جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا
زایمان زودرس، در کدام مادران؟
تولد نوزاد نارس و زودرس ، یکی از معماهایی است که هنوز پاسخ آن به طور کامل داده نشده. معمایی که نوعی کابوس برای مادران باردار هم هست ،این که آیا رنجی که این چند ماهه متحمل شده اند ، به ثمر می نشیند ، یا باید شاهد تولد نوزادی باشند که هنوز وزن کافی ندارد و آمادگی ریه هایش برای نفس کشیدن در این دنیا کامل نشده است؟
تولد زودرس
هر روز اخبار تازه ای از تلاش محققان برای گشودن راز این معما منتشر می شود و یکی از آنها ، نشان دهنده رابطه بین چربی های مضر خون مادر و زایمان زودرس او است.
جرقه ایده اصلی این پژوهش وقتی در ذهن محققان دانشگاه پیتسبورگ در پنسیلوانیای آمریكا زده شد كه چندی پیش گزارشی منتشر شد مبنی بر این كه ( مادرانی كه زایمان زودرس دارند، بیشتر به بیماری های قلبی دچار میشوند و احتمال مرگ آنها بر اثر این بیماریها بیشتر است ).
محققان این طور حساب كردند كه ممكن است یك عامل مشترك در این خانمها وجود داشته كه هم آنها را مستعد بیماریهای قلبی كرده و هم مستعد زایمان زودرس. بنابراین سعی كردند میزان تأثیر عوامل شناختهشده در بروز بیماریهای قلبی را روی زایمان زودرس بررسی كنند.
برای بررسی این تأثیر، محققان 300 نفر از زنان باردار را انتخاب كردند و میزان كلسترول و تریگلیسیرید خون آنها را طی زمان بارداری اندازهگیری كردند.
همچنین نوعی پروتئین را در خون آن ها اندازه گرفتند ، موسوم به پروتئین واكنشی C ( CRP).
این پروتئین نشانگر وجود حالت التهابی در انسان است و در افراد مستعد بیماریهای قلبی بالاست و همچنین بهطور طبیعی در زمان بارداری بالا میرود.
تحلیل اطلاعات به دست آمده نشان داد زنانی كه قبل از هفته 21 بارداری، دچار چربی بالا در خون شان بودند، 2 برابر بیشتر از زنان با چربی متعادل، دچار زایمان زودرس شدند ، یعنی نوزادشان در سن 34 تا 37 هفتگی به دنیا آمد.
همچنین آن هایی كه CRP بالاتری از سایر زنان باردار داشتند ، 3 برابر بیشتر احتمال داشت كه نوزاد نارس به دنیا بیاورند . نكته قابل تأمل این كه زنانی كه هر 2 عامل چربی خون و CRP آنها مشكل داشت ، 6 برابر بیشتر از سایر زنان احتمال داشت كه نوزادشان زودتر از 34 هفتگی به دنیا بیاید .
هنوز این گروه تحقیقاتی توجیه مناسبی برای رابطه بین چربی خون و حالت التهابی با زایمان زودرس ندارند ؛ حدس آنها این است كه شاید وجود این اختلالات ، باعث شود جفت نتواند بهطور كامل تشكیل شود و همین موجب جدا شدگی ها یا خونریزی های كوچك در آن شده و فرایند زایمان را جلو بیندازد.
این محققان در گزارش نتایج مطالعهشان ، در شماره اول دسامبر نشریه «اپیدمیولوژی آمریكا» استفاده درمانی از این اطلاعات را به انجام مطالعات تكمیلی موكول كردهاند ؛ مطالعاتی كه نشان دهد آیا این زنان قبل از بارداری هم دچار CRP و چربی خون بالا بودهاند یا نه .
آن ها میگویند هنوز زود است كه بخواهیم كنترل چربی خون را به عنوان راهی برای پیشگیری از زایمان زودرس توصیه كنیم.
این در حالی است كه مطالعات پیشین نشان داده بودند، زنانی كه اضافه وزن دارند یا چاق هستند، بیشتر از سایر زنان در معرض سقط جنین هستند.
بنابراین بهتر است از روی احتیاط هم كه شده، زنان قبل از بارداری وزن خود را به حد متعادل برسانند و در هنگام بارداری هم با رعایت پرهیز غذایی لازم و نیز ورزش کردن ، از اضافهوزن بیش از حد مجاز و طبیعی خود جلوگیری كنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست