دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
تغذیه در حج
وضعیت افراد در حج و شرایط آب و هوایی ، میزان کالری مورد نیاز افراد در نظر گرفته می شود . در وضعیت حج با توجه به اینکه افراد بطور گروهی زندگی می کنند معمولا" از نظر تغذیه فردی استفاده نمی شود و بر اساس میانگین نیاز افراد مواد مغذی مورد نیاز آنها را ارزیابی می کنند و برنامه غذایی حج را پیشنهاد می دهند . در برنامه غذایی حجاج باید کلیه نیازهای انها به انرژی ، پروتئین ، چربی ، کربوهیدرات ، ویتامین ها و املاح تأمین گردد .
در حج عمره با توجه به اینکه مدت سفر کوتاه است حدود ۲ هفته و شرایط خاصی بر آن حاکم است و همچنین با توجه به اینکه افراد تغذیه کامل خود را از طریق عوامل ثابت تأمین می کنند مقدار مورد نیاز آنها باید بطور دقیق توسط آشپزخانه های مرکزی و تدارکات سازمان حج تأمین گردد و در اختیار آنها قرار گیرد . همچنین به زائران توصیه می گردد که نکات اساسی در مورد تغذیه صحیح و نحوه استفاده درست از مواد مغذی را بدانند. از نظر کالری تقریبا" نیاز زائران بطور متوسط حدود ۲۴۰۰ کیلوکالری برای مردان و ۲۰۰۰ کیلوکالری برای زنان در نظر گرفته می شود . این مواد غذایی باید از هر گروه مواد مغذی تأمین گردد که مقدار مورد نیاز برای افراد به ازای هر واحد در جدول آمده است .
مقدار مورد نیاز آب زائران هم باید تأمین گردد که تقریبا" هر زائر نیاز به حدود ۵/۱ لیتر آب در روز دارد . در حج تمتع میزان نیاز به تغذیه در ایام عادی حج با عمره تفاوتی ندارد و تنها تفاوت مربوط به ایام تشریق می باشد که از روز ۸ ذی الحجه شروع و تا غروب ۱۲ ذی الحجه ادامه دارد . در این دوره با توجه به تراکم زائران در عرفات مشعرمنی چون در این مدت امکان طبخ غذا و نگهداری آن وجود ندارد معمولا" از غذاهای یکبار مصرف و حاضری استفاده می گردد که باید مقدار این غذا نیازهای تغذیه ای زائران را برآورده سازد و با توجه به شرایط فصلی و آب و هوایی عمل کرد .
در این شرایط اگر هوا سرد باشد معمولا" از غذاهای آماده مثل تن و کنسرو می توان استفاده کرد اما در صورتی که هوا گرم باشد جهت تأمین آب و املاح مورد نیاز زائران بهتر است که از مغزها و میوه در کنار نان و پنیر استفاده کرد . زیرا که هم نگهداری آنها راحتتر است و فاسد شدنی نیست و هم اینکه مقدار املاح و آب از دست رفته زائران را تا حدودی جبران می کند .همچنین باید مقدار کالری در یافتی زائران محاسبه گردد تا نیازهای تغذیه ای آنها کاملا" مدنظر قرار گرفته باشد .
مسئله دیگری که باید مدنظر قرار گرفته شود میزان نمک از دست رفته در این ایام در آب و هوای گرم می باشد که در این شرایط لازم است به زائران روزانه ۲- ۵ گرم نمک جهت مصرف توصیه گردد که بهترین راه برای این کار تهیه دوغ کمی شور و توزیع آن بین زائران است .
حسین حاجیان فر
کارشناس تغذیه
www.drhajianfar.ir
انتخابات ریاست جمهوری سعید جلیلی انتخابات مسعود پزشکیان انتخابات ریاست جمهوری 1403 ایران پزشکیان انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم مجلس شورای اسلامی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ انتخابات 1403 ریاست جمهوری
قتل هواشناسی زلزله تهران شهرداری تهران آموزش و پرورش پلیس سازمان هواشناسی طلاق خانواده محیط زیست آلودگی هوا
قیمت دلار قیمت طلا قیمت خودرو دولت سیزدهم دلار خودرو حقوق بازنشستگان قیمت سکه بازار خودرو بورس بازنشستگان بازار سرمایه
علیرضا قربانی تخت جمشید سینمای ایران سینما تلویزیون بازیگر رسانه ملی کتاب دفاع مقدس سید ابراهیم رئیسی سریال موسیقی
هوش مصنوعی دانش بنیان وزیر علوم ماهواره باتری
فرانسه رژیم صهیونیستی فلسطین ترکیه غزه جو بایدن روسیه جنگ غزه دونالد ترامپ لبنان چین ترامپ
یورو 2024 فوتبال استقلال پرسپولیس لیگ برتر باشگاه پرسپولیس علیرضا بیرانوند باشگاه استقلال بازی آلمان نقل و انتقالات تیم ملی آلمان
الکامپ ربات نخبگان نمایشگاه الکامپ اپل عیسی زارع پور اینترنت فناوری وزیر ارتباطات
عینک آفتابی کاهش وزن دیابت چشم سرطان ویتامین گرمازدگی قند خون سکته مغزی چاقی