قیمت طلا امروز




 جاسوسان کلاسیک

 روزنامه توسعه ایرانی / ۱۷ ساعت قبل

جاسوسان کلاسیک در حاشیه امن طرح «نفوذ»

نهال فرخی کمتر از ۱۰ روز پس از آن که ۱۸۳ نماینده مجلس به کلیات طرح مقابله با نفوذ سرویس های اطلاعاتی و دولت ها یا نهادهای بیگانه رأی
 جاسوسان کلاسیک در حاشیه امن طرح «نفوذ»
نهال فرخی

کمتر از ۱۰ روز پس از آن که ۱۸۳ نماینده مجلس به کلیات «طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه» رأی مثبت دادند، دولت مسعود پزشکیان رسماً مقابل آن ایستاد؛ مخالفتی که حالا دیگر اختلاف بر سر اصلاح چند ماده یا جابه‌جایی چند عبارت نیست. 

معاون حقوقی رئیس‌جمهور می‌گوید نظر رسمی دولت، مخالفت با این طرح است و دولت حتی پیشنهاد کرده مجلس آن را از دستور کار خارج کند.

مجید انصاری سه دلیل اصلی این مخالفت را نیز روشن کرده و گفته که ایجاد محدودیت‌های جدی برای فعالیت‌های علمی و ارتباط پژوهشگران ایرانی با جهان، تشدید و تسریع مهاجرت نخبگان و ایجاد تصویری نامطلوب از ایران در داخل و خارج از کشور؛ از جمله این موارد است.

اما اعتراض دولت به همین سه پیامد محدود نمی‌شود. معاون حقوقی رئیس‌جمهور می‌گوید این طرح با اصول متعدد قانون اساسی در حوزه حقوق شهروندی، حقوق اساسی مردم و آزادی‌های فردی مغایرت دارد و حتی در مواردی با موازین شرعی ناسازگار است.

به این ترتیب، طرحی که ۲۵ مرداد کلیات آن با ۱۸۳ رأی موافق، چهار رأی مخالف و پنج رأی ممتنع از مجموع ۲۵۸ نماینده حاضر تصویب شد، تنها در حدود ۱۰ روز با موجی از انتقادها مواجه شده که حالا به مخالفت رسمی دولت رسیده است.

در همین حال هنوز جزئیات این طرح به تصویب نهایی مجلس نرسیده و آن چه اکنون محل بحث است، متن ۳۳ ماده‌ای گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس است؛ اما همین متن کافی بوده تا از حقوقدانان و دانشگاهیان تا برخی نمایندگان و درنهایت دولت نسبت به تبعات آن هشدار دهند.

وقتی تعریف «نفوذ»  تا دانشگاه و تحریریه می‌رسد

عنوان طرح، «مقابله با نفوذ بیگانگان» است؛ عنوانی که در شرایط پس از جنگ و با تجربه ترورها و رخنه‌های امنیتی، به خودی خود نمی‌تواند محل اعتراض باشد. مقابله با جاسوسی، انتقال اطلاعات طبقه‌بندی‌شده، تأمین مالی خارجی فعالیت‌های سیاسی یا ورود سازمان‌یافته سرویس‌های اطلاعاتی به ساختارهای حساس، نه تنها اقدامی نامتعارف نیست که از وظایف بدیهی هر حکومت محسوب می‌شود.

مشکل از جایی آغاز می‌شود که متن طرح را ورق می‌زنیم و می‌بینیم دامنه «فعالیت» مورد نظر آن تا کجا امتداد یافته است.

در ماده ۲، انتشار کتاب، مجله و مقاله، ارائه گزارش و آمار، دریافت بورس و کمک‌هزینه تحصیلی، فرصت مطالعاتی و همکاری علمی و دانشگاهی در کنار فعالیت رسانه‌ای، ارائه تحلیل، شرکت در کنفرانس و همایش علمی، جشنواره هنری، اقامت هنری و حتی ساخت و نمایش فیلم، مستند، تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی در زمره فعالیت‌هایی قرار گرفته‌اند که ارتباط آنها با کارگزاران خارجی می‌تواند مشمول سازوکارهای این قانون شود.

مواد بعدی نیز «سامانه برخط ثبت، مدیریت و نظارت ارتباطات خارجی» را پیش‌بینی کرده‌اند؛ سامانه‌ای که بخشی از فعالیت‌های مشمول طرح باید در آن ثبت شود و برخی فعالیت‌ها نیز نیازمند دریافت تأیید یا مجوز خواهند بود.

در ماده ۱۲، انجام فعالیت مشمول قانون بدون رعایت الزامات ثبت یا مجوز، خود می‌تواند مجازات داشته باشد و اگر چنین اقدامی موجب آسیب به امنیت یا منافع ملی یا موارد گسترده ذکرشده در ماده نخست تشخیص داده شود، پای حبس و محرومیت پنج تا ۱۵ ساله از فعالیت حرفه‌ای نیز به میان می‌آید.

اینجاست که طرح از مبارزه با جاسوسی کلاسیک فاصله می‌گیرد. دیگر فقط سخن از کسی نیست که اسناد محرمانه را از یک مرکز حساس خارج کرده و در اختیار یک سرویس اطلاعاتی قرار داده است؛ استاد دانشگاه، پژوهشگر، روزنامه‌نگار، فیلمساز، نویسنده و هنرمند نیز ممکن است بسته به نوع ارتباط خارجی خود وارد قلمرو این قانون شوند.

۱۸۳ رأی برای طرحی که صدای اعتراض را بلند کرد

موافقان طرح البته استدلال دیگری دارند. آنها می‌گویند تهدیدهای امنیتی تغییر کرده‌اند و قوانین موجود عمدتاً برای مقابله با جاسوسی به معنای کلاسیک آن نوشته شده‌اند، در حالی که نفوذ امروز می‌تواند از طریق شبکه‌سازی، تأمین مالی، هدایت فکری و اثرگذاری بر تصمیمات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی صورت گیرد.

این نگرانی، به‌ویژه پس از تجربه جنگ و آشکار شدن ابعاد رخنه‌های امنیتی، قابل چشم‌پوشی نیست. اما مساله منتقدان نیز دقیقاً همین‌جاست که آیا پاسخ به ناکامی در جلوگیری از نفوذهای واقعی، گسترش دامنه جرم‌انگاری به بخش بزرگی از ارتباطات علمی، فرهنگی و رسانه‌ای جامعه است؟

کامبیز نوروزی، حقوقدان، این تناقض را با پرسشی ساده توضیح داده که یک فیلمساز، شاعر، موسیقی‌دان یا استاد دانشگاه اساساً «به کجا نفوذ می‌کند؟» از نگاه او، اگر قرار است با نفوذ مقابله شود، باید آن را در مراکز حساس و محل تجمع اطلاعات جست‌وجو کرد؛ جایی که فرد نفوذی می‌تواند با ظاهری قابل اعتماد وارد ساختار شود و به اطلاعات حساس دسترسی پیدا کند.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز از نمایندگان خواسته طرح را پس بگیرند و با اشاره به نمونه‌هایی از پرونده‌های جنجالی نفوذ گفته است منشأهای واقعی نفوذ را باید در جاهای دیگری جست‌وجو کرد.

این همان تناقضی است که حالا بر کل طرح سایه انداخته که نفوذ از بالا رخ داده، اما محدودیت از پایین آغاز می‌شود.

دولت: مشکل کمبود قانون نیست

موضع دولت پزشکیان از این جهت اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که دولت فقط درباره پیامدهای طرح هشدار نداده، بلکه اساس ضرورت چنین قانون‌گذاری گسترده‌ای را نیز زیر سؤال برده است.

در همین حال مجید انصاری صریحا گفته است که کشور برای مقابله با نفوذ دستگاه‌های اطلاعاتی خارجی با خلأ قانونی مواجه نیست. قوانین موجود، امکان مقابله، پیشگیری و پیگیری جاسوسی و اقدامات علیه امنیت کشور را فراهم کرده‌اند و دستگاه‌های اطلاعاتی، امنیتی و قضایی نیز مسئولیت مشخصی در این زمینه دارند.

این گزاره، اختلاف دولت و طراحان را به سطح دیگری می‌برد. یک طرف معتقد است اشکال جدید نفوذ نیازمند توسعه قوانین است و طرف دیگر می‌پرسد آیا مشکلاتی که کشور در سال‌های گذشته از نفوذ متحمل شده واقعاً ناشی از فقدان قانون بوده است؟ کما این که قانون مجازات اسلامی پیش از این جاسوسی، در اختیار قراردادن اطلاعات طبقه‌بندی‌شده، جمع‌آوری اطلاعات با هدف برهم‌زدن امنیت کشور و همکاری با دولت‌های متخاصم را جرم‌انگاری کرده است. 

اگر خلأهایی نیز در برابر اشکال تازه فعالیت سرویس‌های خارجی وجود دارد، می‌توان آنها را دقیق، محدود و مشخص برطرف کرد؛ بدون آن که برای مقابله با یک تهدید امنیتی، میلیون‌ها ارتباط عادی علمی، حرفه‌ای و فرهنگی نیز زیر سایه نظام ثبت و مجوز قرار گیرد و معاون حقوقی رئیس‌جمهور حتی شیوه تدوین طرح را نیز محل ایراد می‌داند. به گفته او، متنی با این حجم از جرم‌انگاری، ماهیت جدی قضایی و حقوقی دارد و باید نظر قوه قضائیه در تدوین آن مورد توجه قرار گیرد. پیشنهاد دولت این است که اگر واقعاً قانون تازه‌ای لازم است، موضوع با مشارکت دولت، قوه قضائیه و متخصصان بررسی و در قالب یک لایحه جامع تدوین شود.

مناقشه‌ای که ۲۵ مرداد با رأی ۱۸۳ نماینده آغاز شد، حالا با مخالفت رسمی دولت پزشکیان وارد مرحله تازه‌ای شده است. دولت می‌گوید طرح باید کنار گذاشته یا از اساس بازنگری شود؛ منتقدان نیز هشدار می‌دهند مفهومی که باید برای شناسایی یک تهدید امنیتی دقیق به کار رود، آن‌قدر گسترده شده که می‌تواند رفتارهای عادی شهروندان را هم دربرگیرد

از مصاحبه تا فیلم؛ جرم کجا آغاز می‌شود؟

اما شاید مساله‌برانگیزترین بخش طرح، فقط گستردگی مصادیق آن نباشد؛ ابهام واژگانی است که قرار است مبنای مسئولیت کیفری قرار گیرند. چنان که ماده ۱۷ از «تحلیل‌های خلاف واقع» سخن می‌گوید که در شرایط مقرر در ماده، اگر موجب «سلب اعتماد عمومی»، «کاهش مشارکت در انتخابات» یا «جهت‌دهی آرای مردم» شود، می‌تواند مجازات‌های بسیار سنگینی در پی داشته باشد.

