سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


آلودگی صوتی


آلودگی صوتی
سال هاست كه در جامعه ما بحث حقوق شهروندی مطرح است و خیلی ها مشتاق اند كه هر روز مطلب تازه ای در این رابطه بشنوند و یا بدانند.
البته در بیشتر مواقع آن كسی كه وعده مراقبت و نظارت حقوق شهروندی را به شهروندان می دهد شاید دقیقاً نمی داند كه از چه چیزی سخن می گوید. همچنین بیشتر كسانی كه در این رابطه سخنانی شنیده اند نمی دانند كه از چه چیزی صحبت شده و به واقع «حقوق شهروندی» چه چیزی است.
این كه خیلی از افراد كشور ما با حقوق خود آشنا نیستند ادعای گزافی نیست و متأسفانه واقعیت تلخی است كه وجود دارد. اگرچه در سال های اخیر اقدام هایی در زمینه آشنا كردن شهروندان به حقوق شهروندی آنان شده اما هنوز به نظر می رسد اقدام های صورت گرفته نتایج آنچنانی در برنداشته است.
شهروند به كسی كه عضو یك ملت و كشور باشد گفته می شود. یعنی به همه آحاد یك ملت شهروند می گویند، اما در اوضاع و احوال كنونی شهروند به كسانی می گویند كه ساكن شهر باشند.
بدیهی است هر كس كه شهروند شد، مطابق عرف و قوانین مختلف حقوقی به او تعلق می گیرد و در مقابل در قبال مسئولان دولتی و دیگر شهروندان تكالیف و وظایفی دارد كه باید انجام دهد.
● این حقوق چیست؟
هر انسان از بدو تولد دارای حق و حقوقی است - این حقوق به خاطر انسان بودن به وی داده شده است - شاید به همین دلیل است كه اسم آنها را حقوق بشر گذاشته اند - حق زندگی كردن - حق خوراك و پوشاك و درمان و بهداشت و امنیت و دیگر حقوق از زمره حقوقی است كه در قوانین مختلف ما از جمله قانون اساسی برای آحاد افراد در نظر گرفته شده است.
به عنوان مثال اصل ۳۱ قانون اساسی می گوید: داشتن مسكن متناسب بانیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت هم موظف است با رعایت اولویت برای آنها كه نیازمندترند به ویژه روستانشینان و كارگران، زمینه اجرای این اصل را فراهم كند. یا اصل ۲۸ همین قانون تصریح دارد:
هر كس حق دارد شغلی را كه بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند.
دولت موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون برای همه افراد امكان اشتغال به كار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد نماید. این حقوق كه به برخی از آنها اشاره شد، دربرگیرنده آحاد مردم كشور اعم از شهرنشین و روستانشین است.
▪ اما حقوق شهروندی كه در بالا به آن اشاره شد و متعلق به شهروندان است كدام است؟
هر شهروند همانطوری كه گفتیم در قبال این كه تكالیفی نسبت به دیگر شهروندان و متولیان امور دارد، خود نیز دارای حقوقی است. شهروند حق دارد از هوای پاكیزه بهره ببرد، بهداشت مناسب داشته باشد. در جایی كه سكونت دارد همسایگانش به حقوق او احترام بگذارند. بادرنظرگرفتن قوانین مختلف به حقوق اولیه او تعدی نكنند...
● آلودگی صوتی
همانگونه كه گفته شد یكی از مشكلات اساسی جامعه ما این است كه بیشتر شهروندان ما آگاهی و درك صحیحی از قوانین گوناگونی كه برای حفظ نظم عمومی و صیانت حقوق جمعی و فردی اشخاص وضع شده است، ندارند. البته این موضوع چندان عجیب نیست، به هرحال آنچه كه مسلم است تا مردم ندانند در روابط اجتماعی خود با دیگران چه كارهایی مجاز است و چه كارهایی خلاف قانون، انتظار رعایت كامل قوانین نیز از جانب آنان كاری بیهوده است.
روزانه شاهد آن هستیم كه ایجاد صداهای ناهنجار ازطریق بلندگوی برخی ها به نوعی آسایش و آرامش شهروندان بویژه در ساعات استراحت را ازآنان سلب می كنند. بلندگوهای مدارس، پاره ای ادارات، بلندگوهای دستی فروشندگان دوره گرد و هزاران موارد مشابه، شب و روز درحال ایجاد آلودگی صوتی هستند. در سال ۱۳۳۹ آئین نامه ای تصویب شده بود كه مقررات نصب و استفاده از بلندگو را مشخص می كرد. به ظاهر نیز این آئین نامه تا به امروز به قوت خود باقی است. ماده ۴ این آئین نامه به كارانداختن بلندگو از ساعت یك تا ۴ بعدازظهر و از ساعت ۷ تا ۸ صبح را ممنوع اعلام كرده است. آلودگی صوتی به همراه آلودگی هوا به راستی شهروندان را كلافه می كند.
انتظار این است كه با وضع قوانین جدید متناسب با اوضاع و احوال فعلی شهرها، برخورد جدی با متخلفان و كسانی كه به طرق مختلف گوش شهروندان را آزار می دهند به عمل بیاید. سعی كنیم با آشنایی هرچه بیشتر با قوانین به حقوق دیگران احترام بگذاریم.
عبدالصمد خرمشاهی وكیل دادگستری
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید