چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
علت چند قلوزایی چیست؟ + خطرات چند قلوزایی
اینطور به نظر میرسد که خبر تولد چندقلوها، اخبار و مجلات را در بر گرفته است. این اصلا تعجب آور نیست. در طی 25 سال گذشته تعداد تولدهای دوقلو در امریکا 65 درصد افزایش یافته و تولدهای سه قلو یا بیشتر نیز رشدی بیش از 400 درصد مواجه شده است. تخمین زده میشود از هر صد نوزادی که در امریکا متولد میشوند سه نفرشان چندقلو هستند.
علت چند قلوزایی چیست؟
علت این افزایش تعداد چیست؟ یکی از علل چند قلوزایی این است که خانمها نسبت به قبل، دیرتر اقدام به بارداری مینمایند. همزمان با افزایش سن یک خانم، احتمال تولد فرزند چند قلو برایش افزایش مییابد. (بارداری در سن بالا) تکنیکهای پزشکی باروری نیز باعث افزایش نرخ تولد چندقلوها میشوند. نیمی از تولدهایی که که با کمک روشهای باروری آزمایشگاهی اتفاق میافتند چند قلو هستند.
احتمال چند قلوزایی شما چقدر است؟
تولدهای چند قلوزایی معمولا در خانوادههایی که سابقهی آن وجود دارد اتفاق میافتند. با توجه به بررسیهای اخیر وزن و قد در هنگام بارداری نیز میتواند تاثیر گذار باشد. خانمهایی که جزء 25 درصد بلندقدترینها قرار دارند و دارای شاخص بدنی 30 یا بیشتر هستند (که چاق محسوب میشود) شانس بیشتری از افراد لاغرتر یا کوتاهتر برای چندقلو زایی دارند.
دوقلوها مرسومترین چندقلوها هستند. اکثریت تولدهای چندقلو را دوقلوها تشکیل میدهند؛ آنها در حدود 90 درصد تولدهای چند قلو را به خود اختصاص دادهاند. این دوقلوها میتوانند همسان یا غیر همسان باشند. دوقلوهای همسان، که یک سوم از کل تولدهای دوقلو را در بر میگیرد، هنگامی اتفاق میافتد که یک تخمک بارور در ابتدای مسیر تقسیم شده، دو جنین را به وجود میآورد. در مورد دوقلوهای غیرهمسان، هر نوزاد از یک تخمک و اسپرم مجزا به وجود میآید. دوقلوهای همسان مشترکا از یک جفت و کیسهی آمنیوتیک استفاده میکنند اما دوقلوهای غیرهمسان هر کدام کیسه و جفت مجزای خودشان را دارند.
شانس داشتن دوقلوهای همسان در برابر دوقلوهای غیر همسان ارتباطی با سن، سابقهی خانوادگی یا چیز دیگری ندارد. تولد دوقلوهای همسان یک پدیدهی اتفاقی و غیرقابل پیش بینی به شمار میرود.
تشخیص و خطرهای موجود در خصوص چند قولوزایی
در دوران تولد شما، افراد در هنگام زایمان تازه متوجه چندقلو بودن فرزندشان میشدند. اکنون تصاویر سونوگرافی از هفته ششم بارداری قادر به تشخیص چندقلوها بوده و تا ابتدای سه ماههی دوم 95 درصد از بارداریهای چندقلو را مشخص مینماید. پزشک در هنگام سونوگرافی اگر صدای تپش چند قلب را بشنود احتمال چندقلوها را در نظر میگیرد. همچنین در خانمهایی که افزایش وزن و رشد رحم بسیار زیاد است، چندقلو بودن بارداری یک احتمال درنظر گرفته میشود. همچنین تهوع صبحگاهی بسیار شدید نیز میتواند یکی از نشانههای بارداری چندقلو باشد.
خطرات و پیشگیریهای چند قلوزایی
خانمهایی که چندقلو باردار هستند، دفعات بیشتری باید به پزشکشان مراجعه نمایند. بارداری آنها معمولا پرخطر در نظر گرفته میشود، زیرا این افراد بیشتر در معرض سقط یک یا چند جنین قرار دارند. این بارداریها غالبا ریسک ابتلای بیشتری به زایمان زودرس، دیابت بارداری، پره اکلامپسی، کمخونی در بارداری ناشی از فقر آهن و محدودیت رشد داخل رحمی (که نشان میدهد جنین رشد کمی دارد ) را دارند. بیشتر چندقلوها زودرس متولد میشوند. 60 درصد دوقلوها، 90 درصد سه قلوها و تقریبا همهی چند قلوهای دیگر زودتر از موعد متولد میشوند. یک قانون سریع وجود دارد: به طور کلی تک قلوها در 40 هفته، دوقلوها در 36 هفته، سه قلوها در 32 هفته و چهارقلوها در 28 هفته پس از بارداری به دنیا میآیند.
اکثرا چند قلوها به وسیلهی جراحی سزارین به دنیا میآیند زیرا نوزادان نارس شانس کمتری برای قرار گرفتن در جهت مناسب برای تولد طبیعی (سر به سمت پایین) دارند. تقریبا همهی زایمانهای مربوط به بارداریهای سه قلو یا بیشتر به وسیلهی سزارین انجام میشود؛ اما بسیاری از زایمانهای دوقلو به صورت طبیعی انجام میشود، به خصوص اگر اولین جنین در حالت مناسب تولد قرار گرفته باشد و نوزاد دوم اندازهای کوچکتر یا برابر با نوزاد اول داشته باشد.
تهیه و ترجمه: مجله اینترنتی وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست