دبلیو W یا M است که در بخش روشن راه شیری جا دارد. ذات الکرسی و صورت فلکی واقع در کنار آن یعنی قیفاووس هر دو والدین شاهزاده آندرومدا محسوب می شوند.

▪ ستاره ها

آلفای این صورت فلکی یعنی صدر ذات الکرسی (در عربی به نام حیوان چهار پا) یک ستاره تقریباً متغیر است. طیف آن از نوع ko II – IIIقدرش ۲/۲ و تا زمین ۱۲۰ سال نوری فاصله دارد. گامای ذات الکرسی یا cih ( در زبان چینی به معنای «تازیانه» می باشد) که یک ستاره خرده غول، در فاصله ۷۳۰ سال نوری از زمین است. قدر آن از ۶/۱ تا ۳ بدون امکان پیش بینی ، تغییر می کند. ستاره اتا که گاهی Achird نامیده می شود. در کنار خط واصل بین صدر ذات الکرسی و گامای ذات الکرسی قرار دارد. طیف آن از نوع GO v ، قدرش ۴/۳ و به فاصله ۱۹ سال نوری است. اتای این صورت فلکی ستاره ای جفتی و جذاب از نوع k با همدمی با قدر هفتم است.

▪ اجرام عمقی آسمان

در این صورت فلکی تعدادی خوشه و سحابی قابل مشاهده با دوربین دو چشمی با تلسکوپ وجود دارد. M۵۲ یک نمونه ی خوب از خوشه های باز، شامل بیش از ۱۰۰ ستاره است و درخشان ترین آن ها در حدود قدر هفتم در سطحی به درازای ۱۲ دقیقه قوسی قرار دارد M۱۰۳ خوشه ای باز و کوچکتر ، با تعداد ستارگان کمتر می باشد.


ذات الکرسی Cas ملکه خداوند کرسی

▪ زمان رسیدن به نصف النهار : ۱۹ شهریور؛

▪ مساحت : ۲۷۸ درجه مربع

صورت فلکی روباه دقیقاً در جنوب صورت فلکی سنبله قرار دارد و از صورت های جدید آسمان محسوب می شود که در سال ۱۶۹۰ توسط یوهانس هولیوس ستاره شناس آلمانی- لهستانی بنیاد گذاشته شد. نامی که او به این بخش از آسمان داد «روباه با غاز» بود که به تدریج نام غاز حذف و امروزه ما آن را «روباه» می شناسیم. صورت فلکی روباه ستاره درخشانی ندارد و تنها جرم معروف آن «سحابی دمبل» است.

▪ ستاره ها

تنها ستاره این صورت فلکی که حروف لاتین دارد، آلفاست. طیف آلفای روباه از نوع MO با قدر ۴/۴ و فاصله ۸۵ سال نوری است.

▪ اجرام عمقی آسمان


ذات الکرسی Cas ملکه خداوند کرسی

● زرافه (Cam) شتر گاو پلنگ

▪ رسیدن به نصف النهار : ۱۲ بهمن؛

▪ مساحت : ۷۵۷ درجه مربع

زرافه یکی از صورت های فلکی جدید در آسمان شمالی می باشد که برای اولین بار توسط ستاره شناس آلمانی، یاکوب بارچ در سال ۱۶۲۴ محدوده آن تعیین گردید. این صورت فلکی دارای ستارگان کم فروغ در اطراف صورت های معروف دب اکبر، ذات الکرسی و غیره، با ستاره های درخشان تر است. نام انگلیسی این صورت فلکی برگرفته از یک اسم یونانی به معنای «شترگاوپلنگ» است که به زرافه داده شده. این حیوان دارای سر وگردنی مانند شتر و پوست خالداری شبیه به پلنگ است. هر چند که صورت فلکی زرافه وسیع است اما ستارگانش کم فروغ و بی نامند. بارش شهابی بر ساووشی که در نیمه دوم مرداد اتفاق می افتد، نقطه نور بارانش در مرز این صورت فلکی با بر ساووش است.

▪ ستاره ها

زرافه دارای ستارگان قابل توجهی نیست.

▪ اجرام عمقی آسمان


ذات الکرسی Cas ملکه خداوند کرسی

● سپر (sct)

▪ زمان رسیدن به نصف النهار : ۲۴ مرداد ؛

▪ مساحت : ۱۰۹ درجه مربع

این صورت فلکی کوچک ، در ابتدا به اسم سپر سوبیسیانوم(۱) یا «سپر سوبیسکی» نامگذاری شد که به افتخار پادشاه لهستان در قرن هفدهم، جان III سوبیسکی(۲)بود ولی در واقع جنبه تبلیغ داشت. اما امروزه این نام کوتاه شده و به کلمه «سپر» اکتفا می شود. هر چند این صورت شامل ستاره های ضعیفی است ولی به لحاظ قرار گرفتن نزدیک به مرکز کهکشان راه شیری، دارای چندین خوشه ستاره ای و دو جرم از مسیه است. همان طور که چارت نشان می دهد بخشی از صورت فلکی مار یعنی دم آن در مجاورت سپر است. در معرفی صورت فلکی بعدی یعنی «سرمار» در این مورد بیشتر صحبت می کنیم.

▪ ستاره ها

طیف آلفای سپر از نوع K۳ III قدرش ۹/۳ و در فاصله ۱۸۰ سال نوری می باشد.


ذات الکرسی Cas ملکه خداوند کرسی

M۱۱ یک خوشه باز قدر ششم به فاصله ۱۸۰ سال نوری واقع و در ۲ درجه ای جنوب شرقی ستاره بتای سپر است. این خوشه دارای ۲۰۰ ستاره از قدرهای ۹ تا ۱۴ در پهنه ای از آسمان به طول ۱۰ دقیقه قوسی می باشد. M۲۶ در حدود ۵ درجه ای جنوب بتای سپر بوده که قدر آن ۹ و به عنوان یک خوشه باز ۲۰ ستاره ای در فاصله ۵۰۰۰ سال نوری تا زمین قرار گرفته است.

● سرطان (Cnc) خرچنگ

▪ رسیدن به نصف النهار :۲۵ اسفند ؛

▪ مساحت : ۵۰۶ درجه مربع

با وجود که این صورت فلکی در دایرهٔ البروج کمتر آشکار است ولی در مجموع یکی از صورت های فلکی شناخته شده قدیمی می باشد. در اوایل زمان های باستانی خورشید در انقلاب تابستانی یعنی زمانی که خورشید به موقعیت حداکثر میل شمالی خود، در عرض جغرافیایی ۴/۲۳ درجه موقع ظهر بالای سر قرار می گرفت. این خط یا مدار از دوران گذشته به نام «مدار رأس السرطان» نام گذاری شده است.

▪ ستاره

زتای این صورت فلکی یک ستاره چند تایی از قدر حدود ۷/۴ با فاصله ۵۲ سال نوری از زمین است. با تلسکوپ های کوچک دارای دو ستاره زرد – نارنجی با قدرهای ۵ و ۷ قابل مشاهده می باشد.

▪ اجرام عمقی آسمان

M۴۴ آخور ، معروف به صورت خوشه ای باز، که به نام کندو هم گفته شده، می باشد. فاصله آن ۵۱۵ سال نوری و قابل تشخیص با چشم غیرمسلح است . این مجموعه شامل ۷۵ ستاره قابل مشاهده بوده که درخشنده ترین آن ها دارای قدر ۳/۶ و به وسعت ۸۰ دقیقه قوسی ( سه برابر قطر ماه کامل ) است. M۶۷ از دیگر خوشه های بازی می باشد که به خوبی مطالعه شده و شامل ۶۵ ستاره به وسعت ۱۵ دقیقه قوسی است. ستارگانش دارای قدر ۷ در فاصله ۲۷۰۰ سال نوری است.

۱-Sobiescianum

۲-sobieski