پرسش ساده این است که معیار «تحلیل خلاف واقع» چیست؟ چه نهادی تشخیص می‌دهد یک تحلیل موجب سلب اعتماد عمومی شده است؟ و رابطه میان یک اظهارنظر و کاهش مشارکت سیاسی چگونه باید در دادگاه اثبات شود؟

ماده ۲۲ مصاحبه و شرکت ایرانیان در گفت‌وگو با رسانه‌ها یا «انسان‌رسانه‌هایی» را که وزارت اطلاعات معاند اعلام کند یا تحت مالکیت، مدیریت یا بودجه کارگزاران مرتبط با دولت‌های سطح یک یا دو باشند، جز با رعایت مقررات طرح ممنوع می‌کند.

همچنین در ماده ۲۷ دامنه ابهام به هنر می‌رسد. تولید فیلم، سریال، مستند، تئاتر، موسیقی و کتاب در شرایط مشخص‌شده در طرح می‌تواند با مجازات مواجه شود و در همان ماده از آثاری سخن گفته شده که «تصویری ناروا و خلاف واقع از جامعه و دستاوردهای انقلاب اسلامی» ارائه می‌کنند.

اما «تصویر ناروا» دقیقاً چیست؟ آیا فیلمی درباره فقر، آسیب اجتماعی، بیکاری یا بحران‌های اقتصادی تصویری ناروا از جامعه ارائه می‌کند یا بازتاب یک واقعیت اجتماعی است؟ چه کسی و با چه شاخصی مرز این دو را تعیین خواهد کرد؟

حقوق کیفری دقیقاً جایی است که قانون نباید شاعرانه، کلی و تفسیرپذیر نوشته شود. وقتی نتیجه یک عبارت می‌تواند حبس، محرومیت دائمی از شغل یا انحلال یک نهاد باشد، شهروند باید بتواند پیش از انجام عمل بفهمد دقیقاً چه رفتاری جرم است.

مقابله با نفوذ یا ساختن دیوار دور دانشگاه؟

اعتراض دولت به بخش علمی طرح نیز از همین نقطه ناشی می‌شود. براساس تعریف فعالیت در ماده ۲، اخذ بورس و کمک‌هزینه تحصیلی، فرصت مطالعاتی، ارائه مقاله، تبادل اطلاعات و دیگر همکاری‌های علمی و دانشگاهی می‌توانند در قلمرو قانون قرار گیرند.

اگر هدف پیدا کردن نفوذی‌هاست، شاید پیش از ساخت سامانه برای کنترل ارتباط دانشگاه و رسانه و هنر با جهان، باید یک پرسش ساده پاسخ داده شود: نفوذی واقعی از کدام در وارد شده بود؟

ماده ۲۸ نیز برگزاری و سازماندهی برخی دوره‌ها، کلاس‌ها، کارگاه‌ها و همایش‌های حضوری و مجازی را در صورت وجود شرایط مقرر و نداشتن مجوز جرم‌انگاری کرده و حتی برای شرکت‌کنندگان مجازات در نظر گرفته است. در جهانی که تولید علم بدون ارتباط بین‌المللی تقریباً ناممکن شده، قرار دادن ارتباط علمی زیر سایه دائمی ثبت، استعلام و احتمال مجازات، بیش از آن که دانشگاه را امن کند می‌تواند آن را منزوی کند.

هشدار انصاری درباره مهاجرت نخبگان نیز از همین منظر قابل‌فهم است. پژوهشگری که برای مقاله مشترک، فرصت مطالعاتی، کنفرانس، پروژه تحقیقاتی یا ارتباط با استادان خارجی ناچار باشد دائماً نگران عبور از مرزی مبهم میان «همکاری علمی» و «ارتباط مشمول قانون» باشد، ممکن است راه ساده‌تری انتخاب کند و آن ادامه فعالیت علمی در جایی که چنین محدودیت‌هایی وجود ندارد.

در کشوری که خود با مساله مهاجرت نیروی متخصص مواجه است، دشوارتر کردن ارتباط دانشمند ایرانی با شبکه علمی جهان نسخه عجیبی برای حفظ سرمایه انسانی است.

امنیت با محدود کردن جامعه ساخته نمی‌شود

از سوی دیگر مخالفت دولت اکنون فرصت دیگری پیش روی مجلس قرار داده و هنوز فقط کلیات طرح تصویب شده و جزئیات ۳۳ ماده‌ای آن به رأی نهایی نرسیده است. بنابراین امکان اصلاح بنیادی یا حتی کنار گذاشتن متن فعلی همچنان وجود دارد.

هیچ‌یک از نقدهای جدی مطرح‌شده، ضرورت مقابله با جاسوسی و نفوذ سازمان‌یافته خارجی را نفی نمی‌کند. اتفاقاً تجربه سال‌های اخیر نشان داده که حفاظت از اطلاعات حساس، مراکز نظامی و امنیتی، دانشمندان، مسئولان و زیرساخت‌های حیاتی باید بسیار جدی‌تر گرفته شود.

اما همین تجربه یک پرسش دشوارتر پیش روی طراحان می‌گذارد که اگر نفوذ توانسته از لایه‌های حفاظتی عبور کند و به نقاط حساس برسد، آیا راه جلوگیری از تکرار آن، کنترل بیشتر ارتباط استاد دانشگاه، روزنامه‌نگار، ناشر، فیلمساز و هنرمند با جهان خارج است؟

مناقشه‌ای که ۲۵ مرداد با رأی ۱۸۳ نماینده آغاز شد، حالا با مخالفت رسمی دولت پزشکیان وارد مرحله تازه‌ای شده است. 

دولت می‌گوید طرح باید کنار گذاشته یا از اساس بازنگری شود؛ منتقدان نیز هشدار می‌دهند مفهومی که باید برای شناسایی یک تهدید امنیتی دقیق به کار رود، آن‌قدر گسترده شده که می‌تواند رفتارهای عادی شهروندان را هم دربرگیرد. اصل بحث دیگر این نیست که ایران باید با نفوذ مقابله کند یا خیر؟ تردیدی در ضرورت مقابله با جاسوسی و نفوذ واقعی وجود ندارد. مسئله این است که ناتوانی در بستن درهای نفوذ در نقاط حساس را نمی‌توان با کشیدن دیوار دور جامعه جبران کرد.

اگر هدف پیدا کردن نفوذی‌هاست، شاید پیش از ساخت سامانه برای کنترل ارتباط دانشگاه و رسانه و هنر با جهان، باید یک پرسش ساده پاسخ داده شود: نفوذی واقعی از کدام در وارد شده بود؟

  کپی شد




سه شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ - 25 August 2026
قدرت ادبیات
سایت روزنامه سازندگی

قدرت ادبیات

جستاری از بختیار علی دربارۀ جدال همیشگی قلم و سیاست
مهران مدیری؛ خط بطلانی بر افسانه سلبریتی مستقل | پشت پرده بازگشت چهره‌ها به تلویزیون چیست؟
سایت رویداد‌ ۲۴

مهران مدیری؛ خط بطلانی بر افسانه سلبریتی مستقل | پشت پرده بازگشت چهره‌ها به تلویزیون چیست؟

بازگشت مهران مدیری به صداوسیما و ساخت سریال جدید، فقط یک خبر فرهنگی نیست؛ نشانه تغییری بزرگ‌تر در رابطه میان جامعه، سلبریتی‌ها و نهادهای رسمی فرهنگ است.
خشم جمعی برای جوانمرگی در هالیوود؛ از کودکان بازیگر محافظت شود
خبرگزاری مهر

خشم جمعی برای جوانمرگی در هالیوود؛ از کودکان بازیگر محافظت شود

چند تن از چهره‌های زنی که از کودکی بازیگر بودند، در اعتراض به مرگ چند بازیگر جوان به هالیوود اعتراض کردند و نارسا بودن سیستم را موجب جوانمرگی آنها دانستند.
سایت عصرایران

استوری کتایون ریاحی: عدل ایران (+عکس)

اشغال ایران در جنگ جهانی دوم؛ از قحطی و سقوط رضاشاه تا تولد ناسیونالیسم در خلیج فارس
خبرگزاری ایسنا

اشغال ایران در جنگ جهانی دوم؛ از قحطی و سقوط رضاشاه تا تولد ناسیونالیسم در خلیج فارس

یک کارشناس ارشد تاریخ با اشاره به شوم شهریور ۱۳۲۰ سالروز حمله و اشغال ایران توسط نیروهای متفقین گفت: در حالی که دو سال از آغاز جنگ جهانی دوم می‌گذشت در روز سوم شهریور ۱۳۲۰، نیروهای متفقین با حمله گسترده به ایران، کشورمان را اشغال کردند.
از عطر آش تا نقش و نگار هنر؛ روایت دست‌هایی که فرهنگ ایران را زنده نگه داشته‌اند
خبرگزاری ایسنا

از عطر آش تا نقش و نگار هنر؛ روایت دست‌هایی که فرهنگ ایران را زنده نگه داشته‌اند

صدای همهمه مردم، عطر آش و رفت‌وآمد میان غرفه‌ها، نخستین تصویری است که از جشنواره آش زنجان در ذهن می‌ماند؛ اما کمی که میان غرفه‌ها قدم بزنی، متوجه می‌شوی اینجا فقط قرار نیست طعم آش‌های ایرانی را بچشی. در گوشه‌وکنار جشنواره، چوب، نقره، ساز، پارچه و هنرهای دستی اقوام مختلف، هرکدام بخشی از داستان فرهنگ ایران …
 شهری که سرنوشت شرق ایران را رقم زد
خبرگزاری ایسنا

شهری که سرنوشت شرق ایران را رقم زد

شهرستان گناباد در جنوب خراسان رضوی، فراتر از یک سکونتگاه کویری، همواره به عنوان یک گره استراتژیک و گذرگاه کنترل ‌شده در شرق ایران شناخته می‌شد.
خبرگزاری ایسنا

«اسپایدرمن» در آستانه غرق کردن «تایتانیک»

خبرگزاری ایسنا

واکنش خانه تئاتر / «این رویکرد در جهت همدلی نیست»

یک میلیون کلمه در انتظار جنگ
خبرگزاری ایسنا

یک میلیون کلمه در انتظار جنگ

ماه‌هایی که سارتر در جریان ملالِ اضطراب‌آورِ «جنگ عجیب» در آلزاس مستقر بود، پرشورترین دوران خلاقیت در زندگی او به شمار می‌رود: علاوه بر ۱۴ دفترچه فلسفی انباشته از پیش‌نویس‌های اولیه کتاب «هستی و نیستی»، سیل روزانه‌ای از نامه‌ها به مادرش، به سیمون دو بووار و به معشوقه‌اش «تانیا» و همچنین پیش‌نویس اولیه …
خواب‌هایی که برای «آموزش هنر» دیده‌ایم تعبیر می‌شود؟!
خبرگزاری ایسنا

خواب‌هایی که برای «آموزش هنر» دیده‌ایم تعبیر می‌شود؟!

