سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
توصیه های ورزشی در بارداری، دانستنی های مهم
ورزش و فعالیت بدنی در دوران بارداری به حفظ سلامت مادر کمک کرده و منجر به یک بارداری موفق و کمخطر میشود. دوران بارداری یکی از مراحل مهم در زندگی بانوان است که معمولاً با ویژگیهای خاص خود همراه است. حفظ سلامت مادر و کودک در این دوران بسیار حائز اهمیت است و یکی از راههای حفظ سلامت جسم و روان، ورزش کردن و فعالیت بدنی منظم است. یکی از بهترین ورزشها در زمان بارداری، پیادهروی در هوای آزاد است. خانمهای باردار میتوانند نیم ساعت در روز و حداقل سه بار در هفته پیادهروی کنند. راه رفتن و پیادهروی در صورت نداشتن منع پزشکی، باعث تقویت عضلات شکم شده و در ماههای آخر به راحت شدن زایمان طبیعی کمک میکند. انجام تمرینات بسیار ساده در بارداری ضمن حفظ اندام مادر، در کاهش انقباض عضلات لگن و ران و کاهش کمردرد مؤثر بوده و مادر را از نظر جسمی و روحی برای زایمان آماده میکند. همچنین ورزشهایی مانند یوگا نیز اثرات مفیدی در زمان بارداری تا تولد روی مادر و جنین دارد. حفظ یک روال ورزشی منظم در طول زمان بارداری میتواند به شما کمک کند سالم بمانید و احساس بهتری داشته باشد. همچنین میتواند منجر به بهبود و کاهش برخی از ناراحتیهای شایع زمان بارداری مانند کمردرد و خستگی شود. شواهدی وجود دارد که ورزش و فعالیت بدنی ممکن است به پیشگیری از دیابت بارداری (دیابتی که در دوران بارداری رواج دارد)، از بین بردن استرس و بهبود قدرت بدنی مادر شود. اگر شما قبل از بارداری از لحاظ جسمی فعال بودهاید، باید قادر به ادامه فعالیتتان همراه با تغییرات بدنی خود در زمان بارداری باشید. میتوانید در سطح سابق خود و تا زمانی که راحت هستید با تأیید دکتر خود ورزش کنید و فعالیت بدنی داشته باشید. در زمان ورزش اجازه ندهید که ضربان قلبتان بیش از حد مجاز در دقیقه باشد. حتی اگر شما قبل از بارداری ورزش نمیکردهاید، میتوانید با خیال راحت یک برنامه ورزشی را در دوران بارداری پس از مشورت با پزشک خود آغاز کنید ولی از فعالیت شدید بدنی پرهیز کنید. پیادهروی و شنا دو ورزش امن و توصیهشده در زمان بارداری است. کالج آمریکایی زنان و زایمان توصیه میکند ۳۰ دقیقه ورزش به طور متوسط در هر روز یا حداقل چهار روز در هفته لازم و ضروری است، مگر اینکه شما یک عارضه پزشکی داشته باشید. شواهدی از تحقیقات اولیه و بررسی مقالات اخیر نشان میدهد که برای کنترل وزن و تناسب اندام مادر در زمان بارداری، مزایای بالقوهای در فعالیت بدنی مناسب وجود دارد. در بررسیهای اخیر علمی نگرانی در مورد اثرات بد فعالیتهای بدنی در دوران بارداری، مانند زایمان زودرس و کاهش وزن نوزاد هنگام تولد وجود ندارد. همچنین مشخص شده است سازگاری فیزیولوژیکی به ورزش در دوران بارداری سبب محافظت از جنین از آسیبهای بالقوه میشود. با توجه به مزایای ورزش و فعالیتهای بدنی در دوران بارداری به نظر میرسد تمرینات ورزشی باید تحت نظر پزشک متخصص و با اجازه او انجام شود (براوون[۱]، ۲۰۰۲). نتایج پژوهشها نشان میدهد انجام حرکات ورزشی باید 3 تا 4 بار در هفته باشد و شدت حرکات ورزشی برای زنان باردار وابسته به میزان ضربان قلب مادر تعیین میشود. برای زنان باردار با توجه به سن میزان ضربان قلب شامل: کمتر از ۲۰ سال ۱۴۰ تا ۱۵۵ ضربه، ۲۰ تا ۲۹ سال حدود ۱۳۵ تا ۱۵۰ ضربه، ۳۰ تا ۳۹ سال ۱۳۰ تا ۱۴۵ ضربه است (دیونپورت، موتولا و همکاران[۲]، ۲۰۰۸).
توصیههای برای ورزش و فعالیت بدنی در بارداری
ـ قبل از ورزش، بدن خود را گرم کنید و پس از آن بدن خود را آرام خنک کنید.
ـ سعی کنید برای حفظ تعادل بدن خود به صورت روزانه و منظم ورزش کنید.
ـ از هر گونه فعالیت شدید جسمی در آب یا هوای گرم خودداری کنید.
ـ مقدار زیادی آب و مایعات دیگر در هنگام ورزش کردن بنوشید.
ـ اگر شما به کلاس ورزش میروید، مطمئن شوید که مربی واجد شرایط است و تمرینات مناسب وضعیت شما را میداند.
ـ شنا کردن در صورت نداشتن منع پزشکی میتواند در آرامش عضلات شما مؤثر باشد.
ـ تمریناتی که با خطر سقوط همراه است، مانند اسبسواری، اسکی، هاکی روی یخ، ژیمناستیک و دوچرخهسواری، در صورت حرفهای بودن باید با احتیاط انجام شود.
ـ انجام ورزشهایی که در آن خطر ضربه وجود دارد، مانند کیک بوکسینگ، جودو و ورزشهای رزمی ممنوع است.
ـ رفتن به ارتفاعات بیش از ۲،۵۰۰ متر بالاتر از سطح دریا که مادر را در معرض کمبود اکسیژن قرار میدهد، ممنوع است.
چند تمرین ساده در زمان بارداری
ـ در حالی که بر روی زمین نشستهاید، زانوها و دستها را به زمین تکیه دهید و عضلات کمر و شکم خود را آرام به سمت بالا و پایین حرکت دهید.
ـ به پشت دراز کشیده و زانوها را خم کنید و دستها را در دو طرف بدن قرار دهید. در حالی که نفسهای عمیق و آهسته میکشید، عضلات شکم و کمر خود را به طرف بالا و پایین به آرامی حرکت دهید.
ـ در حالی که ستون فقرات خود را راست نگه داشتهاید، زانوها را از هم جدا کرده و به حالت نیم نشسته درآیید، سپس به حالت ایستاده برگردید. این تمرین را میتوانید هنگام کار در منزل انجام دهید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست