پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
مجله ویستا

پیشنهادی که نمی تونی رد کنی


پیشنهادی که نمی تونی رد کنی

حلیم صبحانه ای مقوی

قدیم‌ترها، با آمدن زمستان، کبابی‌ها سردر مغازه‌شان بوقلمون آویزان می‌کردند و یک گوشتکوب چوبی بزرگ را در معرض نمایش می‌گذاشتند و اینها نشانه‌ای بود از اینکه صبح‌ها حلیمشان آماده است...

پدر من هم روزهای جمعه برای صبحانه حلیم می‌خرید و تا ما بیدار شویم آن را روی بخاری گرم نگه‌می‌داشت و در کنار هم آن را می‌خوردیم. درحالی که چندسالی است در هر فصلی حلیم پخته?شده آماده فروش است. با این مقدمه حتما حدس زده‌اید که غذای این هفته «دستور آشپزی» حلیم گندم است اما دلیل انتخاب این غذا، پیامکی است که هفته پیش با این مضمون برایمان ارسال شد؛ «باسلام. لطفا طرز تهیه حلیم را آموزش دهید.»

● مقدار کالری

مواد غذایی یادشده در مجموع ۲۲۸۰ کیلوکالری انرژی دارند و در صورت تقسیم این مقدار حلیم میان ۶ نفر، هر یک، ۳۸۰ کیلوکالری دریافت می‌کنند بنابراین برای صبحانه یک غذای کامل محسوب می‌شود. البته اگر شکر یا کره (به ازای هر قاشق مرباخوری ۴۵ کیلوکالری) به آن اضافه شود، میزان کالری دریافتی افزایش پیدا خواهد کرد.

● همراه غذا

برای سرو حلیم، کمی دارچین و کره آب‌شده کافی است. البته برخی‌ افراد روی حلیم کنجد یا پودر نارگیل هم می‌ریزند که چون طعم خاصی به آن نمی‌دهند، چندان توصیه نمی‌شود و فقط باعث افزایش کالری دریافتی خواهد شد. به عنوان نوشیدنی نیز چای کمرنگ بهترین گزینه است که البته می‌توانید آن را با کمی نبات هم شیرین کنید.

● طـرز تـهـیـه

گوشت بوقلمون را با پیاز و ۶ لیوان آب روی حرارت بگذارید تا ۳ ساعت بپزد. در قابلمه‌ای دیگر، گندم را با ۳ لیتر آب روی حرارت ملایم بگذارید تا آن هم طی ۳ ساعت کاملا پخته شود. هنگام پخت گندم، در قابلمه را نیم باز بگذارید و اجازه دهید با حرارت ملایم به تدریج پخته شود. اگر آب گندم در حال پخت کم شد، به آن آب جوش اضافه کنید. پس از پخت گندم، آن را با گوشتکوب بکوبید یا در مخلوط‌کن بریزید. بعد دوباره آن را در قابلمه بریزید. گوشت را از آب بیرون آورید و اگر استخوان دارد، استخوان‌ها را جدا کنید و گوشت را بکوبید و به گندم کوبیده?شده اضافه کنید و در آن نمک و کمی آب بریزید. از آنجا که حلیم با شکر سرو می‌شود، باید کم‌نمک باشد. اگر حلیم شل بود، حرارت را زیاد کنید تا سفت شود و آن را با قاشق چوبی هم بزنید تا به غلظت مناسب برسد. هنگام سرو به حلیم، کره آب‌شده و دارچین بیفزایید و آن را میل کنید.

● مـواد لازم (برای ۴ نفر)

گوشت بوقلمون/۵۰۰ گرم/۱۰۰۰ کیلوکالری

گندم پوست کنده و خیس خورده/۷ لیوان/۱۱۲۰ کیلوکالری

پیاز خرد شده/۱ لیوان/۲۵ کیلوکالری

کره/۳ قاشق مرباخوری/۱۳۵ کیلوکالری

نمک و دارچین/به میزان دلخواه/۰ کیلوکالری

● پیشنهاد سر آشپز

سامان گلریز

مدرس آشپزی

۸ راز حلیم

حلیم یکی از غذاهایی است که در وعده صبحانه سرو می‌شود اما در ماه رمضان در وعده افطار هم آن را پخته و می?خورند یا به‌عنوان نذری در روزهای عاشورا و تاسوعا می‌پزند. البته بسیاری از خانواده‌های ایرانی ترجیح می‌دهند حلیم را از بیرون بخرند زیرا بافت حلیم تهیه‌شده در مغازه‌ها یکنواخت است و کش می‌آید و در اصطلاح عامیانه دانه?دانه نیست اما در خانه اگر خوب کوبیده نشود، بافت یکدستی پیدا نخواهد کرد. برای پخت نوع خانگی این غذا، باید به ۸ نکته توجه کرد تا حاصل کار، غذایی خوشمزه باشد:

۱. گوشتی که برای تهیه حلیم استفاده می‌شود، باید گوشت بوقلمون یا گردن گوسفند باشد. به غیر از این گوشت‌ها، هر گوشتی استفاده شود، طعم مناسبی به این غذا نمی‌دهد. گاهی به حلیم، گوشت مرغ اضافه می‌شود درصورتی که با این کار بوی زحم مرغ در حلیم باقی می‌ماند و آن را بدطعم خواهد کرد.

۲. از آنجا که تنها ادویه مصرفی در این غذا دارچین است، بهتر است گوشت را هم هنگام پخت با دارچین کمی مزه‌دار کنید تا طعم بهتری در حلیم ایجاد شود.

۳. گندم تنها غله‌ای است که در این غذا به کار می‌رود و باید پوست‌کنده باشد. دقت کنید گندمی که مصرف می‌شود، تازه باشد و بوی نا ندهد زیرا در این صورت حلیم خوش‌طعم نخواهد شد.

۴. امروزه حلیم پخته‌شده را با دستگاهی به صورت یکنواخت درمی‌آورند در حالی که حلیم بهتر است با گوشتکوب کوبیده و کمی بافت دانه‌دانه آن حفظ شود.

۵. از ریختن عصاره‌های آماده گوشت در حلیم خودداری کنید و یادتان باشد غلظت حلیم باید مانند ماست چکیده باشد، نه خیلی رقیق مانند سوپ و نه خیلی غلیط مانند گوشت‌کوبیده.

.۶. زمان پخت حلیم طولانی است و بهتر است روی حرارت ملایم پخته و دائم هم زده شود تا ته نگیرد. در ضمن، قابلمه مناسب برای پخت این غذا دیگ مسی است.

۷. بهتر است در حلیم هیچ حبوباتی نریزید حتی نخود. برخی افراد برای غلیظ‌ترشدن حلیم در آن نشاسته ذرت یا گندم می‌ریزند یا به آن آرد نخودچی اضافه می‌کنند که این کار هم توصیه نمی‌شود.

۸. اگر می‌خواهید حلیم را با نان میل کنید، بهتر است نانتان، نان سنگک باشد و در صورت تمایل به خوردن نوشیدنی، بهتر است آن را با چای نعناع و نبات میل کنید تا سنگینی حلیم در طول روز شما را آزار ندهد.

اگر اضافه وزن دارید

به حلیم کره و شکر کمی اضافه کنید و حلیم کمتری میل ‌کنید تا مقدار کالری‌ای که دریافت می‌کنید، محدود شود. این اقدام در کنترل وزنتان موثر خواهد بود.

● اگر کم‌خون هستید

به حلیم آب قلم اضافه و از گوشت ماهیچه برای تهیه آن استفاده کنید. گوشت شترمرغ نیز به دلیل داشتن آهن فراوان برای افزودن به حلیم مناسب است. هرچند از نظر طعم، گوشت گردن گوسفند و بوقلمون بر هر گوشتی در پخت حلیم ارجح است.

● اگر لاغر هستید

به این غذا کمی کنجد و پودر نارگیل بیفزایید تا مقدار کالری دریافتی‌تان افزایش پیدا کند. کره بیشتری نیز روی آن بریزید تا در حجم کم مقدار انرژی‌ای که دریافت می‌کنید، افزایش یابد.

ساقی اخوان