پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

کودک تپل می خواهید کلیک کنید!


متخصصان به تازگی مطالعه‌ای روی كودكان بین سه تا پنج سال انجام دادند كه در زمان خواب كودكان و فعالیت آنها و در معرض نور قرار گرفتن آنها را برای دوره‌ای به مدت دو هفته اندازه‌گیری كردند و در این مدت قد و وزن آنها را هم اندازه می‎گرفتند تا بتوانند شاخص توده بدنی آنها را محاسبه كنند و سپس 12 ماه بعد این كار را از پی گرفتند.
دانشجوی دكتری، كاساندرا پاتینسون و همكارانش در مورد اینكه در معرض نور محیطی قرار گرفتن با افزایش شاخص توده بدنی در كودكان در ارتباط است، گفت: «در این آزمایش متوجه شدیم كه قرار گرفتن در معرض نور با شدت متوسط در ابتدای روز در ارتباط است با شاخص توده بدنی (BMI)، چراكه كودكانی كه بیشترین مقدار نور خود را چه از بیرون و چه از درون خانه در زمان بعد‌از‌ظهر دریافت كردند لاغرتر بودند.» كودكانی كه در زمان خواب كلاً در معرض نور بیشتری قرار گرفتند، 12 ماه بعد دارای شاخص توده بدنی بالاتری بودند. نور تأثیر بسزایی بر وزن داشت، حتی با این وجود كه ما برای مطالعات وزن بدنی و خواب و فعالیت خاص اختصاص داده بودیم.
حدود 42 میلیون كودك زیر پنج سال در اقصی نقاط جهان در رده اضافه وزن یا چاقی قرار می‌گیرند، بنابراین، این تحقیق دستیابی به موفقیتی چشمگیر است كه برای اولین بار انجام می‌شود.
این تیم تحقیقاتی اكنون متوجه شده‌اند زمان، شدت و مداومت در معرض نور بودن (چه طبیعی و چه مصنوعی) دارای تأثیرات حاد بیولوژیكی است. پاتینسون در این باره گفت:‌«ساعت شبانه‌روزی كه با نام ساعت درونی بدن هم شناخته می‌شود عمدتاً به واسطه اینكه ما در معرض نور باشیم و زمانبندی این در معرض بودن تنظیم می‌شود. این موضوع بر الگوهای خواب، به دست آوردن یا از دست دادن وزن، تغییرات هورمونی و بر خلقیات ما تأثیرگذار است.»
نور دهی مصنوعی، ازجمله نوری كه از تبلت‌ها، گوشی‌های موبایل، نورهای شبانه و تلویزیون منتشر می‌شود به این معنی است كه كودكان دنیای مدرن نسبت به نسل قبل خود در معرض نور محیطی بیشتری هستند. این افزایش در معرض نور بودن به موازات خود چاقی كودكان را هم افزایش داده است.
عواملی كه بر چاقی اثرگذارند عبارتند از: دریافت كالری، كاهش فعالیت فیزیكی، مدت كوتاه خواب و زمانبندی متغیر خواب و اكنون نور نیز باید به این موارد اضافه شود.
قدم بعدی متخصصان این است كه بدانند چگونه می‌توانند از این تحقیق برای مبارزه علیه چاقی كودكان استفاده كنند. آنها می‌گویند برنامه ما این است كه تحقیقات بیشتری را در این زمینه روی پیش دبستانی‌ها و اطفال نیز انجام دهیم. مطالعه روی حیوانات نشان داده است كه زمانبندی و شدت در معرض نور بودن موضوعی حیاتی‎ برای عملكرد سوخت و ساز بدن و وضعیت وزنی است. نتایج نشان می‌دهد كه همین موارد برای ما انسان‌ها هم مصداق دارد. این تحقیق پیشنهاد می‌كند كه اكنون نیاز است برای موضوع وزن كودكان، وضعیت در معرض انواع مختلف نور قرار گرفتن (هم مصنوعی و هم طبیعی) در زمان‌های مختلف را نیز جزو بخشی از مباحث خود قرار دهیم.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.