قیمت طلا امروز




 حقوق کارگاران

 سایت اندیشه معاصر / ۴ ساعت قبل

افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران در راه است؟ | زمان ترمیم مزد ۱۴۰۵ و جزئیات افزایش دریافتی کارگران در نیمه دوم سال

رقم ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در بحث مربوط به افزایش دریافتی کارگران در نیمه دوم سال مطرح شده است. مبنای این بحث، ضرورت تقویت مزایای رفاهی کارگران و افزایش برخی پرداخت های جانبی است؛ موضوعی که در هفته های اخیر از سوی فعالان کارگری مورد توجه قرار گرفته است.
 افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران در راه است؟ | زمان ترمیم مزد ۱۴۰۵ و جزئیات افزایش دریافتی کارگران در نیمه دوم سال
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی  اندیشه معاصر ؛ افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران به یکی از خبرهای مورد توجه جامعه کارگری تبدیل شده است؛ خبری که با نزدیک شدن به نیمه دوم سال ۱۴۰۵، پرسش های زیادی درباره میزان افزایش دریافتی کارگران ایجاد کرده است. افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران در شرایطی مطرح شده که نمایندگان کارگری بر ضرورت ترمیم دستمزد و جبران فشار هزینه های زندگی تاکید دارند. افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران در حال حاضر به معنای افزایش قطعی پایه مزد نیست و بیشتر به سناریوی افزایش مزایای رفاهی و دریافتی ماهانه مربوط می شود. بر اساس گزارش های جدید، شورای عالی کار قرار است موضوع ترمیم برخی مزایای رفاهی کارگران را بررسی کند. افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران می تواند در صورت تصویب نهایی، دریافتی شاغلان را در نیمه دوم سال افزایش دهد، اما رقم نهایی هنوز به تصمیم شورای عالی کار بستگی دارد. حداقل مزد ماهانه کارگران در سال ۱۴۰۵ حدود ۱۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تعیین شده و مزایایی مانند حق مسکن، بن کارگری و حق اولاد نیز افزایش یافته است. در همین حال، فعالان کارگری معتقدند فاصله میان دستمزد و هزینه های واقعی زندگی همچنان زیاد است و همین موضوع ضرورت بازنگری مزدی را بیشتر کرده است. گزارش های تازه همچنین از تشکیل کمیته مزد و بررسی مجدد هزینه های معیشت خبر می دهند. بنابراین، خبر افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران باید با احتیاط تفسیر شود و تا زمان تصویب رسمی، نباید آن را افزایش قطعی حقوق پایه دانست. افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران از کجا مطرح شد؟

رقم ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در بحث مربوط به افزایش دریافتی کارگران در نیمه دوم سال مطرح شده است. مبنای این بحث، ضرورت تقویت مزایای رفاهی کارگران و افزایش برخی پرداخت های جانبی است؛ موضوعی که در هفته های اخیر از سوی فعالان کارگری مورد توجه قرار گرفته است.

در این سناریو، موضوع اصلی افزایش مستقیم مزد پایه نیست؛ بلکه افزایش مزایایی مانند بن کارگری، حق تاهل یا سایر مزایای رفاهی می تواند دریافتی ماهانه شاغلان را افزایش دهد. به همین دلیل، تیترهایی که از «افزایش حقوق ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی» صحبت می کنند، باید با توضیح درباره محل این افزایش منتشر شوند.

اندیشه.معاصر نوشت: هنوز نمی توان گفت تمام کارگران از ابتدای نیمه دوم سال دقیقا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بیشتر دریافت خواهند کرد. رقم نهایی تنها پس از تصمیم و ابلاغ رسمی مراجع ذی صلاح مشخص می شود. آیا افزایش حقوق کارگران در نیمه دوم سال ۱۴۰۵ قطعی شده است؟

در حال حاضر اصل موضوع بررسی ترمیم مزد و مزایای کارگران جدی شده، اما رقم ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به عنوان افزایش قطعی حقوق همه کارگران تصویب نشده است.

گزارش های تازه نشان می دهد موضوع بازنگری مزدی و بررسی شرایط معیشتی کارگران در دستور کار قرار گرفته است. برخی گزارش ها نیز از تشکیل کمیته مزد برای بررسی دوباره هزینه های زندگی خبر داده اند.

بنابراین باید میان سه موضوع تفاوت قائل شد: افزایش حقوق مصوب ابتدای سال، افزایش احتمالی مزایای رفاهی در نیمه دوم سال و احتمال ترمیم پایه مزد. این سه موضوع از نظر قانونی و آثار مالی یکسان نیستند. حقوق کارگران در سال ۱۴۰۵ چقدر تعیین شده است؟

بر اساس مصوبه مزد سال ۱۴۰۵، حداقل مزد ماهانه کارگران از حدود ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در سال گذشته به حدود ۱۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. حداقل دستمزد روزانه نیز حدود ۵۵۴ هزار تومان تعیین شده است.

در کنار مزد پایه، برخی مزایای کارگری نیز افزایش پیدا کرده اند. برای نمونه، حق مسکن از ۹۰۰ هزار تومان به ۳ میلیون تومان رسیده و رقم سنوات نیز افزایش یافته است. حق اولاد نیز متناسب با تغییرات مزد افزایش داشته است.

بنابراین دریافتی واقعی کارگر تنها از پایه مزد تشکیل نمی شود و عوامل مختلفی مانند سابقه کار، تعداد فرزندان، وضعیت تاهل، حق مسکن و سایر مزایا در رقم نهایی فیش حقوقی تاثیر دارند. جدول وضعیت حقوق و مزایای کارگران در سال ۱۴۰۵ عنوان وضعیت در سال ۱۴۰۵ حداقل مزد ماهانه حدود ۱۶.۶ میلیون تومان حداقل مزد روزانه حدود ۵۵۴ هزار تومان حق مسکن ۳ میلیون تومان بن کارگری حدود ۲.۲ میلیون تومان سنوات ماهانه حدود ۵۰۰ هزار تومان افزایش احتمالی نیمه دوم سال در دست بررسی رقم ۲.۸ میلیون تومان سناریوی مطرح شده، نه افزایش قطعی پایه مزد

این جدول بر اساس اطلاعات منتشرشده درباره مزد ۱۴۰۵ و گزارش های جدید درباره احتمال ترمیم مزایا تنظیم شده است؛ رقم نهایی افزایش نیمه دوم سال در صورت تصویب، باید از مصوبه رسمی اعلام شود. چرا کارگران خواستار افزایش مجدد حقوق هستند؟

مهم ترین دلیل مطرح شدن موضوع ترمیم دستمزد، افزایش هزینه های زندگی است. نمایندگان کارگری معتقدند افزایش ابتدای سال اگرچه رقم قابل توجهی بوده، اما رشد هزینه های کالاها و خدمات باعث شده قدرت خرید خانوارهای کارگری همچنان تحت فشار باشد.

در چنین شرایطی، کارگران خواهان بازنگری در دستمزد یا حداقل افزایش مزایایی هستند که مستقیما بر دریافتی ماهانه آنها اثر می گذارد.

از نگاه فعالان کارگری، افزایش مزایای رفاهی می تواند در کوتاه مدت بخشی از فشار اقتصادی خانوارها را کاهش دهد؛ هرچند اگر مزد پایه ثابت بماند، آثار این افزایش با افزایش پایه حقوق یکسان نخواهد بود.

اندیشه.معاصر نوشت: مسئله اصلی برای کارگران فقط رقم درج شده در حکم حقوقی نیست؛ بلکه میزان قدرت خرید و فاصله میان درآمد ماهانه و هزینه واقعی زندگی اهمیت بیشتری دارد. افزایش مزایای رفاهی کارگران چه تاثیری بر فیش حقوقی دارد؟

مزایای رفاهی بخش مهمی از دریافتی بسیاری از کارگران را تشکیل می دهد. اگر این مزایا افزایش پیدا کنند، رقم نهایی فیش حقوقی نیز افزایش خواهد یافت.

در گزارش های جدید، موضوع افزایش مزایای رفاهی شاغلان در نیمه دوم سال مورد تاکید قرار گرفته است. همچنین گفته شده افزایش این مزایا می تواند بر درآمدهای سازمان تامین اجتماعی از محل حق بیمه نیز اثر داشته باشد.

با این حال، اثر افزایش مزایا با افزایش مزد پایه متفاوت است. مزد پایه در محاسبات مختلف حقوقی و بیمه ای نقش مهمی دارد و افزایش آن آثار بلندمدت تری برای کارگر و در برخی موارد برای مستمری آینده او ایجاد می کند. آیا افزایش مزایای کارگران روی حقوق بازنشستگی هم اثر دارد؟

این موضوع یکی از مهم ترین بحث های مطرح شده در میان نمایندگان کارگری است. بر اساس گزارش های منتشرشده، برخی فعالان کارگری هشدار داده اند که اگر افزایش صرفا در بخش مزایای رفاهی اتفاق بیفتد و مزد پایه ثابت بماند، آثار آن برای مستمری بازنشستگی با افزایش مزد پایه یکسان نخواهد بود.

به بیان ساده، افزایش دریافتی ماهانه کارگر لزوما به معنای افزایش متناسب حقوق بازنشستگی آینده او نیست. نوع مزایا و نحوه محاسبه حق بیمه اهمیت زیادی دارد.

این مسئله باعث شده نمایندگان کارگری بر ضرورت توجه به مزد پایه و نه فقط مزایای جانبی تاکید داشته باشند. زمان افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران چه زمانی است؟

در مورد زمان اجرای افزایش احتمالی، هنوز نمی توان یک تاریخ قطعی برای واریز رقم ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان اعلام کرد. گزارش های منتشرشده از بررسی موضوع در نیمه دوم سال و احتمال طرح آن در شورای عالی کار حکایت دارند.

بنابراین اگر تصمیم نهایی برای افزایش مزایا گرفته شود، زمان اجرا به متن مصوبه و تاریخ ابلاغ آن بستگی خواهد داشت.

این احتمال نیز وجود دارد که تصمیم نهایی درباره افزایش مزایا در ماه های آینده گرفته شود و پس از ابلاغ به کارفرمایان، در فیش حقوقی کارگران اعمال شود.

اندیشه.معاصر نوشت: تا زمانی که مصوبه رسمی منتشر نشده است، اعلام یک ماه مشخص برای افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی می تواند موجب ایجاد انتظار نادرست میان کارگران شود. آیا شورای عالی کار حقوق کارگران را دوباره افزایش می دهد؟

شورای عالی کار مرجع اصلی تعیین حداقل مزد کارگران است و هرگونه تغییر در مزد یا مزایای مشمول تصمیمات این شورا باید مطابق فرآیند قانونی انجام شود.

در ماه های اخیر، بحث ترمیم مزد ۱۴۰۵ بار دیگر مورد توجه نمایندگان کارگری قرار گرفته است. برخی فعالان کارگری معتقدند شرایط اقتصادی و افزایش هزینه های خانوار ضرورت بررسی دوباره دستمزد را ایجاد کرده است.

با این حال، مطرح شدن مطالبه ترمیم مزد با تصویب افزایش جدید تفاوت دارد. بنابراین تا زمان انتشار مصوبه رسمی، نمی توان افزایش جدیدی را قطعی دانست. تفاوت افزایش پایه حقوق با افزایش مزایا چیست؟

اگر مزد پایه افزایش پیدا کند، این افزایش در ساختار حقوقی کارگر جایگاه متفاوتی دارد و می تواند بر برخی محاسبات وابسته به مزد اثر بگذارد.

اما افزایش مزایای رفاهی ممکن است تنها دریافتی ماهانه را بالا ببرد. برای مثال، افزایش بن کارگری یا برخی کمک هزینه ها باعث می شود مبلغ دریافتی کارگر بیشتر شود، اما این افزایش لزوما به معنای رشد پایه مزد نیست.

به همین دلیل، کارگران باید هنگام مشاهده اخبار مربوط به افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران توجه کنند که این رقم مربوط به کدام بخش از دریافتی است. آیا رقم ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برای همه کارگران یکسان است؟

در حال حاضر نمی توان چنین ادعایی را تایید کرد. حتی اگر افزایش مزایای رفاهی تصویب شود، نحوه پرداخت و مشمولان آن باید در متن مصوبه مشخص شود.

شرایط کارگران از نظر وضعیت تاهل، تعداد فرزندان، سابقه کار و نوع قرارداد با یکدیگر متفاوت است و همین عوامل می توانند بر دریافتی نهایی اثر بگذارند.

بنابراین انتشار جدول قطعی برای افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی پیش از ابلاغ مصوبه رسمی، قابل اتکا نیست. وضعیت بن خواربار کارگران در سال ۱۴۰۵

یکی از مهم ترین مزایای رفاهی کارگران، بن خواربار است. رقم بن کارگری برای سال ۱۴۰۵ حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان اعلام شده است.

این مبلغ در کنار پایه حقوق و حق مسکن در فیش حقوقی کارگران درج می شود و افزایش آن می تواند مستقیما دریافتی ماهانه خانوارهای کارگری را تحت تاثیر قرار دهد.

به همین دلیل، یکی از محورهای مهم بحث ترمیم مزدی در نیمه دوم سال، افزایش مزایای رفاهی و به ویژه بن کارگری است. آیا افزایش حقوق کارگران به بازنشستگان تامین اجتماعی هم می رسد؟

این پرسش به دلیل ارتباط میان دستمزد شاغلان و منابع تامین اجتماعی مطرح شده است. طبق اظهارات منتشرشده از فعالان کارگری، افزایش مزایای مشمول حق بیمه می تواند درآمد سازمان تامین اجتماعی از محل حق بیمه شاغلان را افزایش دهد، اما اگر مزد پایه افزایش پیدا نکند، اثر مستقیمی بر مستمری بازنشستگان ایجاد نمی کند.

به همین دلیل، برخی نمایندگان کارگری نسبت به افزایش صرفا رفاهی انتقاد دارند و معتقدند برای حمایت از بازنشستگان نیز باید به ساختار مزد پایه توجه شود. سناریوهای احتمالی افزایش دریافتی کارگران

در شرایط فعلی می توان چند سناریو را برای نیمه دوم سال در نظر گرفت: سناریو نتیجه احتمالی افزایش مزایای رفاهی افزایش دریافتی ماهانه بدون تغییر اساسی مزد پایه افزایش بن کارگری افزایش مستقیم دریافتی مشمولان افزایش حق تاهل یا مزایای مشابه افزایش دریافتی گروه های واجد شرایط ترمیم مزد پایه اثر گسترده تر بر ساختار حقوق عدم تغییر ادامه پرداخت حقوق بر اساس مصوبه فعلی

هیچ یک از این سناریوها به جز ارقام مصوب ابتدای سال، در زمان تهیه این گزارش به عنوان افزایش قطعی جدید قابل اعلام نیستند.

اندیشه.معاصر نوشت: آنچه اکنون اهمیت دارد این است که موضوع ترمیم مزد از سطح مطالبه کارگری خارج شده و بار دیگر در فضای تصمیم گیری مزدی مطرح شده است؛ اما نتیجه نهایی هنوز نیازمند تصمیم رسمی است. کارگران برای افزایش حقوق نیمه دوم سال چه انتظاری داشته باشند؟

انتظار اصلی جامعه کارگری این است که تصمیم جدید بتواند بخشی از کاهش قدرت خرید خانوارها را جبران کند. افزایش هزینه های مسکن، خوراک، حمل و نقل و سایر کالاها باعث شده رقم حقوق اسمی به تنهایی معیار مناسبی برای سنجش وضعیت اقتصادی کارگران نباشد.

در صورت افزایش مزایا، کارگران احتمالا افزایش دریافتی را در فیش حقوقی خود مشاهده خواهند کرد؛ اما میزان آن به نوع مصوبه و گروه مشمول بستگی دارد.

از سوی دیگر، اگر شورای عالی کار به سمت ترمیم مزد پایه حرکت کند، اثر تصمیم می تواند فراتر از افزایش یک مزیت رفاهی باشد و در ساختار دستمزد و برخی محاسبات وابسته به مزد نیز اثر بگذارد. آخرین خبر از افزایش حقوق کارگران در نیمه دوم ۱۴۰۵

آخرین گزارش های منتشرشده نشان می دهد موضوع ترمیم مزد ۱۴۰۵ همچنان در دستور توجه نمایندگان کارگری قرار دارد و بحث افزایش مزایای رفاهی در نیمه دوم سال جدی شده است. گزارش های جدید از بررسی هزینه های زندگی و احتمال تصمیم گیری درباره مزایا در شورای عالی کار خبر می دهند.

با این حال، رقم ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هنوز نباید به عنوان افزایش قطعی حقوق تمام کارگران معرفی شود. این رقم در چارچوب برآوردها و سناریوهای مطرح شده درباره افزایش دریافتی قرار دارد.

اگر تصمیم نهایی به تصویب برسد، جزئیات مربوط به مبلغ، مشمولان، زمان اجرا و نحوه درج آن در فیش حقوقی باید در اطلاعیه رسمی اعلام شود. جمع بندی

خبر افزایش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حقوق کارگران در شرایطی منتشر شده که بحث ترمیم مزد و افزایش مزایای رفاهی کارگران در نیمه دوم سال ۱۴۰۵ دوباره مورد توجه قرار گرفته است. حداقل مزد کارگران در ابتدای سال به حدود ۱۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید و مزایایی مانند حق مسکن نیز افزایش یافت.

اکنون نمایندگان کارگری بر ضرورت بررسی مجدد وضعیت معیشتی و افزایش برخی مزایا تاکید دارند. از سوی دیگر، گزارش های تازه نشان می دهد موضوع در فضای شورای عالی کار و کمیته مزد در حال پیگیری است.

بنابراین کارگران باید بین افزایش قطعی حقوق سال ۱۴۰۵ و افزایش احتمالی دریافتی در نیمه دوم سال تفاوت قائل شوند. رقم ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان فعلا یک رقم قطعی و عمومی برای همه کارگران نیست و برای اعلام نهایی آن باید منتظر مصوبه رسمی ماند.

 

پایان/*

اندیشه معاصر را در ایتا ، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.

  منبع : اندیشه معاصر




یکشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۵ - 30 August 2026
نامجو برگشت که بماند یا بخواند؟
روزنامه هفت صبح

نامجو برگشت که بماند یا بخواند؟

بازگشت محسن نامجو یک موضوع قدیمی را مطرح کرده است، آیا خواننده‌های مهاجر می‌توانند به ایران برگردند و فعالیت حرفه‌ای داشته باشند؟
         
شش خورشیدگرفتگی و ماه‌گرفتگی که بر تاریخ تأثیر گذاشتند
سایت خبرآنلاین

شش خورشیدگرفتگی و ماه‌گرفتگی که بر تاریخ تأثیر گذاشتند

این رویدادهای آسمانی، چه خورشیدگرفتگی و چه ماه‌گرفتگی، در طول تاریخ الهام‌بخش ترس و هراس بوده‌اند، به کمک ارتش‌ها آمده‌اند و حتی در تأیید برخی از نظریه‌های پیشگامانه علمی نقش داشته‌اند.
سایت عصرایران

نتیجه تلخ خودخواهی ایرج قادری و اشتباه مهلک فردین؛ ستاره زن سینمای ایران تقریبا کور شد (+صدا)

اهمیت بازگشت نامجو برای نسل زد کجاست؟
سایت عصرایران

اهمیت بازگشت نامجو برای نسل زد کجاست؟

بازگشت نامجو از این منظر می‌تواند نشانه‌ای از همین ظرفیت برای پذیرش تفاوت باشد. جامعه ایران مجموعه‌ای یکدست نیست و نمی‌توان «ایرانی بودن» را در یک سبک زندگی،...
خبرگزاری ایرنا

فیلم| مجموعه شاه ولی تفت یزد، نماد معماری اصیل ایرانی

سایت رویداد‌ ۲۴

تغییر چهره شوکه‌کننده امیر جدیدی

از اعتراض به بلیت ۱۰۰ هزار تومانی «عاشقانه‌های ناآرام» در سال ۱۳۹۴ تا بلیت میلیونی «آرش» در سال ۱۴۰۵/ نبود شورای صنفی و چرخش در بر همان پاشنه
سایت خبرآنلاین

از اعتراض به بلیت ۱۰۰ هزار تومانی «عاشقانه‌های ناآرام» در سال ۱۳۹۴ تا بلیت میلیونی «آرش» در سال ۱۴۰۵/ نبود شورای صنفی و چرخش …

نقاط عطف شکسته‌شدن سقف بهای بلیت تئاتر از ۱۳۹۴ به این سو متعدد و صحبت از «ضرورت تشکیل شورای صنفی برای تعیین بهای بلیت آثار نمایشی» تنها به سال ۱۳۹۷ در دوران مدیریت شهرام کرمی، مدیرکل وقت هنرهای نمایشی محدود است. چنین شورایی اما در غیاب آیین‌نامه‌های لازم در حوزه تئاتر، آیین‌نامه‌ای مانند «ایجاد، ساماندهی …
بازگشت محسن نامجو و فهرست ۱۰۰ چهره ایرانی خارج از کشور
روزنامه هفت صبح

بازگشت محسن نامجو و فهرست ۱۰۰ چهره ایرانی خارج از کشور

بازگشت محسن نامجو یک موضوع قدیمی را مطرح کرده است؛ آیا خواننده‌های مهاجر می‌توانند به ایران برگردند و فعالیت حرفه‌ای داشته باشند؟
رسانه از حاشیه به متن حکمرانی آمد
سایت ایران آنلاین

رسانه از حاشیه به متن حکمرانی آمد

هفته دولت فرصتی برای مرور کارنامه قوه مجریه است؛ اما درباره حوزه رسانه، ارزیابی عملکرد را نمی‌توان فقط با تعداد نشست‌ها، مجوزها یا برنامه‌های اجرایی سنجید. پرسش مهم‌تر این است که در دو سال گذشته چه تغییری در نگاه سیاست‌گذار به رسانه ایجاد شده و رسانه چه جایگاهی در منظومه حکمرانی کشور به دست آورده است؟
سایت عصرایران

وقتی آزمون خوش‌نویسی در ۶ ماه ۱۶۷ درصد گران می‌شود

کیومرث صابری؛ چگونه «گل‌آقا» و بعد «گل‌آقای ملت ایران» شد؟
سایت عصرایران

کیومرث صابری؛ چگونه «گل‌آقا» و بعد «گل‌آقای ملت ایران» شد؟

در آستانۀ دوم خرداد 1376 این شایعه به شکلی بسیار گسترده پیچید که گل‌آقا نوشته بنویسید خاتمی بخوانید ناطق یعنی قرار نیست آرا درست شمرده شود حال آ‌ن که چنین...
مورد خاص زنان دهه هفتاد و مردان دهه پنجاه ایران
سایت برترینها

مورد خاص زنان دهه هفتاد و مردان دهه پنجاه ایران

میان چرخۀ فیلم‌های مردان ناتوان با چرخۀ زنان نابارور حدوداً بیست سال فاصله است. اما با این وجود باید آن‌ها را در کنار یکدیگر، به‌صورت غیرتاریخی و زمان‌پریشانه، قرائت کرد. در اطلس تاریخ سینمای ایران، مردان دهۀ پنجاه و زنان دهۀ هفتاد نیز ذیل یک دسته قرار می‌گیرند.
سایت برترینها

آیا مسعود شصت‌چی دوباره می‌تواند مردم را بخنداند؟

سایت عصرایران

نقاشی که دریا را از حافظه می کشید؛ داستان عجیب ایوان آیوازوفسکی (+تصاویر)

سایت فرارو

این سکانس کارآگاه علوی از چشم سانسورچی دور ماند!

سایت فرارو

چرا گریه و زاری در سریال «کوری» زیاد است؟

مسیر بازگشت
سایت هم میهن

مسیر بازگشت

به هر هنرمند یا هر اهل فکر و اندیشه‌ای که مغلوب این فضا نشود و راه بازگشت به کشور خود را در پیش گیرد، باید تبریک و خوش‌آمد گفت.
آینده سینمای ایران از همین‌جا آغاز می‌شود
سایت ایران آنلاین

آینده سینمای ایران از همین‌جا آغاز می‌شود

انجمن سینمای جوانان ایران، به‌ عنوان یکی از ریشه‌دارترین مؤسسات سینمایی کشور، نهادی برای فرداست؛ جایی که فیلمسازان جوان اولین تجربه‌های جدی خود را به دست می‌آورند، نگاهشان را پیدا می‌کنند و گاه اولین قدم‌های مسیری را برمی‌دارند که سال‌ها بعد به بخشی از جریان فرهنگساز فیلم‌های کوتاه و بلند سینمای ایران …
چرا محسن نامجو به وطن برگشت؟ | گذشته پشت مرز نمی‌ماند
سایت رویداد‌ ۲۴

