سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
این مواد خوشبو از کجا آمدهاند
تاریخ عطر
عطر یکی از محصولاتی است که میتواند احساسات ما را برانگیزد. رایحههای مختلف بر رفتار انسانها، اثر میگذارند و احساسات مختلفی را در آنها به وجود میآورد. بوی عطر همچنین قادر است خاطرات گذشته را در انسان زنده کند. از وقتی که عطر به یک کالای تجاری تبدیل شده، در زندگی روزمره ما به طور دایم به چشم میخورد و در میان کالاهای مصرفی قرار گرفته است. اما آیا تا به حال فکر کردهاید که چگونه عطر به چیزی که امروز هست، تبدیل شده و تاریخچه آن کجاست؟ این عطرهایی که امروز اگر نباشند زندگی ما چیزهایی کم دارد از کجا آمده است؟
بعضی از مورخان و مردمشناسان میگویند که استفاده از عطر برای اولین بار به زمانی برمیگردد که انسانهای نخستین با سوزاندن صمغ و رزین بوی خوش ایجاد میکردند. پس از آن، به نظر میرسد که از سال چهارهزار تا هفتهزار قبل از میلاد مسیح، از ترکیب کردن گیاهان معطر، چربیهای حیوانی، روغن زیتون و کنجد با گیاهان خوشبو، برای تهیه پماد و معجونهای خوشبو استفاده میشده است.
مورخان معتقدند که عطر به شکل امروزی خود برای نخستین بار، سه هزار سال پیش در مصر باستان و در مراسم مذهبی، به عنوان بخشی از این آیین، برای تولید بوی خوش مورد استفاده قرار میگرفت. این عطرها از صمغ و رزین درختان، روغن و گیاهان مختلف به شکل پماد خوشبویی تهیه میشد که روی پوست میمالیدند. صدها سال بعد زنان مصری از عطر به عنوان یکی از لوازم آرایشی خود استفاده کردند. در داستانها آمده که کلوپاترا، ملکه مصر جعبه عطرهای مخصوص خودش را داشت که با قدرت سحرآمیز آنها توانست ژولیوس سزار و بعد سزارهای رم را فریفته خود کند. همچنین گفته میشود که در همین دوره، در منطقه بینالنهرین نیز از مواد معطر در مراسم مذهبی استفاده میشده و در شرق دور، در چین هم گیاهان خوشبو مصرف دارویی داشتند.
بعدها با گسترش راهها برای حملونقل و تجارت کالا، عطر بسیار متداول شد و تقاضا برای خرید آن، باعث افزایش دادوستد میان تمدنهای مختلف گردید. آفریقا و هند شروع به فروش زنجبیل و گیاهان هندی به منطقه خاورمیانه کردند. سوریه به عربستان محصولات معطر میفروخت همچنین تمدن مدیترانه خرید زنجبیل و گیاهان بومی را از جنوب عربستان آغاز کرد. به این ترتیب تجارت عطریات ادامه یافت و با گسترش آن، این محصول به تدریج به اقوام دیگر مانند هندوها، اعراب، یونانیان و رومیان عرضه شد و بالاخره صدها سال بعد در ایتالیا و فرانسه نیز متداول گشت.
تا قرن سیزدهم میلادی، تجارت عمده عطر و ادویه از شرق، منحصر به ایتالیا بود. پرتغال و اسپانیا نیز سعی داشتند با ایجاد مسیرهای تجاری انحصاری به شرق، به تجارت پرسود عطر مبادرت کنند و اینگونه بود که قاره جدید آمریکا کشف شد!
همزمان با اینکه شهرت عطرهای ایتالیا در کشورهای همسایه میپیچید، فرانسه نیز شروع به توسعه صنعت عطر خود کرد. این کشور برای اولین بار دستکشهای معطر را به بازار ارایه داد. این دستکشها اغلب با مادهای به نام نرول و یا مواد خوشبوی به دست آمده از حیوانات مانند مشک و عنبر، معطر میشدند. از آن به بعد عطرهای فرانسوی در دنیا شهرت یافت به طوری که امروزه این عطرها بسیار مرغوب و تعیینکننده استانداردهای عطر دنیا هستند.
فرانسه همچنین نقش عمدهای در پایهگذاری استفاده از عطر برای مصارف درمانی، در دنیای غرب داشت. بنا بر گزارشهای ثبتشده در طول جنگ جهانی دوم، داروهای معطر در درمان زخمها و سوختگیها استفاده میشد و بعدها رایحه درمانی در معالجه بیماریهای روانی مورد استفاده قرار گرفت.
تجارت عطر در گذشته، ملل مختلف را با یکدیگر آشنا کرد و نقش مهمی در ایجاد قدرت اقتصادی برای کشورها ایفا نمود. به این ترتیب بخشی از تاریخ انسان امروزی تحت تاثیر این محصول خاص بوده است چرا که او را قادر به کشف سرزمینهای جدید نمود.
از لحاظ شخصی، عطر میتواند بر رفتار مردم اثر بگذارد و این امر باعث شده که عطر نمادی از شخصیت انسانها تلقی گردد. شاید به همین دلیل است که همه ما تا این حد به آن علاقهمند هستیم.
منبع: میلآنلاین
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست