جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

شخصیت شناسی از طریق لبخند


شخصیت شناسی از طریق لبخند

اگر بدانید کوچک ترین حرکتی در ناحیه دهانتان اعم از لبخند زدن و جویدن لب ها پیامی برای دیگران دارد, چه کار می کنید

اگر می‌خواهید با آدم‌های دور و برتان ارتباط برقرار کنید، چند چیز را باید رعایت کنید و البته نسبت به برخی رفتارها آگاهی داشته باشید چون جسم و روح فرد از هم جدا نیست. درست است که یکی از مهم‌ترین خصوصیات انسان قدرت تکلم و سخن گفتن اوست اما از سوی دیگر در فضایی که حرف زیادی بین افراد رد و بدل نمی‌شود، این زبان بدن است که می‌تواند احساسات زیادی را انتقال دهد.

دانشمندان علوم رفتاری، عموما بر این موضوع توافق دارند که چهره، مهم‌ترین منبع اطلاعات در زمینه هیجان‌هاست و برای درک احساس گوینده باید حالت‌های متغیر چهره او را به شکلی که تهدیدکننده نباشد، مشاهده کرد. واقعیت این است که زبان بدن کمتر دروغ می‌گوید. ممکن است فردی از آشنایی با فرد دیگری ابراز رضایت کند اما نحوه لبخند زدن، نوع دست دادن و حتی نگاهش این پیام را منتقل نکند. خشم، ناراحتی، غم و نگرانی جز در کلام، در چهره افراد هم نمود پیدا می‌کند. شاید بتوان گفت زبان بدن بازتاب احساسات افراد است و در این میان دهان، نحوه لبخند زدن و حتی جویدن لب‌ها می‌تواند پیام‌های متفاوتی را انتقال دهد. بنابراین بهتر است با زبان جسمانی دهان آشنا شوید تا احساسات فرد مقابل را بهتر درک کنید.

● دهان در زبان بدن چه نقشی

دهان با بسیاری از پیام‌هایی که زبان بدن منتقل می‌کند در ارتباط است و نه تنها عملکردش هنگام صحبت کردن تعجب‌آور است بلکه از دید بسیاری از روانشناسان با تغذیه دوره نوزادی نیز در ارتباط است و در زندگی آینده با احساساتی مانند امنیت و عشق می‌تواند بروز و ظهور کند. دهان، بخش فوق‌العاده انعطاف‌پذیر صورت است و می‌تواند توسط انگشتان شخص لمس شود. می‌توان گفت بخش رسانای بدن دهان است، زیرا علاوه بر حرکاتی که می‌تواند نشانه پیامی خاص در فرد مقابل باشد، بیان احساسات توسط این عضو به انتقال پیام واقعی کمک بسیاری می‌کند. در حقیقت دهان نقش اصلی را در حالات چهره بازی می‌کند.

● انواع حرکات دهان

دهان بخشی از چهره است که هنگام حرکت بیشتر دیده می‌شود بنابراین پتانسیل بسیار زیادی برای انتقال پیام دارد. برخلاف بینی و گوش‌ها که تنها به کمک دست می‌توانند به چرخه زبان بدن متصل شوند، دهان می‌تواند کاملا مستقل عمل کند. بخش بزرگی از زبان صورت، لبخند است. به‌عنوان قاعده کلی لبخند به‌صورت متقارن و با ایجاد چین در اطراف چشم و دهان همراه است اما در لبخند ساختگی تنها دهان حرکت دارد. حال بر انواع حرکات دهان مروری می‌کنیم.

● گذاشتن دست روی دهان

نشانه سرکوب و شوک است. بیشتر این حرکت به‌صورت ناخودآگاه برای کنترل خود در اثر شوک و خجالت هنگام صحبت کردن ایجاد می‌شود. این واکنش می‌تواند در افراد جوان‌تر زمانی که شاهد چیزی تکان‌دهنده هستند، اتفاق بیفتد. در حالت افراطی، افراد هنگام مواجهه با شرایط تکان‌دهنده هر دو دستشان را روی دهان می‌گذارند.

● جویدن ناخن

این حالت نشانه ناامیدی و سرکوب است. ناخن جویدن نشانه خشونت درونی ناشی از ترس یا سرکوب رفتارهای دیگر است. بعدها ممکن است جویدن ناخن به یک عادت آرامش‌دهنده تبدیل شود اما به‌طور معمول در حالت سرخوردگی و ترس این حالت بروز می‌کند. استرس نیز موجب جویدن ناخن است و به نوعی تظاهرات بیرونی استرس است.

● جویدن لب‌ها

وقتی فردی لب پایین خود را جویده و سرش را تکان می‌دهد نشان از عصبانیت او دارد.

● لبخند خشک

این نوع لبخند را می‌توان ساختگی در نظر گرفت. این نوع لبخند، لبخندی است که خیلی سریع ظاهر شده، بیشتر از یک لبخند طبیعی روی لب نگه داشته می‌شود و به‌نظر می‌رسد تا چشم‌ها گسترده نمی‌شود. این نوع لبخند به نوعی، رضایت اجباری و توافق ناشی از نارضایتی را نشان می‌دهد.

● خنده با دهان گشوده

در این حالت دندان‌های بالا نمایان شده و به شخصی که با شما گفت‌و‌گو می‌کند، می‌فهماند که مایل هستید بیشتر با او آشنا شوید.

● لبخند با لبان بسته

این لبخند می‌خواهد در واقع احساسات را به نوعی پنهان کند. به این ترتیب در سراسر صورت یک خط مستقیم را می‌توان مشاهده کرد که در آن دندان‌ها پنهان هستند. فردی که اینگونه لبخند می‌زند، رازی دارد که نمی‌خواهد دیگران آن را بفهمند شاید دوست ندارد آن را بیان کند و شاید اعتماد نمی‌کند.

● لبخند پیچیده و سخت

لبخند اینچنینی مخلوطی از احساسات و سرزنش است. در این نوع لبخند هر قسمت از صورت احساسات متناقضی را نشان می‌دهد. بنابراین فرد مقابل به راحتی نمی‌تواند از احساس واقعی فرد لبخند زننده آگاهی پیدا کند.

● لبخندی با فک افتاده

این لبخند هم جعلی است. این مدل لبخند بیشتر حاصل تمرین برای داشتن چنین لبخندی است تا یک لبخند غریزی. در این حالت فک کمتر از حالت طبیعی می‌افتد؛ عملی که لبخند ایجاد می‌کند.

● لبخندی با دهان کج

نشان‌دهنده بازیگوشی و به قصد اذیت کردن است و بیشتر در مورد خانم‌ها اتفاق می‌افتد. گوشه لب کج شده و به سمت پایین است. در این حالت لبخند همراه با چشمانی است که به فرد مورد نظر نگاه می‌کند.

● لبخندی با لب پایین جلو آمده

مانند مالیدن چشم که نشانه گریه کردن است، جلو آوردن لب پایین هم یکی از نشانه‌های گریه است. به یاد داشته باشید مردم به دلایل واقعی گریه می‌کنند و ناراحت می‌شوند یا به‌دنبال همدردی و درمان این کار را می‌کنند.

● خنده زورکی

نشان ناآرامی و در عین حال همکاری است. خنده زورکی معمولا پیام عصبی بودن و استرس را انتقال می‌دهد و به‌عنوان تلاشی برای بر طرف کردن تنش و تغییر جو است. خنده مصنوعی همچنین پیام همکاری و آرزوی همدردی را مخابره می‌کند.

● گاز گرفتن لب

گاز گرفتن لب نشانه تنش است. یکی از بارزترین پیام‌های گاز گرفتن لب، استرس و تنش است که می‌تواند نشانه تمرکز بالا نیز باشد اما به احتمال زیاد نشان می‌دهد، فرد اضطراب دارد.

● خنده چه چیز در خود دارد؟

خنده نوعی حالت آرامش است و نوعی پاداش و رضایت همراه خود دارد. در تعریف زبان بدن، خنده علامت آرامش و راحتی است. خنده طبیعی می‌تواند به تمام قسمت‌های بالای صورت گسترش پیدا کند. فیزیولوژی خنده بسیار مهم است، زیرا در حالت خنده اندورفین آزاد می‌شود و درد و استرس کاهش پیدا می‌کند. خنده قابل رویت است، زیرا وقتی فردی می‌خندد، نشان می‌دهد در مقابل فرد دیگر گارد ندارد.

● مکیدن انگشت

این حالت نشان می‌دهد، فرد به‌دنبال آرامش است. همان‌طوری که تغذیه با شیر مادر این احساس را به نوزاد می‌دهد در بزرگسالی هم مکیدن انگشت ممکن است نوعی آرامش را برای فرد در بر داشته باشد.

● جمع کردن زبان

این کار در رد و مخالفت با چیزی انجام می‌شود. در این حالت زبان در قسمت وسط دهان گسترده می‌شود مانند وقتی که فرد یک چیز ترش می‌خورد. این حرکت ممکن است بسیار ظریف به‌نظر برسد و در حالت شدیدتر به چین و چروک بینی و جمع شدن چشم‌ها هم بینجامد.

● جویدن خودکار و مداد

به جز مکیدن انگشت، جویدن خودکار و مداد هم آرامش درونی را برای فرد به همراه دارد.

● دندان قروچه

این حالت نوعی تنش و سرکوب را نشان می‌دهد. در این حالت فرد در حال تغییر احساسات درونی خود است و واکنش‌ طبیعی‌اش به‌دلیل ترس را سرکوب کرده و مهار می‌کند.

● جویدن لب داخلی

جویدن لب داخلی هم پیام تنش و سرکوب را منتقل می‌کند و مانند دندان قروچه به نوعی سرکوب واکنش طبیعی فرد است. به جای این کار فرد می‌تواند چند نفس عمیق بکشد.