چرا محسن نامجو به وطن برگشت؟ | گذشته پشت مرز نمی‌ماند

محسن نامجو بازگشته است و هرکس روایت خودش را از این بازگشت دارد. سلطنت‌طلبان او را متهم می‌کنند که پاداش حملاتش به این جریان را گرفته و تندرو‌های داخلی آن را نشانه رأفت نظام جمهوری اسلامی می‌دانند. محسن نامجو قطعا مثل قیصر در میادین شبانه آواز نخواهد خواند؛ او صاحب یک پرنسیب سیاسی است اما اولین کنسرت …
روزنامه آرمان امروز

تهیه فهرست ۱۰۰ نفری نام‌آوران خارج‌نشین برای بازگشت به ایران

سایت فرارو

اشک‌ و بی‌قراری مادر اکبر عبدی در روز تولد سلطان کمدی ایران

حامد بهداد؛ مردی برای نقش‌های پرخطر
روزنامه هفت صبح

حامد بهداد؛ مردی برای نقش‌های پرخطر

حامد بهداد در یک دهه حضور در شبکه نمایش خانگی از تجربه‌ای درخشان در «دندون طلا» تا سقوط «دل» و رستاخیز «امیر شایگان» را پشت سر گذاشته‌
روزنامه هفت صبح

برای دیدن شاهنامه، ۵ میلیون کنار بگذارید!

سایت فرارو

تیزر کامل سریال «مرد سه هزار چهره» مهران مدیری منتشر شد + تاریخ پخش

سایت عصرایران

شعله ازدواج سابق جنیفر لوپز روشن شد؟

داستان جولین؛ نیم‌قرن فاصله میان التماس «دالی پارتن» و هشدار «بیانسه»
سایت عصرایران

داستان جولین؛ نیم‌قرن فاصله میان التماس «دالی پارتن» و هشدار «بیانسه»

مرگ دالی پارتن، ملقب به «ملکۀ موسیقی کانتری»، فقط پایان زندگی یکی از مشهورترین خوانندگان و ترانه‌سرایان آمریکایی نیست؛ بهانه‌ای است برای دوباره شنیدن ترانه‌ا...
راز «آواز عشق»؛چگونه در همین خاک، آسمانی زندگی کنیم؟/ پیام امیدبخش مولانا برای عبور از طوفان‌های زندگی
سایت خبرآنلاین

راز «آواز عشق»؛چگونه در همین خاک، آسمانی زندگی کنیم؟/ پیام امیدبخش مولانا برای عبور از طوفان‌های زندگی

پس اگر روزگار سخت است، نباید گمان کنیم که خداوند ما را رها کرده است. شاید همین سختی، ندایی باشد برای اینکه دوباره راه آسمان را پیدا کنیم.و چه زیباست این پیام مولانا:ما از آسمان آمده‌ایم؛برای زمین نیامده‌ایم که در زمین بمانیم؛آمده‌ایم که در همین خاک، آسمانی زندگی کنیم.
 دانشمندی که هنوز رازهایش کشف نشده است؛ کیمیای رازی در تاریخ علم
خبرگزاری مهر

 دانشمندی که هنوز رازهایش کشف نشده است؛ کیمیای رازی در تاریخ علم

معاون انجمن آثار و مفاخر فرهنگی وظیفه نسل ما این است که رازی را نه صرفاً به عنوان یک نماد، بلکه به عنوان یک مسئله علمی دوباره کشف کند.
کشف معبد مخفی زنان در امپراتوری روم با ۱۲۰ کتیبه رازآلود
سایت خبرآنلاین

کشف معبد مخفی زنان در امپراتوری روم با ۱۲۰ کتیبه رازآلود

باستان‌شناسان در عمق ۲۰۰ متری غاری ۲۴ هزار ساله در اسپانیا، بزرگ‌ترین نیایشگاه زیرزمینی روم باستان را کشف کردند؛ مکانی مخفی با بیش از ۱۲۰ کتیبه لاتین و پیشکش‌های آیینی که پرده از ستایش الهه‌ای ناشناخته با عنوان «بانو» برمی‌دارد.
راز سمیِ  «دروازه جهنم» در ترکیه
سایت خبرآنلاین

راز سمیِ «دروازه جهنم» در ترکیه

در میان ویرانه‌های شهر باستانی «هیرآپولیس» در ترکیه، گذرگاهی وجود داشت که رومیان باستان آن را «دروازه جهنم» می‌نامیدند؛ مکانی که در آن، مرگِ ناگهانی حیوانات در برابر چشمان زائران، لرزه بر اندام هر بیننده‌ای می‌انداخت. در حالی که گذشتگان این پدیده را خشم خدایانِ دنیای زیرین می‌پنداشتند، علمِ مدرن سرانجام …
جمشید آموزگار و معمای تکنوکراسی در بن‌بست سیاست
سایت خبرآنلاین

جمشید آموزگار و معمای تکنوکراسی در بن‌بست سیاست

جمشید آموزگار؛ تکنوکراتی است که در چالشِ میان «برنامه‌ریزی روی کاغذ» و «واقعیت‌های کف خیابان» به بن‌بست رسید. استعفای او در ۵ شهریور ۵۷، پرونده آخرین تلاش‌های دولت‌های پهلوی برای مهار بحران‌های درهم‌تنیده را بست.
«زمستان» اخوان؛ وقتی یک شعر، شناسنامه یک شکست تاریخی شد
خبرگزاری مهر

«زمستان» اخوان؛ وقتی یک شعر، شناسنامه یک شکست تاریخی شد

شعر «زمستان» مهدی اخوان ثالث، فراتر از یک توصیف اقلیمی، برجسته‌ترین سند منظوم از سرخوردگی پساکودتای ۲۸ مرداد ایران است که انجماد عاطفی، ترس و زوال پیوندهای انسانی را روایت می‌کند.
روایت ۱۶۰۰ ساله‌ تاریخ ایران که از دل یک برخورد بیرون آمد
خبرگزاری ایسنا

روایت ۱۶۰۰ ساله‌ تاریخ ایران که از دل یک برخورد بیرون آمد

ماجرای کشف محوطه باستانی بندیان درگز، حکایت یک تصادف تاریخی است که منجر به شناسایی یکی از مهم‌ترین گنجینه‌های هویتی ایران شد. این محوطه تا پیش از سال ۱۳۶۸ تنها تپه‌ای در میان اراضی کشاورزی بود، اما در سال ۱۳۶۹، زمانی که مالک زمین قصد تسطیح و هموارسازی آن را داشت، برخورد تیغه لودر با ستون‌های مدفون و …
خبرگزاری ایرنا

شهروز دل‌افکار: سرمایه‌گذار، دخالت عجیب در تئاتر نکند+فیلم

چهره‌های مشهور و اینفلوئنسرها‌، ماشین تبلیغاتی سینما ‌
روزنامه هفت صبح

چهره‌های مشهور و اینفلوئنسرها‌، ماشین تبلیغاتی سینما ‌

کمپین‌های پرزرق‌وبرق سینمایی با حضور سلبریتی‌ها و اینفلوئنسرها، پیش از نمایش فیلم، تصویری از موفقیت آن می‌سازند
اصغر فرهادی و مهاجرت تولید
روزنامه هفت صبح

اصغر فرهادی و مهاجرت تولید

‌فرهادی برای «قصه‌های موازی» سه سال در آمریکا زندگی کرد، تحقیق کرد و نوشت
سایت فرارو

علت تأخیر در انتشار قسمت هفتم «بامداد خمار» چه بود؟

قاب‌های کوچکی از ایران + عکس
خبرگزاری ایسنا

قاب‌های کوچکی از ایران + عکس

قلمدان‌های لاکی، از ظریف‌ترین جلوه‌های هنر ایرانی، روزگاری وسیله‌ای برای نگهداری قلم بودند اما به‌تدریج به بوم‌های کوچکی برای نمایش نقاشی، تذهیب و روایت‌های تاریخی و ادبی از ایران تبدیل شدند؛ هنری که در دوره قاجار به اوج ظرافت رسید و امروز نمونه‌هایی از آن در موزه‌های معتبر جهان، بخشی از نبوغ و مهارت …
راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!
خبرگزاری ایسنا

راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!

یک گردشگر وارد موزه‌ای در فلورانس می‌شود، مقابل یک شاهکار می‌ایستد و چند دقیقه بعد دیگر حالش خوب نیست. قلبش تند می‌زند، سرش گیج می‌رود و جهان اطرافش شکل عادی خود را از دست می‌دهد. این صحنه آن‌قدر در فلورانس تکرار شد که یک روان‌پزشک شروع به ثبت پرونده‌هایشان کرد؛ ماجرایی که بعدها با نام «سندرم استاندال» …
چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟
سایت عصرایران

چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟

«اخوان» پیش از شعر، به موسیقی روی آورد که با منع جدی پدر روبرو شد و برخلاف میل خود، موسیقی را کنار گذاشت.
شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز
سایت خبرآنلاین

شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز

«شهر سوخته» سال‌هاست با عنوان «شهری که از زمان خود جلوتر بود» معرفی می‌شود؛ اما آیا این توصیف واقعاً بر پایه شواهد علمی است یا حاصل بزرگ‌نمایی رسانه‌ای؟ برای پاسخ باید به حدود پنج هزار سال پیش، در حاشیه دلتای رود هیرمند بازگردیم.
چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/  سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم
سایت خبرآنلاین

چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/ سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم

جشنواره فیلم ونیز امسال با یک آمار غیرمنتظره در بخش مسابقه اصلی روبه‌روست؛ از ۲۱ فیلم حاضر در رقابت برای شیر طلایی، تنها یک فیلم به کارگردانی یک زن دیده می‌شود؛ آماری که سهم زنان را به حدود ۵ درصد می‌رساند.
شباهت اخوان به حافظ
سایت روزنامه سازندگی

