سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

آموزش مراقبت از دندان به کودکان


در 2/5 سالگی ، تمام دندان های اولیه یا شیری کودکتان به انضمام دومین دندان های آسیاب شیری که معمولاً بین بیست و سی ماهگی بیرون زده می شود ، باید کامل شده باشند. دندان های ثانویه یا دائمی معمولاً تا شش یا هفت سالگی نمایان نمی شوند. حتی اگر کمی زودتر یا دیرتر هم ظاهر شوند، باز امر غیر معمولی نیست. در طول فرایند خروج دندانها ، کودک ممکن است علائم و نشانه هایی شامل ناراحتی معده ، تحریک پذیری تب خفیف و غیره پیدا کند. اگرچه دندان درآوردن موجب علائم فوق نمی شود ولی در صورت ادامه با پزشک او تماس بگیرید.

بعضی کودکان وقتی دندان در می آورند ممکن است در لثه هایشان احساس آزردگی کنند و آن را با جویدن اشیاء مختلف نشان دهند بنابراین حلقه های دندانی یا سایر اشیاء که باید به طور مرتب شسته و تمیز شوند، موجب کاهش عفونت می شود.

همان طور که خود حدس می زنید، یکی از مشکلات درجه اول مرحله پیش دبستانی، پوسیدگی یا کرم خوردگی دندان هاست. معمولاً بیشتر از ده درصد بچه های دوساله ، از پیش دارای بیش از یک دندان کرم خورده هستند. در سه سالگی این رقم به 25 درصد و در پنج سالگی به 55 درصد می رسد. بسیاری از والدین تصور می کنند که چون دندانهای شیری حالت موقت دارند به هر حال خود به خود خواهند ریخت بنابراین کرم خوردگی آن ها اهمیتی ندارد. اما این تصور درستی نیست. دندان کرم خورده در شیرخوار ، روی دندان های دائمی اثر منفی می گذارد و به بروز مشکلات دندانی بیشتر منجر می شود. بهترین راه حفاظت از دندان های کودکتان این است که عادات خوب مراقبت از دندانهایش را یاد بگیرد. با زمینه سازی صحیح ، خیلی زود به رعایت بهداشت دهان خود به عنوان یک کار عادی روزانه عادت خواهد کرد.
 
در دوسالگی او را وادار و تشویق کنید که حداقل دوبار در روز دندانهایش را مسواک کند. در هر حال زمانیکه علاقمند به همکاری شد، هنوز قادر نخواهد بود به تنهایی، کنترلش را به طور کامل روی استفاده از مسواک ، متمرکز کند. شما باید با نظارت خود به او کمک کنید تا به وسیله مسواک ، تمام پلاک های دندانی را که از رسوباتی نرم ، چسبنده و حاوی باکتری هستند، از روی دندان هایش پاک کند. زیرا همین پلاکها هستند که باعث کرم خوردگی دندان ها می شوند. همچنین مراقب پیدایش مناطق قهوهای رنگ یا نقاط سفید روی دندان ها باشید زیرا می تواند اولین نشانه های پوسیدگی دندان باشد. در این سن باید به کودکتان کمک کنید که روزی دو بار با مسواک اندازه مناسب کودکان که دارای پرزهای نرمی هستند دندانهایش را مسواک کند. مسواک هایی برای سنین مختلف وجود دارند که می توانید نوعی از آن ها را که مناسب سن کودکتان است انتخاب و با یک خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید (فلور موجود در خمیردندان به داخل مینای دندان جذب می شود و به جلوگیری از کرم خوردگی دندان کمک می کند ).

همواره از یک مسواک با پرزهای نایلونی نرم استفاده کنید و یادتان باشد مقداری خمیری را که روی آن می گذارید باید بسیار اندک باشد ، در غیر این صورت همواره مقداری از خمیر دندان را بلع می کند و فلور مازاد بر نیازی که می خورد باعث پیدایش نقاط سفید رنگی بر روی دندان ها می شود. اگر از مزه خمیر دندان خاصی خوشش نیامد ، نوع دیگری را انتخاب کنید و اگر باز هم مورد پسندش نبود ، می توانید برای مدتی از آب خالص استفاده کنید.

شاید تاکنون مطالب زیادی درباره نحوه مسواک زدن از قبیل حرکت مسواک به بالا و پایین ، جلو و عقب شنیده باشید. حقیقت این است که جهت حرکت مسواک ، اهمیت زیادی ندارد. آنچه اهمیت دارد این است که هر یک از دندان ها را از بالا تا پایین ، داخل و خارج به طور کامل تمیز کنید. در اینجا امکان دارد که با مقاومت فرزند خود روبرو شوید که احتمالاً ممکن است تنها روی دندان هایی که برایش قابل رؤیت است توجه داشته باشد. در اینجا باید از بازی " بیا بگردیم ببینیم دندان دیگرت کجا قایم شده "، استفاده کنید. در ضمن یک کودک نمی تواند بدون کمک ، دندانهایش را مسواک بزند مگر اینکه بزرگتر شود و به سن شش تا هشت سالگی برسد.
 
علاوه بر مسواک زدن منظم به دندان، رژیم غذایی کودکتان می تواند تأثیر زیادی در سلامت دندان های او داشته باشد که البته شکر یکی از بدترین دشمنان سلامت دندان به شمار می رود. هرقدر تماس دندان ها با شکر طولانی تر و تکرار آن بیشتر باشد ، خطر کرم خوردگی بیشتر است . یعنی در مقابل خوردن یک تکه کیک اگر بلافاصله دندان ها مسواک شوند، هیچ آزاری به دندان ها نمی رسد ، ولی خوردن کارامل های چسبنده ، انواع تافی ها ، آدامس و میوه های خشک ، به خصوص اگر مدت طولانی در دهان بمانند، باعث بروز آسیب های جدی به دندان ها می شوند. باید بعد از خوردن یک ماده شیرین حتماً دندان هایش را مسواک بزنید . همچنین کودک خود را از خوردن این مواد شیرین چسبنده به خصوص در فاصله بین غذاها منع کنید و به کودکتان اجازه ندهید که از مایعات شیرین حاوی شکر با استفاده از فنجان های نی دار برای مدت طولانی استفاده کند.

در زمان چکاپ کودک سالم ، متخصص کودکان ، لثه و دندان های او را معاینه می کند تا از سلامت آن ها مطمئن شود و چنانچه مشکلی وجود داشته باشد ، ممکن است او را به یک دندانپزشک ویژه اطفال (پدودنتیست) یا دندانپزشک عمومی که به کار دندانپزشکی اطفال علاقمند است معرفی کند.

آکادمی کودکان و آکادمی دندانپزشکان اطفال آمریکا توصیه می کنند که دندان های تمام کودکان در رسیدن به سن یک سالگی باید به طور منظم به وسیله دندانپزشک اطفال مورد چکاپ قرار گیرد . دندانپزشک مطمئن خواهد شد که آیا مشکلی در دندان ها ایجاد شده است یا خیر. همچنین ممکن است برای تقویت دندان ها و اطلاع از این که شما در جایی زندگی می کنید که آب آن فلورینه نشده است ، محلولی را که حاوی فلوراید باشد برای پیشگیری بیشتر از کرم خوردگی دندان های کودک توصیه کند. برای اطلاعات بیشتر در مورد مکمل های فلوراید با دندانپزشک خود صحبت کنید.