دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

نتایج تحقیق و نظرسنجی در خصوص مصرف سیگار


نتایج تحقیق و نظرسنجی در خصوص مصرف سیگار

کنترل مصرف دخانیات, بحث کهنه ای است که هر روز از منظری مورد کنکاش قرار گرفته و راهکارهای جدیدی برای حل آن مطرح میشود

کنترل مصرف دخانیات، بحث کهنه ای است که هر روز از منظری مورد کنکاش قرار گرفته و راهکارهای جدیدی برای حل آن مطرح میشود. در این راستا، اینجانب بر آن شدم تا علل مصرف دخانیات و گسترش روزافزون تعداد سیگاریها را از کسانی جویا شوم که خود مدتهای مدیدی است با آن دست و پنجه نرم می کنند. در این نظرسنجی ۷ سؤال (چهارگزینه ای) نظرات مردم به ویژه سیگاریها را در مورد دلایل مصرف سیگار، مدت زمان و میزان مصرف، چگونگی کیفیت سیگارهای ایرانی و داخلی، هزینه ماهانه مصرف سیگار، راهکارهای کاهش مصرف آن در جامعه جویا شدم. این بررسی با تفکیک جنسیت صورت گرفته است. نتایج این نظرسنجی نشان میدهد که جامعه آماری این نظرسنجی از سه گروه تشکیل شده است. گروه اول کسانی هستند که فقط سیگار خارجی مصرف میکنند. گروه دوم، افرادی را شامل میشود که تنها سیگار ایرانی میکشند. دسته سوم هم افرادی هستند که از هر دو سیگار خارجی و ایرانی مصرف میکنند.

● کیفیت

حدود نیمی از جامعه آماری این نظرسنجی (۴۸ درصد) فقط سیگار خارجی مصرف میکنند. این عده دلیل اصلی مصرف سیگار خارجی را کیفیت آنها اعلام کرده اند. ۴۴ درصد این گروه نیز احساس میکنند سیگارهای خارجی به "ذائقه شان" خوشتر میآید. میانگین سن افرادی که از طعم سیگارهای خارجی ابراز رضایت کردهاند ،حدود ۲۶ سال است که دو سال بیشتر از میانگین سنی کل گروهی است که سیگار خارجی مصرف میکنند. این افراد به طور متوسط حدود ۱۱ سال است که سیگار میکشند و هم اکنون روزانه حدود ۱۰ تا ۱۱ نخ سیگار دود مینمایند. از این گروه ۱۶ درصد "بسته بندی" و ۸ درصد "باکلاس بودن" را دلیل تمایل خود به مصرف سیگارهای خارجی عنوان کرده اند. این گروه از نظر درآمدی، بالاترین میانگین درآمد را در بین گروههای جامعه آماری این نظرسنجی دارند. افراد این گروه با درآمد ماهانه حدود ۲۰۰ هزار تومان، در ماه حدود ۱۰ هزار تومان برای مصرف سیگار خود هزینه میکنند (۵ درصد). از سوی دیگر، ۲۴ درصد این گروه را زنان تشکیل میدهند که بیش از ۵۵ درصد کل زنان جامعه آماری ما را تشکیل میدهند. نیمی از زنان این گروه، کیفیت سیگارهای خارجی و یک سوم آنها، ذائقه و سلیقه را دلیل انتخاب خود ذکر کرده اند. گفتنی است، ۵۲ درصد افراد این گروه با تولید سیگارهای خارجی در داخل کشور موافقند. درمقابل، ۴۸ درصد این امر را غیرمنطقی میدانند.

● افزایش کیفیت سیگار ایرانی

۳۲ درصد جامعه آماری این نظرسنجی تنها سیگار ایرانی مصرف میکنند. در این گروه عده ای معتقدند که کیفیت سیگارهای ایرانی نسبت به قبل بهتر شده است. به نظر میرسد ارزان بودن مهمترین دلیل استقبال افراد این گروه از سیگارهای ایرانی است؛ چرا که ۴۷ درصد کسانی که سیگار ایرانی می کشند، چنین پاسخی داده اند. افراد این گروه معتقدند که سیگار ایرانی به دلیل ارزانی و سهل الوصل بودن، انتخاب اول آنها شده است؛ چرا که تنها ذائقه ۱۳ درصد افراد این گروه با سیگار ایرانی سازگار است. جالب آنکه تقریباً ۱۳ درصد افراد این جامعه ابراز داشته اند که به علت ایرانی بودن و عرق ملی، سیگار ایرانی مصرف میکنند.

● بر سر دو راهی

گروه سوم که از هر دو نوع سیگار داخلی و خارجی مصرف میکنند، حدود ۲۰ درصد جامعه آماری ما را تشکیل میدهند. جالب آنکه ۴۰ درصد افراد این گروه مؤنث بوده و میانگین سنی گروه ۳۷ سال است. متوسط زمان سیگار کشیدن این گروه ۵/۱۳ سال و مصرف سیگار آنها حدود ۱۱ نخ در روز است که از این نظر بیشترین رقم را در میان سه گروه جامعه آماری این نظرسنجی دارد. اکثر افراد جامعه نیز بر این باورند که اقدامات فرهنگی و آشناسازی مردم با مضرّات مصرف دخانیات، بهترین راهکار کاهش و کنترل مصرف سیگار در جامعه است. همچنین آنها معتقدند شرکت دخانیات علاوه بر تلاش در جهت تولید سیگارهای با کیفیت تر و کم هزینه تر، باید برنامه های فرهنگی مناسبی برای کاهش مصرف دخانیات و آشناسازی مردم با مضّرات سیگار اجرا نماید.

نادعلی صادقیان