چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

علائم هفته چهلم بارداری، مراقبت های لازم


احساسات شما در این هفته ترکیبی از انتظار و هیجان، اضطراب و بی‌تابی خواهد بود. اگر نگران رسیدن تاریخ تولد فرزندتان هستید، بهتر است بدانید که تنها ۵ درصد نوزادان دقیقاً در تاریخ مقرر به دنیا می‌آیند و بقیه حدوداً دو هفته زودتر یا دیرتر متولد می‌شوند. در این مطلب با ادامه‌ی اتفاقات بارداری، عوارض شایع و شناخت علائم زایمان و علائم نیازمند مراجعه به پزشک طی هفته‌ی ۴۰ بارداری آشنا شوید.

ادامه بارداری در هفته چهلم
پیش از رسیدن به هفته‌ی ۴۰ بارداری، پزشک در مورد زمان مراجعه‌ به بیمارستان با شما صحبت خواهد کرد. در صورت خاص بودن شرایط شما، ممکن است پزشک بخواهد زودتر از موعد به بیمارستان مراجعه کنید. از زنانی که بارداری پرخطری دارند، درخواست می‌شود تا در صورت مشاهده‌ی اولین نشانه‌ی شروع درد زایمان به بیمارستان مراجعه کنند، درحالی‌که از زنانی که بارداری آنها کم‌خطر است، خواسته می‌شود تا پس از گذشت یک ساعت یا بیشتر از انقباضات منظم رحم به بیمارستان مراجعه کنند. این هفته از بارداری سرشار از احساسات شدید است. سعی کنید با نگرانی بیشتر، میزان اضطراب خود را افزایش ندهید. در صورت به دنیا نیامدن کودک تا هفته‌ی ۴۰ بارداری، شما هنوز تحت نظر دقیق پزشک هستید، بنابراین باید همچنان صبور باشید و راهکارها و دستورات پزشکتان را دنبال کنید. اگر انتخاب شما زایمان به روش سزارین بوده است، احتمالاً این عمل در هفته‌ی آخر بارداری و با تشخیص پزشک انجام خواهد شد. اگر انتخاب شما زایمان به روش طبیعی بوده است و حالا نگران درد زایمان هستید و تا این زمان در مورد آن با پزشکتان مشورت نکرده‌اید، می‌توانید درباره‌ی روش‌های تسکین درد زایمان طبیعی مطالعه داشته باشید و با پزشک درباره‌ی روش انتخابی برای تسکین درد خود صحبت کنید.

عوارض شایع بارداری هفته چهلم
با توجه به این موضوع که عوارض تمام زنان در هفته‌های بارداری شبیه به یکدیگر نیست، اما عوارض شایع و معمول بارداری طی هفته‌ی ۴۰ در مورد اغلب مادران باردار شامل موارد زیر است:
- کمردرد
- نفخ
- خستگی
- تکرر ادرار
- تورم پا
- گرفتگی عضلات پا
- ترشح پستان
- اختلالات خواب
- تغییرات خلق‌وخو
- انقباضات رحم

شناخت علائم شروع زایمان طی هفته چهلم
مادران باردار بهتر است در دوران بارداری از علائم شروع زایمان، شناخت کافی به دست بیاورند تا آمادگی لازم را برای برخی شرایط ناگهانی داشته باشند و در صورت مواجه شدن با آنها بتوانند با خونسردی وضعیت را کنترل کنند. این شرایط شامل موارد زیر است:
انقباضات زایمان
انقباضات رحم، اولین نشانه‌ی شروع زایمان است. درصورتی‌که انقباضات شما منظم و شدت‌ آنها بیشتر شده باشد و بیشتر از ۳۰ ثانیه طول بکشد، می‌تواند نشان‌دهنده‌ی شروع فاز اول زایمان باشد. با پیشروی زایمان، تعداد انقباض‌ها بیشتر، طولانی‌ و قوی‌تر می‌شود. تا زمانی که هر انقباض ۳۰ تا ۹۰ ثانیه طول ‌کشید و فاصله بین هر انقباض به پنج دقیقه رسید، شما وارد فاز اول زایمان شده‌اید و بهتر است به بیمارستان مراجعه کنید. نیازی نیست نگران باشید، زیرا تا خارج شدن نوزاد هنوز چند ساعت فرصت دارید.
ترشحات نشانه‌ی زایمان
این مخاط درست قبل از شروع درد‌های زایمان یا ابتدای آن شروع به خارج شدن می‌کند و شما آن را به صورت ترشحات صورتی، چسبنده و ژله‌مانندی مشاهده خواهید کرد. رنگ صورتی این ترشح به دلیل خون‌آلود بودن آن است و طبیعی است که مایع مخاطی با خون آغشته شود. اگر خونریزی بیشتر باشد، می‌تواند نشان‌دهنده‌‌ی این باشد که مشکلی وجود دارد و باید بلافاصله با پزشک یا بیمارستان تماس گرفته شود.
پاره شدن کیسه‌ی آب
در طول این هفته، پس از پاره شدن کیسه‌ی آب باید با پزشک خود تماس بگیرید. این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که ممکن است انقباضات رحم در این زمان شروع نشود و درد زایمان حدود ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد آغاز شود، اما به هر حال شما به زمان زایمان نزدیک خواهید بود.
درد لگنی و کمردرد
احساس درد در ناحیه‌ی پایین کمر، لگن و محدوده‌ی‌ مقعد می‌تواند نشان‌دهنده‌ی نزدیک شدن به زمان زایمان باشد.

علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفته چهلم
در این هفته علاوه بر اینکه باید به علائم شروع زایمان توجه کنید تا در صورت مشاهده‌ی آنها به پزشک مراجعه کنید،‌ برخی علائم دیگر نیز وجود دارد که نیاز به توجه و بررسی بیشتر توسط پزشک دارد. سایر علائمی که لازم است در این هفته به آنها دقت کنید شامل موارد زیر است:
- سردرد شدید
- تهوع و استفراغ
- تغییر در بینایی
- حساسیت به لمس
- مشکلات دیداری مثل تاری دید یا جرقه‌ زدن چشم
- درد در ناحیه‌ی زیر دنده‌ها و بالای شکم
- تورم ناگهانی صورت، دست و پاها
هر کدام از این علائم به تنهایی یا همراه با هم ممکن است نشان‌دهنده‌ی عارضه‌ی پره‌اکلامپسی باشد. این عارضه نیازمند توجه ویژه‌ی پزشکی است و در صورت تشخیص به موقع با مراقبت پزشکی مناسب، خطری سلامت شما و جنین را تهدید نخواهد کرد.