برنامه هفتم پیشرفت برای «آموزش هنر» عدد مشخصی تعیین کرده است؛ رشد سالانه ۷ درصدی هنرجویان هنرستان‌های هنری و رشد ۲۵ درصدی در رشته پویانمایی. با این حال، بررسی وضعیت موجود نشان می‌دهد تحقق این اهداف تنها با افزایش ظرفیت پذیرش ممکن نیست و هنرستان‌ها برای این رشد با کمبود زیرساخت، تجهیزات فناورانه، نیروی …
۲ سال با وعده‌های فرهنگی پزشکیان، از «رفع فیلترینگ» تا توقف اجرای قانون حجاب
خبرگزاری ایسنا

۲ سال با وعده‌های فرهنگی پزشکیان، از «رفع فیلترینگ» تا توقف اجرای قانون حجاب

دو سال پس از آغاز کار دولت چهاردهم، وعده‌های فرهنگی و اجتماعی مسعود پزشکیان همچنان محل بحث و ارزیابی است؛ از وعده رفع فیلترینگ و بازنگری در سیاست‌های فضای مجازی تا توقف اجرای قانون حجاب، موضوعاتی که با وجود تلاش های دولت در مسیر اجرا با چالش‌ها و موانع متعددی روبه‌رو شده‌اند.
خبرگزاری ایسنا

راز بقایِ برد پیت در جشنواره سن سباستین

سایت عصرایران

قبل از عاشق شدن بیاموز چگونه در برف بدوی، بدون اینکه ردپایی از خود بر جای بگذاری (+صدا)

سایت اقتصاد ۲۴

عکسی از جنیفر لوپز در ۲۷ سالگی که قطعا متعجبتان می‌کند!

سایت اقتصاد ۲۴

عکس/بختیار ایمانوردی در کنار مزار پدرش بیک ایمانوردی در آمریکا

پشت‌پرده بلیت ۵ میلیونی تئاتر؛ بازیگران چقدر از قیمت بلیت را به جیب می‌زنند؟
سایت رویداد‌ ۲۴

پشت‌پرده بلیت ۵ میلیونی تئاتر؛ بازیگران چقدر از قیمت بلیت را به جیب می‌زنند؟

روز‌های گذشته آنچه بیشتر از هرچیز در تئاتر مطرح شده، قیمت بالای بلیت نمایش «آرش» نوشته امید سهرابی و کار علی سرابی است که از نیمه دوم شهریور در رویال‌هال اسپیناس پالاس اجراهایش را شروع می‌کند.
پایتخت بی‌کنسرت 
روزنامه دنیای اقتصاد

پایتخت بی‌کنسرت 

با پایان یافتن ایام سوگواری محرم و صفر و آغاز دوباره کنسرت‌های موسیقی، تهران همچنان از اجرای خوانندگان پاپ خالی است؛ انگار هنرمندان این حوزه فعلا به شهرستان‌ها کوچ کرده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد پس از اعلام آتش‌بس جنگ اخیر در فروردین‌ماه ۱۴۰۵ و بازگشت هنرمندان به سالن‌ها، کنسرت‌های «پاپ» مثل گذشته برگزار …
         
سرمقاله خراسان/ پیام تلخ یک غیبت | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ پیام تلخ یک غیبت | آخرین خبر

خراسان/ «پیام تلخ یک غیبت» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: گاهی یک غیبت ساده، از ده‌ها نطق و بیانیه پرمعناتر و گویاتر است؛ به‌ویژه زمانی که این غیبت در ساحت فرهنگ، ادب و هویت ملی رخ دهد. آیین نکوداشت دکتر علیرضا قیامتی، شاهنامه‌پژوه برجسته خراسانی، یک‎شنب
گاو ما رو ندیدین؟! نگاهیبهتبلیغاتمعمایی(تیزینگ)
سایت خبرآنلاین

گاو ما رو ندیدین؟! نگاهیبهتبلیغاتمعمایی(تیزینگ)

این روزها شاهد رشد شکلی خاص و کوتاه (در حد یک جمله) از تبلیغات خصوصا در بنرهای اتوبان و خیابان‌ها هستیم که بعضا با طرح یک سوال و یا به شکلِ ایده‌ای جذاب، خلاقانه و سرگرم کننده دیده می‌شوند.
سایت عصرایران

زن ها در عشق احساساتی تر هستند یا مردان؟ تاوان یک شب از خانه بیرون ماندن (+صدا)

روزی روزگاری امجدیه | تصاویری دیدنی از ورزشگاهی که در سینه خود، انبوهی از نوستالژی چند دهه اخیر تهران را به یادگار دارد
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

روزی روزگاری امجدیه | تصاویری دیدنی از ورزشگاهی که در سینه خود، انبوهی از نوستالژی چند دهه اخیر تهران را به یادگار دارد

خیابان‌های اطرافش، دیگر برای هجوم تماشاگران بسته نمی‌شوند و غریو ده‌ها هزار نفری، شیشه‌ خانه‌های آن حوالی را نمی‌لرزاند. اما سکوت امروز ورزشگاه امجدیه، فریبنده است.
سایت فرارو

آخرین وضعیت پرونده کتایون ریاحی

اتهام سرقت ادبی
روزنامه آرمان امروز

اتهام سرقت ادبی

آرمان امروز  : تیلور شریدان، خالق سریال معروف «یلواستون» (Yellowstone)، به همراه پارامونت و ان‌بی‌سی یونیورسال، توسط نویسنده‌ای به نام لورن جی. سالکین به سرقت ادبی متهم شده‌اند. تیلور شریدان و شرکت‌های پارامونت و ان‌بی‌سی یونیورسال همگی توسط نویسنده‌ای مورد شکایت قرار گرفته‌اند که ادعا می‌کند شریدان …
سایت عصرایران

مثلث عشقی؛ دختر بی تجربه یا فرصت طلب؟ (+صدا)

سایت ایران آنلاین

از چنگیز وثوقی چه خبر؟

سایت رکنا

عکس / سفر در زمان «لیلا فروهر» در 10 سالگی و در نمایی از فیلم سلطان قلب ها؛ سال 47

آناتومی خشم و رسانه
سایت هم میهن

آناتومی خشم و رسانه

سیم ضامن اثری هوشمندانه، گزنده و از نظر فرمی منسجم است که نشان از تسلط مداوم گاس ون سنت بر سینمای شخصیت‌محور و اجتماعی دارد.
چرا نقش قهرمان دختر در ادبیات نوجوان کمرنگ است؟
خبرگزاری مهر

چرا نقش قهرمان دختر در ادبیات نوجوان کمرنگ است؟

نویسنده کتاب «گلادیمر» گفت: با انتخاب یک دختر نوجوان به‌عنوان شخصیت اصلی داستان، تلاش کردم خلأ حضور قهرمانان دختر در ادبیات نوجوان را جبران کنم و نقش و اثرگذاری آن‌ها را در جامعه نشان دهم.
یک قرن زیستن در محضر خنده؛ محمد خرمشاهی راویِ روزگارِ تلخ و شیرین
خبرگزاری مهر

یک قرن زیستن در محضر خنده؛ محمد خرمشاهی راویِ روزگارِ تلخ و شیرین

محمد خرمشاهی، طنزپرداز و روزنامه‌نگاری است که با نزدیک به یک قرن حضور در مطبوعات و برنامه‌های رادیویی، آینه‌ای از دردها و شادی‌های مردم بود و با زبانی طناز، کام جامعه را شیرین می‌کرد.
«اعتراف می‌کنم» از کلیشه‌های پلیسی فاصله دارد؛ نقش پررنگ زنان در سریال
خبرگزاری مهر

«اعتراف می‌کنم» از کلیشه‌های پلیسی فاصله دارد؛ نقش پررنگ زنان در سریال

یک منتقد سینما با اشاره به کلیشه های سریال های پلیسی در سال های اخیر بیان کرد که سریال «اعتراف می‌کنم» از این آثار متفاوت است.
سایت فرارو

همخوانی تصنیف «امشب شب مهتابه» توسط هنرمندان پیشکسوت

نگاهی به‌ «ادیسه» تازه‌ترین تجربه عظیم کریستوفر نولان‌
روزنامه هفت صبح

نگاهی به‌ «ادیسه» تازه‌ترین تجربه عظیم کریستوفر نولان‌

«ادیسه» در بهترین لحظاتش یک نمایش سینمایی خیره‌کننده و در ضعیف‌ترین بخش‌هایش حماسه‌ای گرفتار عظمت خودش است
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

بازیگر مطرح پس از باران: من پول غذا ندارم، هفته ای چهار وعده غذا می خورم! | ببینید

زنگ خطر برای روزنامه‌نگاری حرفه‌ای
سایت ایران آنلاین

زنگ خطر برای روزنامه‌نگاری حرفه‌ای

رسانه قرار است آینه باشد، نه آینه‌ای که فقط زشتی‌ها را بزرگ‌نمایی کند، بلکه آینه‌ای که واقعیت را همان‌گونه که هست پیش روی جامعه بگذارد. مسأله اما از جایی آغاز می‌شود که رسانه، به جای آنکه ابزار کشف حقیقت و مطالبه‌گری عمومی باشد، به ابزار معامله تبدیل شود، جایی که خبر نه برای آگاهی‌بخشی، بلکه برای فشار …
ماده ۲۷؛ تیغی بر گلوی سینمای ایران؟/ از «سیاه‌نمایی» تا جریمه ۴ برابری هزینه تولید
سایت خبرآنلاین

ماده ۲۷؛ تیغی بر گلوی سینمای ایران؟/ از «سیاه‌نمایی» تا جریمه ۴ برابری هزینه تولید

با تصویب کلیات «طرح مقابله با نفوذ»، ماده ۲۷ به یکی از جنجالی‌ترین بخش‌های این مصوبه تبدیل شده؛ ماده‌ای که با پیش‌بینی محرومیت‌های سنگین و جریمه‌های چندبرابری برای برخی فعالیت‌های هنری، نگرانی و اعتراض گسترده سینماگران و حقوق‌دانان را به دنبال داشته است.
قتل‌عام پرسش‌گری در پشت نیمکت‌های مدرسه/ نظام آموزشی از کودکان «مقلد» می‌سازد/فلسفه و تقویت کودک در برابر پذیرش کورکورانه هوش مصنوعی
سایت خبرآنلاین

قتل‌عام پرسش‌گری در پشت نیمکت‌های مدرسه/ نظام آموزشی از کودکان «مقلد» می‌سازد/فلسفه و تقویت کودک در برابر پذیرش کورکورانه …

کتاب «کودکان می‌توانند بیندیشند» نوشته ران گیلمور، با ترجمه روح‌الله کریمی و زهرا حیدری، فلسفه را به جایی می‌برد که شاید بیش از هر جای دیگری به آن نیاز داریم: کلاس درس؛ جایی که کودک می‌تواند به‌جای حفظ کردن پاسخ‌ها، درباره پرسش‌هایی فکر کند که خیلی وقت‌ها بزرگسالان نیز از کنارشان عبور می‌کنند. فلسفه …
خبرگزاری ایرنا

واکنش آتش تقی‌پور به حواشی بزرگداشت زنده‌یاد علی حاتمی/ کاش حاجی واشنگتن اکران شود +فیلم

«پرویز ناتل‌خانلری» در روزهای گرفتاری در ایران ماند و به ایران خدمت کرد
خبرگزاری ایرنا

«پرویز ناتل‌خانلری» در روزهای گرفتاری در ایران ماند و به ایران خدمت کرد

تهران- ایرنا- «پرویز ناتل‌خانلری» با رفتار و کردارشان ثابت کردند که به ایران وفادار بودند. حتی در روزهای گرفتاری در ایران ماندند و به ایران خدمت کردند. ‌
پشت پرده جنجال کنسرت‌نمایش سیاوش | پای اوج در میان است
سایت رویداد‌ ۲۴

پشت پرده جنجال کنسرت‌نمایش سیاوش | پای اوج در میان است

نمایش «سیاوش» با حضور چهره‌هایی چون بهرام رادان، آزاده صمدی و مهدی سلطانی هنوز روی صحنه نرفته، اما یک ادعا درباره ارتباط آن با سازمان اوج کافی بود تا این پروژه پرهزینه وارد فضای سیاسی شود؛ ادعایی که عوامل نمایش رد کرده‌اند، اما سابقه پروژه‌های مشابه همچنان محل پرسش است.
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| جهانگیر الماسی: من پول غذا ندارم و هفته‌ای ۴ بار غذا می‌خورم

رژه‌ ماشین‌های لوکس روی صحنه تئاتر |  انصاف نیوز
سایت انصاف نیوز

رژه‌ ماشین‌های لوکس روی صحنه تئاتر | انصاف نیوز

محمد طباطبائی در یادداشتی ارسالی به انصاف نیوز نوشت:
گزارش روزنامه اعتماد از عملکرد دولت چهاردهم در حوزه تئاتر / دولت برنامه‌ریزی بلندمدت برای تئاتر ندارد
سایت اعتماد آنلاین

گزارش روزنامه اعتماد از عملکرد دولت چهاردهم در حوزه تئاتر / دولت برنامه‌ریزی بلندمدت برای تئاتر ندارد

بررسی عملکرد دولت چهاردهم در حوزه تئاتر امری متناقض‌نما است و این به دو پارامتر اصلی برمی‌گردد. موضوع اول دو جنگ نابرابر تحمیلی و دیگری مقایسه عملکرد دولت چهاردهم با دولت‌های قبلی است. در مقایسه دولت چهاردهم با دولت‌های قلبی نتیجه روشن است. دولت چهاردهم هم -به هر دلیلی- مانند همه دولت‌ها در سالیان گذشته، …
         
سایت شهرآرانیوز

توضیح سازندگان تئاتر «آرش» درباره بلیت ۵ میلیون تومانی + عکس

روزنامه هفت صبح

روایتی خواندنی درباره سریال ‌قصه‌های جزیره و سرگذشت بازیگرانش

ابراهیم گلستان؛ مردی که با هیچ‌کس کنار نیامد
روزنامه آرمان امروز

ابراهیم گلستان؛ مردی که با هیچ‌کس کنار نیامد

آرمان امروز : سید ابراهیم گلستان (تقوی شیرازی)، از ماندگارترین و در عین حال صریح‌ترین چهره‌های جریان‌ساز ادبیات و سینمای معاصر ایران است. مردی که در ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ در غربت چشم از جهان فرو بست. او با نثری آهنگین و ساختاریافته در داستان‌نویسی و نگاهی پیشگام در سینمای مستند و داستانی، الگویی نوین از [ ]
سایت اطلاعات آنلاین

وفور «کاهو» در مزرعه ترجمه؛ برگردان‌های موازی چه بر سر صنعت نشر می‌آورد؟

دیدن اسطوره‌های شاهنامه، جیب‌ پر می‌خواهد
روزنامه هفت صبح

دیدن اسطوره‌های شاهنامه، جیب‌ پر می‌خواهد

سه پروژه بزرگ شاهنامه‌ای، شهریور روی صحنه می‌روند، اما قیمت بلیت‌ها دسترسی بسیاری از مخاطبان را دشوار می‌کند
سایت فرارو

مرگ تدریجی میراث مرند؛ چرا «پیر خاموش» در چشم مسئولان نابود می‌شود؟

وزارت ارشاد مرجع صدور مجوز تلویزیون‌ اینترنتی است؟
سایت فرارو

وزارت ارشاد مرجع صدور مجوز تلویزیون‌ اینترنتی است؟

«انتشار ویدئو» با «صوت و تصویر فراگیر» یکی است؟ پاسخ به این پرسش می‌تواند مشخص کند رسانه‌هایی مانند «آزاد» باید از وزارت ارشاد مجوز بگیرند یا ساترا.
چرا درجام توقیف شد؟ | نون بیار کباب ببر با نامحرم یا بهانه برای حذف برنامه‌های پرمخاطب؟
سایت رویداد‌ ۲۴

چرا درجام توقیف شد؟ | نون بیار کباب ببر با نامحرم یا بهانه برای حذف برنامه‌های پرمخاطب؟

خبر ساده، کوتاه و البته تکراری بود؛ برنامه درجام به خاطر بازی نون بیار کباب ببر السا فیروز آذر با مهیار حسن مجری توقیف شد. اما این برنامه تنها یک جنجال نداشت.
سایت رویداد‌ ۲۴

تغییر ویترین اکران با رضا عطاران، امیر جدیدی و لیلا حاتمی

پلتفرم‌های تصویری؛ مرز صلاحیت ارشاد و ساترا کجاست؟
سایت عصرایران

پلتفرم‌های تصویری؛ مرز صلاحیت ارشاد و ساترا کجاست؟

اختلاف میان ارشاد و ساترا در واقع اختلاف بر سر طبقه‌بندی حقوقی فعالیت رسانه‌ای است. معیار تعیین مرجع صالح، نام تجاری پلتفرم یا ابزار تولید محتوا نیست؛ باید د...
وام ۸۰۰ میلیاردی! آیا مسئله نشر واقعاً کمبود نقدینگی است؟
خبرگزاری مهر

وام ۸۰۰ میلیاردی! آیا مسئله نشر واقعاً کمبود نقدینگی است؟

مدیر انتشارات نشان معتقد است تزریق ۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به ناشران و کتابفروشان، بدون تحریک تقاضا و افزایش قدرت خرید مخاطب، نمی‌تواند مشکل اصلی بازار نشر را حل کند.
کتاب‌های پیشنهادی فیتزجرالد برای مطالعه
خبرگزاری ایسنا

کتاب‌های پیشنهادی فیتزجرالد برای مطالعه

اف. اسکات فیتزجرالد، خالق رمان «گتسبی بزرگ» که حتی در متون درسی دبیرستان‌های غرب تدریس می‌شود، در قفسه کتاب‌های خود کتاب‌هایی داشت که نوشته او نبودند. این نویسنده در یکی از دشوارترین تابستان‌های زندگی‌اش، فهرستی از کتاب‌های پیشنهادی که به عقیده او «مطالعه‌شان ضروری» را برای پرستار خود نوشت.
وقتی علی حاتمی، شجریان و علیزاده شاهکار ساختند + صدا
خبرگزاری ایسنا

وقتی علی حاتمی، شجریان و علیزاده شاهکار ساختند + صدا

حسین علیزاده همان هنرمندی است که بسیاری نه صرفا به واسطه نبوغش در موسیقی، بلکه برای شخصیتش او را می‌ستایند. علیزاده همان هنرمند جسوری است که وقتی کلامی نیاز به بیان داشته باشد و کمتر کسی حاضر به عنوان آن است، حتما آن را بیان می‌کند و بارها شده که درد دل هنرمندان موسیقی را با صدایی رسا و جسورانه به گوش …
ابوعلی سینا؛ پزشکی که از مرز درمان گذشت و به «نظام‌سازی در علم» رسید
خبرگزاری ایسنا

ابوعلی سینا؛ پزشکی که از مرز درمان گذشت و به «نظام‌سازی در علم» رسید

ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا، مشهور به شیخ‌الرئیس، تنها یکی از مشهورترین پزشکان تاریخ نیست؛ او از چهره‌هایی است که دانش پزشکی، فلسفه، منطق و علوم طبیعی را در یک دستگاه فکری منسجم به هم پیوند داد و اثری بر جای گذاشت که نفوذ آن از جهان اسلام فراتر رفت و قرن‌ها در دانشگاه‌های اروپا نیز حضور داشت.
حسین علیزاده؛ هنرمندی که هیچ نشانی جز ایران لایق او نیست
خبرگزاری ایرنا

حسین علیزاده؛ هنرمندی که هیچ نشانی جز ایران لایق او نیست

تهران- ایرنا- حسین علیزاده از برجسته‌ترین آهنگسازان و نوازندگان تار است که نقشی اساسی در شکل‌گیری جریان‌های نوگرای موسیقی دستگاهی داشته است و با وفاداری به ردیف و سنت‌های موسیقی، زبان آهنگسازی شخصی و خلاقی پدید آورد که هیچ نشانی جز ایران لایق او نیست.
بی‌قراری برای ایران
سایت روزنامه سازندگی

بی‌قراری برای ایران

آهنگ سرگذشت کتابی در پاس‌داشت فهیمه اکبر است
شاهنامه رایگان
سایت روزنامه سازندگی

شاهنامه رایگان

مصطفی جیحونی تصحیح‌اش از شاهنامه را در فضای مجازی به اشتراک گذاشت