یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

دغدغه های روز انتخاب


دغدغه های روز انتخاب

بی شک فضای انتخاباتی فردا و صیانت از آرای مردم و اطمینان به سلامت آن ضمن حضور آحاد مردم در پای صندوق های رای برگ زرینی برای دولت و در سطح بالاتر برای نظام خواهد بود

انتخابات این دوره شوراهای شهر و خبرگان رهبری به مرحله پایانی خود نزدیک می شود. بعد از چند روز تبلیغات و فعالیت های نفس گیر و با وجود تمام چالش های پیش رو برای کاندیداها خصوصاً کاندیداهای کم رسانه اصلاح طلب که برای مشارکت هر چه بیشتر مردم وارد عرصه کارزار انتخاباتی شده اند در حال حاضر بیشتر از هر چیز نگران سلامت انتخابات هستند که اگر در دیگر عرصه ها نابرابرانه وارد می شوند حداقل در کسب آرای مردم حقی از آنها ضایع نشود.

بی شک فضای انتخاباتی فردا و صیانت از آرای مردم و اطمینان به سلامت آن ضمن حضور آحاد مردم در پای صندوق های رای برگ زرینی برای دولت و در سطح بالاتر برای نظام خواهد بود. با توجه به اینکه مجریان انتخاباتی به ایجاد یک فضای امن و آرام برای برقراری امنیت کامل فضای انتخاباتی و ایجاد شرایط رقابتی سالم مردم و نامزدهای انتخاباتی را نوید می دهند اما همچنان این دغدغه در میان نخبگان و کارشناسان سیاسی احزاب و گروه ها خصوصاً اصلاح طلبان برای کاندیداهای موردنظر خود وجود دارد.

در انتخابات گذشته دغدغه های اولین تقلب انتخاباتی بعد از اعلام نتایج آرا رنگ می باخت چرا که تاکنون هیچ جناحی حتی شکست خورده به صورت رسمی و نهایی تقلب بزرگ انتخاباتی را اعلام نکرده است. مسلماً یکی از دلایل سالم بودن انتخابات گذشته حضور جناح های مختلف و متفاوت سیاسی در هیات های اجرایی و نظارت بوده است یعنی معمولاً جریان و ناظران انتخابات از دو یا چند طیف و جناح مختلف و حتی رقیب بوده اند اما این دوره هم مجلس به عنوان ناظر انتخابات شوراها و شورای نگهبان به عنوان هیات ناظر بر انتخابات خبرگان و هم وزارت کشور به عنوان هیات اجرایی هم سو هستند.

در این میان دغدغه یی که تاکنون خیلی اسباب نگرانی نبود در این دوره از انتخابات خود را نشان می دهد و دولت نهم در این برهه حساس با آزمون بزرگی روبه رو است. چرا که دولت نهم اولین دوره خویش را تصدی می کند. اولین نگرانی ها از سوی مهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی مطرح شد.او از امدادهای غیبی انتخاباتی اظهار نگرانی کرده بود.

بر همین اساس جبهه مشارکت ایران اسلامی با صدور اطلاعیه یی بر حفظ سلامت انتخابات در مراحل مختلف از سوی مسوولان امر تاکید کرد. جبهه مشارکت در این اطلاعیه با اشاره به اینکه تجربه انتخابات گذشته ما را نگران می کند، افزوده است؛ ما از مقامات مسوول می خواهیم طبق قانون و نیز توصیه های مؤکد حضرت امام(ره) مانع از مداخله احتمالی سازمان یافته برخی عناصر در انتخابات شوند.

در ادامه این اطلاعیه همچنین به یکدستی نیروهای هیأت های اجرایی و نظارت اشاره و ابراز عقیده شده است که احتمال مداخله های گوناگون در آرا به این دلیل دور از انتظار نیست و به ویژه ما نگرانیم که مجریان انتخابات و ناظران مستقر در شعب اخذ رأی با مداخله در رأی شهروندان و جهت دهی به نظر آنان هنگام اخذ رأی آرای بخشی از مردم را به سمت جریانی خاص هدایت کنند. به همین منظور کمترین توقع این است که امکان فعالیت قانونی و آزادانه نمایندگان داوطلبان برای نظارت دقیق بر روند کامل انتخابات از جمله اخذ و شمارش آرا از سوی مسوولان امر فراهم آید. صادرکنندگان بیانیه همچنین از آنچه آن را استفاده از امکانات عمومی و رسانه های متعلق به عموم مردم به سود یک جریان خاص خوانده اند به عنوان نگرانی دیگر خود یاد کرده است.

همچنین آورده اند؛ جبهه مشارکت ایران اسلامی ضمن ابراز این دغدغه ها و نگرانی ها اعلام می دارد که با توجه به اهمیت مساله سلامت انتخابات به جهت اعمال نظارت دقیق تر بر روند رأی گیری و شمارش آرا در روز ۲۴ آذر در تعداد معینی از شعب اخذ رأی شوراها به عنوان نمونه تعداد مشخصی از اعضا و هواداران این حزب حضور خواهند یافت که معیار و نمونه دقیقی را برای اثبات میزان امانت داری هیأت های اجرایی و نظارت به دست دهد.

● نگرانی جدی از همسو بودن مجریان و ناظران

همچنین سیدمصطفی تاج زاده معاون وزارت کشور دولت اصلاحات در این باره به آفتاب گفت؛ هنگامی که گرایش سیاسی مجریان و ناظران انتخابات همسو می شود و به خصوص تلاش می شود از ورود و نظارت نهادهای مدنی اعم از احزاب و مطبوعات و روزنامه نگاران و نیروهای بی طرف جلوگیری شود، طبعاً درباره سلامت انتخابات نگرانی جدی ایجاد می شود.

تاج زاده افزود؛ اگر ناظران و مجریان مثل دوره ریاست جمهوری خاتمی سالم کار کنند، نباید نگران حضور منتقدان در ستادهای انتخاباتی کشور و همچنین استان ها و شهرستان ها باشند.

وی توضیح داد؛ در دوره ریاست جمهوری خاتمی علاوه بر میز مطبوعات، میز احزاب هم در ستاد انتخابات کشور پیش بینی شد تا منتقدان دولت تمام رویدادهای مربوط به انتخابات را از نزدیک و مستقیم مشاهده کنند تا به این ترتیب امکان هرگونه تخلفی به حداقل برسد.

● اطمینان از نتیجه آرا و حضور گسترده مردم

در عین حال اسماعیل گرامی مقدم عضو فراکسیون اقلیت مجلس درباره ایجاد انگیزه در مردم برای مشارکت در انتخابات گفت؛ سلامت فضای رقابتی، اطمینان از نتیجه آرا و حفاظت و صیانت از آرا عوامل تعیین کننده یی برای حضور گسترده مردم در انتخابات است.

● حضور نهادهای دیگر به غیر از نیروی انتظامی

بر همین اساس حبیب الله بی طرف رئیس ستاد انتخاباتی ائتلاف اصلاح طلبان در نامه یی به وزیر کشور بر حضور نمایندگان نامزدها در مراحل اخذ رای و شمارش آرا تاکید کرد. در بخشی از این نامه آمده است؛ بی گمان هر گونه اقدامی در جهت تغییر آرای واقعی مردم شهرها و روستاهای کشور اعم از آنکه در مرحله اخذ رای اتفاق افتد یا در مراحل شمارش آرا یا اعلام نتایج، علاوه بر اینکه تخلف از مقررات و قوانین عادی بوده، به منزله به کارگیری آرای مردم در جهت منافع فرد یا گروهی خاص و ناقض قانون اساسی جمهوری اسلامی و حق حاکمیت ملت است.

در ادامه این نامه آمده است؛ در روزهای اخیر شهرت یافته است که ظاهراً از نظر مجریان محترم در انتخابات، لزومی به حضور نمایندگان نامزدهای انتخاباتی در مرحله شمارش آرا نیست. همچنین شنیده شده در حالی که در تمام انتخابات های گذشته حفاظت از صندوق های رای بر عهده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بوده است، در انتخابات کنونی پای نهادهای دیگری به میان کشیده شده و یا به نهاد دیگری تفویض شده است که در صورت صحت خبر، جای پرسش است، در پایان این نامه رئیس ستاد انتخاباتی ائتلاف اصلاح طلبان پاسداری از آرای ملت و جلوگیری از تخلفات در امر اخذ رأی، شمارش آرا و اعلام نتایج آن را از وزارت کشور ستاد انتخابات خواستار شد.

● آمادگی شورای نگهبان

در این میان مجریان انتخاباتی از فراهم بودن شرایط برگزاری انتخابات پرشور و مشارکت حداکثری مردم خبر می دهند.بر این اساس شورای نگهبان در بیانیه یی ضمن دعوت از مردم در انتخابات روز جمعه ۲۴ آذر بر اعمال نظارت دقیق بر روند برگزاری انتخابات و صیانت کامل آرای مردم تاکید کرد.

این بیانیه می افزاید؛ شورای نگهبان با رعایت اصل بی طرفی تاکنون آنچه را که طبق قانون برعهده داشته، انجام داده و آماده است با نظارت دقیق بر انتخابات ۲۴ آذر از تک تک آرای مردم حفاظت کند.

● احتمال تنش از سوی افراد رای نیاورده

از سوی دیگر حفاظت مستقیم از شعب اخذ رای که بالغ بر ۶۳ هزار شعبه در کشور است ازجمله مهمترین وظایف نیروی انتظامی در روز برگزاری انتخابات است. در این رابطه اسکندر مومنی رئیس ستاد تامین انتخابات کشور ضمن اشاره به اینکه ۲۵۰ هزار نیرو و ۲۵ فروند بالگرد و هواپیما برای تامین امنیت انتخابات در نظر گرفته شده است، اظهار داشت؛ برگزاری این انتخابات نسبت به دوره های گذشته با مشکلات کمتری مواجه بوده است.

سردار مومنی با بیان اینکه از میان این نیروها از عوامل نظامی و نیروی مقاومت بسیج استفاده می شود، ادامه داد؛ مرحله دوم تامین امنیت انتخابات با تمهیدات جدید و به صورت مستقیم با محوریت حفاظت از صندوق ها از فردا آغاز می شود. وی با بیان اینکه مرحله سوم تامین امنیت انتخابات در روز اعلام نتایج است، عنوان کرد؛ با توجه به احتمال ایجاد تنش از سوی افرادی که در انتخابات رای نیاورده اند نیروی انتظامی وظیفه خود را با پیش بینی های صورت گرفته انجام می دهد تا بعد از انتخابات کوچکترین تنشی در کشور ایجاد نشود.

● تخلفات براساس مستندسازی

همچنین مدیرکل امور شوراهای وزارت کشور و عضو هیات مرکزی بازرسی انتخابات کشور تصریح کرد؛ بازرسان انتخابات باید تخلفات انتخاباتی کاندیداها را بدون توجه به علایق و وابستگی های جناحی و سیاسی گزارش کنند. ابطحی ادامه داد؛ گزارش تخلفات انجام شده حتی الامکان باید از طریق تهیه فیلم و تنظیم صورت جلسه در محل مستندسازی شود تا امکان دفاع از حقوق همه کاندیداها وجود داشته باشد.

● سلامت انتخابات باحضور مردم

و بالاخره به اعتقاد عبدالواحد موسوی لاری وزیر کشور دولت خاتمی، مشارکت خوب مردم در انتخابات در گرو سلامت انتخابات و حفظ آرای آنها است. وی در گفت وگو با ایلنا افزود؛ اطمینان از سلامت انتخابات به حضور مردم وابسته است و اگر مشارکت مردم در انتخابات کم باشد، سلامت انتخابات خطرپذیر است.

زهره آقایانی