دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

تعیین جنسیت جنین خوب است یا بد؟


پرسش: من می خوام قبل از حاملگی به مدت مناسبی كه یك پزسك تغذیه مناسب می دونه برنامه غذایی مناسبی داشته باشم تا تمام ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدنم تامین باشه و در ضمن در مورد جنسیت بچه هم یك برنامه غذایی مناسب می خوام:
1. مدت اجرای برانمه غذایی
2. برنامه غذایی مناسب هم برای خودم و هم برای همسرم
پاسخ: اگر قد و وزن تان را ذكر نموده بودید و گفته بودید كه چه زمانی می خواهید باردار شوید، بهتر می توانستم راهنمایی تان نمایم. اما به طور كلی برای تامین مواد مغذی بهترین روش استفاده از هرم غذایی است:
در زیر هرم غذایی را برای تان توضیح می دهم.
الف) گروه شیر و لبنیات
ـ این گروه شامل موادی مانند: شیر ، ماست ، پنیر ، كشك و بستنی است.
ـ مواد مغذی مهم این گروه : پروتئین ، كلسیم ، فسفر ، بعضی از انواع ویتامین های گروه B ، ویتامین A
ـ واحد اندازه گیری: هر واحد از این گروه برابر است با یك لیوان شیر یا یك لیوان ماست یا 30 گرم پنیر یا یك چهارم لیوان كشك پاستوریزه یا 5/1 لیوان بستنی
ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم ، مصرف روزانه 2 تا 3 واحد توصیه می شود.
- اثرات بر سلامتی بدن: این گروه، برای رشد و استحكام استخوان ها و دندان ها و سلامت پوست لازم است.
چگونه از گروه شیر و لبنیات استفاده كنید:
1ـ از شیر های پاستوریزه شده كم چربی ( 5/2 درصد یا كمتر) استفاده كنید.
2ـ اگر به شیر پاستوریزه دسترسی ندارید، می توانید شیر باز را به مدت 10 دقیقه بجوشانید و سپس مصرف كنید.
3ـ سرشیر و خامه كمتر مصرف كنید.
4ـ از پنیرهای تهیه شده از شیر پاستوریزه استفاده كنید.
5ـ بستنی هایی را مصرف كنید كه از شیر پاستوریزه تهیه شده باشد.
6ـ اگر كشك ، پاستوریزه نیست، حتما قبل از مصرف، مقداری اب به ان اضافه كنید و حداقل 10 تا 15 دقیقه در حال به هم زدن بجوشانید .
روزانه از هر یك از گروه های غذایی حداقل یك ماده غذایی را بخورید.
ب) گروه گوشت و حبوبات
ـ این گروه شامل موادی مانند : گوشت های قرمز( گوسفند و گوساله)، گوشت های سفید(مرغ، ماهی، پرندگان)، امعاء و احشاء(جگر، دل، قلوه، زبان و مغز)، تخم مرغ و حبوبات (نخود، لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش) است.
ـ مواد مغذی مهم : پروتئین، اهن، روی و بعضی از انواع ویتامین های گروه B
ـ واحد اندازه گیری : بجای هر 30 گرم گوشت با چربی متوسط ، می توان از یك عدد تخم مرغ یا یك لیوان حبوبات پخته، یك سوم یا نصف لیوان حبوبات خام استفاده كرد.
ـ مقدار مصرف: برای افراد بالغ سالم مصرف روزانه 2 تا 3 واحد (60 تا 90 گرم) از این گروه توصیه می شود.
- اثرات سلامتی : این گروه برای رشد، خونسازی و سلامت سیستم عصبی لازم است.
چگونه از گروه گوشت و حبوبات استفاده كنید:
1ـ قبل از مصرف گوشت های قرمز، تمام چربی قابل رویت ان را جدا كنید. پوست مرغ را كه حاوی چربی زیاد است جدا كنید.
2ـ حتی الامكان از سرخ كردن گوشت اجتناب كنید.
3ـ مغز و زبان دارای چربی و كلسترول فراوان است. در خوردن انها افراط نكنید.
4ـ اگر می خواهید گوشت یخ زده را به صورت اب پز بخورید، ان را بلافاصله بپزید و اگر بخواهید بصورت كباب شده یا به صورت های دیگر بخورید، برای خارج كردن گوشت از حالت یخ زده باید ان را 24 ساعت در قسمت پایین یخچال قرار دهید و بعد بپزید .
5ـ بهتر است به جای گوشت قرمز، بیشتر از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی استفاده كنید.
6ـ برای بزرگسالان مصرف زرده تخم مرغ به علت دارا بودن كلسترول زیاد، باید حداكثر به 3 عدد در هفته محدود شود.
7ـ مصرف حبوبات به علت دارا بودن فیبر و پروتئین زیاد توصیه می شود.
ج) گروه نان و غلات
ـ این گروه شامل موادی مانند: انواع نان ، برنج ، ماكارونی ، گندم ، جو و ذرت است .
ـ مواد مغذی مهم : انرژی ، بعضی از انواع ویتامین های گروه B ، اهن و مقداری پروتئین است.
ـ واحد اندازه گیری: یك استكان كوچك برنج خام (80 گرم) یا دو استكان كوچك (160 گرم برنج پخته) یا یك دوم لیوان ماكارونی پخته یا یك كف دست نان بدون محاسبه انگشتان(فقط نان لواش 4 كف دست).
ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم ، مصرف روزانه 6 تا 11 واحد توصیه می شود.
- اثرات سلامتی: این گروه برای تامین انرژی، رشد و سلامت سیستم عصبی لازم است.
چگونه از گروه نان و غلات استفاده كنید:
1ـ تا انجا كه ممكن است برنج را به صورت كته مصرف كنید.
2ـ سعی كنید بیشتر از نان های حاوی سبوس( مثل نان جو، سنگك و بربری ) استفاده كنید.
3ـ نان را به اندازه مصرف خانواده بخرید و از مصرف نان های كپك زده جدا خودداری كنید.
4ـ برای كامل كردن پروتئین گروه نان و غلات، بهتر است انها را به صورت مخلوط با حبوبات مصرف كنید،مثل عدس پلو ، باقلا پلو ، عدسی با نان و ... .
گروه میوه ها و سبزی ها مركب است از :
الف : سبزی ها و میوه های غنی از ویتامین C مثل سبزی های برگی و سایر سبزی ها مثل گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای و میوه هایی مثل مركبات و توت ها.
ب: سبزی ها و میوه های غنی از ویتامین A كه به رنگ سبز تیره و نارنجی هستند مثل سبزیجات برگی، اسفناج، هویج، گوجه فرنگی، طالبی، زردالو، شلیل، هلو.
ضمنا سبزی ها و میوه ها حاوی مقداری ویتامین های گروه B، اهن و مقدار قابل توجهی فیبر هستند.
ـ واحد اندازه گیری: یك عدد میوه متوسط (یك سیب یا پرتقال یا هلو) یا یك چهارم طالبی متوسط یا 12 دانه بزرگ گیلاس یا 4 عدد زرد الو یا 15 حبه انگور یا نصف لیوان اب میوه یا یك لیوان سبزی خام یا نصف لیوان سبزی پخته است.
ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم روزانه 2 تا 4 واحد میوه و 3 تا 5 واحد سبزی توصیه می شود. این گروه برای ترمیم زخم ها، تامین دید در تاریكی، سلامت پوست و حفظ مقاومت بدن در برابر عفونت ها لازم است.
چگونه از گروه میوه ها و سبزی ها استفاده كنید:
1ـ تا انجا كه ممكن است سبزی ها را به صورت خام مصرف كنید، چون ویتامین های ان بیشتر حفظ می شود.
2ـ از سرخ كردن سبزی ها خودداری كنید.
3ـ قبل از مصرف سبزی ها و میوه ها، انها را به دقت شسته و ضد عفونی كنید.
4ـ در صورت عدم دسترسی به مواد ضد عفونی كننده، می توانید برای شستشوی سبزی ان را در اب نمك (به ازای هر لیتر اب یك قاشق مرباخوری نمك) به مدت یك ربع قرار دهید.
5ـ تا انجا كه ممكن است میوه هایی را كه پوست انها قابل مصرف است، با پوست بخورید.
6ـ برای پختن سبزی ها از اب كم استفاده كنید و از اب حاصل از طبخ سبزی ها در غذا استفاده كنید.
7ـ برای پختن سبزی، اب را جوش اورید، سبزی را در اب جوش بریزید و مدت 20 دقیقه بپزید.
8ـ در وقت پختن سبزی، در ظرف را ببندید.
9ـ برای پختن سبزی های تازه، انها را بلافاصله بعد از خرد كردن بپزید.
10ـ اگر میوه را پوست كندید، از قرار دادن ان در مجاورت هوا خودداری كنید.
مصرف روزانه 4 عدد میوه مانند سیب یا پرتقال، برای ترمیم زخم ها، تامین دید در تاریكی، سلامت پوست و حفظ مقاومت بدن لازم است.
گروه های متفرقه هرم غذایی
این گروه مركب است از :
الف ـ مغزها (گردو ، بادام ، فندق ، پسته و غیره)
ب ـ چربی ها (روغن های جامد، روغن های مایع، پیه و دنبه، كره، خامه و سرشیر، سس های چرب مثل مایونز و چیپس)
پ ـ قند و شكر و شیرینی ها ( مثل انواع مربا، شربت ها، انواع شیرینی های خشك و تر، انواع پیراشكی های شیرین، اب نبات، شكلات) .
ت ـ ترشی ها و چاشنی ها ( انواع شور، فلفل، نمك، زردچوبه، دارچین و … )
ث ـ نوشیدنی ها ( نوشابه های گازدار، چای، قهوه، شربت ها، پودرهای اماده مثل پودر پرتقال و …)
چگونه از گروه متفرقه استفاده كنید:
1ـ انواع مغزها، "میان وعده" های مناسبی برای تامین انرژی و برخی و مواد مغذی است.
2ـ بهتر است مغزها به صورت خام مصرف شوند و از نمك كمتری استفاده شود.
3ـ بهتر است روغن ها را بیشتر از انواع مایع (با منشا گیاهی) مصرف كنید.
4ـ از حرارت دادن زیاد روغن ها خودداری كنید.
5ـ سعی كنید مصرف چربی ها، شیرینی ها و چاشنی ها را محدود كنید.
6ـ تا انجا كه ممكن است، مصرف نوشیدنی های ذكر شده در گروه را محدود كرده، نوشیدنی هایی مثل اب، شیر، اب میوه و اب هویج تازه مناسب است.
7ـ برای رفع تشنگی، نوشیدن اب ساده به هر اشامیدنی دیگری ترجیح دارد.
8 ـ با وجود انكه چیپس از سیب زمینی تهیه می شود، ولی به دلیل داشتن چربی و نمك زیاد باید مصرف ان را محدود كرد.
بهتر است به جای گوشت قرمز، بیشتر از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی استفاده كنید.
رژیم‌های غذایی خاص برای انتخاب جنسیت فرزند
یكی از روش‌های پُرطرفدار كه امروزه به شكلی رایج برای انتخاب جنسیت فرزند تجویز می‌شود، رژیم‌های غذایی خاص است كه باید توسط مادر رعایت شود. رعایت رژیم‌های غذایی خاص از سوی مادر باعث تغییر میزان اسیدیته (PH) محیط داخلی رحم می‌شود و این مساله می‌تواند در بقا و فعالیت اسپرم‌هایX و Y تاثیرگذار باشد.
با این تفاصیل مصرف برخی غذاها كه سبب اسیدی شدن محیط داخلی رحم می‌شود، می‌تواند باعث بقا و فعالیت بیشتر اسپرم‌های حاوی X شود و احتمال دخترشدن جنین افزایش یابد. غذاهای حاوی كلسیم و منیزیم مانند شیر و سایر لبنیات، ماهی، میگو، سبزیجات تازه مثل كرفس، پیاز و اسفناج، كاكائو و غذاهای شیرین، همراه با حذف نمك از غذا می‌توانند احتمال دختر شدن جنین را زیاد كنند.
از طرفی، قلیایی شدن محیط رحم باعث دوام و فعالیت بیشتر اسپرم‌های Y و در نتیجه پسردار شدن می‌شود و شاید با مصرف غذاهایی كه حاوی میزان سدیم و پتاسیم بیشتری هستند مثل غذاهای نمكی، دانه‌های روغنی، كره و گوشت قرمز ، همراه با حذف شیر و لبنیات از رژیم غذایی، بتوان به این هدف رسید.
انچه در این میان اهمیت دارد، ان است كه این رژیم‌ها حداقل باید 2 ماه پیش از حاملگی رعایت شوند تا اثرات مورد نظر را بر محیط داخلی رحم بگذارند.
اگر بر خلاف تمایل زوجین، حاملگی در این مدت اتفاق نیفتد، ادامه رژیم غذایی در اینده، زن را با كمبودهای تغذیه‌ای روبرو خواهد كرد؛ مثلا نخوردن شیر و لبنیات به امید پسردار شدن، مادر را در اینده با خطراتی مانند پوكی استخوان درگیر می‌كند. زیاده‌روی در مصرف غذاهای شور برای پسردار شدن، خطر ایجاد فشار خون بالا و مسمومیت حاملگی و مصرف زیاد شیرینی‌جات ، خطر بروز دیابت را به دنبال دارد. این خطرات، تهدیدكننده جان مادر و كودك هستند و نمی‌توان اهمیت انها را نادیده گرفت.
استفاده از رژیم‌های سخت غذایی، علاوه بر ایجاد كمبود‌های تغذیه‌ای می‌تواند اثرات روانی نامطلوبی در مادر بر جای بگذارد. استرس و اضطراب خود یكی از پیامدهای سختگیری در رژیم غذایی است كه این مساله نیز در جنسیت جنین بی تاثیر نخواهد بود.
عوامل موثر دیگر
اگرچه بشر با تكیه بر دانش و تجربه توانسته است بسیاری از عواملی را كه سبب می‌شود جنین حاصل از لقاح دختر شود یا پسر، بشناسد، اما مطمئنا در این زمینه سازوكارهایی دخالت دارند كه بشر هنوز به انها واقف نشده است. مكانیسم‌های هورمونی و نقش انها در تعیین جنسیت جنین، امروزه مورد مطالعه دانشمندان قرار دارد.
بارهای الكتریكی خاصی كه در سطح غشای تخمك و در سر اسپرم قرار دارند، خود یكی از عوامل مهم در تعیین جنسیت جنین هستند. در واقع سطوح یونی با بار الكتریكی خاص خود در سطح تخمك و همین‌طور اسپرم می‌توانند در جذب اسپرم‌های دخترزا یا پسرزا نقش داشته باشند. جالب است بدانید این سطوح یونی در دوره‌های مختلف زمانی تغییر می‌كنند.
امروزه دانشمندان بر این باورند كه سیستم ایمنی هر فرد نیز در تعیین جنسیت كودكش دخالت دارد. شرایط اجتماعی اقتصادی زندگی، شغل و حتی شرایط اقلیمی و اب و هوایی در جنسیت فرزند دخیل هستند. این عوامل به خصوص در تعداد و كیفیت اسپرم‌ها در مردان اثرگذار خواهد بود. امروزه محققان دریافته‌اند استرس و اضطراب مادر می‌تواند به طور ناخوداگاه سبب دختر شدن جنین شود. از سویی دیگر دانشمندان سوئدی با مطالعه یافته‌های تاریخی تولد و مرگ دریافته‌اند، در زمان سختی‌ها مثل قحطی و خشكسالی تعداد دختران به دنیا امده نسبت به زمان‌های دیگر بیشتر بوده است.
تعیین جنسیت جنین خوب است یا بد؟
پیشگیری از به دنیا امدن نوزادان مبتلا به بیماری‌های ژنتیكی وابسته به جنس، مانند هموفیلی، یكی از مهم‌ترین اهداف انتخاب جنسیت جنین است كه البته به روشی مطمئن نیاز دارد. واقعیت ان است كه روش PGD (تعیین جنسیت پیش از لانه‌گزینی) به عنوان تكنیكی پیشرفته در دنیا، نه تنها می‌تواند امكان انتخاب جنسیت جنین را فراهم كند، بلكه می‌تواند گام بلندی به سوی تشخیص بیماری‌های ژنتیكی قبل از لانه‌گزینی جنین باشد.
گذشته از بیماری‌های ژنتیكی، انتخاب جنسیت جنین بر اساس تمایل پدر و مادر با موافقت‌ها و مخالفت‌هایی روبه‌روست. مخالفان بر این عقیده‌اند كه انتخاب بیشتر یك جنس، ممكن است باعث به هم خوردن تعادل جنسیتی در جامعه شود.
در حالی كه متخصصان معتقدند تنها روش‌های مطمئن تعیین جنسیت جنین می‌تواند شانس صددرصد برای انتخاب را به پدر و مادر‌ها بدهد و تنها تعداد معدودی از زوجین تن به این روش‌های هزینه‌بر و مشكل می‌دهند. به همین سبب با توجه به تعداد اندك انها چنین خطری جامعه را تهدید نخواهد كرد.
موافقان انتخاب جنس جنین نیز معتقدند یكی از امكاناتی كه انتخاب جنسیت فرزند در اختیار جوامع قرار می‌دهد، تنظیم خانواده و كنترل جمعیت است. در بسیاری موارد تمایل به داشتن مثلا یك فرزند دختر در یك خانواده سبب می‌شود بارداری دوم، سوم و... به امید دختر شدن فرزند بعدی روی دهد. در حالی‌كه با انجام روش‌های مطمئن انتخاب جنسیت، شاید مشكل خانواده در بارداری اول حل شود و بارداری بعدی صورت نگیرد.
برای اطلاعات بیشتر می توانید مطلب "انتخاب جنسیت فرزندان با رژیم غذایی !" به ادرس "http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=3286" را نیز مطالعه نمایید.
برای عضویت در خبرنامه نی نی بان و اطلاع از بهترین و پربیننده ترین مطالب، کافی است یک بار فرم عضویت ما را از اینجا پر کنید.