سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


روز آلودگی صوتی


روز آلودگی صوتی
● توصیه هایی برای فرار از آلودگی صوتی
▪ رادیو را خاموش کنید:
احساس نکنید که نیاز همیشگی به گوش دادن موسیقی در سر کار یا منزلتان داریــد. چرا ۲۰ دقیقه سکوت را در اتومبیل خود هنـگام بـرگـشتـن بـه منـزل از سـرکار، امـتحــان نمی کنید؟
▪ از گوشی های صداگیر استفاده کنید:
هدفون های صداگیر هنگامی که سر کار یا در منزل به موسـیـقی گوش می دهید و یا تلویزیون تماشا می کنید، باعث حذف اصوات خارجـی و مـتفرقه می گردند. این موجب از دسـت ندادن تمرکز شما شده و از تجمع و انباشتگی صدا های محیط اطراف جلوگیری به عمل می آورد. این نوع گوشی ها اثر معکوس نیز دارند و آن این است که اطرافیان و هم اتـاقی های شما از شنیدن آنچه که در حال گوش دادن آن هستید در امان خواهند ماند.
▪ در منزلتان یک «اتاق ساکت» ایجاد کنید:
اتاقی مجزا (ترجیحا عاری از پنجره ) را در خانه تان انتخاب نموده و آن را نـقـطـه سـکوت نام گذاری کنید. لازم نیست آنجا سکوت مطلق برقرار نمایید؛ یک موسیقی ملایم پخش کرده و یا یک آب نمای کوچک خریداری نموده و به صدای آبشار کوچک آن گوش فرا دهید. ریلکس شده و فکر کنید. از نبود صدا های ناهنجار لذت ببرید.
▪ صدای تلویزیون را هنگام پخش آگهی های بازرگانی قطع کنید:
از ریموت کنترل خود استفاده مفید کرده و صدای بلند آگهی های تجاری را قطع نمایید.
▪ کتاب بخوانید:
هنگامـی که در حال خواندن کتاب هستید، چه اشکالی دارد که تلویزیون را کلا خاموش کنید؟
▪ پنجره های خود را عایق بندی نمایید:
یک متخصص را برای این کار در نظر گرفته و از پرده های ضخیم استفاده کنید تا مانع ورود صدای خیابان به داخل گردید. این کار هزیـنه بر اسـت، امـا تا حـد بسیار زیادی از آلودگی صوتی در منزلتان کاسته خواهد شد.
▪ موسیقی گوش دهید:
گاهی اوقات برای از بین بردن صدا های مزاحم کار زیادی نمی توانید انـجام دهـیـد مانند دعوای خانوادگی یک همسایه و یا سر و صدای ناشی از لوله کشی. در این شرایط بهتر است با گوش دادن به یک موسیقی ملایم آرامش را در منزل خود برقرار نمایید.
▪ در خارج از شهر گشتی بزنید:
از شهر پر هیاهـو و شـلوغ خـود خـارج شده و روزی را به دور از دغدغه های متداول و در طبیعت آرام و بدون سر و صدا سپری کنید.
▪ اجازه ندهید صداهای مزاحم به سراغ شما بیایند:
کافی است تمرکز خود را در کاری که در حال انجام آن هسـتید، افـزایش دهید تـا بـه ایـن وسیله مانع ورود و شنیده شدن صدا های اضافی شوید.
هر روز به تعداد شهروندانی که شنوایی خود را از دست می دهند، افزوده می شود. روز جهانی آلودگی صدا (۲۸ آوریل) به این خاطر پایه گذاری شده است که عموم مردم جهان را از آلودگی صوتی آگاه کند.
متخصصان گفته اند صداهایی با شدت بیش از ۸۵ دسی بل باعث از دست دادن دائمی شنوایی می شود. تنها ۱۵ دقیقه قرارگرفتن در یک کنسرت موسیقی می تواند شما را در معرض صدایی با شدت ۱۰۰دسی بل قرار دهد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید متخصصان به انسان توصیه می کنند زمانی که در فعالیت های پرسروصدا شرکت می کنند از محافظ گوش استفاده کنند.
قطعا هریک از شما در زندگی خود تجربه کرده اید که گاهی براساس شنیدن صداهای بلند یا صدای شلیک یک گلوله و یا رانندگی با پنجره باز ماشین در یک اتوبان دچار ناشنوایی می شوید. گرچه شاید این حالت دائمی نباشد، اما هنگام شنیدن این صداها گوشتان زنگ می زند و پس از گذشت چند ساعت دوباره شنوایی انسان به حالت اول باز می گردد. اگر هرکس به مدت پنج روز و آن هم روزی هشت ساعت در معرض این صداها قرار گیرد دچار ناشنوایی دائمی خواهد شد و دیگر با وسایلی چون سمعک هم هیچ کمکی نمی توان به شنوایی او کرد.
البته به خاطر داشته باشید که هیچ لزومی ندارد این صداها بسیار بلند باشند حتی فریاد زدن در یک اتاق هم می تواند خطرات زیانباری را برای شنوایی انسان ایجاد کند. با هر بار قرار گرفتن در معرض صدا برخی از سلول های گوش از بین می رود، بنابراین هر چه بیشتر در معرض صدا قرار بگیریم میزان بیشتری از سلول های شنوایی خود را از دست می دهیم.
اثرات زیانبار آلودگی صوتی به قدری برای انسان ها آشکار شده است که همگی در حال انجام کاری برای کنترل آن هستند. به عنوان مثال محققان با بچه هایی که دچار اختلالات شنوایی هستند صحبت می کنند و دائما اهمیت شنوایی را به آنها گوشزد می کنند.
بچه هایی که دچار مشکلات شنوایی می شوند اغلب اگر در این زمینه آموزشی نبینند، قادر نیستند درباره شنوایی خود صحبت کنند. والدین هم باید همانقدر که به بینایی کودکانشان اهمیت می دهند به شنوایی آنها هم اهمیت دهند. اگر متخصصان و پزشکان نتوانند درباره تاثیرات صدا و اهمیت آن با بچه ها صحبت کنند قطعا نسل آینده دچار مشکلات شنوایی خواهد شد.
منبع گسترده ای از سروصداها در کل جهان از طریق سیستم حمل و نقل ایجاد می شود؛ از موتورسیکلت گرفته تا هواپیما و قطار. وسایل نقلیه در یکصد سال گذشته کمک بسیاری به کاهش آلودگی صوتی می کردند، اما طراحی نادرست شهر یعنی کنار هم قرار گرفتن کارخانه های صنعتی و زمین های مسکونی اغلب باعث افزایش آلودگی صوتی شده است.
در کنار صداهای ایجاد شده از طریق سیستم های مختلف حمل و نقل منابع دیگر ایجادکننده آلودگی صوتی تجهیزات اداری، ماشین های کارخانه ها و لوازم صوتی هستند. سروصداهایی که از وسایل تفریحی ایجاد می شود اکنون بیشترین مشکل را در شهرها به وجود آورده است. در بسیاری از جوامع مشخص شده است که عملکرد این وسایل کیفیت زندگی انسان ها، بخصوص کسانی را که بیشتر در حیطه آن صداها قرار دارند، کاهش می دهد.
برخی جوامع قوانین خاصی را برای جلوگیری از آلودگی صوتی عنوان کرده اند. یکی استفاده از موانع صوتی و دیگری محدود کردن سرعت اتومبیل ها و تردد وسایل نقلیه سنگین، کنترل ترافیک به نحوی که نیازی نباشد ماشین ها دائما از ترمز و گاز استفاده کنند، طراحی مناسب لاستیک ها و... است. از سال ۱۹۷۰ هزاران روش برای طراحی جاده ها در آمریکا به کار گرفته شده تا آلودگی صوتی کاهش پیدا کند.
برای کاهش سروصدای هواپیماها هم موتورهای جت کم سروصداتر طراحی شده و این مسئله در دهه ۷۰ تا ۸۰ کمک فراوانی به کاهش آلودگی صوتی کرده است. یکی دیگر از عوامل ایجادکننده سروصدا هم مجاورت با کارخانه های صنعتی است. از دهه ۳۰ تاکنون بسیاری از دانشمندان تصمیم گرفته اند با طراحی دوباره تجهیزات کارخانه ها آلودگی صوتی را کاهش دهند.
صداها می توانند تاثیراتی روی سلامت و رفتار انسان ها بگذارند. می توان گفت که وجود و یا حضور صداهای ناخواسته آلودگی صوتی نامیده می شود. این صداهای ناخواسته تاثیرات سوء جدی بر سلامت فیزیکی و روانی افراد می گذارد.
به عنوان مثال آلودگی صوتی می تواند باعث ایجاد فشارخون بالا، خشونت، استرس بالا، از دست دادن شنوایی و وزوز گوش شود. البته همه این عوارض بستگی به بلندی صدا هم دارد. به همین ترتیب استرس و فشارخون بالا باعث بروز مشکلات جدی در سلامت انسان خواهد شد، وزوز کردن گوش هم ممکن است منجر به فراموشی شود.
عمل کردن صدا به این شکل است که وقتی صدایی به گوش انسان می رسد صدمات جبران ناپذیری را به ساختار گوش درونی وارد می سازد و همین امر موجب از دست دادن شنوایی می شود. وقتی صدا به گوش داخلی می رسد، قسمت قابل دیدن گوش در همکاری با گوش میانی سطح صدا را افزایش می دهد. ناگفته نماند که صداهای بسیار بلند روی عروق قلب انسان نیز تاثیر خواهد گذاشت.
در کنار تمام این عوارض آلودگی صوتی برای حیات وحش هم خطرناک خواهد بود. صداهای بلند چرخه طبیعی زندگی حیوانات را بر هم می زند و در رفتارهای تغذیه ای، تولیدمثل و مهاجرت آنها هم تاثیرگذار خواهد بود، اما مهمترین خطر صدا برای زندگی حیوانات از بین بردن مکان های قابل استفاده برای زیست این جانوران است که در مورد حیواناتی که نسل آنها در حال انقراض است از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهد بود.
تاکنون شدیدترین آسیبی که آلودگی صوتی به حیوانات وارد کرده است، مرگ نوع خاصی از نهنگ هاست. البته تاثیر صدا روی نهنگ ها بستگی به فاصله آنها از منبع صدا دارد. اگر صدا خیلی شدید و به نهنگ نزدیک باشد باعث جراحات داخلی نهنگ، آسیب هایی به ناحیه گوش و حتی در مواردی هم موجب مرگ شود. حتی صداهای کم شدت هم باعث کری موقت در دولفین ها و نهنگ ها شده است.
ترجمه: آزاده هاشمی
منبع : روزنامه کارگزاران


همچنین مشاهده کنید