چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

قنداق کردن نوزاد، مزایا و معایب


طبق آمار مشخص شده است بسیاری از نوزادانی که قنداق می‌شوند، در اثر غفلت والدین به سندروم مرگ ناگهانی دچار می‌شوند، زیرا دراثر قنداق کردن نوزاد با پتوی نرم، سر نوزاد به علت کوچک بودن به داخل پتو رفته و احتمال خفه شدن برای او وجود دارد.

این خطر معمولا هنگام حرکت دادن نوزاد قنداق شده وجود دارد. نوزاد قدرت نفس کشیدن قوی را ندارد. بنابراین هنگام حرکت در داخل پتو، احتمال خفه شدن او وجود دارد.

گرم شدن بیش از حد نوزاد
نوزاد هنگامی که به‌دنیا می‌آید، باید گرم نگه داشته شود، زیرا هنوز قدرت گرم نگه‌داشتن بدن خود را ندارد. بنابراین قنداق کردن نوزاد در هفته اول، به گرم نگه‌داشتن او کمک می‌کند، اما اگر نوزاد در فصل گرم سال به دنیا بیاید، خطر گرم شدن بیش از حد او وجود دارد. گرم شدن بیش از حد بدن در روزهای گرم سال خطرناک است، زیرا در روزهای اول زندگی، احتمال زرد شدن نوزاد به علت تغذیه با شیر مادر وجود دارد که گرم شدن بیش از حد او سبب تعریق و از دست رفتن آب بدن می‌شود و احتمال زردی نوزاد بالا می‌رود. یکی از راه‌ها برای بررسی دمای بدن نوزاد، چک کردن دمای قفسه سینه نوزاد می‌باشد . اگر دمای بدن او بالا برود، باید میزان لباس او کاهش پیدا کند. همچنین توصیه می‌شود در مواقعی که نوزاد تب دارد، از قنداق کردن او پرهیز شود.

کشیده شدن بیش از حد دست و پای نوزاد
اگر فردی که قصد قنداق کردن نوزاد را دارد، به تحرک کافی او در قنداق توجه نداشته باشد و طرز برخورد صحیح با حرکت مدام دست و پای نوزاد را نداند، ممکن است به نوزاد آسیب برساند و سبب رگ به رگ شدن یا کشیدگی عضلات نوزاد شود. بنابراین به مادرانی که به‌تازگی صاحب نوزاد شده‌اند توصیه می‌شود آموزش کافی را در این خصوص ببینند.

کاهش گریه نوزاد
قنداق سبب آرامش او و والدینش خواهد شد. همچنین والدین نوزاد احساس نزدیکی بیشتری با نوزاد خود می‌کنند، زیرا می‌توانند به راحتی او را در آغوش بگیرند.

محیطی شبیه رحم مادر
گرمای ناشی از قنداق، آرامش نوزاد در رحم مادر را برایش تداعی و تا حدی زندگی خارج از رحمی او را آسان می‌کند.

گرم کردن نوزاد
قنداق کردن نوزاد به خصوص در فصول سرد سال، باعث گرم نگه‌داشتن او می‌شود. البته نباید دمای بدن نوزاد بالاتر از حد طبیعی برود.

چگونه نوزاد را به شکل صحیح قنداق کنیم: پس از انتخاب صحیح پارچه یا پتوی مناسب، آن را به شکل مربع بزرگ درآورید و روی زمین پهن کنید. گوشه‌ای از این مربع بزرگ را از بالا به سمت پایین انتقال دهید. سر نوزاد را روی گوشه تاشده قرار دهید و نوزاد را به حالت درازکش روی پارچه قرار دهید. سمت راست پتو را یک تا زده و سپس روی نوزاد قرار دهید به طوری که دست راست نوزاد را دربر گیرد. سمت چپ پتو را نیز به همین شکل انجام دهید.

توجه داشته باشید که سر و صورت نوزاد پس از قنداق کردن بیرون بماند و نوزاد درون قنداق احساس راحتی کند، یعنی نه خیلی محکم آن را بسته باشید که هیچ گونه حرکتی نداشته باشد و نه خیلی شل ببندید که به راحتی دست‌های او بیرون بیاید . برای قنداق کردن نوزاد، بدون آنکه بیش از حد گرم شود، باید نکاتی را رعایت کنیم: جنس پارچه قنداق، باید حتی المقدور نخی باشد.

پارچه‌های سنگین (مانند پشم) نه تنها سبب گرم شدن بیش از حد نوزاد می‌شود، بلکه درون آن احساس آرامش نمی‌کند. هنگامی که نوزاد را قنداق کردیم، نباید دمای اتاق را بالا ببریم. اگر نوزاد تب دارد یا عفونتی وارد بدن او شده است، نباید او را قنداق کنیم.

نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.