سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
زندگینامه بی نظیر
خانوادهء بینظیر بوتو مانند خانوادهء نهرو- گاندی در هند، یکی از مشهورترین خاندان سیاسی در جهان به شمار میروند. پدر بینظیر، ذوالفقار علی بوتو، در اوایل دههء ۷۰ میلادی نخست وزیر پاکستان بود و دولت وی یکی از معدود دولتهای غیرنظامی پاکستان پس از استقلال این کشور محسوب میشد. بینظیر بوتو در سال ۱۹۵۳ متولد شد و تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشگاههای هاروارد آمریکا و آکسفورد انگلستان انجام داد.
وی با وجود اینکه در ابتدا تمایل چندانی به فعالیت سیاسی از خود نشان نمیداد اما تدریجا به عرصهء سیاسی پاکستان کشیده شد و بعد دو بار به عنوان نخستوزیر این کشور انتخاب شد، هر چند هر دو بار به اتهام فساد از سوی رییسجمهوری برکنار شد.براساس گزارش بی.بی.سی، بوتو در زمان اوج محبوبیت خود، یعنی بعد از نخستین پیروزی انتخاباتیاش، یکی از شناختهشدهترین رهبران زن در جهان به حساب میآمد; اما بعد از برکناری از قدرت برای دومین بار، نامش با فساد و بیکفایتی مترادف شد.ذوالفقار علی بوتو که در اوایل دههء ۷۰ میلادی نخستوزیر پاکستان بود در سال ۷۹ اعدام شد. بینظیر ارادهء قاطع و سرسختی را از پدرش به ارث برده بود. او بعد از یک کودتای نظامی در سال ۱۹۷۷ توسط ژنرال ضیاءالحق دستگیر و به اتهام قتل زندانی شد. ذوالفقار علی بوتو دو سال بعد اعدام شد و بینظیر درست قبل از مرگ پدرش زندانی شد و پنج سال را در حبس انفرادی گذراند.
دورانی که آن را بسیار سخت و طاقتفرسا توصیف میکند. بوتو در مقاطعی که برای مداوای پزشکی از زندان خارج شد، دفتر حزب مردم پاکستان را در لندن تاسیس و فعالیت سیاسی خود علیه ژنرال ضیاءالحق را آغاز کرد.وی در سال ۱۹۸۶ به پاکستان بازگشت و دو سال بعد هنگامی که ژنرال ضیا بر اثر انفجار هواپیمایش کشته شد، وی به عنوان اولین نخستوزیر منتخب در یک کشور اسلامی به قدرت رسید. بینظیر بوتو و همسرش، آصف علی زرداری، با اتهامات متعددی مبنی بر فساد مواجه بودهاند اما تاکنون هیچ کدام از این اتهامات در دادگاه ثابت نشده است.
به دنبال این اتهامات، بوتو از کشورش خارج شد و به مدت تقریبا هشت سال در تبعیدی خودخواسته در دوبی و لندن به فعالیتهای خود ادامه داد.با کودتای پرویز مشرف، در اکتبر سال ۱۹۹۹ و تحولات بعدی آن که حدود دو سال بعد منجر به تبعید نواز شریف، نخستوزیر سابق پاکستان از کشور شد، این دو نخستوزیر سابق با وجود اختلافهایی که با هم داشتند برای مخالفت با حکومت نظامی مشرف همکاریهایی را شروع کردند.در اوایل سال جاری میلادی مشرف مذاکرات پنهانی را با بوتو برای آنچه که «تقسیم قدرت» در برخی از محافل عنوان میشد، انجام داد که نتیجه نهایی این مذاکرات بازگشت بوتو به کشور در ۱۸ اکتبر سال جاری میلادی بود.به هنگام ورود بوتو به پاکستان، انفجاری در محلی که از وی استقبال میشد رخ داد که وی از این حمله جان سالم به در برد. هنگام اعلام وضعیت فوقالعاده در پاکستان (سه نوامبر ۲۰۰۷) بوتو با این وضعیت مخالفت کرد و خواهان بازگشت کشور به حالت عادی شد.
وی مدتی را در این زمان در بازداشت خانگی به سر برد اما به فعالیتهای خود ادامه داد.انفجار راولپندی دومین سوءقصد به وی از زمان ورودش به کشور بود که باعث کشته شدن وی شد.
● تراژدی خاندان بینظیر
▪ ذوالفقار علی بوتو پدربینظیر
بنیانگذار حزب مردم پاکستان بود و در سال ۱۹۷۳ و نخستوزیر این کشور شد. وی در ۱۹۷۷ در پی کودتای ژنرال ضیاءالحق برکنار و در سال ۱۹۷۹ اعدام شد.
▪ مرتضی برادر بینظیر:
مرتضی پس از اعدام پدرش، به رهبری حزب مردم پاکستان انتخاب شد ولی در سال ۱۹۹۶ ترور شد. وی با بینظیر بر سر رهبری حزب مردم دارای اختلاف بود.
▪ شهنواز بوتو برادر بینظیر:
شهنواز در دوران حکومت ژنرال ضیاءالحق و در سال ۱۹۸۵ در آپارتمانش در فرانسه به طور مشکوکی درگذشت، خانوادهاش معتقد بودند که وی را مسموم کردهاند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست