قیمت طلا امروز




 محموله دام

 روزنامه چارسوق / ۱۴۰۵/۰۵/۲۶

یک میلیون تُن نهاده پشت ریل‌های خاموش اینچه‌برون

در شرایطی که بخش بزرگی از نهاده‌های دامی ایران از مسیرهای دریایی و بنادر جنوبی تأمین می‌شود، یک ظرفیت یک میلیون‌تنی در مرز اینچه‌برون می‌تواند بخشی از بار واردات خوراک دام را به ریل منتقل کند اما نبود برنامه منظم حمل، هزینه‌های لجستیکی و ضعف هماهنگی تجاری باعث شده این ظرفیت بالقوه هنوز به یک مسیر پایدار برای امنیت غذایی تبدیل نشود. در اقتصاد ایران، امنیت غذایی فقط به میزان تولید گندم، ذرت یا گوشت محدود نمی‌شود؛ گاهی یک واگن قطار، یک مسیر مرزی یا حتی چند ساعت تأخیر در تخلیه یک محموله می‌تواند مستقیماً بر قیمت مرغ، تخم‌مرغ، گوشت و لبنیات اثر بگذارد. این واقعیت زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که بخش قابل توجهی از خوراک مورد نیاز صنعت دام و طیور کشور از خارج تأمین می‌شود و هر اختلال در مسیرهای وارداتی، هزینه تولید را بالا می‌برد. در چنین شرایطی، ایستگاه ریلی اینچه‌برون در شمال ایران می‌تواند یکی از حلقه‌های کمتر دیده‌شده زنجیره تأمین نهاده‌های دامی باشد؛ ظرفیتی که به گفته کارشناسان امنیت غذایی، زیرساخت لازم برای پذیرش نهاده‌ها را در اختیار دارد اما بخشی از آن در حال حاضر عملیاتی نیست. به گفته این کارشناسان، ظرفیت موجود در این ایستگاه‌ها حدود یک میلیون تن است؛ رقمی که اگرچه در مقایسه با کل واردات نهاده کشور بسیار بزرگ نیست اما می‌تواند در زمان اختلال در مسیرهای اصلی واردات، نقش یک مسیر پشتیبان و راهبردی را ایفا کند. اهمیت این ظرفیت زمانی روشن‌تر می‌شود که اندازه بازار نهاده‌های ایران را در نظر بگیریم. بر اساس آمارهای منتشرشده در سال ۲۰۲۶، ایران سالانه حدود ۲۳ میلیون تن کالای اساسی کشاورزی وارد می‌کند و بیش از ۱۷ میلیون تن از این رقم مربوط به نهاده‌های دامی از جمله ذرت، جو، کنجاله و دانه‌های روغنی سویاست. به بیان دیگر، حتی اگر همه ظرفیت یک میلیون‌تنی اینچه‌برون فعال شود، این مسیر نمی‌تواند جایگزین شبکه اصلی واردات کشور باشد اما می‌تواند معادل حدود ۶ درصد از حجم سالانه نهاده‌های وارداتی را پوشش دهد. همین سهم برای یک مسیر جایگزین در شرایط حساس قابل توجه است، به‌خصوص اگر ظرفیت مذکور به شکل مستمر و نه مقطعی مورد استفاده قرار گیرد. مسئله فقط ریل نیست؛ مشکل [ ]
 یک میلیون تُن نهاده پشت ریل‌های خاموش اینچه‌برون
در شرایطی که بخش بزرگی از نهاده‌های دامی ایران از مسیرهای دریایی و بنادر جنوبی تأمین می‌شود، یک ظرفیت یک میلیون‌تنی در مرز اینچه‌برون می‌تواند بخشی از بار واردات خوراک دام را به ریل منتقل کند اما نبود برنامه منظم حمل، هزینه‌های لجستیکی و ضعف هماهنگی تجاری باعث شده این ظرفیت بالقوه هنوز به یک مسیر پایدار برای امنیت غذایی تبدیل نشود.

در اقتصاد ایران، امنیت غذایی فقط به میزان تولید گندم، ذرت یا گوشت محدود نمی‌شود؛ گاهی یک واگن قطار، یک مسیر مرزی یا حتی چند ساعت تأخیر در تخلیه یک محموله می‌تواند مستقیماً بر قیمت مرغ، تخم‌مرغ، گوشت و لبنیات اثر بگذارد. این واقعیت زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که بخش قابل توجهی از خوراک مورد نیاز صنعت دام و طیور کشور از خارج تأمین می‌شود و هر اختلال در مسیرهای وارداتی، هزینه تولید را بالا می‌برد.

در چنین شرایطی، ایستگاه ریلی اینچه‌برون در شمال ایران می‌تواند یکی از حلقه‌های کمتر دیده‌شده زنجیره تأمین نهاده‌های دامی باشد؛ ظرفیتی که به گفته کارشناسان امنیت غذایی، زیرساخت لازم برای پذیرش نهاده‌ها را در اختیار دارد اما بخشی از آن در حال حاضر عملیاتی نیست. به گفته این کارشناسان، ظرفیت موجود در این ایستگاه‌ها حدود یک میلیون تن است؛ رقمی که اگرچه در مقایسه با کل واردات نهاده کشور بسیار بزرگ نیست اما می‌تواند در زمان اختلال در مسیرهای اصلی واردات، نقش یک مسیر پشتیبان و راهبردی را ایفا کند.

اهمیت این ظرفیت زمانی روشن‌تر می‌شود که اندازه بازار نهاده‌های ایران را در نظر بگیریم. بر اساس آمارهای منتشرشده در سال ۲۰۲۶، ایران سالانه حدود ۲۳ میلیون تن کالای اساسی کشاورزی وارد می‌کند و بیش از ۱۷ میلیون تن از این رقم مربوط به نهاده‌های دامی از جمله ذرت، جو، کنجاله و دانه‌های روغنی سویاست.

به بیان دیگر، حتی اگر همه ظرفیت یک میلیون‌تنی اینچه‌برون فعال شود، این مسیر نمی‌تواند جایگزین شبکه اصلی واردات کشور باشد اما می‌تواند معادل حدود ۶ درصد از حجم سالانه نهاده‌های وارداتی را پوشش دهد. همین سهم برای یک مسیر جایگزین در شرایط حساس قابل توجه است، به‌خصوص اگر ظرفیت مذکور به شکل مستمر و نه مقطعی مورد استفاده قرار گیرد.

مسئله فقط ریل نیست؛ مشکل از «اقتصاد مسیر» آغاز می‌شود همچنین بخوانید: وابستگی 80 درصدی واردات غلات به بنادر جنوبی

یکی از اشتباهات رایج در تحلیل حمل‌ونقل کالاهای اساسی این است که تصور شود با وجود خط آهن، مشکل لجستیک خودبه‌خود حل می‌شود. درواقع، ریل تنها یکی از اجزای زنجیره واردات است. برای اینکه نهاده دامی از قزاقستان یا سایر کشورهای آسیای مرکزی به مرغداری و دامداری ایران برسد، باید مجموعه‌ای از حلقه‌ها شامل خرید، قرارداد تجاری، بارگیری، واگن، عبور مرزی، تخلیه، ذخیره‌سازی، حمل داخلی و توزیع هماهنگ شود.

این موضوع درباره اینچه‌برون اهمیت بیشتری دارد، زیرا این نقطه بخشی از کریدور ریلی قزاقستان-ترکمنستان-ایران است. سازمان ملل نیز این مسیر را به عنوان کریدور ریلی KTI معرفی کرده و اینچه‌برون را یکی از دو گذرگاه ریلی ایران با ترکمنستان دانسته است. همچنین بخوانید: تخم‌مرغ زیر فشار گرانی نهاده

از سوی دیگر، تحولات تجاری قزاقستان نشان می‌دهد که ظرفیت تولید و صادرات غلات در شمال ایران یک فرصت واقعی است، نه صرفاً یک فرض تئوریک. طبق آمار منتشرشده از زیرمجموعه شرکت دولتی «پرودکورپوریشن» قزاقستان، این کشور در سال ۲۰۲۵، حدود ۹۰۰ هزار تن غله به ایران صادر کرد و بخش قابل توجهی از صادرات غلات این کشور از مسیرهای مختلف به ایران اختصاص یافت که نشان می‌دهد ایران در میان بازارهای مهم غلات قزاقستان قرار دارد.

این روند یک پیام روشن دارد؛ مشکل اصلی الزاماً نبود کالا در شمال منطقه نیست، بلکه چگونگی تبدیل ظرفیت تولید کشورهای آسیای مرکزی به یک زنجیره تأمین پایدار برای ایران است. قزاقستان همچنین در سال ۲۰۲۶ شاهد رشد قابل توجه حمل‌ونقل ریلی غلات بوده است. بر اساس آمار ارائه شده از وزارت حمل‌ونقل جمهوری قزاقستان، در سه‌ماهه نخست سال جاری میلادی ۴.۱ میلیون تن غله در این کشور از طریق راه‌آهن جابه‌جا شد که ۱۵ درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل بود. صادرات ریلی غلات نیز با رشد ۱۸ درصدی به ۳.۲ میلیون تن رسید.

این آمار نشان می‌دهد که در سوی دیگر مرز نیز ظرفیت و تقاضای حمل ریلی وجود دارد؛ بنابراین اگر قرار باشد اینچه‌برون فعال‌تر شود، ایران باید صرفاً منتظر ورود محموله نباشد و برای ایجاد جریان دائمی کالا با صادرکنندگان و شرکت‌های حمل‌ونقل منطقه‌ای قراردادهای مشخص طراحی کند.

یک میلیون تن ظرفیت؛ کوچک در برابر واردات، مهم در زمان حساس

ممکن است در نگاه نخست ظرفیت یک میلیون تن در برابر نیاز سالانه کشور عدد بزرگی به نظر نرسد. اگر نیاز وارداتی نهاده‌های دامی را حدود ۱۶ میلیون تن در سال در نظر بگیریم، این ظرفیت تنها بخشی از نیاز کشور را پوشش می‌دهد اما ارزش واقعی چنین زیرساختی در «تنوع‌بخشی به مسیرهای واردات» است، نه صرفاً حجم جابه‌جایی. اقتصاد ایران طی سال‌های اخیر نشان داده که وابستگی بیش از حد به یک مسیر حمل‌ونقل می‌تواند هزینه سنگینی ایجاد کند. هنگامی که بخش عمده واردات نهاده از بنادر جنوبی انجام می‌شود، هرگونه افزایش ریسک در حمل دریایی، محدودیت بیمه، افزایش کرایه کشتی، تأخیر در تخلیه یا اختلال در تردد دریایی مستقیماً به بازار داخلی منتقل می‌شود.

این مسئله در سال ۲۰۲۶ اهمیت بیشتری پیدا کرده است. یک مقام صنفی در همین سال هشدار داده بود که وابستگی ایران به واردات ذرت و کنجاله سویا بسیار بالاست و استفاده از مسیرهای زمینی و ریلی جایگزین، در صورت نبود زیرساخت کافی، می‌تواند هزینه واردات را افزایش دهد. بنابراین راهبرد درست، جایگزین کردن کامل دریا با ریل نیست؛ بلکه ایجاد یک شبکه چندمسیره است. بنادر جنوبی باید همچنان بخش اصلی واردات را انجام دهند اما در کنار آنها مسیرهایی مانند اینچه‌برون و سرخس نیز باید در زمان عادی فعال باشند تا در زمان‌های حساس بتوانند بخشی از بار را جذب کنند.

به عبارت دیگر، ظرفیت پشتیبان زمانی ارزشمند است که پیش از وقوع بحران فعال شده باشد. اگر یک مسیر فقط هنگام بسته شدن مسیر اصلی فعال شود، معمولاً در همان زمان با کمبود واگن، قرارداد، انبار، نیروی عملیاتی و برنامه حرکت مواجه خواهد شد. تجربه بازار غلات قزاقستان نیز نشان می‌دهد که تقاضای منطقه‌ای برای این محصولات بالاست. بر اساس داده‌های شرکت سهامی ملی «قزاقستان تمیر ژولی»، این کشور در فاصله سپتامبر ۲۰۲۵ تا آوریل ۲۰۲۶ بیش از ۱۱.۱ میلیون تن غله و آرد صادر کرد که ۱۳ درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل بود. همچنین بخوانید: تخم‌مرغ زیر فشار گرانی نهاده

در چنین بازاری، ایران تنها خریدار بالقوه نیست. کشورهای آسیای مرکزی، افغانستان و چین نیز در حال جذب محصولات قزاقستان هستند. بنابراین اگر ایران بخواهد سهم بیشتری از این بازار را به سمت خود هدایت کند، صرفاً داشتن خط ریلی کافی نیست و باید از نظر قیمت، زمان حمل و قابلیت اطمینان نیز رقابت‌پذیر باشد.

راه خروج از بن‌بست؛ از تخفیف موقت تا قطارهای شاتلی

پیشنهادهایی که برای فعال‌سازی ظرفیت اینچه‌برون مطرح شده، از جمله تخفیف موقت هزینه حمل ریلی، راه‌اندازی قطارهای شاتلی، تجمیع محموله‌های کوچک بخش خصوصی و کاهش تعرفه‌های مسیر، از یک منطق اقتصادی مشخص پیروی می‌کنند؛ مشکل فعلی بیش از آنکه کمبود ظرفیت فیزیکی باشد، کمبود «بار تضمین‌شده» برای اقتصادی شدن قطار است.

به اعتقاد کارشناسان امنیت غذایی، راه‌آهن زمانی می‌تواند با جاده رقابت کند که قطار با ظرفیت بالا و برنامه منظم حرکت کند. اگر چند واردکننده هر کدام محموله‌ای کوچک داشته باشند و هیچ سازوکار مشخصی برای تجمیع آنها وجود نداشته باشد، هزینه تمام‌شده حمل افزایش می‌یابد و مزیت ریل از بین می‌رود. ایجاد قطارهای شاتلی می‌تواند بخشی از این مشکل را حل کند. در این مدل، قطارهای باری در مسیر مشخص و با برنامه زمانی ثابت حرکت می‌کنند و واردکنندگان می‌توانند بر اساس یک برنامه قابل پیش‌بینی محموله‌های خود را ارسال کنند. نتیجه چنین مدلی، کاهش زمان انتظار و افزایش ضریب استفاده از واگن‌هاست.

راهکار دوم، ایجاد مشوق‌های موقت است. تخفیف در تعرفه حمل ریلی در مرحله نخست می‌تواند به فعال شدن مسیر کمک کند اما نباید به یک یارانه دائمی تبدیل شود. هدف باید این باشد که دولت برای دوره‌ای محدود هزینه راه‌اندازی بازار را کاهش دهد و پس از رسیدن حجم بار به یک سطح مشخص، مسیر به تدریج بر مبنای اقتصاد واقعی خود ادامه دهد.

در کنار آن، توافق‌های تجاری با قزاقستان، ترکمنستان و سایر کشورهای مسیر اهمیت دارد. ایران در سال‌های اخیر توافق‌هایی برای توسعه تجارت کشاورزی با قزاقستان داشته و دو کشور بر افزایش مبادلات غلات و محصولات کشاورزی تاکید کرده‌اند. حتی یک تفاهم برای تأمین یک میلیون تن غلات از قزاقستان مطرح شده است. این توافق‌ها زمانی اثر واقعی خواهند داشت که به قراردادهای حمل تبدیل شوند؛ یعنی مشخص شود چه میزان کالا، از چه مبدائی، توسط کدام شرکت، با چه تعداد واگن و در چه بازه زمانی به ایران منتقل خواهد شد.

در این میان، یک تحول مهم در سیاست تجاری قزاقستان نیز باید مورد توجه قرار گیرد. وزیر کشاورزی قزاقستان مورخ ۱۱ ژوئیه، محدودیت شش‌ماهه‌ای برای واردات گندم از طریق جاده، آب و ریل اعمال کرد؛ هرچند برخی واردات ریلی برای واحدهای خاص و ترانزیت مستثنا شده‌اند. این تصمیم نشان می‌دهد که بازار غلات منطقه به شدت تحت تأثیر سیاست‌های داخلی صادرکنندگان قرار دارد و ایران نباید تمام برنامه تأمین خود را روی یک کالای مشخص از یک کشور بنا کند. اتفاقاً همین مسئله ضرورت تنوع‌بخشی به تامین‌کنندگان و کالاها را بیشتر می‌کند؛ از جو و ذرت گرفته تا دانه‌های روغنی و سایر خوراک‌های مورد استفاده در صنعت دام و طیور.

