جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
عدم تحمل لاکتوز چیست و چه علائم و راه های درمانی دارد؟
عدم تحمل لاکتوز نوعی عدم توانایی در سوخت و ساز و هضم لاکتوز در بدن میباشد که به آن نارسایی لاکتاز نیز گفته میشود. افرادی که پس از مصرف محصولات لبنی دچار مشکل میشوند احتمالاً از عارضه رنج میبرند. در این مطلب به بررسی این عارضه خواهیم پرداخت
لاکتوز همان قند شیر است که در غدد شیری حیوانات یافت میشود. 5.7% از ترکیب شیر انسان و 5.4% از شیر گاو را لاکتوز تشکیل میدهد. به دلیل اینکه مغز نوزاد انسان برای رشد و عملکرد صحیح به گلوکز بیشتری نیاز دارد، قند شیر انسان از قند شیر گاو بیشتر است.
آنزیم لاکتاز در سلولهای رودهای، لاکتوز را هیدرولیز مینمایند. از طرف دیگر لاکتاز اولین آنزیمی است که در بیماریهای رودهای از بین میرود. زیرا ژن این آنزیم در اواخر تکامل سلولهای رودهای و مهاجرت آنها به نوک پرزهای روده فعال میشود. به همین دلیل آن دسته از بیماریهای دستگاه گوارش که به سلولهاری رودهای آسیب میزنند، اغلب با کمبود آنزیم لاکتاز و به دنبال آن عدم تحمل لاکتوز (Lactose Intolerance) همراه میباشند.
اسهال در کودکان با آسیب رساندن به پرزهای رودهای، کاهش سطح لاکتاز را به همراه دارد. به همین دلیل به مادران توصیه میشود تا شیر دادن به کودک دچار اسهال را قطع نکنند تا همیشه مقداری لاکتوز در روده آنها حضور داشته باشد و باعث فعال بودن آنزیم لاکتاز گردد. از طرف دیگر کاهش فعالیت آنزیم لاکتاز با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد و این کاهش در بین 60 تا 80 درصد افراد جوامع مختلف اتفاق میافتد.
علائم عدم تحمل لاکتوز چیست؟
در اکثر جمعیت جهان، درجاتی از کمبود لاکتوز بعد از قطع مصرف شیر بوجود میآید و پس از مصرف مجدد شیر فرد از علائمی چون نفخ، دردهای شدید همراه با اتساع در شکم، حالت تهوع و اسهال رنج خواهند برد. برای رفع این مشکل به این افراد توصیه میشود تا مصرف شیر را از مقادیر خیلی کم شروع کرده و رفته رفته میزان مصرف را افزایش دهند تا میزان لاکتاز در بدن آنها تنظیم شود. اگر باز مشکل فرد حل نشد به او توصیه میشود تا ماده لبنی دیگری همچون ماست را جایگزین شیر نماید و به مصرف شیر ادامه ندهد. اگر مشکل فرد کماکان ادامه داشت (که این مورد به ندرت اتفاق میافتد) فرد باید از شیر بدون لاکتوز استفاده نماید. چرا که یک فرد بالغ برای جلوگیری از پوکی استخوان روزانه به یک گرم کلسیم نیاز دارد و شیر یکی از منابع تامین کلسیم میباشد. در زیر به سایر علائم این بیماری اشاره خواهد شد:
- کاهش وزن ناخواسته
- مدفوع سیاه رنگ
- اسهال خونی یا مشاهده خون روشن در مدفوع
- خستگی بیدلیل
- درد معده که بهبود مییابد و یا با خوردن غذا تشدید میشود
- تب مداوم
- درد در حین دفع مدفوع
راه
های درمان عدم تحمل لاکتوز
![عدم تحمل لاکتوز چیست و چه علائم و راه های درمانی دارد؟ | وب](/web/imgs/34/18/zrev22.jpeg)
با وجود ساخته شدن مکملهای حاوی لاکتاز و وجود آنها در بازار، افراد دچار عدم تحمل لاکتوز معمولاً با کاهش مصرف محصولات لبنی و استفاده از محصولات ویژه تولید شده برای این افراد بهبود مییابند. مقادیر کمتر لبنیات اغلب بهتر تحمل میشوند. لازم به ذکر است که میزان لاکتوز تمام محصولات لبنی یکسان نیست. به عنوان مثال پنیرهای سفت مثل پنیر سوسیس یا چدار، میزان کمی لاکتوز دارند و بطور کلی هیچ عارضهای ایجاد نمیکنند. ماست معمولاً توسط روده بهتر تحمل میشود؛ زیرا باکتریهای مورد استفاده در فرایند تهیه ماست، بطور طبیعی آنزیمی تولید میکنند که لاکتوز را میشکند.
گرداوری: مجله اینترنتی وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست