قیمت طلا امروز




 ناهماهنگی شناختی پس از خرید

 سایت میگنا / ۳ ساعت قبل

میگنا - ناهماهنگی شناختی پس از خرید چیست؟

ناهماهنگی شناختی پس از خرید یا Post-Purchase Cognitive Dissonance به احساس تردید، تعارض ذهنی یا پشیمانی ...
 میگنا - ناهماهنگی شناختی پس از خرید چیست؟
ناهماهنگی شناختی پس از خرید یا Post-Purchase Cognitive Dissonance به احساس تردید، تعارض ذهنی یا پشیمانی گفته می‌شود که فرد پس از انجام یک خرید تجربه می‌کند؛ به‌ویژه زمانی که بین «تصمیمی که گرفته است» و «انتظارات، باورها یا اطلاعات جدیدی که بعد از خرید پیدا می‌کند» ناسازگاری ایجاد شود.

این وضعیت معمولاً زمانی شدیدتر می‌شود که خرید گران، مهم، غیرقابل برگشت یا همراه با انتخاب‌های متعدد باشد. ذهن انسان پس از یک تصمیم مهم تلاش می‌کند میان انتخاب انجام‌شده و اطلاعات جدید هماهنگی ایجاد کند. به همین دلیل ممکن است فرد شروع کند به پیدا کردن دلایلی برای اثبات اینکه خریدش درست بوده است؛ برای نمونه، فقط نظرات مثبت درباره محصول را بخواند و نقدهای منفی را نادیده بگیرد.

از نظر رفتار مصرف‌کننده، ناهماهنگی شناختی پس از خرید اهمیت زیادی دارد؛ زیرا می‌تواند بر رضایت مشتری، پشیمانی از خرید، اعتماد به برند، رفتار خرید مجدد و حتی وفاداری مشتری تأثیر بگذارد.

یک نکته مهم این است که ناهماهنگی شناختی الزاماً به معنای «خرید بد» نیست. حتی اگر فرد تصمیم کاملاً منطقی و مناسبی گرفته باشد، ممکن است پس از خرید به دلیل دیدن گزینه‌های ازدست‌رفته یا شنیدن نظر دیگران دچار تردید شود. ذهن انسان فقط با نتیجه واقعی تصمیم سروکار ندارد؛ با گزینه‌هایی که انتخاب نکرده است نیز مقایسه می‌کند.

به بیان الهه آل محمدی نویسنده و کارشناس سواد مالی ناهماهنگی شناختی پس از خرید ناهماهنگی شناختی پس از خرید یعنی فاصله‌ای که میان «من این خرید را انجام دادم» و «آیا واقعاً انتخاب درستی کردم؟» در ذهن مصرف‌کننده ایجاد می‌شود.

ناهماهنگی شناختی پس از خرید یا Post-Purchase Cognitive Dissonance یکی از مفاهیم مهم در روان‌شناسی مصرف‌کننده، اقتصاد رفتاری و علوم شناختی است. این مفهوم به وضعیت ذهنی و هیجانی‌ای اشاره دارد که فرد پس از انجام یک خرید، میان تصمیم گرفته‌شده و برخی افکار، اطلاعات یا احساسات خود نوعی تعارض را تجربه می‌کند. فرد پول خود را پرداخت کرده، محصول را انتخاب کرده و تصمیم خود را عملی کرده است؛ اما ذهن او ممکن است همچنان به این پرسش بازگردد که «آیا واقعاً انتخاب درستی کردم؟»

این پرسش ساده می‌تواند آغاز یک فرایند پیچیده شناختی باشد. مصرف‌کننده ممکن است دوباره قیمت‌ها را بررسی کند، مدل‌های رقیب را جست‌وجو کند، نظر دیگران را بپرسد، نقدهای محصول را بخواند یا حتی به دنبال دلایلی بگردد که ثابت کند انتخاب او درست بوده است. در مقابل، ممکن است اطلاعاتی را که با تصمیم او ناسازگار هستند نادیده بگیرد یا اهمیت کمتری به آنها بدهد.

برای فهم این پدیده باید ابتدا به مفهوم کلی ناهماهنگی شناختی توجه کنیم. نظریه ناهماهنگی شناختی که با کار لئون فستینگر شناخته می‌شود، بر این ایده استوار است که انسان تمایل دارد میان باورها، نگرش‌ها و رفتارهای خود نوعی هماهنگی ایجاد کند. وقتی دو شناخت ناسازگار در ذهن فرد قرار می‌گیرند، نوعی فشار روانی ایجاد می‌شود و فرد انگیزه پیدا می‌کند این تعارض را کاهش دهد.

در خرید، این تعارض می‌تواند بسیار ساده باشد. فرد ممکن است از یک طرف بگوید «این محصول را انتخاب کردم چون بهترین گزینه برای من بود» و از طرف دیگر با خود فکر کند «شاید محصول دیگری با قیمت کمتر انتخاب بهتری بود». هر دو شناخت نمی‌توانند بدون ایجاد نوعی تنش ذهنی به‌سادگی کنار هم قرار بگیرند. بنابراین ذهن برای کاهش این تنش تلاش می‌کند.

این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که خرید برای فرد مهم باشد. خرید یک بسته دستمال کاغذی معمولاً ناهماهنگی شناختی قابل توجهی ایجاد نمی‌کند؛ زیرا هزینه، اهمیت و پیامد تصمیم پایین است. اما خرید خودرو، تلفن همراه گران‌قیمت، لپ‌تاپ، خانه، دوره آموزشی یا یک خدمت مالی می‌تواند بسیار متفاوت باشد. هرچه هزینه تصمیم بیشتر باشد و انتخاب دشوارتر باشد، فرد احتمالاً توجه بیشتری به درست یا نادرست بودن انتخاب خود خواهد داشت.

یکی از دلایل مهم این مسئله آن است که هر انتخاب، هم‌زمان به معنای کنار گذاشتن انتخاب‌های دیگر است. وقتی فرد یک گوشی را انتخاب می‌کند، گوشی‌های دیگر را نمی‌خرد. وقتی یک خودرو را انتخاب می‌کند، خودروهای رقیب را کنار می‌گذارد. بنابراین بعد از خرید، گزینه‌های انتخاب‌نشده ممکن است در ذهن همچنان حضور داشته باشند. اگر فرد بعداً متوجه ویژگی مثبتی در یکی از گزینه‌های ردشده شود، احتمال ایجاد ناهماهنگی افزایش پیدا می‌کند.

اینجاست که یک پرسش مهم شکل می‌گیرد: آیا ناهماهنگی شناختی پس از خرید به معنای آن است که فرد خرید بدی انجام داده است؟ پاسخ منفی است. ناهماهنگی شناختی با «اشتباه بودن واقعی تصمیم» یکی نیست. ممکن است فرد بهترین انتخاب ممکن را انجام داده باشد و باز هم پس از خرید دچار تردید شود. آنچه اهمیت دارد، تعارض میان تصمیم انجام‌شده و ارزیابی ذهنی فرد است.

برای مثال، فرض کنید فردی پس از بررسی چند لپ‌تاپ، مدلی را خریداری می‌کند. روز بعد متوجه می‌شود مدل دیگری که در فهرست انتخاب‌هایش بوده، در یک فروشگاه با تخفیف عرضه شده است. اکنون ممکن است احساس کند انتخابش اشتباه بوده است. در حالی که لپ‌تاپ خریداری‌شده هیچ تغییری نکرده است. عملکرد محصول همان است. قیمت همان است. ویژگی‌های آن نیز همان است. آنچه تغییر کرده، اطلاعات و مقایسه ذهنی فرد پس از خرید است.

بنظر میرسد مغز پس از تصمیم‌گیری فقط به اجرای تصمیم نمی‌پردازد؛ ارزش‌گذاری گزینه‌ها نیز می‌تواند تغییر کند. فرد ممکن است بعد از انتخاب، گزینه‌ای را که انتخاب کرده است مطلوب‌تر ارزیابی کند و گزینه‌ای را که کنار گذاشته است کم‌ارزش‌تر ببیند. چنین فرایندی می‌تواند به کاهش تعارض ذهنی کمک کند.

این نکته برای رفتار مصرف‌کننده بسیار مهم است. فرض کنید فرد میان دو محصول تقریباً مشابه انتخاب کرده است. اگر یکی را انتخاب کند، ممکن است پس از خرید شروع کند به برجسته کردن مزایای همان محصول. او ممکن است بیشتر درباره ویژگی‌های مثبت آن بخواند و کمتر به مزایای محصول رقیب توجه کند. این تغییر ارزیابی می‌تواند بخشی از سازوکار کاهش ناهماهنگی باشد.

د راغلب موارد انتخاب می‌تواند بر ترجیحات بعدی انسان تأثیر بگذارد. به عبارت دیگر، همیشه این‌گونه نیست که «ابتدا ترجیح داریم و سپس انتخاب می‌کنیم». در برخی شرایط، انتخاب می‌تواند خودش به تغییر ترجیح منجر شود. این موضوع یکی از نکات مهم در فهم روان‌شناسی تصمیم است. فرد بعد از انتخاب ممکن است به شکلی واقعی احساس کند چیزی که انتخاب کرده است بهتر از قبل به نظر می‌رسد.

ابه بیان الهه آل محمدی نویسنده وکارشناس سواد ملی خرید فقط یک عمل اقتصادی نیست؛ یک رویداد شناختی نیز هست. مصرف‌کننده پس از پرداخت پول ممکن است وارد مرحله‌ای شود که در آن ذهن تلاش می‌کند تصمیم گرفته‌شده را تایید و با احساس رضایت و انسجام هماهنگ کند.

این مسئله در تجارت الکترونیک اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. در خرید اینترنتی، فاصله‌ای میان «پرداخت» و «دریافت» محصول وجود دارد. فرد پول را پرداخت کرده است، اما هنوز محصول را در اختیار ندارد. این فاصله زمانی می‌تواند فرصت مناسبی برای شکل‌گیری تردید باشد. مصرف‌کننده ممکن است بعد از پرداخت دوباره به سایت‌های دیگر مراجعه کند، قیمت‌ها را مقایسه کند یا نظرات مشتریان دیگر را بخواند.

ما بخوبی میدانیم تجربیات اجتماعی آنلاین می‌توانند بر ناهماهنگی شناختی پس از پرداخت تأثیر بگذارند و کاهش این ناهماهنگی با پیامدهایی مانند رضایت بیشتر، قصد خرید مجدد بیشتر و کاهش قصد شکایت همراه باشد.

این نکته از یک جهت بسیار مهم است. مصرف‌کننده پس از خرید تنها با محصول ارتباط ندارد؛ با اطلاعات و شبکه اجتماعی پیرامون محصول نیز مواجه است. نظرات دیگران، تجربه مشتریان، ارتباطات آنلاین و اطلاعاتی که بعد از خرید دریافت می‌شود می‌تواند برداشت فرد از تصمیم خود را تغییر دهد.

به همین دلیل، مرحله پس از خرید برای برندها اهمیت زیادی دارد. تجربه مشتری با پرداخت پول پایان نمی‌یابد. حتی می‌توان گفت در برخی خریدهای مهم، مرحله پس از پرداخت زمانی است که مشتری نیاز بیشتری به اطمینان پیدا می‌کند. اگر فرد پس از خرید احساس کند اطلاعات کافی ندارد یا احتمال داده شود که گزینه بهتری وجود داشته است، ناهماهنگی شناختی می‌تواند افزایش یابد.

در مقابل، اطلاعات شفاف و تجربه مناسب پس از خرید می‌تواند به کاهش این وضعیت کمک کند. تأیید سفارش، ارائه اطلاعات دقیق، آموزش استفاده از محصول، خدمات مشتری و امکان ارتباط با دیگر مصرف‌کنندگان می‌تواند عدم اطمینان را کاهش دهد. مطالعه رفتار خرید آنلاین نیز اهمیت همین تجربه‌های پس از پرداخت را نشان می‌دهد.

از اینجا می‌توان به ارتباط میان ناهماهنگی شناختی و سوگیری تأییدی نیز رسید. وقتی فرد تصمیمی گرفته است و سپس برای کاهش ناراحتی ذهنی خود بیشتر به دنبال اطلاعات سازگار با تصمیم می‌گردد، ممکن است به تدریج در دام سوگیری تأییدی قرار گیرد. برای مثال، فردی که یک گوشی گران‌قیمت خریده است ممکن است عبارت‌هایی مانند «بهترین گوشی این رده» را بیشتر جست‌وجو کند و نقدهایی را که از انتخاب او انتقاد می‌کنند نادیده بگیرد.

این رفتار الزاماً آگاهانه نیست. فرد ممکن است تصور کند صرفاً در حال تحقیق بیشتر است، در حالی که ذهن او به‌طور انتخابی اطلاعاتی را پیدا می‌کند که به کاهش تعارض کمک می‌کنند.

البته این فرایند همیشه منفی نیست. انسان برای ادامه زندگی و تصمیم‌گیری به توانایی ایجاد ثبات روانی نیاز دارد. اگر قرار بود بعد از هر تصمیم دائماً تمام گزینه‌های کنار گذاشته‌شده را دوباره بررسی کنیم، تصمیم‌گیری بسیار دشوار می‌شد. بنابراین کاهش ناهماهنگی می‌تواند یک سازوکار سازگارانه نیز باشد. مشکل زمانی ایجاد می‌شود که فرد برای دفاع از تصمیم خود، واقعیت‌های مهم و شواهد مخالف را کاملاً نادیده بگیرد.

در حوزه مالی، این مسئله اهمیت بیشتری دارد. خریدهای گران‌قیمت می‌توانند فشار روانی بیشتری ایجاد کنند. فرد ممکن است برای توجیه یک خرید غیرضروری، دلایل مختلفی پیدا کند و حتی پس از آنکه متوجه اشتباه خود شد، به دلیل تلاش برای حفظ تصویر مثبت از تصمیم گذشته، خرید را همچنان منطقی جلوه دهد.

بنابراین یکی از مهارت‌های مهم در سواد مالی این است که فرد بتواند میان «پذیرش تصمیم» و «توجیه تصمیم» تفاوت بگذارد. پذیرش تصمیم یعنی فرد بگوید: «با اطلاعاتی که در زمان خرید داشتم، این انتخاب را انجام دادم و اکنون می‌توانم نتیجه آن را ارزیابی کنم.» توجیه تصمیم یعنی فرد از ابتدا تصمیم گرفته باشد که هر اطلاعاتی را به نفع انتخاب خود تفسیر کند.

نگاه علمی به ناهماهنگی شناختی پس از خرید به ما کمک می‌کند پشیمانی و تردید پس از خرید را بهتر بفهمیم. چنین احساساتی همیشه نشانه ضعف شخصیت، بی‌ثباتی یا تصمیم‌گیری نادرست نیستند. آنها می‌توانند بخشی از فرایند طبیعی مغز برای سازگار شدن با یک انتخاب باشند.

ناهماهنگی شناختی پس از خرید را می‌توان نقطه اتصال روان‌شناسی، علوم اعصاب، اقتصاد رفتاری و بازاریابی دانست. انسان پس از خرید فقط صاحب یک کالا نمی‌شود؛ او باید با تصمیمی که گرفته نیز کنار بیاید. ذهن تلاش می‌کند میان انتخاب انجام‌شده، انتظارات، اطلاعات جدید و تصویری که فرد از خودش به عنوان یک تصمیم‌گیرنده دارد، هماهنگی ایجاد کند.

شاید دقیق‌ترین توصیف این باشد که ناهماهنگی شناختی پس از خرید، فاصله ذهنی میان «من این را انتخاب کردم» و «آیا واقعاً انتخاب درستی کردم؟» است. این فاصله ممکن است کوتاه و کم‌اهمیت باشد یا در خریدهای بزرگ به شکل پشیمانی، اضطراب، جست‌وجوی اطلاعات، مقایسه مداوم و حتی بازگرداندن کالا ظاهر شود.

شناخت این فرایند برای مصرف‌کننده یک مزیت مهم دارد. فردی که می‌داند ذهن انسان پس از خرید ممکن است برای دفاع از تصمیم خود شواهد موافق را برجسته کند، می‌تواند آگاهانه‌تر تصمیم‌های مالی خود را ارزیابی کند. او لازم نیست هر تردیدی را نشانه یک خرید بد بداند و در عین حال نباید هر احساس رضایتی را نیز اثبات‌کننده درست بودن تصمیم تلقی کند.

پایان سخن اینکه تصمیم خوب تصمیمی نیست که انسان بعد از آن هرگز دچار تردید نشود. تصمیم خوب تصمیمی است که فرد بتواند پس از آن، بدون گرفتار شدن در دفاع روانی از انتخاب خود، شواهد موافق و مخالف را ببیند، نتیجه را ارزیابی کند و از تجربه تصمیم‌گیری برای انتخاب‌های آینده استفاده کند. این همان نقطه‌ای است که آگاهی شناختی، سواد مالی و تصمیم‌گیری مسئولانه به یکدیگر می‌رسند.

 




جمعه ۶ شهریور ۱۴۰۵ - 28 August 2026
سایت خبرآنلاین

راز جسد دختر ۲۷ ساله؛ ردپای یک آشنای مجازی پیدا شد

سایت رکنا

راز جسد دختر 18 ساله در سردخانه های کرج چه بود؟

دست‌اندازی به سفره خالی مستمری‌بگیران تامین اجتماعی تحت عنوان «سرانه درمان»/ در مراکز ملکی فرانشیز می‌دهیم!
خبرگزاری ایلنا

دست‌اندازی به سفره خالی مستمری‌بگیران تامین اجتماعی تحت عنوان «سرانه درمان»/ در مراکز ملکی فرانشیز می‌دهیم!

قانون الزام درمان رایگان برای بازنشستگان تأمین اجتماعی، این روزها با کسر مبالغی تحت عنوان «سرانه درمان» و دریافت فرانشیز در مراکز ملکی به حاشیه رانده شده است.
شوخی تلخ تأمین‌اجتماعی با داروخانه‌ها
سایت آوش

شوخی تلخ تأمین‌اجتماعی با داروخانه‌ها

همزمان با روز داروسازی، سازمان تأمین‌اجتماعی تصمیم گرفت ۳ همت از مطالبات داروخانه‌ها را واریز کند، این در حالی است که حجم ریالی همکاری داروخانه‌ها با تأمین اجتماعی، ماهانه ۱۲ همت است.
شغلی که تقویم نمی‌شناسد؛ از شب‌های جنگ تا خیابان‌های شهر
خبرگزاری مهر

شغلی که تقویم نمی‌شناسد؛ از شب‌های جنگ تا خیابان‌های شهر

در روزهای جنگ، رفتگران پس از هر حادثه، پاکسازی معابر را بر عهده داشتند تا زندگی در شهر متوقف نشود. حالا آنها از سختی کار، دغدغه معیشت و مطالبه افزایش حقوق می‌گویند.
چمدان‌هایی که بدون مهاجرت بسته می‌شود | وقتی بدون رفتن، از جامعه فاصله می‌گیریم - مجله اینترنتی کولاک
سایت کولاک

چمدان‌هایی که بدون مهاجرت بسته می‌شود | وقتی بدون رفتن، از جامعه فاصله می‌گیریم - مجله اینترنتی کولاک

گاهی مهاجرت از جایی آغاز می‌شود که هنوز چمدانی بسته نشده و کسی کشور را ترک نکرده است؛ وقتی آدم‌ها کم‌کم ذهن، امید و برنامه‌هایشان را از جامعه‌ای که در آن
خسارت‌های میلیاردی بانوان موتورسوار، هزینه پنهان یک خلاء قانونی
خبرگزاری ایرنا

خسارت‌های میلیاردی بانوان موتورسوار، هزینه پنهان یک خلاء قانونی

تهران- ایرنا- انتشار تصاویر متعدد از تصادف دختران و بانوان موتورسوار در فضای مجازی بار دیگر این سوال را پدید آورده است که جامعه تا کی باید تاوان و هزینه های مالی و جانی ناشی از خلاء قانونی موتورسواری بانوان را بپردازد.
صورتحساب سنگین درگیری‌ها برای  محیط‌زیست
روزنامه هفت صبح

صورتحساب سنگین درگیری‌ها برای محیط‌زیست

جنگ‌های زمینی، حملات موشکی و آلودگی‌های نفتی هرکدام آسیب‌های متفاوتی به منابع طبیعی و اکوسیستم‌ها وارد می‌کنند
روزنامه هفت صبح

مقتول به هوش آمد و قاتل را لو داد

بحران نقدینگی در داروخانه‌های تهران؛ معوقات ۲۰ هزار میلیارد تومانی بیمه‌ها و خطر تعطیلی
سایت رویداد‌ ۲۴

بحران نقدینگی در داروخانه‌های تهران؛ معوقات ۲۰ هزار میلیارد تومانی بیمه‌ها و خطر تعطیلی

عضو انجمن داروسازان تهران تصریح کرد: تداوم فعالیت داروخانه‌ها به استمرار چرخه مالی وابسته است. وقتی بیمه‌ها در پرداخت معوقات کوتاهی می‌کنند، داروخانه‌ها مجبور می‌شوند برای تأمین هزینه‌های جاری خود از جمله حقوق پرسنل، اجاره‌بها و هزینه‌های آب و برق و مالیات به وام‌های بانکی با بهره‌های سنگین روی آورند.
سایت عصرایران

زیربنای توسعه چیست؟

آزادارمکی: جامعه در وضعیت اضطراری است | نیازمند مدیریت عاقلانه و سیاست‌ورزی هستیم | مسأله فقدان مسیر برای تغییر است نه فقر!
سایت اقتصادنیوز

آزادارمکی: جامعه در وضعیت اضطراری است | نیازمند مدیریت عاقلانه و سیاست‌ورزی هستیم | مسأله فقدان مسیر برای تغییر است نه فقر!

اقتصادنیوز: تقی آزادارمکی، جامعه‌شناس معتقد است فشارهای اقتصادی و انسداد اجتماعی می‌تواند زمینه اعتراض را فراهم کند؛ چرا که مسئله فقط فقر نیست، بلکه احساس نداشتن راه تغییر است.
         
تا چند ماه دیگر دارو داریم ؟/  بیشترین کمبود درباره داروهای قلبی و اعصاب است / مواد اولیه دارو موجود نیست
روزنامه شرق

تا چند ماه دیگر دارو داریم ؟/ بیشترین کمبود درباره داروهای قلبی و اعصاب است / مواد اولیه دارو موجود نیست

حدود ۵۰ درصد مواد اولیه تولید دارو از خارج وارد می شود و خیلی از مولفه‌های تولید دارو همچنان نیازمند واردات است.
۱۹ هزار قربانی در یک سال؛ چرا خودروها به آزمون تصادفات نمی‌روند
خبرگزاری مهر

۱۹ هزار قربانی در یک سال؛ چرا خودروها به آزمون تصادفات نمی‌روند

بیش از ۱۹ هزار نفر در سال ۱۴۰۴ قربانی تصادفات شدند، اما مرکز کراش‌تست(آزمون تصادفات) کشور پس از افتتاح همچنان منتظر خودروهای تولید داخل است.
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

کاشت نهال در زباله‌های رهاشده در طبیعت | قصه ناخدایی که دریا را ترک کرد تا درخت بکارد

زخم نفت‌ بر تن جنگل‌های حرا در سواحل جنوبی قشم
روزنامه هفت صبح

زخم نفت‌ بر تن جنگل‌های حرا در سواحل جنوبی قشم

مسئولان منابع طبیعی می‌گویند که آسیب‌های وارده به تاج درختان گسترده نبوده است
         
روزنامه هفت صبح

شلیک خونین به زن و بچه در برج لوکس مسکونی

۴۲ هزار میلیارد تومان برای قانونی که جمعیت را جوان نکرد/ قانون جوانی جمعیت چه دستاوردی داشت؟
سایت عصرایران

۴۲ هزار میلیارد تومان برای قانونی که جمعیت را جوان نکرد/ قانون جوانی جمعیت چه دستاوردی داشت؟

در سال گذشته به ازای هر مرگ، نزدیک به ۲ تولد ثبت شده است؛ این یعنی نسبت تولد به مرگ به حدود ۱.۷ رسیده که پایین‌ترین میزان در ۷۰ سال گذشته است. هرچند این آمار...
سنگ قبر، آخرین کالای قابل‌سرقت؛ روایت یک بازار عجیب در بهشت‌زهرا
سایت تابناک

سنگ قبر، آخرین کالای قابل‌سرقت؛ روایت یک بازار عجیب در بهشت‌زهرا

گاهی در سکوت اتفاقات اساسی‌تری می‌افتد. مثل شب های تهران که گویا شبها و نیمه شب های شهری دیگر هستند با اتفاقات دیگر.
         
ثبت نام یا پرداخت اجباری؛ خانواده‌ها میان قانون و واقعیت مدارس
خبرگزاری مهر

ثبت نام یا پرداخت اجباری؛ خانواده‌ها میان قانون و واقعیت مدارس

بجنورد- در حالی آموزش‌وپرورش دریافت وجه اجباری هنگام ثبت‌نام مدارس دولتی را ممنوع اعلام کرده، برخی خانواده‌ها از درخواست مبالغ میلیونی روایت می‌کنند؛ موضوعی که نیازمند بررسی و نظارت جدی است.
چرا در پرونده‌های آزار جنسی، از ابتدا زن متهم می‌شود؟
سایت خبرآنلاین

چرا در پرونده‌های آزار جنسی، از ابتدا زن متهم می‌شود؟

یک جامعه‌شناس با اشاره به واکنش‌های اجتماعی به پرونده پژمان جمشیدی معتقد است در پرونده‌های خشونت جنسی، بخشی از جامعه به جای تمرکز بر رفتار فرد متهم، رفتار و تصمیم‌های زن شاکی را زیر سؤال می‌برد؛ رویکردی که به گفته او ریشه در نابرابری‌های جنسیتی و ساختارهای قدرت دارد.
سایت دیدبان ایران

دریاچه ارومیه آب دارد، اما خبر خوبی نیست/ عدد نگران‌کننده‌ای که همه چیز را تغییر می‌دهد

سایت اکوایران

آتش‌سوزی در انبار کارخانه فرآورده‌های پلاستیکی+ ویدیو

ایران را به شکل یک   نام در تاریخ  تحویل نسل بعد ندهیم!
سایت عصرایران

ایران را به شکل یک نام در تاریخ تحویل نسل بعد ندهیم!

جنگل تبدیل شد به چوب! حیات وحش تبدیل شد به گوشت! زمین تبدیل شد به عرصه ساخت‌وساز. تالاب تبدیل شد به زمینی که اگر خشک شود، می‌توان از آن استفاده کرد....
از شایعه گرانی تا هجوم به جایگاه‌ها؛ وقتی نااطمینانی اقتصادی، ارزش زمان را از محاسبات مردم حذف می‌کند
سایت صفحه اقتصاد

از شایعه گرانی تا هجوم به جایگاه‌ها؛ وقتی نااطمینانی اقتصادی، ارزش زمان را از محاسبات مردم حذف می‌کند

هر بار که شایعه‌ای درباره افزایش قیمت یا تغییر سهمیه بنزین منتشر می‌شود، صف‌ها پیش از اعلام هر تصمیم رسمی شکل می‌گیرند؛ رفتاری که از ترس گرانی آغاز می‌شود، اما در نهایت با تشدید ازدحام، اتلاف وقت و گسترش شایعات، اقتصاد ترس را به جایگاه‌های سوخت می‌کشاند.
فرمول ایرانی مالچ نفتی، قربانی خصوصی‌سازی پالایشگاه‌ها ‌
روزنامه هفت صبح

فرمول ایرانی مالچ نفتی، قربانی خصوصی‌سازی پالایشگاه‌ها ‌

مالچ نفتی بومی ایران زمانی به مهار شن‌های روان و تثبیت زندگی کویرنشینان کمک می‌کرد؛ حذف نظارت آزمایشگاهی و تغییر فرمول پس از خصوصی‌سازی، آن را به محصولی آلاینده تبدیل کرد
سرمقاله سازندگی/ مرز قانون و عدالت | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله سازندگی/ مرز قانون و عدالت | آخرین خبر

روزنامه سازندگی/ «مرز قانون و عدالت» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم عمادالدین باقی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: با توجه به اینکه راه گفت‌وگوی جامعه مدنی با مسئولان قوه قضائیه هموار نیست و برخلاف فراخوان‌های رئیس قوه برای دریافت نظرات به پیشنهادات ارائه شده و کاملاً قانونی اع
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

دوست صمیمی، طراح گروگانگیری ۵۰ هزار یورویی | تاجر جوان پس از ۷۲ ساعت حبس در اتاق تاریک آزاد شد

سایت فرارو

کشف یک محموله سنگین مواد مخدر در اتوبان آزادگان تهران

ساختن آینده‌ در جایی دیگر؛ چرا ماندن دشوار شده است؟
سایت فرارو

ساختن آینده‌ در جایی دیگر؛ چرا ماندن دشوار شده است؟

یک جامعه‌شناس گفت: برای یک خانواده، رفتن فقط به معنای دور شدن یک فرزند نیست. آینده‌ای که سال‌ها برای او در کنار خود تصور کرده بودند، حالا باید در جغرافیایی دیگر شکل بگیرد.
شهرداری تماشا کرد تا درختان پارک چیتگر خشک شود و بعداً آن‌ها را قطع کند؟
سایت فرارو

شهرداری تماشا کرد تا درختان پارک چیتگر خشک شود و بعداً آن‌ها را قطع کند؟

متأسفانه فقط چیتگر نیست که هزاران درخت آن خشکیده و سرسبزی‌اش به نابودی کشیده شده است؛ «سرخه‌حصار» در شرق تهران نیز روزگار بهتری ندارد.
روزنامه پیام ما

معمای شاهین٢

زمیـــن؛ ردپای یک گونــــــه
روزنامه پیام ما

زمیـــن؛ ردپای یک گونــــــه

بررسی دگرگونی رابطه انسان و زمین؛ چگونه بشر از سازگاری با طبیعت، با انقلاب صنعتی و «شتاب بزرگ» به نیرویی تغییردهنده در مقیاس سیاره تبدیل شد؟
ادعای خوب‌بودن باید حسابرسی
روزنامه پیام ما

ادعای خوب‌بودن باید حسابرسی

بررسی گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره ضرورت ایجاد نظام حقوقی و ارزیابی تأثیر واقعی کسب‌وکارهای اجتماعی برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های تبلیغاتی.
بازتولید خانواده سنتی
روزنامه پیام ما

بازتولید خانواده سنتی

محدودیت مهریه به ۱۴ سکه، تنها اهرم حقوقی زنان را تضعیف می‌کند. کارشناسان معتقدند این نابرابری به تثبیت مردسالاری و کاهش تمایل به ازدواج می‌انجامد.
بحران آب: شکست آمایش سرزمین
روزنامه پیام ما

بحران آب: شکست آمایش سرزمین

بحران آب در ایران تنها نتیجه خشکسالی نیست، بلکه پیامد سال‌ها بی‌توجهی به آمایش سرزمین، استقرار صنایع آب‌بر در مناطق خشک و توسعه ناپایدار فضایی است.
خیانت خاموش در بستر فضای مجازی
سایت جوان آنلاین

خیانت خاموش در بستر فضای مجازی

خیانت به‌عنوان محکم‌ترین انگیزه در دعاوی خانواده، همیشه با یک قرار پنهانی آغاز نمی‌شود. گاهی با یک پیام ساده شروع می‌شود
هم ال‌نینوی پاییزی داریم هم تنش آبی
سایت جوان آنلاین

هم ال‌نینوی پاییزی داریم هم تنش آبی

تدابیر لازم برای مقابله با پدیده ال‌نینو اندیشیده شده و مدیریت مخازن سد‌ها باید به‌گونه‌ای انجام شود که امکان مهار و «تله‌اندازی» سیلاب فراهم باشد
         
دچار ناترازی سرمایه انسانی هستیم
سایت جوان آنلاین

دچار ناترازی سرمایه انسانی هستیم

یکی از چالش‌های مهم آموزش عالی، فاصله میان آموزش دانشگاهی و نیاز واقعی بازار کار است. به همین دلیل، «تعداد فارغ‌التحصیلان» به‌تنهایی نمی‌تواند نشان دهد که کش...
         
دیپ‌فیک؛ از شوخی اینترنتی تا جرم و مسئولیت کیفری
سایت جوان آنلاین

دیپ‌فیک؛ از شوخی اینترنتی تا جرم و مسئولیت کیفری

اگر هوش مصنوعی بتواند از چهره یا صدای ما محتوایی بسازد که هرگز تولید نکرده‌ایم، قانون کیفری چگونه از حیثیت، اموال و امنیت ما حمایت می‌کند؟ وقتی تصویر و صدای...
جنگ اقتصادی چگونه به سفره ایرانیان می‌رسد؟ - اکونیوز
سایت اکونیوز

جنگ اقتصادی چگونه به سفره ایرانیان می‌رسد؟ - اکونیوز

اقتصاد ایران: نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران می گوید: اگر فشار معیشتی طولانی شود و پاسخ سیاست های حکمران روشن نباشد، ظرفیت تاب آوری جامعه کاهش
تاب‌آوری اقلیمی باگیاهان بومی
روزنامه پیام ما

تاب‌آوری اقلیمی باگیاهان بومی

حفاظت و احیای گونه‌های گیاهی بومی، راهکاری کلیدی برای مقابله با تغییر اقلیم، حفظ تنوع زیستی و افزایش تاب‌آوری محیط‌زیست ایران در برابر بحران‌هاست.
سایت عصرایران

استاندار قم خطاب به کافه‌داران: تخلفی نکنید که مورد نظر دستگاه‌های خاص قرار بگیرد

سایت تابناک

سیل ناگهانی در نپال؛ بیش ۱۶۰ کشته و صدها مفقود

نگاهی به نظام حقوقی کشور
روزنامه شرق

نگاهی به نظام حقوقی کشور

روزانه تحولات مختلفی در زمینه حقوق و قضا رخ می‌دهد و می‌توان رویدادهایی چون مصوبه مجلس با نام «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه در کشور» یا آرای صادره از مراجع قضائی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. یک راه دیگر هم وجود دارد، اینکه از رخدادهای روزمره فاصله بگیریم و به اوضاع …
تأثیر محدودیت فضای مجازی بر دوقطبی‌شدن جامعه
روزنامه شرق

تأثیر محدودیت فضای مجازی بر دوقطبی‌شدن جامعه

مردم ایران دوران خاصی را تجربه می‌کنند؛ تورم بالا، کاهش فرصت‌های شغلی با‌ثبات و سرازیر‌شدن خیل بیکاران به سوی مشاغل موقت و ناپایداری که عموما درآمدشان با هزینه‌های سرسام‌آور زندگی انطباق ندارد‌ و از همه دشوارتر، فقدان چشم‌انداز روشنی که خروج از شرایط موجود و حرکت به سوی آینده‌ای روشن را نوید دهد. در …
زنان، قربانیان کار فصلی
روزنامه شرق

زنان، قربانیان کار فصلی

در شهرستان‌های سقز (شمال استان کردستان) و بوکان (جنوب استان آذربایجان غربی) و اطراف، فعالیت و رنج تابستانی برای گروهی از زنان پیش از طلوع آفتاب آغاز می‌شود. آنها ساعت چهار، پنج صبح راهی مزارع می‌شوند و تا عصر به کار ادامه می‌دهند. پس از بازگشت به خانه نیز شیفت دوم کار آغاز می‌شود؛ این بار بدون دستمزد.
         
شوک شبانه به ترافیک تهران
روزنامه دنیای اقتصاد

شوک شبانه به ترافیک تهران

هفته‌ای که گذشت، ترددها در سطح و زیرسطح شهر تهران، به شکلی معنادار «سنگین» شد.  حجم ترافیک در خیابان‌های تهران براساس شاخص «مدت زمان سفر از محدوده مرکزی به مناطق محیطی» در پیک تردد شبانگاهی، حدود 10درصد نسبت به هفته‌های قبل‌تر افزایش یافت؛  همزمان، حجم مسافر در ایستگا‌ه‌های مترو نیز طی روزهای اخیر صعودی …
روزنامه هفت صبح

راز سر به مهر قتل در میدان تره‌بار

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز
روزنامه توسعه ایرانی

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز

تقویم را که ورق می زنیم، سیاهه ی طولانی اخبار حوادث کار، نفس را در سینه حبس می کند. تنها در یک بازه زمانی کوتاه، از ۲۸ مرداد ماه تا یکم شهریور،
اجاره این کلبه در شمال شبی 81 میلیون تومان است!
سایت برترینها

اجاره این کلبه در شمال شبی 81 میلیون تومان است!

انتشار عکسی از قیمت اجاره یک کلبه در مازندران، واکنش‌های زیادی در فضای مجازی به همراه داشته است.
         
فقر از سفره به نسخه رسید!
سایت فرارو

فقر از سفره به نسخه رسید!

گرانی دارو و مواد غذایی، سلامت کودکان خانواده‌های کم‌برخوردار را تحت فشار قرار داده است؛ از تاخیر در مراجعه و ناتوانی در خرید دارو تا گسترش سوءتغذیه و کاهش کیفیت رژیم غذایی.
مرگ ۱۲۰ موتورسیکلت‌سوار تهرانی در ۵ ماه/ نقطه اشتراک ۷۰ درصد فوت‌شده‌ها
سایت فرارو

مرگ ۱۲۰ موتورسیکلت‌سوار تهرانی در ۵ ماه/ نقطه اشتراک ۷۰ درصد فوت‌شده‌ها

رئیس مرکز برخط پلیس راهور تهران بزرگ گفت: موتورسواران باید توجه داشته باشند که رعایت نکردن ممنوعیت ورود به خطوط ویژه، تنها یک تخلف ترافیکی نیست، بلکه می‌تواند جان خود آنها و سایر کاربران ترافیکی را به خطر بیندازد.
علت خشکیدگی چیتگر و سرخه حصار چیست؟
سایت فرارو

علت خشکیدگی چیتگر و سرخه حصار چیست؟

معاون خدمات‌شهری و محیط‌زیست شهرداری تهران گفت: کارگروه آب را از ۲ سال قبل فعال کردیم و امروز به اطلس جامع آب غیرشرب شهر تهران رسیده‌ایم؛ اطلس و نقشه‌ای که به ما امکان می‌دهد منابع آبی مورد نیاز فضای سبز را به تفکیک مناطق و نواحی شناسایی و برای تأمین آن برنامه‌ریزی کنیم.
         
تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ
روزنامه هفت صبح

تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ

شورای عالی شهرسازی درباره تعداد پلاک‌ها، میزان تراکم و محل مصرف درآمدهای حاصل از واگذاری توضیح می‌خواهد
روزنامه هفت صبح

جوانان جویای کار در دام کلاهبرداران کیونت

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود
سایت خبرآنلاین

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود

تلاش برای معنابخشی است که حادثه را به بخشی از هویت، داستان‌های سینه‌به‌سینه و نگاه آن جامعه به آینده تبدیل می‌کند.​پژوهش‌های اخیر هم دقیقاً دست روی همین ابعاد پنهان گذاشته‌اند. مثلاً در مطالعه‌ای که کرش و هران (۲۰۲۵) روی تجربه مهاجران اجباری انجام دادند، مشخص شد که ترومای جمعی چطور می‌تواند نسل به نسل …
سایت خبرآنلاین

شهرداری به‌دنبال کنترل قیمت قبر در امامزاده‌ها؛ آرامستان جدید تهران کجا ساخته می‌شود؟

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است
سایت خبرآنلاین

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است

حالا که می‌بینم کتاب و کلاس و پژوهش و دانشگاه، شاید بزرگ‌ترین دستاوردهای آموزش مدرن در ایران، تا این اندازه در معرض فرسایش‌اند، بیشتر از هر زمان به خودم شک کرده‌ام. واقعیت این است که آنها (استادان پیرمرد) نمی‌گفتند «کاری نکنید»، می‌گفتند «سخت‌تر کار کنید و کار سخت را برگزینید».
سایت رکنا

اتهام خیانت برای یک زن تهرانی در دادگاه توسط شوهر سابقش / قاتل دروغ می گوید این زن پاک بود