پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

کلاسهای بازیگری عشق سینما جوانان را به کجا می برد


در یکی از بزرگراههای تهران نبش یک کوچه ی بی سر و صدا , ساختمان چهار طبقه ای به چشم می خورد که یکی از مراکز آموزش بازیگری است

زیرزمین و طبقه اول این ساختمان چهار طبقه را کلاس بازیگری ، طبقه دوم آن را بوفه و سالن انتظار یا محل زنگ تفریح هنرجویان و رستوران ، طبقه سومش را دفتر منشی و مدیریت آموزشگاه و طبقه چهارم را نیز محل سکونت مدیریت آموزشگاه و خانواده وی تشکیل می دهد .

جمعیت انبوهی از جوانان که شوق بازیگری در قلب آنان زبانه می کشد ساعات زیادی از روز را در این مکان سپری می کنند . آنان هر لحظه امیدوارند که مورد توجه هنرمندان سینما و کارگردانهای تدریس کننده فن بازیگری قرار بگیرند .

گاه همین کارگردانها و هنرمندان معروف در خلال تمرین و آموزش به حرکات غیر حرفه ای هنرجویان می خندند و یا به کنایه می گویند تو واقعا استعداد بازیگر شدن داری!

بسیاری از جوانان، شاید 80 ، 90 درصد آنها دوست دارند جای یکی از بازیگران معروف و موفق سینما باشند و خودشان را روی پرده سینما یا توی جعبه جادویی تلویزیون ببینند ، آنها دوست دارند چهره محبوب و شناخته شده ای در میان مردم باشند . این روزها بسیاری از جوانان ، نوجوانان و حتی بزرگسالان در آرزوی محبوبیت و شهرت امورات روز مره خود را سپری می کنند . یکی از راههای رسیدن به شهرت، ثبت نام در کلاسهای آزاد بازیگری است که بعضی ها معتقدند تا حدودی جوابگوی خیل عظیم نسل جوان اعم از دختر و پسر یا خانم و آقا می باشد .

عبدالرضا اکبری، مسئول یک آموزشگاه سینمایی نظرش را در رابطه با گرایش جوانان به شغل بازیگری و اینکه آیا این گرایش ها مفید و موثر است اینگونه بیان می کند: گرایش جوانان یک امر طبیعی است و بازیگر تنها کسی است که جلوی دوربین ظاهر می شود و این موضوع جاذبه زیادی در بین تماشاگران و بویژه جوانان ایجاد می کند ، ولی باید این گرایش ها کنترل و منطقی شود.

تا چند سال پیش چهار یا پنج کلاس بازیگری به طور رسمی وجود داشت ولی الان چیزی نزدیک به 930 کلاس و مرکز آموزشی با مجوز رسمی از وزارت ارشاد مشغول به فعالیت هستند که معلوم نیست آیا از راه درست و اصولی این موسسات کنترل می شوند یا خیر ؟

نظرات سازنده تری از استادان بازیگری ، کارگردانی و رشته های مختلف وجود دارد که نشان می دهد میان رشته های مختلف هنر ، فقط بازیگری جای بسیار وسیعی بین علاقه مندان باز کرده است . البته حرفه های دیگر سینما هم علاقمندان و مخاطبان فراوانی دارد.

ناصر هاشمی، یک استاد سینما و تئاتر در رابطه با استعداد جوانان علاقه مند به بازیگری می گوید: ״اطلاعات و کسب تجربه ، عشق ، علاقه و پشتکار و ممارست و جدی گرفتن قضیه از جانب خود هنرجویان بسیار مهم است زیرا اگر استعداد زیادی هم در کار نباشد، آرزوی موفق شدن و به شهرت رسیدن به تنهایی به آنان شخصیت می دهد. ״

علیرضا خمسه، یکی از استادان بدیهه سازی راجع به شانس و پارتی در این حرفه می گوید: ״پارتی در سینما یعنی اینکه شخص از طرف دوست یا آشنا و یا از طرف تهیه کننده ، کارگردان یا مدیر تولید سفارش شده باشد البته شانس هم خیلی نقش مهمی دارد منتها مبنای مشخص و مرز واقعی ندارد که بگوییم اگر حد فاصل این مرز را رعایت کنیم به شانس می رسیم، ولی در مجموع همه کسانی که به این کلاسها می آیند بازیگر نمی شوند، ولی می توانند تجربه های خوب و کم نظیری کسب کنند که در زندگی آنان بسیار مفید و موثر خواهد بود .״

داریوش ارجمند یکی از هنرمندان باسابقه و مربیان معروف بازیگری در پاسخ به این سوال که هنرجویان باید از کجا شروع کنند تا موفق شوند؟ می گوید:״ مسلما اگر از کلاس بازیگری شروع کنند بهتر است ولی خوب است که با آگاهی به این راه قدم بگذارند و بدانند که چه کسانی در این کلاسها به عنوان استاد مشغول تدریس هستند زیرا آگاهی داشتن از این موضوع به هنرجو امکان می دهد که احتمال شکوفا شدن استعدادهای خود را مورد ارزیابی جدی قرار دهد .״

״پرویز پور حسینی״ یک بازیگر معروف سینما و تلویزیون نیز در این باره می گوید: ״بعضی از علاقه مندان عجول هستند و می خواهند در عرض 6 ماه بازیگر شوند در صورتی که استعداد و توانایی اندکی دارند ، ما به آنان توصیه می کنیم که به مرور و با آرامش جلو بروند تا به نتیجه برسند .״

״مهرزاد״ یک خانم میان سال از اهالی هنر و سینما در باره اشتیاق جوانان به کلاسهای بازیگری می گوید: ״وجود این همه کلاس برای آنان لازم نیست ولی کسانی هم هستند که آرزو دارند وارد این عرصه شده و مشهور شوند، اینها باید از یک جایی شروع کنند. این کلاسها ممکن است مفید باشند ولی نه به اندازه ای که رشد بی رویه کلاسها را شاهد باشیم.

امین سرافراز یک هنرجوی 18 ساله در رابطه با انگیزه اش برای حضور در کلاسهای بازیگری می گوید: ״از بچگی عاشق این رشته بودم و دوست داشتم حتما هنرپیشه شوم. به نظر من همه آنهایی که به اینگونه کلاسها می آیند بازیگر نمی شوند ، بعضی ها سختی کار را می بینند و خود به خود کنار می کشند ، به نظر من بیشتر این کلاسها صرفا برای پول گرفتن از مردم درست شده اند . ״

محسن بیوک زاده یک هنرجوی 22 ساله نیز می گوید :״ قبل از این در کلاسهای بازیگری متعددی حضور پیدا کرده بودم که تا به حال فقط یک گواهی مثل مدرک دیپلم زیر بغلم زده اند و این برای سومین و چهارمین بار است که شانس خود را امتحان می کنم .״

آقای هنرجوی دیگری به اسم اشکان می گوید :״ شهرت را خیلی دوست دارم و به نظرم شهرت خیلی زیباست . انگیزه من از شرکت در این کلاسها فقط معروف شدن است و مطمئنم با استعدادی که دارم به این هدف خود می رسم و دوست دارم در اولین بازی خود در نقش یک دیوانه یا پزشک بازی کنم .

امین تارخ، مدیر یکی از آموزشگاههای آزاد بازیگری که خود صاحب نظر و منتقد سینما است می گوید: ״هیچگونه تضمینی برای بازیگر شدن هنرجویان یا برای وارد شدن آنها به تلویزیون و سینما وجود ندارد و این کلاسها تا حدودی حکم کلاس تقویتی را دارد که بسیاری از هنرجویان را با فوت وفن این رشته آشنا می کند. اما بعید است در مدت زمان کم مثلا در دو ترم یک هنرجوی کم استعداد بتواند بازیگر موفقی از آب در آید .

بر اساس بررسی های به عمل آمده، مسئولان اداره صدور مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با زمان بندی و اصول کار اینگونه آموزشگاهها با وقت محدود و هزینه گزاف که برخی از آنها 400 هزار تومان در ماه درآمد دارند تا حدودی موافقند . برخی از موسسات بازیگری هم مجوز فعالیت موقت 6 تا 8 ماهه دارند .

با بررسی های دقیق اخیرا مشخص شده است که بسیاری از موسسات بازیگری شرط ورود به کلاسها را آزمون داخلی با هزینه 6 تا 8 هزار تومان شهریه ورودی قرار داده اند که شهریه اصلی پس از قبولی در این آزمونها باید پرداخت شود .

علاوه بر این هزینه ها، داشتن یونیفورم برای حضور در کلاس اجباری است که البته انتخاب نوع و شکل این لباسها با موسسات و هزینه خرید لباس با هنرجویان می باشد.

با این وصف به نظر می رسد که هر گونه محدودیتی در راستای ضابطه مند کردن فعالیت آموزشگاههای بازیگری نمی تواند از اشتیاق جوانان به حرفه بازیگری بکاهد همچنانکه آرزوی هنرمند شدن با وجود هزاران مانع قادر نبوده یک جوان علاقه مند را از قدم نهادن در این وادی باز دارد .