شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

علل کمرویی کودکان را بشناسید(1)


همه در موقعيت هاي جديد، احساس خاصي پيدا مي کنند اما گاهي خجالتي بودن در رشد اجتماعي اختلال ايجاد کرده و يادگيري کودکان را محدود مي کند. احساس خجالتي بودن در همه ديده مي شود که احتمالاً به عنوان سازوکاري براي کمک به افراد براي مقابله با محرک هاي اجتماعي جديد شکل گرفته است.
کودکاني که دچار شکست هاي پي در پي شده اند، ممکن است از ترس شکست هاي بعدي، انزوا و دوري گزيدن از جمع را برگزينند.کمرويي به مفهوم احساس ناراحتي کردن از بودن در جمع است. کودک خجالتي در موقعيت هاي ناآشنا و هنگام تعامل و گفت وگو با ديگران عصبي و مضطرب مي شود. يک کودک خجالتي، زماني که تصور کند مورد توجه اطرافيانش قرار گرفته است، بي نهايت ناراحت و پريشان مي شود.

علل کمرویی کودکان را بشناسید(1)

يک کودک خجالتي ترجيح مي دهد شاهد بازي کودکان ديگر باشد، ولي خود به بازي آنها نپيوندد. بيشتر کودکان در شرايط مختلف قدري احساس خجالت و کمرويي مي کنند، اما کودکاني که اين مشکل را به صورت حاد دارند، در تمام اوقات زندگي شان احساس خجالت و شرمساري مي کنند. اين احساس نه تنها مي تواند بر رشد اجتماعي کودک تاثيري منفي به جا گذارد، بلکه مي تواند موجب کاهش عملکرد تحصيلي و افت آموزش و يادگيري او شود.
احساس خجالت و کمرويي احساسي دوسويه است؛ احساسي است مرکب از هيجان هايي مثل ترس و علاقه، تنش و رضايت، ميل و اضطراب. احساس خجالت موجب تند شدن ضربان قلب و بالارفتن فشار خون مي شود. فرد مقابل مي تواند خجالتي بودن شخص را از روي نگاه گريزان و رو به پايين وي، کم حرفي و کم حرکتي وي تشخيص دهد.
کلام فرد خجالتي اغلب نرم، لرزان و مقطع است. بچه هاي کوچک اغلب انگشت دست خود را مي مکند و برخي ديگر خجولانه رفتار مي کنند، قدري مي خندند و کناره مي گيرند. به طور کلي، احساس خجالت و کمرويي با دو نوع رفتار قابل شناسايي است؛ محتاط بودن و گوشه گيري اجتماعي.
بچه ها ممکن است در مقاطع مختلف رشد در برابر خجالتي بودن آسيب پذير باشند. خجالت همراه با ترس نسبت به بزرگسالان ناآشنا در کودکي پديدار مي شود. پيشرفت هاي شناختي در خودآگاهي باعث حساسيت اجتماعي بيشتر در سال دوم مي شود. خجالت خودآگاهانه در حدود ۴ تا ۵ سالگي ظاهر مي شود و اوايل دوره نوجواني آغاز اوج خودآگاهي است.
علل خجالت و کمرويي در کودکان
برخي از علل کمرويي کودکان ممکن است ناشي از يک علت و يا آميزه اي از چند علت زير باشند :
وراثت: برخي از محققان عقيده دارند فيزيولوژي مغز کودکان خجالتي بر رفتار آنها تأثير مي گذارد. همچنين ژن ها هم مي توانند تأثير بسزايي در خجالت کودکان داشته باشند. لذا مي بينيم که اغلب کودکان خجالتي داراي پدر و مادر خجالتي يا يکي از نزديکان خجالتي مي باشند که اين صفت را از يکديگر ارث برده اند.
روابط خانوادگي : کودکاني که روابط و ارتباطات خانوادگي اجتماعي کمي دارند، از حضور در اجتماعات امتناع مي ورزند. از طرف ديگر، والدين حمايت گر ممکن است با رفتارهاي افراط آميز خود، ترس حضور در موقعيت هاي جديد را در دل فرزندان شان به وجود آورند . نگراني بيش از حد مادر و مراقبت دائم او از فرزند موجب مي شود که کودک از بازي با دوستان و کودکان ديگر محروم و منزوي شود. همچنين سخت گيري بيش از حد نسبت به کودک و تنبيه و توبيخ او به دلايل بيهوده به خصوص در مقابل دوستان و همسالان او موجب ايجاد عدم اعتماد به نفس و احساس کمبود در کودک مي شود و در نتيجه کودک ترجيح مي دهد در مقابل ديگران حاضر نشود.
ادامه دارد ...
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.