پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

مضرات مصرف زیاد ماست پاستوریزه در طب اسلامی


دیدگاه طب سنتی و اسلامی درباره خوردن ماست

همان گونه که امروزه کارشناسان و متخصصان علوم غذایی درباره خواص تغذیه ای و درمانی شیر و فرآورده های آننظیر ماست و دوغ نظرات مختلفی ارائه می دهند، در طب سنتی نیز براساس نوع مزاج فرآورده لبنی و طبع افراد، توصیه های غذایی زیادی شده اما یکی از سردرگمی های مردم درباره توصیه های طب سنتی درخصوص لبنیات این است که در برخی منابع قدیمی، مصرف فرآورده هایی چون شیر، ماست و دوغ به طور کلی منع شده است.

ماست یکی از انواع لبنیات است که از تخمیر شیر توسط نوعی باکتری به نام لاکتوباسیلوس حاصل می شود. از هر نوع شیری برای تهیه ماست می توان استفاده نمود؛ اما ماست های امروزی را اغلب از شیر گاو تهیه می کنند.

شاید شما هم شنیده باشید که برای جلوگیری از پوکی استخوان تا می توانید ماست بخورید. اما آیا مصرف ماست برای استخوان ها مفید است؟

علم امروز در مورد ماست چه می گوید؟

مصرف کلسیم و ویتامین D از پوکی استخوان جلوگیری می کند. کلسیم در تمامی سنین در حجم و استحکام استخوان نقش اساسی دارد و ویتامین D جذب کلسیم را بالا می برد. برای دارا بودن استخوان های محکم روزانه 800 تا 1000 میلی گرم کلسیم لازم است که سه لیوان ماست آن را تأمین می کند. امروزه بسیاری از انواع ماست ها با ویتامین D غنی شده است، روزانهIU 400 ویتامین D برای جذب کلسیم لازم می باشد.

علم امروز می گوید ماست برای استخوان مفید است، البته علم امروزی تفکیکی بین ماست پاستوریزه و ماست محلی (تولید شده از شیر تازه و بدون مواد نگهدارنده) قائل نشده است و منظورش بیشتر مصرف ماست های پاستوریزه ای که در همه سوپرمارکت ها به وفور یافت می شود.


مضرات مصرف زیاد ماست پاستوریزه در طب اسلامی

طب اسلامی ما را از مصرف زیاد ماست را منع میکندفواید ماست از نظر علم امروزی:

1- پیشگیری از پوکی استخوان (استئوپروز)

2- کاهش خطر فشارخون بالا

3- بهبود سیستم گوارش

4- کاهش عفونت دستگاه تناسلی در زنان

5- ایجاد احساس سیری و کاهش وزن بدن

6- درمان مشکلات روحی با مصرف ماست

نظر طب قرآنی و اسلامی درباره خوردن ماست

امروزه خوردن ماست در کنار غذا برای خیلی ها یک عادت شده است. ولی باید دانست که طبع ماست سرد و تر بوده و اسید لاکتیک زیاد تولید میکند. ماستی که چکیده نباشد در آب آن سردی زیاد است.

در واقع طب اسلامی بر اساس حدیث و روایتی که در ادامه آمده به این موضوع اشاره دارد که از آنجایی که طبع ماست "سر و تر" بوده مصرف بیش از حد آن مفید نیست.

امام صادق (ع) می فرمایند:«ما سردی (اسید) را به گرمی (باز) و گرمی را به سردی و تری را با خشکی و خشکی را با تری درمان می کنیم و کار را یکسره به خدا واگذار می کنیم».

طب اسلامی مصرف در حد اعتدال ماست چکیده محلی (تولید شده از شیر تازه) را نفی نمی کند اما خوردن ماست پاستوریزه را کلاً مضر می داند.

مضرات مصرف زیاد ماست پاستوریزه و چکیده نشده از نظر طب اسلامی و سنتی:

1-پوکی استخوان و سائیدگی استخوان

2- شب ادراری بچه ها

3- یبوست

4- ناراحتی اعصاب و روان

5- صرع (برای کسانی که طبع سرد دارند)

6- عرق کردن زیاد

7- آلرژی

8- عرق کردن زیاد (کف دست – زیر بغل – کف پا)

9- ارترز

10- رماتیسم

11- سیستم ایمنی بدن را کم می کند خار استخوانی در پاشنه پا یا در استخوان دنبالچه ایجاد می کند و نمی تواند روی صندلی بنشیند

مضرات مصرف زیاد ماست پاستوریزه در طب اسلامی