یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
تکیه گاه های مطمئن سخت افزاری
هنگامی که قصد جمعکردن یک سیستم رایانه جدید را دارید، انتخاب یک مادربورد (motherboard) مناسب، بخشی حیاتی از این پازل است. چرا که انتخاب غلط میتواند عملکرد صحیح همه قطعات سختافزاری شما را مختل کرده و آنها را از انجام وظایفی که برای آنها تعریف شده بازدارد. از بسیاری جهات انتخاب مادربورد در بین قطعات سختافزاری میتواند یکی از دشوارترین مراحل باشد.
انتخاب یک مادربورد که توانایی کارکردن با بقیه قطعات شما را داشته باشد، تنها نیاز شما نیست. شما همچنین باید قابلیتهای این بورد برای ارتقا و مطابقت آن با قطعاتی که در آینده قصد خرید آنها را دارید، مد نظر داشته باشید. اگر میخواهید بزودی یک دوربین یا فضای ذخیره داده خارجی (extrnal storage) جدیدی با درگاه اتصال پرسرعت USB ۳.۰ تهیه کنید، خرید مادربورد فاقد این درگاه اتصال، اشتباه بزرگی است. اولین قدم در انتخاب یک مادربورد مناسب آن است که با پردازنده (CPU) شما مطابقت داشته باشد. در قدمهای بعدی قابلیت انطباق آن با دیگر اجزای تشکیلدهنده رایانه چون حافظه RAM، دیسک سخت (hard disk)، کارتهای بسط و توسعه (expantion cards)، گردانندههای نوری (optical drives) را باید در نظر داشته باشیم. در مرحله آخر باید قابلیتهای حیاتی و اضافی دیگر و ویژگیهای جدید را مورد توجه قرار دهیم. البته یکی از مهمترین گزینهها در زمینه مادربورد این است که قیمت آن نیز معقول باشد. ما قصد داریم به شما کمک کنیم تا با توجه به بودجهای که برای خرید مادربورد کنار گذاشتهاید، بهترین بورد AMD و اینتل (Intel) را از میان مادربوردهای روز موجود در بازار انتخاب کنید.
ـ محدوده قیمت ۵۰ تا ۱۰۰ یورو
۱ـ مادربورد Asus M۵A۹۷ PRO: AMD
AMD با پایین آوردن قیمت مادربوردهای منطبق با پردازنده بولدوزر (Buldozer) و بالابردن کارایی آن، دست به اقدامی پسندیده زد و حوزه تسلط خود را در بازار مصرف گسترش داد. شرکت ایسوس به جای این که بنای بوردهایش را بر اساس مجموعه تراشههای (chipset) مشهور ۹۹۰X و گزینههای موجود برای ۹۹۰FX بگذارد، آنها را بر اساس تراشههای ۹۷۰ پایهگذاری کرد که این اقدام به محرومیت از قابلیت چند گرافیکی انویدیای SLI و تنها برخورداری از نگارش AMD آن به CrossFire X انجامید. به هر حال اگر شما قادرید از عهده خرید دو عدد کارت گرافیک مستقل برآیید، باید یک مادربورد بهتر تهیه کنید. البته این حوزهای است که در آن صرفه جویی زیادی امکانپذیر است.
در این مادربورد یک شکاف پایانه (slot) برای استقرار کارتهای PCIe x۱۶ وجود داشته و از لحاظ درگاههای (port) گسترش چهار عدد PCIe و دو عدد PCI دارد که از همان ابتدا امید کسانی را که چشم به ارتقائات خاص بعدی دارند، ناامید میکند. اما پل جنوبی SB۹۵۰ به معنای دریافت شش عدد اتصال شش گیگابایت بر ثانیهای و شش درگاه USB ۲.۰ اما فقط دو درگاه USB ۳.۰ در پشت کیس دارد و از نظر حافظه هم به مرز استفاده از رم ۲۰۰۰ مگاهرتز رسیده است. ایسوس برای پایین آوردن قیمت تمام شده، یکسری لوازم جانبی همراه این بورد مثل کابل ساتا را حذف کرده که باید آنها را جداگانه خرید. این مادربورد برای ارتقای سیستمهای قدیمی، انتخاب مناسبی است؛ اما بازیخورهایی که خواهان استفاده از کارت گرافیک دوم هستند، باید از خیر این بورد بگذرند و به فکر نوع بهتری باشند.
۲ـ مادربورد اینتل: Gigabyte GA-Z۶۸AP-D۳
یکی از دو مادربورد Z۶۸ در دسترس فعلی، این بورد است. بد نیست بدانید این مادربورد چه ویژگیهایی را فدای پایین آوردن قیمت کرده است. اول از همه Z۶۸ بیشترین فشار را بر دوش پردازنده انداخته و به تبعیت از آن مادربورد گیگابایت GA-Z۶۸AP-D۳ با ارائه چند قابلیت بیشتر بین بوردهای دیگر سری بین سرها درآورده است. درگاه HDMI آنبورد این بورد این امتیاز را دارد که با قابلیت پخش ویدئوی با کیفیتش کاربر را از خرید کارت گرافیک مستقل بینیاز کند؛ اما با وجود گرانی، تطبیقدهندههای DVI حذف درگاه VGA از روی این مادربورد برای استفاده با صفحهنمایشهای قدیمی چندان معقول به نظر نمیرسد. با پشتیبانی از فناوری پاسخگویی هوشمند (Smart Response)، کاملا آماده ارتقا با یک فضای ذخیره داده وضعیت جامد (SSD) است. با هفت پایانه گسترش، دو ساتای ۶Gbps و چهار عدد SATA II این مادربورد قدرتمند سندی بریج (Sandy Bridge)هنوز خیلی جای ارتقا دارد و قابلیت رقابت در بازار را برای مدتی حفظ خواهد کرد.
ـ محدوده قیمت ۱۰۰ تا ۱۵۰ یورویی
۱ـ مادربورد AMD: Gigabyte GA-۹۹۰FXA-UD۳
قیمت این مادربوردخیلی منصفانه است و با این که حدود یک سال از به بازار آمدنش میگذرد، از قابلیت انطباق با پردازنده بولدوزر برخوردار است. با این که کارایی ضعیف آنها از تاثیر گذاریشان نسبت به سختافزارهای اینتل کاسته است، اما خود بورد مطابق با استانداردهای مدرن امروزی بوده و با شش پایانه PCIe و یک پایانه PCI، از ا مکانات خوبی برای توسعه PC برخوردار است.این مادربورد از هر دو قابلیت چند گرافیکی nVidia SLI و AMD CrossFire X پشتیبانی میکند و با دو کارت گرافیکی در حالت سرعت کامل ۱۶x میتازد. این بورد شش درگاه ساتای ۶Gbps و ده درگاه USB دارد که دو عدد از آنها USB ۳.۰ است. چهار شکاف پایانه حافظه آن نیز تا ۳۲گیگابایت رم را پشتیبانی میکند که با ارتقا از طریق دستکاری تنظیمات (overclocking) میتوانید به سرعتهایی در حد دو گیگاهرتز دست یابید که آن را بسیار ارتقاپذیر میکند. از ویژگیهای دیگر آن میتوان سه عدد USB دارای حالت power boost نام برد که قابلیت شارژ سریع وسایلی چون تلفنهای همراه را دارند. این بورد بیشتر برای آنهایی قابل استفاده است که از پیش یک پردازنده قدیمی داشته و به مادربوردی برخوردار از چند ویژگی اضافی و امکانات خوب برای ارتقا در آینده نیاز دارند.
۲ـ مادربورد اینتل: Asus P۸Z۶۸-V Pro
قلب تپنده این مادربورد چیپ ست Z۶۸ با قابلیت پشتیبانی پردازندههای دارای معماری سندی بریج اینتل است. این بورد دو درگاه USB ۳.۰ و دو درگاه ساتای ۶Gbps دارد. به هیچ وجه به گرد بوردهای آیوی بریج (Ivy Bridge) نمیرسد، اما در هر حال رقیب قدرتمندی است. از فناوری پاسخگویی هوشمند بهره میبرد و در نتیجه توانایی استفاده از درایو SSD به عنوان حافظه نهان (cache) برخوردار بوده و همچنین قابلیت اورکلاککردن بخش گرافیک (GPU component) تراشه سندی بریج برای بهرهگیری بیشتر از ظرفیتهای سیستم را دارد. سیستم گرافیک آنبورد P۸Z۶۸-V Pro مشکلاتی از لحاظ نرمافزار دارد؛ اما در کل از کارکرد خوبی برخوردار است. شما با سیستم Lucid Virtu آن میتوانید بین معماری درونساخت گرافیک و کارت گرافیک قدرتمند متصل شده، از راه درگاه گسترش سوئیچ کنید که به عنوان یک راهکار برجسته و مؤثر صرفهجویی در مصرف انرژی میتواند در پایین آوردن حرارت سیستم نیز بشدت تاثیرگذار باشد. این ویژگی را شما در هیچیک از بوردهای ارزان و در بوردهای گرانقیمت نمیتوانید بیابید. مادربورد Asus P۸Z۶۸-V Pro بازار رایانههای سطح متوسط نسبتا پیشرفته را مورد هدف قرار داده است. بنابراین اگر بخواهید کارآمدی (efficency) و سرعت کلی سیستم خود را ارتقا دهید، باید از این مادربورد استفاده کنید.
جواد ودودزاده
منابع:
http://www.overclock.net
http://www.hardwarecentral.com
http://www.pcgameware.co.uk
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست