چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بررسی توزیع کارآمد
کارآمد یک توزیع زندهی لینوکس یا یک Live Linux برپایهی توزیع Slax است کــه Slax نیـــز بر پایهی Slackware است. دراین بررسی از نسخه ی ۱.۴.۲ عمومی (کارآمد ۱.۴.۲ نسخهی عمومی) استفاده کردهام. سیستمیکه درایـن بررسی استفاده شـده دارای ۲۵۶ مگابایت رم، پردازندهیاینتل پنتیوم III و سرعت ۵۵۰ MHz میباشد. کارت گـــرافیـکی ATI rage ۱۲۸ و کـــارت صـوت Crative Sound blaster و مودم اکسترنال U.S.Robotics است. دراین بررسی مقایسهای میـــان کارآمد و توزیعهای دیگر نخواهم کرد بلــکه به بررسی امکانات موجود در کارآمد خواهم پرداخت.
کارآمد از محصولات شرکت داده پردازیایران است، در سایت اصلی [۱] آن و یا دیسک زنده از هدف انتشاراین دیسک زنده صحبتی بــه میـــان نیامده بنابراین نمیتوان دقیقا حدس زد کـهاین توزیع زنده برای چه کاری ساخته شده است! بسیار خوب دیسک زنده را در درایو CD میگذارم و سیستم را reset میکنم.
۱) راه اندازی
صفحهی بوت صفحهای ساده بــا تصـــویر "کــارآمــد" اســت، بــا فشــردن کلیـــد F۱ وارد منوهای بوت میشویم، گزینههایی برای بوت برای سخت افزارهای خاص وجود دارد که با دستور karamad boot_option میتوان به آنها دسترسی پیــدا کـــرد. پـــس از انـــتخاب گزینهی بوت و فشـــردن Enter سیستم شـــروع به بوت میکند. کـارآمد از هستهی نسخه ی ۲.۶ استفاده میکند. صفحهی بوت بسیار زیبا بوده و طــــرح و نقــش فرشایرانی را در ذهـــن تــداعی میکنـــد. پــس از بــالا آمدن، کــارآمـد وارد محیط KDE میشود. اسپلش KDE نیز به صورت اختصاصی طراحی شده، البته به دلیل آنکه کارآمد لوگوی مخصوصی ندارد صفحهی اسپـــلش KDE نیـز با لوگوی شرکت داده پردازیایران طراحی شده. پنگوئنهایی با لباسهـای محلیایرانی وضعیت بوت شدن KDE را نمایش میدهند که طرحی جالب به نظر میرسد.
پس از بالا آمدن میزکار محیط KDE نسخه ی ۳.۴.۲ در مقابلتان ظاهر میشود، بـــا منـــوهای فارسی و محیطی فارسـی، ترجمهها همان ترجمههای پروژهی KDE است و تغییری نکرده. [۲] پس از ورود بــه سـیــستم اولیـــن چیزی که جلب توجه میکند، پنجرهای است کــه دربــاره کــارآمد توضیحی اجمالی داده است. پنجره را میبندم، استفاده از Super Karamba بلافاصله نظرم را جلب کرد، استفاده از SuperKaramba برای نمایش ساعت آنالوگ با اعداد فارسی (البته با پشت زمینهای بــا اعـــداد فارسی ;-)) و در گــوشه دیگر میزکار، تقویمیبا نوشتههای فارسی است. یکی از مـــزایـای میزکار KDE برایایرانیان پشتیبانی پیش فرض آن از تقویم هجری شمسی است که در نسخههای اخیر با تلاش آقای آرش بیژنزاده بهKDE افزوده شده.
مــدت زمــان بـــوت سیستم بسیار مناسب است و چیزی حدود یک دقیقه زمان برای بوت سیستم احتیاج است، که در حقیقت بابتاین قابلیت باید از اسلکس ممنون بـــود. هنــگام بـــوت و نـیز بعد از بوت زمانی که مشخصات کارآمد نوشته شده بود طبق عادت انتظار داشتم در جایی نوشته شده باشد که "کارآمد برپایه ی slax است" امـا نه در زمان بوت و نه در پنجره معرفی برنامه بعد از بوت سیستم چیزی مشاهده نکردم. منــظـــورم از طبـق عادت دیدن توزیعهای دیگری است که در گذشته با آنها کار کــرده بودم که در تمامیآنها نوشته شده بود کهاین توزیع بر پایهی چه توزیعی است!
مدل چینش برنامهها در منوی KDE بسیار آشناست و مانـنـد Slax و از طــرفی شبــاهتـی باور نکردنی به Farlix توزیعی دیگر برپایهی اسلکس دارد. توزیع کارآمد تنها یک کاربر دارد، در حقیقت یک سیستم Single-User را فراهم میکند و شما پس از ورود بلافاصله وارد محیط کاربر ریشه یا root میشوید، حتی در دایرکتوری home/ نیز برای کاربری دایرکتوری ساخته نشده و در حقیقت سیستم تماما از طریق کاربر ریشه اجرا و هدایت میشود.
چیــز دیــگری که توجه را جلب میکند تلاش کارآمد بــرای شباهت هــرچــه بیشتر ظاهرش به Mac OS X است، استفاده از ابزارهای پنجره ی Bagira یا جلوه aquatint برای فایرفاکــس گــواهــی بــرایــن موضوع است. البـته در قسمت پایین میزکار نیز از Ksmooth Dock استفاده شده که یک پانل شبیه به پانل Mac OS X است.
صفحه کلید فارسی نیز به صورت پیش فــرض درایــن تــوزیع فعال است و میتوانــیـد بــه راحـتی بین صفحه کلید فارسی و آمریکایی سوئیچ کنید. برای تغییر زبان محـیط کـارتــان از فارســی بــه انگلیسی نیز میتوانید از مــنوی "کارآمد" و سپس انتخاب "تغییر زبان" استفاده کنید. با انتخاباین گزینه پس از بسته شدن تمام پنجرهها سرور X از ابتدا اجرا شده و محیط KDE شما با ظاهــری انگلیسی (در واقع وارد اسلکس میشویم ;-)) برای بازگشت به حالت فارسی نیز از منوی "karmad" تغییر زبان را انتخاب کنید.
در منوی کارآمد گزینههایی برای ذخیره و یا بازیابی تنظیمات وجود دارد. در حقیقت شما تنظیمــات حــالـت Live را میتوانید بــه ســادگــی بــرروی دیسک سخت ذخیره و در نشست بعدی بازیابی کنید. برای نصب برروی دیسک سخت نیز اسکریپتی موجود است که من شخصا جرات امتحان آن را برروی دیسک سخت خود نداشتم ;-) بسیار خوب نگاهی به برنامههای موجود دراین توزیع میاندازیم ....
۲) برنامههای کاربردی
قبل از هر چیز باید بدانید که کارآمد را نمیتوانید بــه عنوان سرویس دهنده ی شبکه مورد استفاده قــرار بــدهید، در حقیقت هیچ سرویس دهندهای برروی کارامد موجود نمیباشد. بنابراین اگــر بــه دنبال راهاندازی یک سرویس دهندهی وب یا پســت الکتــرونیک یــا FTP هستید، کــارآمد توزیع مورد نظر شما نیست، اما برای کارهای روزمره، کارهای دفتری، مرور ایـنـترنت، ارتباط بــا دنیــای خــارج و انجام کارهـای گرافیکی برنامههای مناسبی تعبیه شده است. برنامههای کارآمد بجز چنــد مــورد خـاص همان برنامههای Slax هستند، در حقیقت برنامههای پیشفرض محیط میز کار KDE.
● صوت و تصویر و گرافیک
برای کار با صوت و تصویر بــرنامههای مختلفی از جمله Juk، Amarok، Kaffein، Krec، Kmix و Kmid وجود دارند، البته برنامه ی Mplayer نیز موجــود است که متاسفانه به دلیل مشکلات نرمافزاری اجرا نمیشود [۲]. برنامهی Kmid نیز قـــادر به شنـاختن فایلهای MIDI نیست. برنامه ی Juk و Amarok به خوبی اجرا میشوند و فایلهای Ogg و Mp۳ راپخش میکنند، البته هیچـــکدام قــادر بـه پخش کردن فایلهای wav نیستند. باقی برنامهها نیز به خوبی اجرا میشوند و دیسکهای صوتی و VCD را نمایش میدهند.
برای تبدیل فــایلهای صوتی MP۳ یا Ogg خود به دیسک صوتی با فرمت Audio CD و سپس نوشتن آنها برروی CD-R یا DVD میتوانید از برنامه ی قدرتمند k۳b استــفــاده کنید که یکی از بهترین برنامههای KDE برایاین کار است. K۳B موجود در کارآمد نسخهی ۰.۱۲.۹۰ است و پـــلاگیــنهای Sox و readcd نصــب شدهاند اما برنامهای برای کار با فرمتهای نمایشی (ویدئو) وجود ندارد.
در قســمت گــرافیک نیز میتوانید GIMP و GQView را به عنوان برنامههای بسیارمفید و محبوب مشاهده کنید. البته برنامههای پیش فرض KDE برای نمایش تصاویر نیز موجود هستند امــا برنامه ی GQView یکی از قدرتهای نمایش تصویر لینوکس است. البته برنامههای Blender وQCad نیز نمونههایی مناسب از برنامههای گرافیکی در لینوکس هستند که میتوان در کارآمد پیدا کرد.
● برنامههای دفتری
کارآمد از مجموعه دفتری OpenOffice.org نسخه ی ۱.۱.۵ علاوه بر مـجـمـوعه دفـتری KOffice استفاده میکند، که در هــر دو قابلیتهای فارسینویسی و پشتیبانی از زبانهای راست به چپ به صورت پیــش فرض فعال شده است، اما مجموعه ی Koffice به خوبی از فارسی پشتیبانی نمیکند. بـرای سایر کارهای دفتری نیز میتوانید از Kontact نیز استفاده کنید.
برای کار با مستندات PDF و کتــابهــای الکترونیکی برنامههایAcrobat Reader و KPDF و Kghost View و نیز برنامه ی Kchm آماده هستند. البته برنامهی AcrobatReader برنامهای غیر آزاد و غیر اوپن سورس است و فقط در توزیعهای تجاری بکار میرود.
● اینترنت و شبکه
برنامههایاینترنت و شبکهی ایـن توزیع مجموعه ی منسجم و کاملی هستند کهاین امر به لطف Kontact مـحقق شده. مدیریتایمیلها با Kmail، استفاده از aKregrator بـرای خـواندن RSSها، استفاده از Konqueror برای مــرور وب و Knode بـــرای خــوانـــدن اخبــار در Usenetها و ارتبــاط تماماین ابزارها از طریق برنامهی Kontact محیـطی منــاسب برای ارتباط با دنیای بیرون را برای کاربران فراهم میکند.
نویسنده: نوید navid@gnuiran.org
[۱]. سایت http://www.karamad.com
[۲]. منـــظور ترجمههایی است که توسط پروژهی KDE فارسی آماده شدهاند و در حال حاضر به عنــوان ترجمهی رسمیاز سوی KDE منتشر میشوند، برای استـــفاده ازاین ترجمهها در KDE خودتـــان میتوانـید ترجمهها را از سایت KDE دریافت و نصب کنید.
[۳]. در آدرس: http://www.irantux.com/images/karamad/karamad-mplayer.png تصویری از مشــکــل ذکــر شده وجود دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست