جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
امام علی ع صراط مستقیم
![امام علی ع صراط مستقیم](/web/imgs/16/152/1xohr1.jpeg)
حضرت علی علیه السلام در روز جمعه سیزدهم ماه رجب سال عام الفیل در میان کعبه معظمه متولد شده است، پدر آن حضرت ابوطالب پسر عبدالمطلب بوده و مادر بزرگوارش فاطمه بنت اسد بود.
ایشان فرزند چهارم ابوطالب بودند. حضرت علی علیه السلام اولین و تنها مخلوقی هستند که در خانه کعبه متولد شدند.
حضرت علی (ع) تا شش سالگی در خانه پدرشان بود، از آن سال به بعد به جهت خشکسالی در مکه، علی علیه السلام در دامان پیامبر اکرم (ص) پرورش یافت.
از بین مردان، نخستین کسی بود که به پیامبری رسول مکرم (ص) ایمان آورد زیرا در حدود هفت سال با پیغمبر (ص) و در خانه رسول خدا (ص) زندگی کرد تا بعثت رسول اکرم (ص) پیش آمد. حضرت علی (ع) رسالت پیامبر (ص) را از دل و جان پذیرفت.
خود حضرت در این باره میفرماید: چنان که بچه به دنبال مادرش میدود؛ پیوسته پیرو رسول خدا بودم و هر روز درسی از فضایل اخلاقی به من میآموخت و مرا دستور می داد از وی پیروی کنم.
حضرت علی (علیه السلام) بعد از بعثت رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) تا رحلت آن حضرت یعنی در طول ۲۳ سال همراه و همراز پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) بود. در سیزده سال قبل از هجرت (در بحران مبارزه شدید با مشرکان) شریک غمهای پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) بود، بیشترین سختیهای این دوران را تحمل کرد و ۱۰ سال بعد از هجرت به سوی مدینه، همواره از اسلام و پیامبر (ص) تا پای جان دفاع کرد تا زمانی که پیامبر اکرم (ص) رحلت کرد.
● امیرالمومنین (ع) در کلام رسول اکرم (ص):
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: دوستی علی (ع) گناهان را فرو میخورد همچنان که آتش، هیمه را. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به علی علیه السلام: تو را جز مومن دوست ندارد و جز منافق دشمنت ندارد.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: علی پیشوای نیکوکاران است و کشنده بدکاران. هر که او را یاری کند یاری شود و هر که از یاری او دست شوید بییار ماند.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: علی با حق است و حق با علی. حق بر محور او میگردد.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: پس از من علی بن ابی طالب داناترین فرد امت من است.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: علی با قرآن و قرآن با علی است و هرگز از هم جدا نشوند تا در کنار حوض (کوثر) نزدم آیند.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به علی علیه السلام: تو نسبت به من همچون هارونی نسبت به موسی جز آنکه پس از من پیامبری نیست (کنزالعمال)
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: اگر علی را به ولایت و سرپرستی گیرید خواهید دید که رهنما و رهیافته است و شما را به راه راست میبرد.
● امام علی علیه السلام در قرآن:
بیش از صد آیه در قرآن مجید درباره امام علی علیه السلام است. در اینجا به چند نمونه آن که اهل سنت و شیعه در آن اتفاق نظر دارند اشاره میکنیم؛
آیه مبارکه "انما ولیکم الله و رسوله و الذین یقیمون الصلوه و یوتون الزکوه و هم راکعون؛ جز این نیست که ولی شما خداست و رسولش و آنان که بر پای میدارند نماز را و زکات را وقتی که در رکوعاند میدهند" (سوره مائده- آیه ۶۱) فخر رازی در ذیل این آیه مبارکه از ابوذر غفاری نقل میکند و همچنین زمخشری در تفسیر کشاف در ذیل آیه مبارکه میگوید: این آیه درباره امیرالمومنین علی (ع) نازل شده است.
(اهدناالصراط المستقیم) علامه طباطبایی در المیزان از "فقیه" و "تفسیر عیاشی" نقل نموده که "صراط مستقیم" در این آیه امیرالمومنان علی (ع) است.
در سخن دیگری از امام صادق (ع) صراط مستقیم راه به سوی معرفت خدا تفسیر شده که دو صراط است یکی صراط در دنیا و دیگری صراط در آخرت، صراط در دنیا امام واجب الاطاعه است.
کسی که او را شناخته واز وی پیروی کند و در آخرت صراطی است که پل دوزخ است و کسانی که در دنیا امام واجب الاطاعه را نشناسند بر این صراط لغزیده و در آتش دوزخ هلاک خواهند شد.
آیه مبارکه: "انما انت منذر و لکل قوم هاد؛ جز این نیست که تو بیم دهندهای و از برای هر قومی راهنمایی است" (سوره رعد- آیه ۹) فخر رازی در ذیل این آیه منظور از هادی را حضرت علی (ع) نقل میکند.
● شهادت امام علی علیه السلام:
سه نفر از خوارج در مکه هم قسم شدند که به گمان خود سه تن از حاکمان وقت؛ معاویه و عمرو عاص و امام علی (ع) را به قتل برسانند.
عبدالرحمن بن ملجم مرادی کشتن امیرالمومنین را پذیرفت.
ابن ملجم به کوفه آمد و در میان قبیله تیم الرباب با قطام دختر اخضر تمیمی آشنا شد. آن زن که کینه دیرینهای از علی (ع) در دل داشت، کشتن علی (ع) را جزء مهریه خود قرار داد.
ابن ملجم با ملعون دیگر و قطام شب نوزدهم ماه رمضان سال چهلم هجری به مسجد آمدند و در بین نماز هنگامی که علی علیه السلام سر از سجده برداشت با شمشیری که قبلا زهرآلود شده بود فرق منور علی (ع) را در محراب عبادت شکافت.
امام علی علیه السلام بعد از سه روزدر ۲۱ رمضان به شهادت رسیدند. حضرت قبل از شهادت، وصیتهای خود را بیان کردند. آنگاه به همه درود فرستادند و کلمه طیبه لا اله اله الله را آن قدر تکرار کردند تا روح مقدسشان از پیکر مطهرشان جدا شد و به بهشت جاودان شتافت.
پیکر پاک و مقدس علی (ع) در نجف اشرف مدفون شد.
سید علی مقدم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست