سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


آلودگی صوتی در محیط زیست


آلودگی صوتی در محیط زیست
سروصدا همیشه مسئله مهمی برای بشر بوده است. در روم باستان قوانینی در مورد صدای ساطع شده از چرخهای آهنی واگنها که سنگهای جاده را می کوبیدند و باعث اختلال در خواب و ناراحتی مردم می شدندوجود داشتند. با این وجود مشکلات ناشی از سروصدا در گذشته قابل مقایسه با جامعه مدرن نمی باشد. تعداد عظیمی از ماشین ها بطور منظم از شهرها و نواحی روستایی عبور می کنند، کامیونهای با بار سنگین با موتورهای دیزلی که صدای موتور و لوله اگزوز آنها به خوبی کنترل نشده اند در شهرها و آزادراهها روز و شب در حال تردد می باشند، هواپیماها وقطارها به صدای زیست محیطی اضافه شده اندو در صنایع ماشین آلات سروصداهای زیادی ایجاد می کنند.
سروصدای زیست محیطی در واقع بعنوان صدایی تعریف می شود که از تمامی منابع انتشار می یابد. منابع عمده آن شامل ترافیک جاده ای، ترافیک هوایی و قطارها، صنایع، ساخت وسازها و نیز فعالیتهای معمول و صدای ناشی از همسایگان می باشد.
مشکل آلودگی صوتی در شهرهای بزرگ وخیم بوده که عمدتا ناشی از ترافیک می باشد.
● انواع آلودگی صوتی با توجه به محیط ایجاد کننده آن شامل:
۱) صداهای خارج از منزل
۲) صداهای داخل منزل
می باشد. صداهای خارج از منزل ناشی از صدای هواپیما، وسایل نقلیه عمومی و زمینی، ساختمان سازی، صنایع و سروصدای نواحی مسکونی و فعالیتهای تجاری می باشد.
صدای داخل منزل ناشی از آپارتمان نشینی، بی توجهی سازندگان ساختمانها در کیفیت کار، اهمیت ندادن به اجرای طرح های عایق سازی در برابر صدا، نبود قوانین جدی برای جلوگیری از آلودگی صوتی و نبود ضمانت اجرایی لازم می باشد.
● اثرات آلودگی صوتی بر روی انسان و محیط زیست
آلودگی صوتی مانند سایر آلودگی ها بر انسان، گیاهان، جانوران و اجسام بی جان آثار منفی متعددی دارد. یکی از مهمترین اثرها کاهش قدرت شنوایی است و اثرات غیر مستقیم آن بر روی انسان شامل کاهش ضربان قلب، حساسیت عصبی، گرفتگی عضلانی، خستگی روحی و جسمی، سرگیجه، از دست دادن تعادل بدن، امراض قلبی و در نهایت مجموع این اثرها در انسان ایجاد خستگی و بی حوصلگی نموده و از بازدهی فکری وجسمی می کاهد. نتا یج زیانبار آلودگی صوتی بر انسان در دراز مدت بطور مستقیم با اثر گذاری بر دستگاه عصبی انسان ایجاد می گردد.
تحقیقات نشان داده است که رشد گیاهان بر اثر سرو صدای بلند کاهش چشمگیری می یابد.
مهاجرت بی موقع حیات وحش و پرندگان، سقط جنین، خونریزی گوش، بی اشتهایی، بروز حالت پرخاشگرانه، کاهش شیر در حیوانات شیرده و کوتاه شدن طول عمر ازجمله اثرات سرو صدای زیاد بر جانوران است.
از مهمترین اثرات آلودگی صوتی و ارتعاشات بر اجسام بی جان خساراتی است که به نواحی مسکونی و عوارض طبیعی زمین وارد می شود که شکسته شدن شیشه و ایجاد شکاف در ساختمانها از جمله این اثرات است.
فرشته سادات میرطاهری
دفتر امور آزمایشگاهها
منبع : سازمان حفاظت محیط زیست ایران


همچنین مشاهده کنید