پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
یادمان استاد کمانچه نواز
بی گمان اگر چهل سال پیش از این علی اصغر بهاری ساز کمانچه را با جدیت و عشق به عرصه نمی آورد و نوایی آنچنان زیبا از دل آن بیرون نمی کشید، حالا کمانچه نیز مثل بسیاری سازهای قدیمی دیگر به خاطره ها پیوسته و تنها یادی و یادگاری از آن باقی مانده بود. نواهای کهن اش در گذشت زمان رنگ باخته بودند و دیگر نشانی از کمانچه نوازان در ترکیب ارکسترها نبود.
بهاری سال ها پیش گفته بود؛ «کمانچه سابق بر این سه سیم داشت و حالا چهار سیم. کارهایی روی این ساز کرده ام که با نوازندگی امروز بخواند. چهل سال پیش از این همه ویولن می زدند و اصلاً کسی کمانچه نمی زد اما از چهل سال پیش به این طرف اگر ۱۰ تا کمانچه نواز داشتیم، حالا شده اند هزار تا.»
استادعلی اصغر بهاری نوازنده چیره دست کمانچه، حالا درست ۱۲ سال است که از دنیا رخت بربسته است. جمعه شب گذشته دوازدهمین سالگرد درگذشت این هنرمند بود و برای یادمان او مراسمی با حضور بسیاری از استادان موسیقی و کمانچه نوازان در تالار وحدت برگزار شد.
داریوش پیرنیاکان در یادبود او گفت؛ «استاد بهاری یکی از باتقواترین و مهربان ترین استادان موسیقی ماست. اگر زندگی استادان موسیقی را ورق بزنیم، می بینیم که تمامی کارهای ارزنده ای که در زمینه موسیقی انجام داده اند، همواره با تقوا همراه بوده است.»
آریان بهاری نوه بهاری که از هشت سالگی آموزش کمانچه را نزد استاد شکارچی آغاز کرده است، اولین نوازنده مهمان مراسم بود که پیش درآمد اصفهان و درآمد اصفهان را به روایت استاد بهاری نواخت.
علی اصغر بهاری نیز ساز کمانچه را نزد پدربزرگش آموخت و همو بود که تشویق اش کرد کمانچه را ساز خود بداند و این ساز را از فراموشی نجات دهد.سپس رضا رحیمی پیرمردی کهنسال که از اولین شاگردان علی اصغر بهاری بود، با دستانی لرزان همراه تنبک مهدی طالقانی، نغمه ای از آواز افشاری را به روایت استاد بهاری نواخت.
هادی منتظری هنرمند کرمانشاهی از شاگردان بهاری که لهجه سازش بسیار به لهجه ساز استاد نزدیک است، نوازنده بعدی مراسم بود که با قطعه ای در مایه افشاری، فضای کمانچه نوازی استاد بهاری را زنده کرد.
علی اکبر شکارچی که از شاگردان نزدیک استاد بهاری بوده است، با درگذشت ظوقانیان نوازنده چیره دست بختیاری را به اهالی موسیقی تسلیت گفت.
شکارچی به اینکه تا به حال مجلسی برای کمانچه برگزار نشده است، اشاره کرد و در ادامه مسیر کمانچه نوازی بهاری را در چهار مقطع مهم تاریخی تشریح کرد و پس از آن از کیوان کلهر دعوت کرد تا بر روی صحنه بیاید.
کلهر نوازنده چیره دست کمانچه گفت؛ «من از وقتی که خیلی کوچک بودم، استاد بهاری را در تلویزیون می دیدم که کمانچه می نواخت اما هیچ وقت فرصت دست نداد که از محضرش درس بگیرم. ولی بعدها به حضورش رسیدم و او را دیدم.
استاد بهاری باعث شد که من از صدای کمانچه خوشم بیاید. همچنین دینی که به ایشان داریم و به خاطر آن، همیشه وامدار او هستیم این است که در شرایطی که کمانچه مهجور مانده بود او ساز را زمین نگذاشت.» محمد مقدسی، از شاگردان نسل اول استاد بهاری، آخرین نوازنده این مراسم بود.
سپیده شمس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست