شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

واکسن زدن و پیشگیری از مرگ یک چهارم کودکان


فارس: دبير علمي سمينار واكسن‌هاي جديد گفت: حداقل يك چهارم از مرگ‌ و ميرهاي در كودكان مربوط به بيماري‌هايي است كه امكان پيشگيري از آنها با واكسن وجود دارد.

نشست خبري سمينار واكسن‌هاي جديد گامي فراتر به سوي جامعه‌اي سالم امروز در مركز تحقيقات عفوني اطفال بيمارستان مفيد برگزار شد.

در اين نشست آناهيتا سنائي، دبير علمي سمينار واكسن‌هاي جديد با بيان اينكه ايمن‌سازي كليد اصلي رسيدن به اهداف توسعه هزاره سوم است، اظهار داشت: اين امر در كاهش مرگ و مير كودكان زير 5 سال نقش مهمي را ايفا مي‌كند.

وي گفت: موفقيت‌هاي بسيار زيادي در تاريخ ايمن‌سازي بشر طي دهه‌هاي اخير به دست آمده است و بنا به پيش‌بيني سازمان جهاني بهداشت، هر ساله حداقل از 2 ميليون مرگ به دليل استفاده از واكسن‌ها پيشگيري مي‌شود.

سنائي با بيان اينكه سالانه در جهان بيش از 100ميليون كودك وارد پروسه ايمن‌سازي مي‌شوند، افزود: با اين وجود 20 درصد از اين كودكان يعني حدود 24 ميليون نفر از آنها نمي‌توانند واكسيناسيون خود را در سال نخست كامل كنند.

دبير علمي سمينار واكسن‌هاي جديد ادامه داد: علي‌رغم بهبود وضعيت بهداشت در جهان، حدود 11 ميليون كودك سالانه قبل از سن 5 سالگي جان خود را از دست مي‌دهند؛ حداقل يك چهارم از اين مرگ‌ و ميرها مربوط به بيماري‌هايي است كه امكان پيشگيري از آنها وجود دارد.

وي به اهميت واكسن‌هاي جديد اشاره كرد و گفت: توجه به اين واكسن‌ها امري ضروري است و در حال حاضر بيش از 80 واكسن به مراحل آخر تحقيقاتي رسيده است كه حدود 30 مورد از آنها كانديداي پيشگيري از بيماري‌هايي نظير (مالاريا و dengue) است كه براي آنها واكسني وجود ندارد.

سنائي ادامه داد: سالانه حدود 700 هزار مرگ ناشي از پنوموك و 500 هزار مرگ ناشي از روتاويروس در گروه سني كودكان زير 5 سال رخ مي‌دهد، پيش‌بيني مي‌شود بكارگيري واكسن‌هاي جديد خصوصاً پنوموكوك و روتاويروس مي‌تواند در طول 3 تا 5 سال كاهش چشمگيري را در ميزان مرگ و مير و ناتواني در كودكان زير 5 سال داشته باشد.

وي استفاده از واكسن پنوموكوك را موجب كاهش 40 درصدي ميزان بستري در بيمارستان‌ها ناشي از اين بيماري دانست و اظهار داشت: در صورت بكارگيري واكسن روتاوپروس ميزان مراجعه به مطب‌ها و بستري شدن در بيمارستان‌ها ناشي از اسهال روتاويروسي به ميزان 95 درصد كاهش مي‌يابد.

سنائي خاطرنشان كرد: در صورت استفاده از واكسن عليه بيماري‌ يا ميكروارگانيسم، ديفتري، سياه‌سرفه، سرخك، كزار، هپاتيت B، كزار، سرخك، پوليو، سل، هموفليس‌آنفلوانزا، سرخجه، مننگوكوك، پنوموكوك، روتاويروس، انسفاليت ژاپني و تب زرد در 90 درصد از كودكان زير 5 سال در كشورها مي‌توان سالانه از حداقل مرگ 2 ميليون كودك در اين سنين پيشگيري كرد.

معاون پژوهشي مركز تحقيقات عفوني افزود: همايش واكسن‌هاي جديد گامي به سوي جامعه ايمن از 29 خرداد ماه و با همكاري دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، مركز تحقيقات عفوني كودكان، مركز مديريت مبارزه با بيماري‌هاي وزارت بهداشت، معاونت بهداشتي وزارت بهداشت، انستيتو پاستور و انستيتو رازي در تالار امام بيمارستان امام خميني (ره) برگزار مي‌شود كه تا 30 خرداد ادامه دارد.

وي ادامه داد: نظارت بر سلامت واكسن، وضعيت ايمن سازي كشور، چالش‌هاي واكسيناسيون و واكسن‌هاي جديد نياز واقعي، از جمله مباحث سخنراني اين همايش است.

سنائي خاطرنشان كرد: در اين همايش كارگاه‌هايي نظير كارگاه زنجيره سرد در واكسن، واكسيناسيون در افراد با نقص ايمني و واكسن‌هاي جديد در اين كنگره برگزار مي‌شود ضمن اينكه در اين سمينار فوق متخصصان عفوني كودكان، متخصصان عفوني و گرمسيري شركت دارند و 11.5 امتياز بازآموزي براي اين همايش در نظر گرفته شده است.