شباهت اخوان به حافظ

جایگاه و اهمیت مهدی اخوان‌ثالث در شعر معاصر به روایت بهرام پروین‌گنابادی
افول ستاره
سایت روزنامه سازندگی

افول ستاره

چرا سینما، محمدرضا گلزار را پس زد و او به ستاره فضای مجازی تبدیل شد؟
روزی به نام رازی و دو پرسش دربارۀ الکل و الحاد
سایت عصرایران

روزی به نام رازی و دو پرسش دربارۀ الکل و الحاد

پرسش اول سطحی است و در حد شایبه‌های فضای مجازی و دومی عمیق و محل بحث اهل اندیشه. اولی این که اگر سده‌ها بعد از اسلام، را الکل را کشف کرده چگونه قبل از او نوش...
سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان  | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان | آخرین خبر

خراسان/ «لایک داری آقای اخوان » عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم محمد بهبودی نیا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: حتما این شعر مشهور مهدی اخوان ثالث را شنیده اید که «ما چون دو دریچه روبروی هم/آگاه ز هر بگو مگوی هم/ هر روز سلام و پرسش و خنده/ هر روز قرار روز آینده و...» این بیت ها ر
سایت عصرایران

لالایی برای زهره / علی زند وکیلی (+صدا)

موزه ای بدون نقشه مالی
روزنامه پیام ما

موزه ای بدون نقشه مالی

کارخانه تاریخی ریسباف اصفهان با عبور از چالش مالکیت، اکنون گرفتار بحران تأمین مالی و فقدان مدل حکمرانی پایدار برای تبدیل شدن به موزه ملی است.
سایت عصرایران

انتقاد علیرضا خمسه از پایین آمدن کیفیت آثار سینما، تلویزیون و موسیقی

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه
سایت تابناک

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه

گیشه سینمای ایران در روزهای پایانی مرداد با رشد ۳۰ درصدی مخاطب، نشانه‌هایی از بازگشت تماشاگران به سالن‌ها را نشان داده است؛ اما تمرکز بخش بزرگی از این استقبا...
سایت تابناک

دلنوشته المیرا عبدی در نخستین تولد بدون «عمو اکبر» + عکس

ایجاد نقار و شکاف
روزنامه شرق

ایجاد نقار و شکاف

خانه‌ هنرمندان ایران به نمایندگی از تشکل‌های هنری عضو، درباره مصوبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۵ مجلس شورای اسلامی با عنوان «طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها و نهادهای بیگانه در کشور» اعتراض خود را نسبت به مصوبات اخیر که عاری از هر گونه آگاهی و مصلحت‌اندیشی و صدالبته به زیان آشکار زیست آزادانه تمام مردم …
سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب
سایت جوان آنلاین

سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب

برای یک زندانی نشسته در سلول انفرادی یا غیرانفرادی، وقایعی شوق‌انگیز و شادی‌آفرین است که برای غیرزندانیان بی‌اهمیت و عادی می‌نماید. دیدن باریکه‌ای از نور آفت...
سایت تابناک

حمله بازیگر سرشناس به پژمان جمشیدی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟
روزنامه توسعه ایرانی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟

محمد تقی زاده اعتراف می کنم از آن سریال هایی است که نمی توان درباره اش با یک حکم ساده خوب یا
سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین
سایت اقتصادنیوز

سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین

اقتصادنیوز: چهارم شهریور ماه سالمرگ همایون صنعتی‌زاده است.
فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب
سایت فرارو

فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب

لوکیوس آنائوس سنکا، فیلسوف و سیاستمدار رومی که در سال ۶۵ میلادی درگذشت، یکی از برجسته‌ترین چهره‌های فلسفۀ «رواقی» در جهان باستان بود. او در مجموعه ۱۲۴ نامه خود به دوست جوانش، لوکیلیوس، فلسفه را از بحثی انتزاعی درباره جهان و فضیلت فراتر برد و آن را به راهنمایی عملی برای زندگی تبدیل کرد؛ راهنمایی برای …
         
دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟
سایت عصرایران

دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟

حتی پیام‌های مکتوب خواننده را روی گوشی دختر جوان دیده‌ام که به شکلی ملتمسانه از او می‌خواست که در کنسرت‌هایش شرکت نکند چرا که باعث آزار و از بین رفتن تمرکز و...
مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری
سایت عصرایران

مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری

اعلام نمایش فیلم مستند مشت‌زنی در رینگ ترجمه در موزۀ سینما بهانه‌ای است تا باز دربارۀ پدیده‌ای به نام ذبیح‌الله منصوری بنویسیم
آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی
سایت عصرایران

آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی

در این انتخاب، ردپای یک ایده آشنا دیده می‌شود؛ سنگ قبر داوود رشیدی: «آمدم، دیدم و رفتم.» جمله‌ای کوتاه و موجز که زندگی را در سه مقوله وصف می کند: آمدن، دیدن...