یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با خواص گیاه شنگ


شنگ گیاهی علفی و بیابانی از تیره کاسنیان است که در فصل بهار میروید. به دلیل خواص درمانی فراوان این گیاه و کاربرد آن در طب سنتی از گیاهان دارویی مهم بوده، از لحاظ ظاهری شبیه به تره میباشد، ولی طعم آن با تره متفاوت و کمی هم ترش مزه است. این گیاه با نامهای دیگر نظیر شنگه، اسلیخ، الوشنگ و ... در کتب طب سنتی نامیده شده است. گیاه شنگ در ایران در چمنزارهای مناطق مرطوب شمالی و غربی در کردستان، تفرش، اراک و دامنههای البرز، ارتفاعات اطراف تهران و در اصفهان و شیراز میروید.. درمان روماتیسم، رفع مسمومیت، از بین برنده زگیل، درمان زخمهای چرکین، امراض جلدی، سوختگی ناشی از آتش و التیام عصب قطع شده از مهمترین خواص شنگ است. برای آشنایی بیشتر با خواص شنگ و کاربردهای دارویی این گیاه تا انتها با وب همراه شوید.


گیاه شناسی شنگ

گیاه شنگ از لحاظ ظاهری به تره شباهت داشته، برگهای آن متناوب و نواری شکل است که در محل نزدیک به ریشه پهنتر از قسمت بالای برگ و رنگ آن سبز مایل به کبود است. دانه های گیاه شنگ به رنگ قهوهای و دراز بوده، ریشه آن دوکی شکل و سفید مایل به زرد است. قسمتهای مورد استفاده این گیاه برگ، ساقه و ریشه گیاه است. جالب است بدانید بیشترین خواص شنگ در ریشه گیاه نهفته است، اما متاسفانه در ایران بیشتر از برگ و ساقه این گیاه استفاده میشود.


	آشنایی با خواص گیاه شنگ | وب


خواص شنگ (طبیعت و خواص درمانی)

طبیعت گیاه شنگ سرد و خشک است. برخی از مهمترین خواص دارویی این گیاه عبارتند از:

  • شنگ برای زخم معده نقش محافظتی دارد و دیواره معده را تقویت می کند و همچنین در سم زدایی بدن از این گیاه استفاده میشود.
  • ضماد گل شنگ ترکیب شده با موم برای درمان سوختگی ناشی از آتش مفید است.
  • عصاره گیاه شنگ به عنوان یک فرآورده مکمل دربهبود کبد چرباثرات خوبی از خود نشان داده و تاکنون هیچ‌گونه عارضه جانبی خاصی از این گیاه مشاهده نشده است.
  • کمک به درمان کچلی و زخم های پوستی از خواص شنگ در طب سنتی است. از ضماد برگهای این گیاه در ساخت کرم استفاده شده به منظور التیام زخمهای سطحی استفاده میشود.
  • حکیم محمد ابن زکریای رازی خوردن ریشه گیاه شنگ را پادزهر سموم میدانست.
  • آب ریشه خام گیاه دارویی شنگ زگیل را از بین میبرد و برای مسلولین بسیار مفید است.
  • ضماد تهیه شده با گیاه شنگ برای التیام عصب قطع شده مفید است.
  • کمک به درمان روماتیسم از دیگر خواص شنگ است. به این منظور 60 گرم ریشه شنگ را در یک لیتر آب بجوشانید و روزی سه فنجان مصرف کنید.
  • در طب سنتی خوردن خیسانده ریشه شنگ در آب انگور برای جلوگیری از خونریزی رحم تجویز میشود.
  • گیاه شنگ دارای اثرات شاخص در درمان کولیت و بیماری التهابی روده است و از برخی داروهای شیمیایی مورد استفاده در درمان کولیت، موثرتر است.
  • ریشه‌ گیاه شـنگ دارای لعاب بوده و کمی تلخ است، خاصیت خلط آور و نرم کننده سینه از دیگر خواص شنگ و مصارف دارویی ریشه این گیاه است.
  • تحقیقات محققان نشان داده، استفاده از این گیاه در درمان زخم‌های گوارشی و ریه موثر است و عصاره آن به دلیل قابض بودن جهت درمان انواع خونریزی از جمله خونریزی‌های رحمی، دستگاه تنفسی و درمان برخی از انواع اسهال مفید است.


طرز استفاده گیاه شنگ

از گیاه شنگ، به صورت خام در سبزی خوردن و همچنین به صورت سبزی در غذا مخلوط با برنج استفاده میشود. همچنین از بعضی انواع شنگ در سالاد استفاده شده، ایرانیان آن را مانند کاهو و کاسنی با سرکه و یا بدون سرکه میخوردند. برای استفاده درمانی و کاربرد دارویی نیز هم به صورت مصرف خوراکی و هم به صورت ضماد از آن استفاده میشود.


مضرات شنگ (موارد احتیاطی و منع مصرف)

  1. مصرف گیاه شنگ برای صفرا مزاجان مضر میباشد.
  2. مصرف عصاره شنگ در افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی توصیه نمی‌شود.

منبع: دائره المعارف مصور گیاهان دارویی