از این منظر، اینچه‌برون را نباید صرفاً یک ایستگاه مرزی دید. این نقطه می‌تواند بخشی از یک استراتژی بزرگ‌تر برای کاهش ریسک زنجیره تأمین غذای ایران باشد؛ استراتژی‌ای که در آن ریل، بنادر، جاده، انبارها و قراردادهای تجاری در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. اگر ظرفیت یک میلیون‌تنی اینچه‌برون واقعاً آماده بهره‌برداری باشد، سؤال اصلی دیگر این نیست که «آیا امکان واردات نهاده از این مسیر وجود دارد؟» بلکه این است که چرا هنوز سازوکاری ایجاد نشده تا این ظرفیت به شکل مستمر مورد استفاده قرار گیرد.

پاسخ به این سؤال، نیازمند عبور از نگاه پروژه‌ای به حمل‌ونقل است. ساخت خط آهن یا ایجاد پایانه به تنهایی امنیت غذایی ایجاد نمی‌کند؛ امنیت زمانی ایجاد می‌شود که مسیر، کالا، واگن، قرارداد و بازار هم‌زمان در کنار یکدیگر قرار بگیرند.

در شرایطی که ایران همچنان برای تأمین بخش بزرگی از خوراک دام و طیور به واردات وابسته است، هر تن نهاده‌ای که بتوان با مسیرهای متنوع‌تر، مطمئن‌تر و کم‌ریسک‌تر وارد کشور کرد، بخشی از ریسک تولید داخلی را کاهش می‌دهد. درواقع ظرفیت یک میلیون‌تنی اینچه‌برون شاید در برابر کل نیاز کشور عددی تعیین‌کننده نباشد اما می‌تواند نقطه شروعی برای تغییر یک رویکرد باشد؛ اینکه امنیت غذایی ایران فقط در بنادر جنوبی و دریا تعریف نشود و شمال کشور نیز به یکی از مسیرهای فعال تأمین نهاده تبدیل شود.

درنهایت، اگر هدف سیاست‌گذار کاهش هزینه تولید مرغ، تخم‌مرغ، گوشت و لبنیات است، باید بخشی از سیاست تنظیم بازار را از انتهای زنجیره، یعنی قیمت مصرف‌کننده، به ابتدای زنجیره یعنی لجستیک نهاده منتقل کند. فعال شدن ظرفیت‌های ریلی موجود، در کنار قراردادهای بلندمدت با تامین‌کنندگان منطقه‌ای و برنامه منظم حمل، می‌تواند یکی از ابزارهای این سیاست باشد.

مسئله اینچه‌برون درواقع مسئله یک ایستگاه نیست؛ مسئله این است که ایران تا چه اندازه توانسته از موقعیت جغرافیایی خود برای تبدیل شدن به یک مسیر مطمئن تجارت کشاورزی منطقه استفاده کند. اگر این ظرفیت به درستی فعال شود، ریل شمال می‌تواند از یک زیرساخت کم‌استفاده به یک ابزار عملی برای کاهش ریسک امنیت غذایی تبدیل شود.







دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ - 24 August 2026
دیدن اسطوره‌های شاهنامه، جیب‌ پر می‌خواهد
روزنامه هفت صبح

دیدن اسطوره‌های شاهنامه، جیب‌ پر می‌خواهد

سه پروژه بزرگ شاهنامه‌ای، شهریور روی صحنه می‌روند، اما قیمت بلیت‌ها دسترسی بسیاری از مخاطبان را دشوار می‌کند
سایت فرارو

مرگ تدریجی میراث مرند؛ چرا «پیر خاموش» در چشم مسئولان نابود می‌شود؟

وزارت ارشاد مرجع صدور مجوز تلویزیون‌ اینترنتی است؟
سایت فرارو

وزارت ارشاد مرجع صدور مجوز تلویزیون‌ اینترنتی است؟

«انتشار ویدئو» با «صوت و تصویر فراگیر» یکی است؟ پاسخ به این پرسش می‌تواند مشخص کند رسانه‌هایی مانند «آزاد» باید از وزارت ارشاد مجوز بگیرند یا ساترا.
چرا درجام توقیف شد؟ | نون بیار کباب ببر با نامحرم یا بهانه برای حذف برنامه‌های پرمخاطب؟
سایت رویداد‌ ۲۴

چرا درجام توقیف شد؟ | نون بیار کباب ببر با نامحرم یا بهانه برای حذف برنامه‌های پرمخاطب؟

خبر ساده، کوتاه و البته تکراری بود؛ برنامه درجام به خاطر بازی نون بیار کباب ببر السا فیروز آذر با مهیار حسن مجری توقیف شد. اما این برنامه تنها یک جنجال نداشت.
سایت رویداد‌ ۲۴

تغییر ویترین اکران با رضا عطاران، امیر جدیدی و لیلا حاتمی

پلتفرم‌های تصویری؛ مرز صلاحیت ارشاد و ساترا کجاست؟
سایت عصرایران

پلتفرم‌های تصویری؛ مرز صلاحیت ارشاد و ساترا کجاست؟

اختلاف میان ارشاد و ساترا در واقع اختلاف بر سر طبقه‌بندی حقوقی فعالیت رسانه‌ای است. معیار تعیین مرجع صالح، نام تجاری پلتفرم یا ابزار تولید محتوا نیست؛ باید د...
وام ۸۰۰ میلیاردی! آیا مسئله نشر واقعاً کمبود نقدینگی است؟
خبرگزاری مهر

وام ۸۰۰ میلیاردی! آیا مسئله نشر واقعاً کمبود نقدینگی است؟

مدیر انتشارات نشان معتقد است تزریق ۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به ناشران و کتابفروشان، بدون تحریک تقاضا و افزایش قدرت خرید مخاطب، نمی‌تواند مشکل اصلی بازار نشر را حل کند.
کتاب‌های پیشنهادی فیتزجرالد برای مطالعه
خبرگزاری ایسنا

کتاب‌های پیشنهادی فیتزجرالد برای مطالعه

اف. اسکات فیتزجرالد، خالق رمان «گتسبی بزرگ» که حتی در متون درسی دبیرستان‌های غرب تدریس می‌شود، در قفسه کتاب‌های خود کتاب‌هایی داشت که نوشته او نبودند. این نویسنده در یکی از دشوارترین تابستان‌های زندگی‌اش، فهرستی از کتاب‌های پیشنهادی که به عقیده او «مطالعه‌شان ضروری» را برای پرستار خود نوشت.
وقتی علی حاتمی، شجریان و علیزاده شاهکار ساختند + صدا
خبرگزاری ایسنا

وقتی علی حاتمی، شجریان و علیزاده شاهکار ساختند + صدا

حسین علیزاده همان هنرمندی است که بسیاری نه صرفا به واسطه نبوغش در موسیقی، بلکه برای شخصیتش او را می‌ستایند. علیزاده همان هنرمند جسوری است که وقتی کلامی نیاز به بیان داشته باشد و کمتر کسی حاضر به عنوان آن است، حتما آن را بیان می‌کند و بارها شده که درد دل هنرمندان موسیقی را با صدایی رسا و جسورانه به گوش …
ابوعلی سینا؛ پزشکی که از مرز درمان گذشت و به «نظام‌سازی در علم» رسید
خبرگزاری ایسنا

ابوعلی سینا؛ پزشکی که از مرز درمان گذشت و به «نظام‌سازی در علم» رسید

ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا، مشهور به شیخ‌الرئیس، تنها یکی از مشهورترین پزشکان تاریخ نیست؛ او از چهره‌هایی است که دانش پزشکی، فلسفه، منطق و علوم طبیعی را در یک دستگاه فکری منسجم به هم پیوند داد و اثری بر جای گذاشت که نفوذ آن از جهان اسلام فراتر رفت و قرن‌ها در دانشگاه‌های اروپا نیز حضور داشت.
حسین علیزاده؛ هنرمندی که هیچ نشانی جز ایران لایق او نیست
خبرگزاری ایرنا

حسین علیزاده؛ هنرمندی که هیچ نشانی جز ایران لایق او نیست

تهران- ایرنا- حسین علیزاده از برجسته‌ترین آهنگسازان و نوازندگان تار است که نقشی اساسی در شکل‌گیری جریان‌های نوگرای موسیقی دستگاهی داشته است و با وفاداری به ردیف و سنت‌های موسیقی، زبان آهنگسازی شخصی و خلاقی پدید آورد که هیچ نشانی جز ایران لایق او نیست.
بی‌قراری برای ایران
سایت روزنامه سازندگی

بی‌قراری برای ایران

آهنگ سرگذشت کتابی در پاس‌داشت فهیمه اکبر است
شاهنامه رایگان
سایت روزنامه سازندگی

شاهنامه رایگان

مصطفی جیحونی تصحیح‌اش از شاهنامه را در فضای مجازی به اشتراک گذاشت
۷۵ سالگی استاد
سایت روزنامه سازندگی

۷۵ سالگی استاد

تولد حسین علیزاده؛ مردی که سکوتش هم موسیقی است
درباره تئاتر پنج‌میلیونی/ وقتی فرهنگ به کالای لوکس تبدیل می‌شود
سایت عصرایران

درباره تئاتر پنج‌میلیونی/ وقتی فرهنگ به کالای لوکس تبدیل می‌شود

از منظر جامعه‌شناسی، این اتفاق را باید در امتداد روندی بزرگ‌تر دید. کالایی‌شدن روزافزون سبک زندگی. وقتی سفر، آموزش، ورزش، سلامت، سرگرمی و حتی اوقات فراغت بیش...
         
وقتی مرزها آرام‌آرام جابه‌جا می‌شوند؛ نمایش خانگی چقدر به تعهداتش پایبند است؟
سایت تابناک

وقتی مرزها آرام‌آرام جابه‌جا می‌شوند؛ نمایش خانگی چقدر به تعهداتش پایبند است؟

توقیف برنامه «درجام» را نمی‌توان صرفاً در حد توقف یک برنامه یا حذف قسمت پایانی یک محصول نمایش خانگی دید. فارغ از اینکه مبنای دقیق قضایی این تصمیم چه بوده و ک...
بومی‌سازی به سبک نتفلیکس
سایت فرارو

بومی‌سازی به سبک نتفلیکس

نتفلیکس نیز هرچند بعدها به سمت تولید انبوه حرکت کرد، اما موفقیت خود را مدیون تغییر یک پارادایم بود؛ اینکه پلتفرم، دیگر صرفا واسطه توزیع نیست، بلکه خود به استودیوی بزرگ تولید محتوا تبدیل می‌شود.
[لیلا اردبیلی] میراث فرهنگی؛ فراتر از دیوار و سنگ
سایت اطلاعات آنلاین

[لیلا اردبیلی] میراث فرهنگی؛ فراتر از دیوار و سنگ

وقتی از میراث فرهنگی سخن می‌گوییم، نخستین چیزهایی که معمولاً به ذهن می‌آید بناهای تاریخی، محوطه‌های باستانی، اشیای موزه‌ای و آثار هنری است؛ چیزهایی ملموس که می‌توان آن‌ها را دید و برای حفاظت‌شان قوانین و نهادهایی در نظر گرفت...
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

ماجرای زنی که ازدواج می کند اما در برقراری رابطه... | داستان فیلم ایرانی

روز پزشک؛ میراث ماندگار ابن‌سینا و نقش جاودانه امین تارخ در سریال «بوعلی سینا»
سایت عصرایران

روز پزشک؛ میراث ماندگار ابن‌سینا و نقش جاودانه امین تارخ در سریال «بوعلی سینا»

امین تارخ با ایفای نقش ابوعلی سینا، یکی از ماندگارترین بازی‌های تاریخ تلویزیون ایران را خلق کرد. «بوعلی سینا» یکی از تجربه‌های مهم و اولیه تارخ بود و او در ا...
چرا سریال ضعیف «بدنام» این همه بیننده دارد؟
روزنامه شرق

چرا سریال ضعیف «بدنام» این همه بیننده دارد؟

سریال «بدنام» را می‌توان یکی از ضعیف‌ترین تولیدات اخیر نمایش خانگی به شمار آورد؛ اثری که با وجود برخورداری از نام‌های شناخته‌شده و فرمولی امتحان ‌پس‌داده برای جذب مخاطب، در فیلم‌نامه، شخصیت‌پردازی و اجرا با ضعف‌های آشکاری روبه‌رو است. به گزارش خبرآنلاین روزنامه قدس نوشت: ابزار کامل برای اصلاح …
۱۳ واقعیت دربارۀ «فرانتس کافکا»؛ مردی که رمان «مسخ» را نوشت
سایت عصرایران

۱۳ واقعیت دربارۀ «فرانتس کافکا»؛ مردی که رمان «مسخ» را نوشت

این واقعیت‌های کمتر شنیده‌شده، تصویری کامل‌تر از مردی ارائه می‌دهند که نام خانوادگی‌اش به یک صفت جهانی تبدیل شد: «کافکایی»؛ یعنی عجیب، کابوس‌وار، پیچیده و گر...
نقش‌های چادر کمری گیلانی‌ها، روایتگر باور و فرهنگ مردم
خبرگزاری مهر

نقش‌های چادر کمری گیلانی‌ها، روایتگر باور و فرهنگ مردم

تعداد نوارهای دامن زنان گیلانی فقط جنبه زیبایی نداشته؛ این جزئیات می‌توانست سن، وضعیت تأهل و جایگاه اجتماعی زنان را نشان دهد و پوششی رنگارنگ را به زبانی برای بیان هویت تبدیل کند.
سفرهای خاورمیانه‌ای الهام‌بخش بزرگترین داستان‌های آگاتا کریستی بودند
خبرگزاری مهر

سفرهای خاورمیانه‌ای الهام‌بخش بزرگترین داستان‌های آگاتا کریستی بودند

نیل، پترا، بغداد... منطقه خاورمیانه برخی از مهم‌ترین محیط‌ها را برای شکل‌گیری آثار ملکه جنایت فراهم کرد. قتل‌ها شاید تخیلی بودند، اما سفرهای او واقعی بودند.
آخرین رمان یوسا از چه می‌گوید؟
خبرگزاری ایسنا

آخرین رمان یوسا از چه می‌گوید؟

رمان «سکوت خود را به تو تقدیم می‌کنم» (I Give You My Silence) آخرین نوشته ماریو وارگاس یوسا - برنده جایزه نوبل ادبی - در سال ۲۰۲۳ به زبان اسپانیایی منتشر شد. نویسنده‌اش به‌درستی پیش‌بینی کرده بود که این آخرین رمان او خواهد بود، زیرا سال گذشته در ۸۹ سالگی درگذشت.
خبرگزاری ایرنا

فیلم| گذری بر کاروانسرای شاه عباسی یزد

آسیب‌شناسی یک چالش هنری؛ آیا تئاتر طبقاتی است؟
خبرگزاری ایرنا

آسیب‌شناسی یک چالش هنری؛ آیا تئاتر طبقاتی است؟

روایتِ رسانه‌ای از وضعیت قیمت بلیت تئاتر، این روزها اغلب با تمرکز بر بالاترین نرخ‌هایِ یک سالنِ خاص، تصویرِ یک فضایِ غیرقابلِ دسترسی را به جامعه مخابره می‌کند. اما با نگاه به تنوعِ بیش از ۹۰ اجرایِ هم‌زمان در پایتخت و تفاوتِ ساختاریِ سالن‌های دولتی و خصوصی، مشخص می‌شود که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نه …
ابراهیم گلستان؛ روایتگرِ سرسخت یک قرن پرآشوب/ مردی که با هیچ‌کس کنار نیامد
سایت خبرآنلاین

ابراهیم گلستان؛ روایتگرِ سرسخت یک قرن پرآشوب/ مردی که با هیچ‌کس کنار نیامد

سید ابراهیم گلستان (تقوی شیرازی)، از ماندگارترین و در عین حال صریح‌ترین چهره‌های جریان‌ساز ادبیات و سینمای معاصر ایران است. مردی که با نثری آهنگین و ساختاریافته در داستان‌نویسی و نگاهی پیشگام در سینمای مستند و داستانی، الگویی نوین از هنرمندی مستقل، منضبط و بی‌محابا را رقم زد.
سایت عصرایران

«استخر» دومین فیلم ۱۰۰ میلیاردی سال 405 شد

فانتزی با لباس قرضی؛ نقد «ملکه آلیشون»‌
روزنامه هفت صبح

فانتزی با لباس قرضی؛ نقد «ملکه آلیشون»‌

طراحی شخصیت‌ها، لباس‌ها و فضاسازی فیلم بیش از حد به نمونه‌های خارجی نزدیک شده و جهان اثر را کم‌رنگ کرده است
سایت فرارو

علیرضا قربانی درباره ایرج چه گفت؟

سایت عصرایران

توقیف برنامه درجام در نماوا؛ واکنش سجاد شاه‌حاتمی به توقف پخش

سایت عصرایران

روزی که رشت برای مسیح گیلان گریست؛ آرسن میناسیان (+صدا)

نقد فیلم بی‌داد؛ وقتی شعار جایی برای هنر نمی‌گذارد
خبرگزاری جام جم

نقد فیلم بی‌داد؛ وقتی شعار جایی برای هنر نمی‌گذارد

در سال‌های اخیر زیست‌بوم سینمای ایران شاهد پدیده‌ای بوده که از آن با عنوان «سینمای زیرزمینی» یاد می‌شود؛ آثاری که به دلایل مختلف امکان نمایش رسمی پیدا نکرده‌...
سایت رویداد‌ ۲۴

تصادف شدید علیرضا افتخاری + عکس

تاریخ خونبار ملال! | هیولای خاموشی که جهان را به سمت جنگ و ویرانی می‌برد
سایت رویداد‌ ۲۴

تاریخ خونبار ملال! | هیولای خاموشی که جهان را به سمت جنگ و ویرانی می‌برد

تاریخ نشان داده است که انسان گاهی نه از سر نفرت، بلکه برای فرار از پوچی، به دنبال رخدادهایی می‌رود که زندگی را دوباره معنادار جلوه دهد.
وداع با کتاب‌فروشی‌های شهر
روزنامه هفت صبح

وداع با کتاب‌فروشی‌های شهر

تعطیلی کتاب‌فروشی‌های دنیای کتاب، شعبه جماران چشمه، پاپیروس و سیبوک، زنگ خطر جدی برای اقتصاد نشر و آینده فضاهای فرهنگی شهرهاست
وقتی بلیت یک کنسرت‌نمایش هم‌قیمت چند روز زندگی است/ «آرش»؛ روایتی از یک قهرمان مردمی با بلیت‌های غیرمردمی
خبرگزاری برنا

وقتی بلیت یک کنسرت‌نمایش هم‌قیمت چند روز زندگی است/ «آرش»؛ روایتی از یک قهرمان مردمی با بلیت‌های غیرمردمی

برنا- گروه فرهنگ و هنر: کنسرت‌نمایش «آرش» هنوز روی صحنه نرفته، اما قیمت بلیت‌هایش دوباره یک پرسش قدیمی را زنده کرده است؛ تئاتر امروز برای مردم اجرا می‌شود یا...
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ زوال یک یادگار؛ مسجد حاج رجبعلی در آستانه فروپاشی

سایت تابناک

تصاویر دیده‌نشده از حسن جوهرچی

موسیقی با صندلی یا بی ‌صندلی
سایت روزنامه سازندگی

موسیقی با صندلی یا بی ‌صندلی

کنسرت‌های ایستاده و تغییر ذائقه مخاطب
«وطن‌دوستی» با بلیت ۵ میلیونی/ سهم تماشاگر عادی از تئاتر لاکچری چیست؟
خبرگزاری مهر

«وطن‌دوستی» با بلیت ۵ میلیونی/ سهم تماشاگر عادی از تئاتر لاکچری چیست؟

در شرایط سخت اقتصادی این روزها قیمت بلیت نزدیک به ۵ میلیون تومانی یک اثر نمایشی، عملا تماشای تئاتر را برای بسیاری از مخاطبان بالقوه به یک انتخاب لوکس تبدیل کرده است.
خبرگزاری ایرنا

چهارمین جایزه خالقی افتتاح شد/ اهدای نشان به حسین علیزاده

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

۵ میلیون تومان بلیت تئاتر نوید محمدزاده و طناز طباطبایی! | ببینید

روایتی از یک میراث معنویِ خراسان شمالی؛ به رنگِ مس
خبرگزاری ایسنا

روایتی از یک میراث معنویِ خراسان شمالی؛ به رنگِ مس

مس‌گری ازجمله صنایع‌دستی و هنرهای سنتی مردم خراسان شمالی از گذشته بوده که اکنون نیز افرادی در این حرفه مشغول به فعالیت هستند، فنون و مهارت‌های مس‌گری و سفیدکاری آن به شماره ۱۶۸۴ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.
خبرگزاری ایرنا

برای «فارس» حساسیم؛ برای «فارسی» چطور؟

سایت سلام سینما

لو رفتن عجیب فیلم تازه جیسون استاتهام؛ آمازون Mutiny را به اشتباه زودتر از موعد منتشر کرد

چرا ون‌ گوگ آثارش را فقط با نام «ونسان» امضا می‌کرد؟
سایت فرارو

چرا ون‌ گوگ آثارش را فقط با نام «ونسان» امضا می‌کرد؟

ونسان ون‌گوگ برخلاف بسیاری از نقاشان هم‌دوره‌، تنها نام کوچک خود، «ونسان»، را روی برخی از آثارش می‌نوشت و جالب‌تر اینکه تنها بخش کوچکی از نقاشی‌هایش را امضا کرده است!
         
وقتی ‌ننه نمکی‌ عامل حریق سینما رکس را لو داد
روزنامه هفت صبح

وقتی ‌ننه نمکی‌ عامل حریق سینما رکس را لو داد

‌حسین تکبعلی‌زاده؛ از مکانیکی تا دزدی و خرده‌فروشی مواد
هنرمند با بخشنامه تربیت نمی‌شود
روزنامه هفت صبح

هنرمند با بخشنامه تربیت نمی‌شود

‌براین اصل ایده قابل دفاع است. اما درعین حال جای نگرانی هم وجود دارد. چون ناگهان قرار است «نظام آموزش‌های فرهنگی و هنری» با انبوهی از استاندارد، گواهینامه، رتبه‌بندی، سامانه، چارت سازمانی و ارزیابی شکل بگیرد و بعد نام این مجموعه «تحول آموزش هنر» گذاشته شود
کاربافی اردکان میراثی در  تار و پودِ زندگی
روزنامه اعتماد

کاربافی اردکان میراثی در تار و پودِ زندگی

بیست ویکم مرداد ماه، روز حمایت از صنایع کوچک، می تواند فرصتی برای بازاندیشی در معنای کوچک در نظام تولید فرهنگی و اقتصادی ایران باشد. آنچه در مقیاس اقتصادی کوچک به نظر می رسد، لزوما در مقیاس فرهنگی و تاریخی کم اهمیت نیست. بسیاری از مهارت ها و فنون دستی که طی نسل ها در شهرها و روستاهای ایران شکل گرفته …
    
سالروز درگذشت یکی از یاغی‌ترین چهره‌های فرهنگ معاصر ایران
روزنامه هفت صبح

سالروز درگذشت یکی از یاغی‌ترین چهره‌های فرهنگ معاصر ایران

او اهل نوازش نام‌های بزرگ نبود. بسیاری از چهره‌های تثبیت‌شده فرهنگ ایران را با همان زبان تند خودش نقد می‌کرد‌
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

خبر جدید از جراحی مهران مدیری! | بازی با عطاران متوقف شد

مشت خاکی که تمام وطن بود
روزنامه اعتماد

مشت خاکی که تمام وطن بود

یک غریبه، دور از خانه، تنها یک خواسته دارد؛ چیزی کوچک به اندازه یک مشت خاک، اما به وسعت تمام خاطرات. همین تصویر کوتاه در یکی از شعرهای مهدی سهیلی، جهان شاعرانه او را آشکار می کند؛ جهانی که در آن وطن از دل دلتنگی انسان پدیدار می شود و یک ذره خاک، ارزش تمام یک سرزمین را پیدا می کند. برای شاعری چون سهیلی، …
    
جایگاه آموزش هنر در حکمرانی فرهنگی
سایت ایران آنلاین

جایگاه آموزش هنر در حکمرانی فرهنگی

آموزش به عنوان زیربنای مستحکم حوزه فرهنگ و هنر محسوب می شود و از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است، بنابراین آموزش هنر بایستی در سیاستگذاری و خط مشی گذاری فرهنگیِ کشور مورد توجه جدی متولیان و سیاستگذاران قرار گیرد.
نقدی بر یک جرم انگاری هنری
روزنامه آرمان امروز

نقدی بر یک جرم انگاری هنری

آرمان امروز سعید دلفانی : هنر مصون از قانون نیست و اگر نفوذ سازمان‌یافته و تمام عناصر جرم اثبات شود، برخورد کیفری ضروری است.امنیت را نباید با ابهام کیفری تأمین کرد. اگر هدف ماده ۱۴ مقابله با نفوذ است، باید عناصر مادی و روانی آن دقیق تعریف شود. ماده ۱۴ «طرح مقابله با [ ]
وقتی کوری به دیدن می‌رسد
روزنامه شرق

وقتی کوری به دیدن می‌رسد

سریال «کوری» به کارگردانی سجاد پهلوان‌زاده که هر جمعه از فیلم‌نت پخش می‌شود، از آن دست مجموعه‌هایی است که عنوانش را می‌توان فراتر از یک نام، به‌مثابه کلیدواژه‌ای برای خواندن جهان داستان در نظر گرفت. کوری در اینجا فقط به معنای ازدست‌دادن بینایی نیست؛ می‌تواند استعاره‌ای از ندیدن، نخواستن دیدن و حتی عادت‌کردن …
    
نمی‌دانم کجا ایستاده‌ام و چه باید بگویم
روزنامه شرق

نمی‌دانم کجا ایستاده‌ام و چه باید بگویم

«دایی وانیا» برای حسن معجونی فقط بازخوانی و اجرای یکی از شناخته‌شده‌ترین متن‌های چخوف نیست؛ مواجهه‌ای دوباره با آدم‌هایی است که در میانه ملال، ناکامی، عشق‌های نافرجام و رؤیاهای ازدست‌رفته، همچنان به زندگی چنگ می‌زنند. معجونی که سال‌هاست نامش با تئاتر و تجربه‌های متفاوت اجرائی گره خورده، این‌ بار به سراغ …
ردپای آن‌چه سهیل بیرقی با «بی‌داد» کرد، دست کم به آذر ۱۳۸۸ برمی‌گردد
سایت خبرآنلاین

ردپای آن‌چه سهیل بیرقی با «بی‌داد» کرد، دست کم به آذر ۱۳۸۸ برمی‌گردد

رد پای انتشار یک فیلم سینمایی بر روی پلتفرم‌های انتشار محتوا به دست کارگردانش بی‌آن‌که احساس کند ناگزیر است هم‌چنان در انتظار صدور پروانه نمایش معاونت ارزشیابی و نظارت سازمان امور سینمایی و سمعی‌بصری بماند؛ مانند آن‌چه سهیل بیرقی با تازه‌ترین اثر خود، «بی‌داد» کرد، دست کم به سال ۱۳۸۸ برمی‌گردد.
سایت تابناک

آبگوشت خوردن بازیگر سرشناس فرانسوی به همراه کارگردان ایرانی