یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

شینزو آبه


شینزو آبه

▪ شینزو آبه (۱۹۵۴-)
آسیا- همشهری آنلاین-المیرا صدیقی:
شینزو آبه جوانترین نخست وزیر ژاپن در این کشور بود که تنها پس از سیزده سال عضویت در پارلمان به بالاترین مقام در حزب و دولت ژاپن …

شینزو آبه (۱۹۵۴-)

آسیا- همشهری آنلاین-المیرا صدیقی:

شینزو آبه جوانترین نخست وزیر ژاپن در این کشور بود که تنها پس از سیزده سال عضویت در پارلمان به بالاترین مقام در حزب و دولت ژاپن دست یافت.

او هم مانند نخست وزیر سابق ژاپن، ژونیشیرو کوازومی، دست پرورده حزب لیبرال، حزب حاکم بر ژاپن از سال ١٩٥٥ تاکنون است.

شینزو آبه، فرزند یکی از وزرای سابق امور خارجه ژاپن، متعلق به یک خاندان بزرگ دست راستی است که هرگز از این سنت فاصله نگرفته است.

پدر بزرگ او، نابوسوکه کیشی، از وزرای کابینه نظامی ژنرال توژو، مبتکر حمله به پایگاه پرل هاربر، بود.

وی در سال ١٩٤٥ به اتهام جنایات جنگی دستگیر، اما سرانجام در دادگاه نظامی توکیو محاکمه نشد، چرا که با آغاز جنگ سرد، آمریکا در صدد بازسازی و تقویت جناح راست در حاکمیت ژاپن درآمد و کیشی یکی از مهره‌های آنان بود.

وی در سال ١٩٤٨ آزاد شد، دو بار، در سال‌های ١٩٥٧ و ١٩٥٨ به نخست وزیری منصوب گشت و یک پیمان متقابل جدید امنیتی با ایالات متحده به امضاء رساند.

اکثر خانواده شینزو همگی در سیاست این کشور نقشی ایفا کرده‌اند. یکی از عمو بزرگ‌های شینزو آبه نیز یوسوکه ماتسوکا، وزیر امور خارجه، از هواداران توسعه طلبی ژاپن در آسیا بود.

وی در سال ١٩٤٠، ژاپن را به پیمان کشورهای «محور»، متشکل از آلمان هیتلری و ایتالیای موسولینی، ملحق ساخت. او نیز به اتهام جنایات جنگی دستگیر اما قبل از محاکمه در زندان درگذشت.

شینزو آبه هرگز از خانواده‌اش که فعالیت‌های بسیاری در ژاپن داشتند سخنی به لب نیاورده است.

او ، مانند کوازومی نخست وزیر سابق، مرتب از معبد یاسوکونی، مقبره نظامیانی که «در دفاع از ژاپن جان داده‌اند»، دیدن می‌کند که در میان این نظامیان، چهارده جانی جنگی (ازجمله عمو بزرگ او ماتوسوکا) وجود دارند.[اعتراض به دیدار نخست وزیر ژاپن از معبد یاسوکونی]

شینزو آبه که به دست راستی‌ترین جناح حزب لیبرال دموکرات ژاپن تعلق دارد، زندگی سیاسی خود را با انتقاد از سرنوشت بازماندگان ژاپنی‌هایی که در دوران کیم ایل سونگ، در پلاژهای ژاپن توسط مأموران کره شمالی ربوده شده بودند، پی‌ریزی کرد. وی با سختگیری و مجازات علیه کره‌شمالی و با نوازش احساسات نژادپرستانه ضدکره‌ای و انعکاس وسیع آن در رسانه‌ها، در نهایت به محبوبیت رسید.

سیاست‌های او توانست تا مدتی هراس از تسلیح مجدد ژاپن که هم اکنون نیز صاحب دومین بودجه نظامی جهان، پس از ایالات متحده است، را تشدید کند [ژاپن پس از ۶۲ سال دوباره دارای وزارت دفاع می‌شود] و گرچه وی چندی قبل اعلام کرد که مایل نیست که کشورش به سلاح اتمی مسلح شود اما در عمل، توکیو لااقل دارای ٨.٤٣ تن پلوتونیومT محصول راکتورهای غیر نظامی دارد که قادر است ظرف چند ماه سلاح اتمی بسازد.[ژاپن هسته‌ای نمی‌شود]

نگاه کلی ژاپن به آبه به عنوان یکی از اعضای متمایل به راست حزب حاکم که در برنامه‌های انتخاباتی خود وعده داده بود با اصلاح قانون اساسی ژاپن، زمینه مشارکت نیروهای مسلح این کشور در ماموریت‌های صلح‌بانی خارجی را فراهم آورد و همکاری امنیتی این کشور با ایالات متحده آمریکا را گسترش دهد پس از آن که چند تن از وزرایش به دلیل رسوایی مالی ناگزیر به استعفا شدند تغییر کرد.

او گرچه کابینه خود را ترمیم کرد و با به خدمت گرفتن وزرای کارآزموده کابینه‌های پیشین به جای وزرای مستعفی خود سعی در افزایش محبوبیت خود کرد اما بر اساس نظرسنجی که توسط روزنامه "یومیوری" انجام شد این محبوبیت با کاهش ۲۹ درصدی روبرو شد و وی کم‌کم از نقطه اوج افول کرد که ۴۵ درصد از پاسخ دهندگان علت عدم حمایت از آبه را بی ثباتی کابینه وی اعلام کردند.

آبه در نهایت ۱۲ سپتامبر ۲۰۰۷ اعلام کرد که به زودی استعفایش را اعلام خواهد کرد [بیشتر] که علت آن ضعیف شدن دولت وی به دلیل رسوایی‌های متعدد و استعفای وزیرانش عنوان شده است.