سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

برنامه ریزی برای بارداری، وقتي همسرتان آماده بچه‌دار شدن نيست...


شهرزاد:اگر همسرتان آمادگی پدر یا مادر شدن را نداشته باشد، شما چه می‌کنید؟

 

شاید هرگز درباره بچه‌دار شدن حرف نزنید و فقط گاهی وقت‌ها بگویید که دوست دارید بچه‌دار شوید؛ اما حالا یکی از شما کاملا مطمئن است که دوست دارد بچه‌دار شود. نگرانی و دودلی، وقتی زن و شوهر به بچه‌دار شدن فکر می‌کنند، کاملا طبیعی و معمول است. معمولا در این موقع‌ها، خلاف تصور، نخستین سئوالی که به ذهن می‌رسد این نیست که چرا نگرانی؛ بلکه نخستین سئوال این است که چرا این‌قدر عجله داری.

 

معمولا وقتی یکی از دو طرف خیلی به بچه‌دار شدن علاقه دارد، این علاقه‌اش بر پیوندشان تأثیر می‌گذارد. شاید یکی از آن‌ها قصد داشته باشد با بچه‌دار شدن، پیوند ازدواجش را با همسرش محکم‌تر کند. در برخی موردها هم ممکن است یکی از آن‌ها این‌گونه فکر کند که آمدن بچه می‌تواند اعتماد میان او و همسرش را بیش‌تر کند. در برخی از همسران هم که رابطه چندان خوبی میانشان حکم‌فرما نیست، ممکن است یکی از آن‌ها فکر کند که بچه می‌تواند صمیمیت‌شان را بیش‌تر کند؛ اما در این میان، اگر یکی از دو طرف به هیچ‌وجه زیر بار بچه‌دار شدن نرفت، چه باید کرد؟

 

 

تشخیص درست مشکل

 

در مرحله نخست باید مشکل اصلی را پیدا کرد. مسائلی نظیر نگرانی‌های مالی یا نگرانی‌هایی نظیر این‌که آیا خانه به اندازه کافی برای نفر سوم بزرگ هست یا خیر، معمولا نگرانی‌های اصلی نیستند. کمبود وقت، کمبود پول و دیگر موضوع‌ها، تقریبا همیشه در برابر بچه‌دار شدن مقاومت ایجاد می‌کنند. محققان اما معتقدند مشکل اساسی همسران یا شوهرانی که در برابر بچه‌دار شدن مقاومت می‌کنند، مشکلی بیرونی نیست، بلکه بیش‌تر، مشکلی درونی است که معمولا آن را مخفی نگه می‌دارند.

 

اگرچه محققان در این موردها توصیه می‌کنند که زوج همه مشکل‌ها و مسائل را با هم در میان بگذارند و درباره آن‌ها با هم حرف بزنند، اما بر این نکته تأکید دارند که هیچ نیازی نیست که در مواجهه با همه موضوع‌ها، رویکردی مشترک داشته باشند.

 

محققان توصیه می‌کنند که شوهر یا همسری که با بچه‌دار شدن مشکل دارد، تا حدودی خودش باید به خودش کمک کند. مثلا می‌تواند با یک روان‌شناس مشورت کند یا با یک دوست بی‌طرف حرف بزند. در برخی از موردها، گفت‌وگو با یک روان‌شناس، در همان جلسه های اول نتیجه می‌دهد. در برخی از موردها، شوهر یا همسری که در برابر بچه‌دار شدن مقاومت می‌کند، ممکن است به توانایی‌های خود برای برقراری رابطه با فرزند و به معنی دیگر پدر یا مادر شدن، ایمان نداشته باشد. یک بچه، همه چیز را برای پدر و مادر آن‌قدر واقعی می‌کند که گاهی این واقعیت، آزار‌دهنده و طاقت‌فرسا می‌شود.

 

 

یافتن راه حل

 

معمولا وقتی یک زوج که یکی از آن‌ها علاقه‌ای به بچه‌دار شدن ندارد، به مشاور مراجعه می‌کنند، اولین سئوالی که مشاور از شوهر یا همسر مردد می‌پرسد این است که چه احساس یا اتفاقی باعث شده او بر سر دوراهی قرار بگیرد. در برخی از موردها معلوم شده است که زن و شوهر، در گذشته، بر سر بچه‌دار شدن مشکلی نداشتند، اما حالا یکی از آن‌ها مردد است. البته زن یا شوهر مردد به خوبی می‌داند که مردد بودن او ممکن است به چه قیمتی برایش تمام شود.

 

وقتی از او پرسیده می‌شود که «بچه‌دار نشدن تا چه اندازه برایت مهم است؟ آیا می‌خواهی به خاطر این مسئله، همسرت را از دست بدهی؟» اگر رابطه آن‌ها از پیش خراب نباشد، جوابی که شنیده می‌شود، منفی است.

 

معمولا همسران یا شوهران مردد نمی‌خواهند به خاطر بچه، همسرشان را از دست بدهند. وقتی او به هیچ قیمتی دوست ندارد همسرش را از دست بدهد، بنابراین می‌توان دریافت که او حاضر است درباره اعتقاد خود، مذاکره و سازش کند. در بسیاری از موردهای این‌چنینی، بهترین راه حل این است که در عین حال که برای بچه‌دار شدن تلاش می‌کنید، درباره تردید و دودلی شوهر یا همسر نیز به مشاور مراجعه کنید. تجربه نشان داده است که شوهران و همسرانی که در برابر بچه‌دار شدن، بسیار مقاومت می‌کردند، بعدها تبدیل به پدران و مادرانی شدند که بسیار متعهد و مسئولیت‌پذیر هستند.