سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


فرهنگ غنی بوق ها


فرهنگ غنی بوق ها
بوق زدن یکی از منابع مهم آلودگی صوتی است. اما بعضی از محققان و غیر محققان معتقدند بدون بوق آلودگی صوتی نمی توانست موجودیت پیدا کند. در حقیقت بهتر است جمله فوق را به این شکل اصلاح کنیم که آلودگی صوتی مدیون بوق است و این بوق است که به شهر ما رنگ و بوی شهری می دهد. استفاده گسترده از فرهنگ جدید بوق زدن هم موید همین موضوع است. فرهنگی جامع و خود جوش در شهر که البته رانندگان از آن بی نصیب نمانده اند و با استفاده روزانه و رقابتی آن باعث شده اند به محض آن که پایت را از خانه بیرون بگذاری به مفهوم عالی شهرنشینی پی ببری.اخیرا براساس یک تحقیق محله ای هجده نوع بوق در فرهنگ بوق زدن رانندگان شهر شناسایی شده اند که البته در بعضی موارد منحصر به فرد هستند. در زیر نام آن ها را به همراه توضیح مختصری راجع به کاربرد و معانی آن ها برایتان آورده ایم.
۱) بوق احتیاط: اولین بوق و مهم ترین آن هاست. بوق احتیاط فلسفه وجودی بوق در اتومبیل هاست و برای پرهیز از وقوع خطر و تصادفات نواخته می شود.
۲)بوق سبقت: در مواقع سبقت استفاده می شود.
۳)بوق مسافرکش: یعنی کجا می روی و مقصدت کجاست.
۴)بوق موجودیت: به معنی من هستم، حواستان باشد و آگاهی مختصری درمورد صاحب بوق به دیگر رانندگان می دهد.
۵) بوق تشکر: این بوق جنبه اخلاقی دارد و در مواقعی که راننده می خواهد به هر دلیلی از کسی تشکر و قدردانی کند از آن استفاده می کند. مثلا برای تشکر از مسافری که موقع پیاه شدن در اتومبیل را که خوب بسته نشده، دوباره می بندد.
۶) بوق سلام: این بوق مخصوص رانندگانی است که به هر دلیل با یکدیگر آشنایی دارند یا رابطه سببی و نسبی دارند بوق جواب سلام هم در همین دسته قرار دارد.
۷) بوق خسته نباشید: این بوق مخصوص رانندگان خط تاکسی رانی است که وقتی در طول مسیر یکدیگر را می بینند، بدین وسیله به هم خسته نباشید می گویند.
۸) بوق ارادت: این بوق مربوط به رانندگانی است که راننده آشنایی دیگری می بیند و به علت بزرگسالی یا برای احترام با یک بوق نسبتا ممتد یا دو بوق کوتاه به او اظهار ارادت می کنند.
در این جا لازم به توضیح است که موارد ۵ تا ۸ جنبه مرامی و معرفتی دارد و با استفاده از آن ها ممکن است به شخصیت راننده در چشم دوستان دیگر لطمات و صدمات جبران ناپذیری وارد کند.
۹) بوق راه بازکن: به گفته صاحب نظران، این بوق وقتی ترافیک سنگین است، بی اثر می شود، چرا که راهی برای باز شدن وجود ندارد.
۱۰) بوق جواب: در مواقعی که راننده می خواهد جواب بوق یک نفر دیگر را بدهد، این بوق شگفت انگیز را به صورت کاملا ممتد و تهاجمی نواخته می شود و معنی آن این است که اگر قرار بر بوق زدن است، بوق من بلندتر و بهتر است، و از این جور مسائل.
۱۱) بوق بعد از تابلو یا بوق آزاد: این بوق چند ده متری بعد از تابلوی بوق زدن ممنوع نواخته می شود. علت آن حساسیت ویژه رانندگان به بوق زدن با نزدن است. بعد از مشاهده این تابلو، احساس ممنوعیت بوق به راننده دست می دهد که بعد از آن با زدن یک بوق هر چند خیلی کوتاه بوق آزاد می شود.
۱۲) بوق ضد جریمه: راننده ای که خواسته یا ناخواسته مرتکب خلافی شده ولی سریع متوجه وجود افسر راهنمایی می شود و از خلافش منصرف می شود از این بوق به همراه تکان دادن دست و حالت شرمندگی در چشم برای عذرخواهی از او و جریمه نشدن استفاده می کند.
۱۳) بوق سلامت: برای اطمینان از سلامت بوق نواخته می شود و فقط جنبه فنی دارد.
۱۴) بوق (من دارم میام): این بوق مخصوص افرادی است که با سرعت زیاد رانندگی می کنند. یعنی دارم می آیم و بد هم می آیم و در حقیقت نوعی اخطار برای همه آحاد شهرنشین است.
۱۵) بوق چه کار می کنی؟ برای تذکر و یاد دادن شیوه درست رانندگی به همراه حرکات دست و صورت برای راننده ناشی یا بی حواس نواخته می شود.
۱۶) بوق ویژه: بوقی است که می خواهند خاص باشد و علامت نو بودن و ویژه بودن دارد و مخصوص رانندگانی است که می خواهند مفاهیم بوق را گسترش دهند.
۱۷) بوق جوان پسند یا بوق الکترونیک: این نوع بوق مدت ها قبل رواج داشت و حال و هوای خاص آن باعث غافلگیر شدن همه می شد. البته نوعی تفریح هم محسوب می شد که میزان جذابیت آن به سلایق خاص رانندگان برمی گشت.
در این نوع بوق صدای حیوانات و پرندگان در فرکانس های خاص و نیز دیگر اصوات طبیعی وغیره طبیعی متنوع جایگزین صدای اصلی و فابریک بوق می شد که متاسفانه به دلایل نامعلوم استفاده از آن ممنوع شد. اما هنوز هم برخی رانندگان خوش ذوق از آن به عنوان بوق جانبی یا بوق دوم در مواقع بسیار خاص استفاده می کنند.
۱۸) بوق عروسی و دیگر شادی ها: خودتان بیشتر با کاربرد و ریتم خاص آن آشنا هستید.
البته لازم به توضیح است که این تعداد بوق تا به حال شناسایی شده اند و به علت آن که هر روز نوع جدیدی از بوق توسط رانندگان خوش فکر شهر اختراع می شود مسلما در آینده تعداد و تنوع بوق ها بیشتر از این می شود و فرهنگ بوق زدن روز به روز غنی تر خواهد شد.
رضاپور
منبع : روزنامه خراسان


همچنین مشاهده کنید