سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
حمامهای تاریخی یزد را دریابید
![حمامهای تاریخی یزد را دریابید](/web/imgs/16/96/14iho1.jpeg)
قدیمیترین حمامهای تاریخی یزد، این روزها به دلیل بیتوجهی در آستانه تخریب قرار گرفتهاند و هر روز بخشی از دیوارهای آنها فرو میریزد. تخریب این حمامهای تاریخی، با ورود معتادان به داخل آنها در سالهای اخیر شتاب بیشتری گرفته است.
شهر یزد، ۵۵ حمام تاریخی داشته که از این تعداد ۱۱ حمام بهکلی تخریب شدهاند. این حمامها در قرون هفتم، هشتم و نهم هجری قمری ساختهشده و در حال حاضر تعدادی از آنها به طور کامل از بین رفته و برخی بازسازی شدهاند. حمام تاریخی شاه کمالیه یزد بهعنوان یکی از قدیمیترین آثار تاریخی کشور مربوط به دوره ایلخانی است که در مرداد ۸۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. هرچند در ورودی این حمام توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد بستهشده، اما بخشهایی از آن در چند سال گذشته به طور کامل تخریب شده است.
تردد شبانه معتادان هم علاوه بر ایجاد نارضایتی در بین اهالی محل، باعث سرعت بخشیدن تخریب این یادگار دوران ایلخانیان شده است. حمام گازرگاه، یکی دیگر از حمامهای تاریخی یزد است که بدون توجه و مراقبت خاصی به حال خود رها شده است. این حمام تاریخی مربوط به دوره قاجار است که سال ۷۷ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است.
این حمام بزرگ تاریخی که شاید بتوان آن را یکی از بزرگترین حمامهای کشور دانست، در سالهای اخیر بیشتر در معرض تخریب قرار گرفته است. اگر چه ورودی اصلی این حمام برای جلوگیری از ورود افراد متفرقه توسط مسوولان میراث فرهنگی بسته شده، اما وجود راهی در کوچههای پشت حمام و شناسایی آن توسط معتادان و بیخانمانها عملا کمکی به حفاظت از آن نکرده است.
حمام فقیه خراسانی هم که یکی از آثار تاریخی دوره قاجاراست و به ثبت آثار ملی رسیده، این روزها به زبالهدانی و محل تجمع معتادان تبدیل و باعث نارضایتی شدید اهالی محل شده است. این بنای تاریخی تنها پس از ۹ سال از تاریخ ثبت در فهرست آثار ملی در معرض تخریب کامل قرار گرفته است.
حمام تاریخی ابرندآباد نیز یکی دیگر از این بناهای تاریخی است که اگرچه کمتر تخریبشده، اما کاملا بینصیب نیز نمانده است. این حمام تا ۴۰ سال پیش هم کاربری خود را حفظ کرده بود. این حمام از ۲ بخش کوچک و بزرگ و با معماری زیبایی ساخته شده است. البته تغییراتی که به منظور بهداشتیشدن حمام پیش از انقلاب صورت گرفته، شکل و ظاهر آن را تا اندازهای متفاوت از حمامهای قاجاری کرده است به طوری که کاشیکاریهای حمام به صورت سفید یکدست درآمده و در پشت خزینه نیز اتاقهایی را برای نصب دوش جانمایی کردهاند. ضمن این که کل حمام، لولهکشی آب شده و پس از این تغییرات تا مدتها مورد استفاده اهالی بوده است.
امیرترقی نژاد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست