چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۱۵ سپتامبر ـ نظرات منفی در «روز جهانی دمکراسی»


۱۵ سپتامبر ـ نظرات منفی در «روز جهانی دمکراسی»

مجمع عمومی سازمان ملل در اجلاس سال ۲۰۰۷ خود پانزدهم سپتامبر را «روز جهانی دمکراسی» اعلام کرد و ازکشورهای ۱۹۲گانه عضو این سازمان خواست که با هدف آشنایی هرچه بیشتر مردم با مفاهیم …

مجمع عمومی سازمان ملل در اجلاس سال ۲۰۰۷ خود پانزدهم سپتامبر را «روز جهانی دمکراسی» اعلام کرد و ازکشورهای ۱۹۲گانه عضو این سازمان خواست که با هدف آشنایی هرچه بیشتر مردم با مفاهیم دمکراسی و اهمیت آن، هرسال در این روز و در این راستا کاری بکنند. ۱۵ سپتامبر از این جهت به عنوان «روز جهانی دمکراسی» انتخاب شده است که اتحادیه بین المجالس در این روز در سال ۱۹۹۶ اعلامیه جهانی دمکراسی را صادر کرده بود.

به این مناسبت، در نیمه سپتامبر ۲۰۰۸ در گوشه و کنار جهان برخی از رسانه ها در این زمینه مطالبی به صورت مقاله و یا مصاحبه با اصحاب نظر و همچنین «گزارش روز» منتشر کرده بودند که عموما جنبه منفی داشت و حکایت از عقب نشینی دمکراسی در دهه های اخیر می کرد و اشاره به دورشدن از اصول و هدف های اولیه و قرارگرفتن در دست اصحاب منافع، قدرت، پول و شبکه های تلویزیونی وابسته به آنان داشت. در پاره ای از این مقاله ها آمده بود که در هر کشور، اینک حکومت در دست طبقه ای خاص گرفته و در هر دوره، تنها افراد این طبقه جا به جا می شوند و مشاغلشان تغییر می کند و مشکلات ملی و بین المللی به همین سبب رو به افزایش است بگونه ای که رهبران مذهبی و ازجمله پاپ اخیرا در این زمینه اخطار کرده اند. پاپ «بندیکت شانزدهم» ۱۳ سپتامبر جاری ضمن دیدار از فرانسه علاقه وافر به قدرت، پول و اموال و تلاش بی حساب برای کسب آنها را طاعون دنیای معاصر خوانده و گفته بود که حرص پول و قدرت باقیمانده اخلاقیات از بشر می گیرد.

اگر به چند تمرین دمکراسی تنها در سال ۲۰۰۸ بنگریم خواهیم دید که در یک کشور قتل یک زن معروف کمک به انتخاب شوهر او به مقام می کند (بدون توجه به شایستگی و کوالیفیکیشن)، در کشور دیگر فردی که دارای روزنامه و شبکه تلویزیونی از آن خود است با اینکه دارای پروند قضایی است رئیس دولت شده است زیرا که وسیله تبلیغ در اختیار دارد، در جای دیگر یک زن نسبتا جوان و زیبا را وارد میدان انتخابات کرده اند تا آراء جوانان و بانوان را جلب کنند. در ایالات متحده تنها دو نامزد از میان دهها نامزد انتخابات تبلیغ می شوند و مطرح هستند و برای تبلیغات این دو نفر تنها در ماه آگوست ۲۰۰۸ یکصد و یازده میلیون دلار هزینه می شود!. این پول را چه کسانی می پردازند و چه انتظاری از هزینه این پول دارند؟!..

در دهه های اخیر انتقاد از روند دمکراسی در کشورهای مختلف رو به گسترش بوده است و افشاء هرمقام انتخابی که به رسانه ها کشانده می شود، وسیله تازه ای برای انتقاد از دمکراسی را به دست می دهد که از اصول خود منحرف شده است.