چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به موسیقی فلامنكو


نگاهی به موسیقی فلامنكو

فرهنگ های گوناگون موجود در اسپانیا، سبب بروز سبك های گوناگون موسیقی در كل این كشور شده است، كه در این بین موسیقی فلامنكو كه موسیقی اصیل اسپانیا خوانده می شود، از این تاثیرات …

فرهنگ های گوناگون موجود در اسپانیا، سبب بروز سبك های گوناگون موسیقی در كل این كشور شده است، كه در این بین موسیقی فلامنكو كه موسیقی اصیل اسپانیا خوانده می شود، از این تاثیرات بی نصیب نمانده است. مناطق شمال غربی اسپانیا همچون «گالیشیا»، «آستوریاس» و «كانتابریا»، تحت تاثیر مردم «سلتیك» كه از اروپای مركزی به این مناطق مهاجرت كرده بودند، قرار گرفتند تا جایی كه هنوز ساختارهای ریتم، هارمونی و ملودی های سنتی مردم «سلتیك» بر تمام موسیقی سنتی مردم اسپانیا تسلط دارند. در منطقه باسك نیز ویژگی های فرهنگی و سنتی موسیقایی همچنان باقی مانده است، در این مناطق از آلات موسیقی ویژه ای همچون Txalaparta استفاده می شود.

در مناطق شمال شرقی و شرق اسپانیا موسیقی «ایبریایی »ها (اسپانیا و پرتغال) و تركیبی از موسیقی «ایبریایی »ها و «سلتیك »ها تسلط دارد. ریشه های سبك موسیقی «جوتا» (Jota) كه امروز در تمام اسپانیا گسترش یافته است، از این مناطق برخاسته است. و مادرید به عنوان پایتخت اسپانیا، مردم سایر بخش های كشور به ویژه بخش های فقیر را به سوی خود جذب كرده است. این مردم با مهاجرت به مادرید فرهنگ و موسیقی خود را به این شهر انتقال دادند. این وضعیت برای سایر شهرهای اسپانیا نیز صدق می كند.

فلامنكو، هنر اصیل اسپانیا خوانده می شود كه از بخش جنوبی این كشور برخاسته است. این موسیقی در سه شكل «كانت» (صوت)، «بیل» (حركات موزون) و گیتارا (نواختن گیتار) وجود دارد.

اغلب كولیان خالق این موسیقی خوانده می شوند، با این حال می توان گفت كه آنها نقش مهمی در خلق این سبك از موسیقی ایفا كرده اند. اما احتمالاً سرودها و حركات موزون محلی اندلسی در ابتدا بر موسیقی فلامنكو تاثیر گذارده است.

در این بین مطمئناً فرهنگ ها و تمدن های گوناگون سایر بخش های كشور نیز بر این موسیقی تاثیر گذارده است. می توان گفت كه مسلمان ها كه حدود هفت قرن این كشور را به تصرف خود در آورده بودند نیز به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر فلامنكو تاثیر گذارده اند. در سال ۱۷۷۴ این موسیقی برای اولین بار در كتاب های ادبی نگاشته شد و بین سال های ۱۷۶۵ تا ۱۸۶۰ اولین مدارس ویژه آموزش موسیقی فلامنكو روی كار آمد. دوره طلایی این موسیقی بین سال های ۱۸۶۹ تا ۱۹۱۰ بوده است در این دوره فلامنكو كه تاكنون در سالن های ویژه اجرا می شد به كافه ها نیز راه یافت. از سال ۱۹۱۵ نیز این موسیقی چنان سازماندهی شد كه در تمام كشورهای دیگر نیز به اجرا درآمد.

به تدریج فلامنكوی حقیقی تاثیرات برگرفته از انواع موسیقی جاز، سالسا، بوسانووا و غیره را نشان داد.

رسانه های گروهی نیز این موسیقی را به جهانیان نشان دادند، اما فلامنكو همچنان به عنوان یك موسیقی محلی باقی ماند.