سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مراقبت از نوزاد یک ماهه، چگونگی معاینه


معاینه یک ماهگی نوزاد
در سال جدیدی که پیش رو دارید پزشک کودک تان را دست کم شش بار (بدون در نظر گرفتن یک یا دو بار مریضی احتمالی) خواهید دید. اولین معاینه کودک باری از دوش شما بر می دارد. شما و همسرتان که او را به خانه بردید و تر و خشکش کردید حالا دکتر او را بررسی می کند و تایید خواهد کرد که کارتان در این چند هفته فوق العاده بوده است.نوزاد را معمولا بین 2 تا 4 هفته پس از تولد برای معاینه به مطب پزشک می برند. این معاینه شامل یک چکاپ سرتاسری، سنجش قد و وزن نوزاد، اندازه گیری دور سر و دور قفسه سینه او می شود. پزشک، بینی، گوش ها، چشم ها و دهان او را سریع معاینه می کند تا مطمئن شود مشکلی وجود ندارد چرا که گاهی اوقات پیش می آید که مثلا مجرای اشکی نوزاد بسته باشد. علاوه بر این، پزشک چگونگی کار اعضای بدن نوزاد را بررسی می کند، مثلا اگر سطح مایع درون گوش او غیر طبیعی باشد ممکن است باعث اختلالات شنوایی شود. پزشک به ضربان قلب و صدای ریه های نوزاد هم گوش می دهد. اعضای داخلی بدن او نیز لمس می شود تا اگر مشکلی هست خودش را نشان دهد. ستون فقرات نوزاد هم معاینه می شود تا از صاف و سالم بودنش اطمینان حاصل کنند.
نوزاد با چند رفلکس عصبی به دنیا می آید که نشان دهنده سلامت اعصاب او است، پزشک در هنگام معاینه آن ها را نیز بررسی می کند و نتیجه اش را به شما می گوید. دکتر ملاج را هم وارسی می کند. در جریان معاینه، عملکرد تیروئید نوزاد هم کنترل می شود. دکتر گردن، کشاله ران و زیر بغل او را وارسی می کند تا مطمئن شود غدد لنفاوی اش متورم نیست. محل برش بند ناف هم معاینه می شود مبادا عفونت یا فتق کرده باشد.دکتر به اعضای تناسلی کودک هم نگاهی می اندازد تا مطمئن شود هیچی اختلالی در آن ناحیه وجود ندارد. اگر کودک علامت خاصی روی بدنش داشته باشد شناسایی و ثبت می کند. در اولین معاینه معمولا هیچ واکسیناسیونی انجام نمی شود.
احتمالا پزشک در مورد خورد و خوراک و خواب کودک و چگونگی کارکرد مزاجش از شما سوالاتی خواهد پرسید. شما هم هر سوالی که برای تان پیش آمد بنویسید و در پایان معاینه آن ها را از پزشک بپرسید. به خاطر داشته باشید که پزشک هر روز با پدر و مادرهایی مانند شما صحبت می کند پس خجالت نکشید و سوال های تان را بپرسید. در اولین ویزیت، به شما کارت معاینه کوچکی داده می شود که هر بار به مطب می آیید باید آن را همراه داشته باشید. پزشک در آن روند رشد و تغذیه کودک و همچنین نوبت واکسن هایش را یادداشت می کند.