سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

غذاهای مفید در دوران قاعدگی


تغذیه‌ی مناسب در هر زمان از دوره‌ی ماهانه
طبق نظر برخی پزشکان مصرف غذاهای خاص در هر دوره از چرخه‌ی ماهانه بر قدرت باروری شما اثر می‌گذارد. در روزهای مختلف دوره‌ی ماهانه‌ی شما، هورمون‌های خاصی به مقدار متفاوتی ترشح می‌شوند و همان‌طور که می‌دانید تغذیه بر ترشح هورمون‌ها اثر می‌گذارد.
هر دوره‌ی ماهانه شامل دو فاز «فولیکولار» و «ترشحی» است که فاز فولیکولار شامل دو بخش می‌شود و قاعدگی در نیمه‌ی اول آن اتفاق می‌افتد و تخمک‌گذاری در روز پایانی فاز فولیکولار است. پس از آن فاز لوتئال (ترشحی) آغاز می‌شود. بنابراین به طور کلی ما در اینجا به توضیح نوع مواد غذایی مصرفی در 4 بخش می‌پردازیم.
ترتیب رویدادهای دوره‌ی ماهانه به این شکل است:
1ـ عادت ماهانه
2ـ فاز فولیکولار
3ـ تخمک‌گذاری
4ـ فاز لوتئال
 تغذیه‌ی مناسب دوره‌ی عادت ماهانه
خونریزی ماهانه‌ی شما با این علایم شروع می‌شود؛ تغییرات خلق و خو، نفخ، بی‌حوصلگی و خستگی و دردهای شکمی. در طول این دوره که به طور متوسط 3 تا 7 روز طول می‌کشد تقریباً 30 تا 40 میلی‌لیتر خون از دست می‌دهید. آهن در اتصال با گلبول‌های قرمز خون بوده و با خونریزی مسلماً ذخایر آهن شما کاهش پیدا می‌کند.در این دوره باید مصرف منابع آهن را افزایش دهید. اکثر زنان دچار کم‌خونی هستند و با همین وضعیت هم باردار می‌شوند، بنابراین بهتر است قبل از اقدام به بارداری در فکر بهبود این وضعیت باشید.
مواد غذایی مفید در دوره‌ی عادت ماهانه:
گوشت، لوبیا، ماهی، سبزیجات با برگ سبز و دانه‌های مغذی.
ماهی، دانه‌ها و سبزیجات به دلیل داشتن خاصیت ضدالتهابی و خون‌رسانی بهتر به کاهش درد شکمی کمک می‌کنند.
فلفل دلمه‌ای، گوجه‌فرنگی، کلم بروکلی، کیوی، مرکبات به دلیل اینکه منابع غنی از ویتامین C هستند و به جذب بهتر آهن کمک می‌کنند، در این دوره مفید هستند.
مواد غذایی مضر در دوره‌ی عادت ماهانه:
غذاهای سرد (اگر عادت ماهانه‌‌تان لخته‌ای و دردناک است) الکل، کافئین و غذاهای تند مصرف نکنید، این مواد باعث بیشتر و دردناک‌تر شدن خونریزی شما می‌شوند.
 تغذیه‌ی مناسب دوره‌ی فولیکولار
در این فاز تخمدان‌ها سعی می‌کنند یک فولیکول را رشد دهند تا برای خروج آماده شود. هورمون استروژن (هورمون جنسی زنانه) در حال افزایش است و مصرف برخی مواد غذایی نظیر کلم بروکلی، کلم برگ و گل کلم به همراه روغن زیتون، آووکادو، آجیل و انواع دانه‌ها به متابولسیم (سوخت و ساز) بهتر استروژن کمک می‌کنند.سبزیجاتی که ذکر شد حاوی آنتی‌اکسیدان قوی‌ای به نام ایندولیل متان هستند که به استروژن‌های محیطی مازاد مانند آفت‌کش‌ها و هورمون‌های گوشت و مواد لبنی متصل شده و فعالیت آن‌ها را خنثی می‌کند تا میزان استروژن موجود در بدن را متعادل کند.
مواد غذایی مفید در دوره‌ی فولیکولار:
آجیل، دانه‌ها، سبزیجات سبز، حبوبات، تخم‌مرغ و ماهی‌ که همگی باعث حمایت از رشد فولیکول می‌شوند. مرغ و بروکلی تفت‌ داده‌ شده با گردو و برنج قهوه‌ای نیز مفید هستند.
مواد غذایی مضر در دوره‌ی فولیکولار:
در این دوره مصرف الکل باید محدود شود، زیرا الکل بدن را با کمبود آب مواجه کرده و موکوس (مخاط) گردن رحم را ضخیم می‌کند و تعادل هورمونی بدن را به هم می‌زند.
 تغذیه‌ی مناسب دوره‌ی تخمک‌گذاری
بدن از روز تخمک‌گذاری خودش را برای لانه‌گزینی آماده می‌کند، بنابراین به ویتامین‌های گروه B نیاز دارد. «روی» از دیگر مواد مغذی ضروری در این دوره است که در تقسیم سلولی نقش داشته و هم‌چنین در تولید پروژسترون سهیم است.فولیکولی که تخمک آزاد می‌کند، حاوی مقدار زیادی ویتامین C است که در تولید پروژسترون نقش دارد. به طور کلی شما باید مواد غذایی که به رشد فولیکول کمک می‌کند مصرف کنید، مانند اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی و مکمل روغن ماهی. این اسید چرب ضروری، مویرگ‌های خونی را در قسمت پایین تنه باز می‌کند تا شما آماده‌ی رابطه‌ی جنسی باشید. یکی از خواص روغن ماهی رقیق کردن خون و افزایش جریان آن به تمام بدن از جمله رحم بوده که با افزایش هورمون تستوسترون باعث تحریک زودتر شما می‌شود.
مواد غذایی مفید در دوره‌ی تخمک‌گذاری:
سبزیجات برگ‌دار مانند اسفناج، غلات سبوس‌دار مانند برنج قهوه‌ای، تخم‌مرغ، روغن زیتون، شکلات تیره، حبوبات، گوشت، ماهی (یا مکمل روغن ماهی) و آب. مصرف آب فراوان در این دوره با کمک به نازک شدن مخاط گردن رحم باعث رسیدن آسان‌تر اسپرم به تخمک می‌شود. مصرف هویج، سبزیجات سبز و جوانه‌ها در این دوره باعث قلیایی شدن محیط رحم و آماده کردن بدن برای باروری می‌شود. مصرف شکلات تیره باعث افزایش غریزه‌ی جنسی می‌شود.
مواد غذایی مضر در دوره‌ی تخمک‌گذاری:
غذاهای اسیدی مانند قهوه، الکل، گوشت قرمز و غذاهای فرآوری ‌شده.
 تغذیه مناسب در دوره لوتئال یا ترشحی
در این مقطع شما باید مواد مغذی که رشد سلولی را تقویت می‌کنند استفاده کنید، زیرا بدن برای بارداری آماده می‌شود.
مواد غذایی مفید در این دوره:
بتاکاروتن، جهت تقویت رحم و جلوگیری از سقط جنین و حفظ تعادل هورمونی مفید است. این ماده در سبزیجات برگ‌دار و غذاهای زرد و نارنجی‌رنگ مانند هویج، خربزه و سیب‌زمینی شیرین وجود دارد. در برخی تحقیقات نشان داده شده آناناس، به دلیل اینکه دارای بروملین است، با خاصیت ضدالتهابی به لانه‌گزینی مناسب سلول تخم کمک می‌کند. البته نباید خودسرانه قرص بروملین را مصرف کنید، زیرا وارد کردن دوز بالایی از این ماده به بدن تأثیر منفی بر باروری می‌گذارد. در این مقطع بهتر است با مصرف غذاهای گرم کننده مانند سوپ و خوراک‌ها دمای بدن را بالا نگه دارید تا باعث حفظ بارداری شود.