چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

جاذبه های گردشگری ساری؛ قلب مازندران


جاذبه های گردشگری ساری از دیدگاه آثار تاریخی و طبیعی بسیار غنی می‌باشد ولی جاذبه های طبیعی ساری بیشتر مورد توجه قرار گرفته‌اند. بهترین زمان برای سفر به ساری فصول بهار و تابستان است ولی تمام روزهای سال مردمان ساری میزبان گردشگران داخلی و خارجی می‌باشند. در این مطلب نگاهی به مهم‌ترین جاذبه های گردشگری ساری انداخته‌ایم.

پارک جنگلی میرزا کوچک خان

پارک جنگلی میرزا کوچک خان که در استان مازندران و نزدیکی شهر آمل واقع شده است، حدود ۴۴۰ هکتار وسعت دارد و از جاذبه های دیدنی این استان محسوب می شود که در اغلب اوقات سال میزبانی گردشگران زیادی را بر عهده دارد. این پارک در کیلومتر ۱۸ جاده آمل به تهران واقع شده است و در حال حاضر  مورد استفاده مسافران بین راهی و شهروندان آملی قرار می گیرد.
پارک جنگلی میرزا کوچک خان یکی از قدیمی ترین پارک های جنگلی استان مازندران است که با جلوه های طبیعی نظیر شالیزار، رودخانه، جنگل و کوه مورد استفاده گردشگران و مسافران بیشماری می باشد. پارک جنگلی نمونه گردشگری میرزا کوچک خان با جنگل‌ های انبوه و همراه با جاده‌ ای زیبا یکی از بزرگترین پارک‌ های جنگلی در خاورمیانه و دومین پارک جنگلی بزرگ استان مازندران به شمار می رود.
این پارک دارای امکانات تفرجگاهی آلاچیق، آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی، اجاق، میز و نیمکت، رستوران و قهوه خانه، سکوی چادر و وسایل بازی کودکان، جایگاه سوارکاری و سه مدخل ورودی است. از جاذبه های پارک می توان به جنگل انبوه، جاده جنگلی پارک، آبشار ماهان، هزار پله، چشمه آب سرد، درختان کهنسال، مرتع جنگلی، درختان میوه‌ ای و … اشاره کرد. رودخانه هراز که از ضلع شرقی این پارک می گذرد، جلوه خاصی به آن بخشیده است. گفتنی است این پارک در ایام تعطیل مورد استفاده اهالی شهرهای همجوار مانند آمل و بابل قرار می گیرد.


	جاذبه های گردشگری ساری؛ قلب مازندران | وب

باداب سورت

باداب سورت چشمهٔ پلکانی تراورتنی بی‌نظیر در ایران و کم‌نظیر در جهان است که واقع در روستای ارست بخش چهاردانگه‌ی شهرستان ساری می‌باشد. این چشمه توسط سازمان میراث فرهنگی در سال ۱۳۸۷ پس از کوه دماوند به عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. ثبت جهانی این باداب نیز پس از پاموکاله ترکیه، به عنوان دومین چشمهٔ آب شور جهان بوده است.
این چشمه‌ها در بلندای ۱۸۴۱ متری از تراز دریا جای دارند، در ایران بی‌نظیر هستند. اطراف چشمه پوشیده از درختچه‌های زرشک وحشی و ارتفاعات بالاتر پوشیده از جنگل‌های سوزنی برگ است. این باداب شامل چندین چشمه با آب‌های کاملاً متفاوت از لحاظ رنگ، بو، مزه و حجم آب است. چشمهٔ پرآب دارای آب بسیار شور و استخری با قطر حدود ۱۵ متر و عمق زیاد است. چشمهٔ دوم که در بالادست و شمال غربی این چشمه قرار دارد، ترش مزه و دارای آبی به رنگ قرمز و نارنجی است، در اطراف چشمه کمی رسوب آهن نشسته‌ است.
جریان آب‌های رسوبی و معدنی این چشمه‌ها طی سال‌ها، در شیب پایین دست کوهستانی خود، صدها طبقه و ده‌ها حوضچهٔ پلکانی بسیار زیبا به رنگ‌های نارنجی، زرد و قرمز در اندازه‌های مختلف پدید آورده‌است. این طبقات و حوضچه‌ها در واقع جاذبهٔ اصلی و ویژگی منحصر به فرد چشمه‌های باداب سورت است. زیبایی این طبقات و محل ویژهٔ قرارگیری چشمه در دامنهٔ کوهستان و چشم اندازهای اطراف به ویژه در غروب تحسین برانگیز است.


	جاذبه های گردشگری ساری؛ قلب مازندران | وب

دریاچه میانشه (چورت)

دریاچه چورت در استان مازندران و بخش چهاردانگه شهرستان ساری قرار دارد. این دریاچه در سال ۱۳۲۰ بر اثر زمین لرزه و رانش زمین و در پی آن بسته شدن مسیر آب چشمه ای که در کنار دریاچه قرار دارد ، بوجود آمده است. وسعت دریاچه حدود ۲.۵ هکتار است. این دریاچه به دلیل نزدیکی به روستای چورت، دریاچه چورت نامیده می شود. هنگام کاهش آب، پدیدار شدن باقیمانده درختهایی که در محل پیدایش دریاچه بوده اند منظره زیبایی را ایجاد میکند.
این دریاچه یکی از زیباترین جاذبه های تفریحی استان مازندران است که راه جنگلی و خدماتی مانند سرویس بهداشتی نیز در کنار دریاچه تعبیه شده است.  این دریاچه در شکاف دره‌ای با شیب زیاد قرار گرفته و دور تا دور دریاچه را پوشش‌های جنگلی بکر و درختان قدیمی در بر گرفته‌است. شکل هندسی دریاچه به شکل بیضی کشیده بوده و ژرفای آن با توجه به میزان بارش‌های فصلی متغیر است. ماهی‌های موجود در دریاچه توسط افراد محلی به دریاچه انداخته شده‌است. این دریاچه در نزدیکی منطقه طبیعی چشمه های پله‌ای باداب سورت قرار دارد.


	جاذبه های گردشگری ساری؛ قلب مازندران | وب

برج رسکت

برج رسکت یکی از جاذبه های تاریخی شهرستان ساری در استان مازندران می باشد که احتمالا آرامگاه یکی از اعضای خاندان باوندیان به نام «شهریار ابن قارون» است. این برج در شهرستان ساری، بخش دودانگه، روستای رسکت واقع شده است. این برج یکی از برج های مدور آجری متعلق به قرن ۵ هجری قمری می باشد که در روستایی به همین نام واقع شده است.
این بنا دارای دو کتیبه به خط کوفی و پهلوی است. برج رسکت در شیبی تند در کوهی سنگی بنا شده و همواره این سئوال مطرح بوده که این بنای آجری چگونه در این شیب تند پابرجا مانده است. با طرح این سئوال گمانه ای در اطراف برج زده شد و طی آن بخشی از سکوی آجری نمایان شد که سطح شیب را برای معماران برج از بین برده است. معماران این برج با استفاده از تراشیدن سنگ های کوه، حفره ای سنگی را به وجود آوردند تا بتوانند سکوی آجری را در داخل آن بنا کنند.
برج رسکت ۱۸ متر ارتفاع دارد و محیط آن در پایین حدود ۱۵ متر است. حد فاصل قسمت فوقانی بدنه و آغاز گنبد برج با مقرنس کاری تزئین شده است و دو کتیبه آجری نیز به خط پهلوی ساسانی و خط کوفی در روی آن به چشم می خورد.


	جاذبه های گردشگری ساری؛ قلب مازندران | وب

شیرین رود

رودخانه شيرين رود واقع در منطقه دودانگه در ۸۰ كيلومتري جنوب ساري است. تيپ درخت هايي كه در اين منطقه قرار گرفته راش، ممرز و انجيلي است و يكسري درختهايي چون راش، ممرز و توسكا است. در روزهای تابستان، بسیاری از تورهای مسافرتی یک روزه برای رودخانه نوردی و کمپ زدن در کنار رودخانه شیرین رود نیز انجام می‌گیرد. بنابراین یکی از بهترین مناطق برای گذاراندن تعطیلات آخر هفته شیرین رود می‌باشد.


	جاذبه های گردشگری ساری؛ قلب مازندران | وب

مجموعه تاریخی فرح آباد

مجموعه تاریخی فرح آباد که بعدها اسم آن به خزر آباد تغییر پیدا کرد، در نزدیکی شهر ساری مرکز استان مازندران قرار دارد. این اثر یکی از جاذبه های تاریخی استان مازندران و شهر ساری به شمار می رود که به دلیل نزدیکی به دریا گردشگران می توانند ضمن بازدید از آن از ساحل منطقه نیز استفاده کنند.
این منطقه تاریخی در ۲۸ کیلومتری شمال شهر ساری و ۳ کیلومتری دریای خزر واقع شده است. طول بیشتر این مسیر به صورت بزرگراه می باشد و دسترسی به فرح آباد و دریا بسیار آسان است. این مجموعه در زمان شاه عباس اول، در سال ۱۰۲۰ هجری قمری، با استفاده از شیوه های شهرسازی اصفهان در دوره صفوی ساخته شده است. در منابع تاریخی به کاخ زیبایی به نام جهان نما هم در شمال این مجموعه اشاره شده که فعلاً تنها خرابه های مسجد، پل و دیواره های باغ سلطنتی آن باقی مانده است.
این محل در زمان شاه عباس اول بندرى آباد و پر رونق بود تا جایى که لقب دارالسرور و حتى دارالسلطنه را به آن اختصاص دادند. شاهان صفوی، به ویژه شاه عباس، علاقه خاصی به این محل داشته و همه ساله، تابستان، مدتی در این شهر اقامت می کردند. این شهر در اواخر سلطنت شاه عباس دوم توسط روس‌ ها به آتش کشیده شد و روس‌ ها پس از کشتار همگانى و به آتش کشیدن کاخ جهان‌ نما (قصر معروف شاه عباس بزرگ) از راه دریا گریختند.
بناهای مجموعه فرح آباد شامل کاخ، پل، مسجد، آب انبار، حمام، کاروانسرا، مدرسه، بازار و خیابان های متعددی بوده است که در اطراف رود تجن ساخته بودند. متأسفانه این مجموعه زیبا در قرون اخیر در اثر عوامل طبیعی، جنگل کاری و توسعه کشاورزی تخریب شده است، ولی آنچه از بقایای آن مشاهده می شود دلالت بر شکوه و زیبایی آن در عهد صفوی دارد.


	جاذبه های گردشگری ساری؛ قلب مازندران | وب

منطقه حفاظت شده دودانگه و چهاردانگه

پناهگاه حیات وحش دودانگه و چهاردانگه منطقه ای است کوهستانی با مساحت ۱۶,۹۰۴ هکتار که در حدود ۹۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان ساری واقع شده است. پناهگاه حیات وحش دودانگه با پارک ملی کیاسر، منطقه حفاظت شده پرور و منطقه حفاطت شده بولا هم مرز می باشد. این منطقه از نظر ویژگی های بوم شناختی نظیر آب و هوا،‏ توپوگرافی خاک و زمین شناسی متنوع است. حداقل ارتفاع منطقه ۸۰۰ متر و حداکثر آن ۲۸۶۰ متر است. اقلیم منطقه،‏ مطابق اقلیم نمای آمبرژه برای ارتفاع ۸۰۰ تا ۲۰۰۰،‏ مرطوب سرد و برای ارتفاع بالاتر از ۲۰۰۰ متر،‏ نیمه خشک و سرد است.
در این منطقه در مجموع پنج ریخت گیاهی (جنگل،‏ درختزار،‏ درختچه زار،‏ بالشتکی خاردار،‏ خزان شونده سردسیری) شامل: جنگل انبوه از نوع جنگل کوهستانی خزری،‏ درختزار از انواع درختزار پهن برگ خزان شونده سردسیری و درختزار سوزنی برگ همیشه سبز مقاوم به سرما،‏ درختچه زار از انواع درختچه زار پهن برگ خزان شونده سردسیری همیشه سبز،‏ درختچه زار خزان شونده سردسیری،‏ تنک خشکی پسند و درختچه زار سوزنی برگ همیشه سبز،‏ تشکیلات بالشتکی خاردار تنک و علفزار تشخیص داده شد. به علاوه مهمترین گونه های شاخص جانوری پناهگاه حیات وحش دودانگه شامل: مرال، شوکا، خرس قهوه ای، پلنگ، گراز، گربه جنگلی، گرگ، روباه، شغال، کل و بز، قوچ و میش، تشی، و انواع پرندگان می باشد.


	جاذبه های گردشگری ساری؛ قلب مازندران | وب

گردآوری: مجله اینترنتی وب