چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دنیای شگفت انگیز نو


دنیای شگفت انگیز نو

مهم ترین کتاب های شش ماه اول سال ۲۰۱۰ آشنا شویم

منتقدان ادبی در این مقاله بهترین کتاب ها را از کیهان شناسی تا داستان های مصور کودکان در شش ماه اول سال نو میلادی معرفی کرده اند.

● داستان

یکی از داستان های بلند امسال «موزه بی گناهی» (انتشارات فابر) نوشته اورهان پاموک داستان نویس برنده جایزه نوبل است. داستان، ماجرای عشقی وسواس گونه را در کنار چشم اندازهای بسیار زیبای استانبول و آدم های فقیر و ثروتمند و سنتی و غرب زده شهر در طول ۳۰ سال گذشته روایت می کند. یک موزه واقعی به داستان سنجاق شده است؛ پاموک آلونکی را به تصویر می کشد و در آن به خاطرات قهر مان داستان و زندگی او در استانبول (از جمع کردن بلیت های قایق موتوری تا آسیاب های درخت به) می پردازد. ای ال دکترف داستان هومر و لانگلی (لیتل، براون) را براساس زندگی برادران کالیر نوشته است؛ محتکران عجیب و غریبی که هرگز پایشان را از زادگاه خود یعنی نیویورک بیرون نگذاشته اند و در آخر قصه هم زیر آوار وسایل اتاق خود دفن می شوند. این داستان نیز گویی موزه دیگری را نشان می دهد. ماجراهای خانه کلنگی کالیرها چشم انداز عجیب و غریبی را به یک قرن زندگی امریکایی ها می گشاید. بازار چاپ کتاب نویسنده هایی که به تازگی درگذشته اند با انتشار کتاب «طرح هرج و مرج» (پنگوئن) نوشته وایندهام داغ تر می شود. این داستان (ادامه کتاب «روز خانواده تریفید») که به مرگ های مشکوک یک گروه زن شبیه هم مربوط می شود، دست آخر از یک طرح کلون سازی برای ایجاد نسلی برتر پرده برمی دارد. در همین حال بلیندا بائر در داستان بلک لندز (بانتام) طرحی نو را برای روایت جنایت و بزه ارائه می دهد؛ نامه نگاری های یک نوجوان افسرده سمج با قاتل زنجیره یی مشکوک به قتل برای کشف راز جنایت عموی این نوجوان- که سال ها پیش از تولد وی ناپدید شده است.

▪ جاستین جردن

ـ تاریخ علم

فرا روی را دیدن؛ داستان علم و انجمن سلطنتی. ویرایش بیل برایسون (هارپرپرس). ۳۵۰ سال پیش در یک شب ملال انگیز در لندن گروهی از روشنفکرها گرد هم آمدند و انجمنی را برای دانش اندوزی ترتیب دادند. از آن ز مان تاکنون انجمن سلطنتی در قلب همه فعالیت های علمی قرار داشته است. کتاب سال مجموعه مقالات برایسون به قلم ریچارد داوکینز، مارگارت اتوود، ریچارد هولمز و سایرین به پیشرفت های نوع بشر می پردازد؛ از سفرهای پیشگامانه کاپیتان هوک تا تشریفات پزشکی مشکوک و نظریه نور نیوتن و تجزیه اتم و کشف مارپیچ دوگانه دی ان ای.

▪ یان سمپل

ـ شرح حال

«واجب است بروی» نوشته آنتونیا فریزر (ویلنفلد و نیکلسون). این داستان شرح حال یکی از معروف ترین ازدواج های تاریخ ادبیات عصر ما است که بر اساس خاطرات فریزر در ز مان ازدواجش با هارولد پینتر نوشته شده است. نویسنده در این اثر می کوشد در عین روایت رشد ادبی پینتر در دنیای نمایشنامه نویسی، گوشه هایی از زندگی خصوصی شان را نیز نشان دهد. خلاصه، این کتاب بی شباهت به داستان های عشقی نیست و مانند نوشته های مشابه خود از جایی آغاز می شود و در جایی پایان می پذیرد و سپیده دم و غروب داستان از اواسط ماجرا پررنگ تر است.

▪ کلیر آرمیستید

ـ شعر

اشعار عاشقانه نوشته کرول ان دافی (پیکادور). بابی بر مجموعه اشعار دافی که مضمون آن شبیه آثار قبلی اش مثل «سرخوشی» است (اثری که او را به عنوان پیشگامی در پیکره شناسی عشق به نسل ما معرفی کرد). در این کتاب تعدادی از اشعار عاشقانه برتر او با تلاشی نو به خوانندگان ارائه شده اند. وی در جشنواره «هی» می گوید؛ «همه این نوشته ها اشعاری عاشقانه هستند. شعر می تواند به انسان تسلی ببخشد و با اینکه ممکن است خشمگین و خشن باشد ولی همه این اشعار و این لحظه های زبانی از عشق ناشی می شوند.»

▪ سارا کراون

یک منظومه بیمارستانی نوشته گوینت لوییس (بلوداکس). او این اثر را پس از معروفیت خود به عنوان یک چهره شناخته شده ولزی در دنیای شعر و شاعری پس از انتشار منظومه ماریس (همسر هاردی- یک بیمار سرطانی-) نوشت. قهرمان داستان شوهرش را در بیمارستان گم می کند و داستان به جریان تناسخ زن و هبوطش به جایی بین اتاق ها و بخش های بیمارستان می پردازد که در تسخیر گروهی از دکترهای بی ثبات، بیماری های انسانی شده و میکروب های استحاله یافته- کمی شبیه آثار آنیورین بون- است. در این داستان مسائل بنیادینی در مورد سلامتی و تندرستی مطرح می شود.

ـ موسیقی

قطعه هایی برای ویولنسل؛ در جست وجوی یک شاهکار باروک نوشته اریک سیبلین (هارویل سکر). اریک سیبلین پیش از آنکه عاشق موسیقی باخ شود، منتقد موسیقی راک بود. این موسیقی باخ و جان مضامین نهفته در آن است که برای سیبلین جذابیت دارد. پیش از آنکه پابلوکاسالز قطعه های ویولنسل باخ را در قرن بیستم به دنیا معرفی کند این آثار چندان شناخته شده نبودند. سیبلین در این کتاب با نثری تاجرمآبانه و دقیق، دلایل علاقه خود و کاسالز به چالش برانگیزترین اثر موسیقی باخ را توضیح می دهد.

▪ کاترین هیوز

ـ اقتصاد

وای، چرا همه به هم بدهکارند و کسی هم از پس بدهی هایش برنمی آید؟ نوشته جان لنچستر (آلن لین). چطور بانک سلطنتی اسکاتلند نه تنها به بزرگ ترین بانک بلکه به بزرگ ترین شرکت جهان هم بدل شد؟ چطور چنین غرامتی را به این ریسک های احمقانه می دهند؟ جان لنچستر برای ارائه شفاف ترین و راهگشا ترین راهنمایی سال در بحران مالی حاضر دنیا با طبعی مزاح آلود و هیجان زده راز پیچیدگی های گیج کننده دنیای امور مالی را فاش می کند.

ـ داستان کودکان

جام طلسم شده نوشته دایانا وین جونز (هارپر کالینز). طرح پیچیده این داستان و شخصیت های متعدد حاضر در قصه از ویژگی های ارزنده یی هستند که در داستان های خیالی کمتر به چشم می خورد. جاسلین برندن جادوگر در کهنسالی می میرد و همه چیز را برای نوه اش اندرو به ارث می گذارد؛ خانه یی درهم و برهم و پر از وسایل جادوگری. در ز مان ورد آیدان یتیم شده که از بیم نیروهای افراطی به آن خانه پناه آورده است. اندرو از جادو باخبر می شود- که به معنای یافتن مجموعه یی از دستورالعمل های به ظاهر ناپیدا است. یک پنجره شیشه کاری منقوش در آشپزخانه در قلب این ماجراها قرار دارد (۹«).

▪ جولیا اکلشیر فوریه

ـ داستان

خواندن این داستان غم افزا را که در یک ماه افسرده منتشر شد از دست ندهید؛ «حتی سگ ها هم» نوشته جوان مک گرگور (بلومبری). زندگی گروهی از افراد بی خانمان و معتاد را روایت می کند. داستان از آنجا شروع می شود که مقامات رسمی تحقیقاتی را برای شناسایی جنازه یک فرد الکلی گمنام آغاز می کنند. با آشکار شدن گوشه هایی از زندگی این فرد ضمن تحقیقات یادشده خواننده از داستان زندگی فرد آگاه می شود؛ نثر مک گرگور یکدست و واضح است. جاشوا فریس نیز در داستان خود تحت عنوان «نام نبرده» (وایکینگ) ماجرای یک اضمحلال جسمی و اضطراب مرموز را بررسی می کند؛ میل غیرقابل مقاومت مردی برای قدم زدن سبب می شود که دیگر با خود و با خانواده اش بیگانه شود. با اینکه فهمیدن ماجراهای داستان و همچنین قهر مان آن کار ساده یی نیست اما خواندن آن نیز مثل داستان «تصحیحات» خالی از لطف نیست.

ر مان تازه مارتین امیس- «تجربه»- که همه در انتظار چاپ آن بودند، را می توان یک شرح حال در نظر گرفت. «بیوه باردار» (جاناتان کیپ) نیز حال و هوای زندگینامه ها را دارد. کمدی نیشداری در مورد زندگی تعدادی جوان- از جمله یک دانشجوی باهوش ادبیات انگلیسی «درگیر ر مان انگلیسی و پر از شور و شوق و در تلاش برای سوق دادن جنبش آزادی زنان به سود خود»- که در یک قصر ایتالیایی در تابستان داغ سال ۱۹۷۰ اتفاق می افتد. اندریا لوی موفقیت عظیم اش در سال ۲۰۰۴ برای کتاب «جزیره کوچک» را با «ترانه بلند» (هدلاین ریویو) ادامه داد. این داستان به دوره ویندراش در بریتانیا در ز مان برده داری جامائیکا بازمی گردد و دوشیزه جولای راوی داستان است؛ برده یی که در اوان قرن ۱۹ در یک کشتزار نیشکر متولد شد. از دیگر انقلاب های تاریخی به رشته تحریر درآمده «طوطی و اولیویه در امریکا» (فابر) نوشته پیتر کاری در مورد زندگی الکساندر تاکویل است. در این داستان یک اشراف زاده فرانسوی برای فرار از اعدام با گیوتین از اروپا به امریکا می گریزد.

در جای دیگر، اثر جی ام کوتزی برنده جایزه نوبل را می بینیم که نخستین ترجمه انگلیسی شاهکار ادبی او یعنی «بیابان» (آتلانتیک) است. در این داستان زندگی قبایل ساکن شمال آفریقا به تصویر کشیده می شود که در قرن بیستم به خیابان های بندر مارسی پناهنده شدند. تلخ و شیرین «اسکیپی می میرد» (همیش همیلتون) نوشته پیتر مورای نیز یک کمدی خوشایند پیرامون مدرسه یی شبانه روزی در ایرلند است.

ـ فلسفه

اشتباه داروین چه بود؟ نوشته جری فادر و ماسیمو پیاتلی و پالمارینی (پروفایل). جری فادر فیلسوف در پاییز ۲۰۰۷ با نوشتن مقاله یی تحت عنوان «چرا خوک ها بال ندارند» (چاپ شده در «مجموعه مقالات انتقادی لندن») به مفهوم «انتخاب طبیعی» تئوری تکامل داروین حمله کرد. متعاقب این حرکت جواب های زیادی از سوی فلاسفه و زیست شناسان متعدد به این مقاله در همین نشریه چاپ شد؛ شاید منظور فادر چنین یا چنان بوده است یا وی بیش از حد به نوشته های داروین که به زعم وی حالت «تندنویسی» داشتند خرده گرفته بود. دوستداران این داعیه برای خواندن احتجاجی کامل تر روزشماری می کنند.

▪ استیون پول

ـ هنر

ون گوگ نوشته تیم هیلتون (هارپرپرس). تصویر روشن زندگی و هنر ون گوگ همیشه در سایه میل شدید وی به خودویرانگری مفرطش مخدوش شده است. آسان است به ون گوگی اندیشید که در ز مان فراغت از ضربه زدن به خود، با شور و شوق نقاشی هایی را می آفرید که جهت هنر مدرن را تغییر داد. تیم هیلتون که سال های زیادی را وقف نوشتن در مورد جان راسکین کرده بود اینک با همان توجه دقیق زندگی ون گوگ را می نویسد. نتیجه این تلاش کامل ترین و رضایت بخش ترین روایت از زندگی این نقاش است که به زودی چاپ خواهد شد.

ـ فمینیسم

عروسک های جاندار نوشته ناتاشا والتر (ویراگو). این کتاب که خیلی ها منتظر چاپش بوده اند توسط نویسنده کتاب «فمینیسم نو» نوشته شده است. ناتاشا والتر که یکی از فعالان اصلی جنبش های حمایت از زنان پناهنده است در تلاش است داعیه های دوران پس از فمینیسم را سر دهد؛ دورانی که در آن آزادی های به سختی محقق شده قربانی تصویر جنسی شده و بازار محور زنان امروز می شود.

ـ پرواز

Fly by Wire نوشته ویلیام لنگ ویسچی (پنگوئن). وقتی در ژانویه گذشته کاپیتان چسلی «سالی» سالنبرگر هواپیما را که غازها موتورش را دزدیده بودند به سلامت در رودخانه هادسن به زمین رساند همه از او به عنوان یک خلبان قدیمی قهر مان یاد کردند. در اینجا گزارشگر (و خلبان) ویلیام لنگ ویسچی روایت دقیقی را از این ماجرا ارائه داده و در واقع تاریخچه کلی سیر خودکار شدن صنایع هواپیمایی را بیان می کند. به زعم نویسنده هرچند سیستم های «اصلاح داده های پرواز» سالنبرگر در سالم نشاندن هواپیما بر زمین کمک کردند ولی جلال و شکوه را از پیشه خلبانی گرفتند.

ـ فلسفه

انگشت میکل آنژ نوشته ریموند تالیس (آتلانتیک). این فیلسوف، شاعر و دانشمند علوم پزشکی به خاطر کارهای سابقش در مورد دست، سر و ذهن ستوده شده است. آخرین معاینه های جسمی او پیرامون سر انگشتان انسان است که تالیس از آن به عنوان عامل تعیین کننده ماهیت انسان و انسانیت یاد می کند. تالیس در مراقبه خود روی سر انگشتان خدا و آدم در سقف کلیسای سیستین به این نتیجه می رسد که چگونه یک مساله جزیی بر سیر تکاملی نیاکان ما و تمایز از سایر اولیه ها اثر گذاشته است.

ـ روانشناسی

هر فرد چند تا دوست لازم دارد؟ نوشته رابین دانبار (فابر). برخلاف آنچه فیس بوک به خورد ما داده است مغزهای بیچاره ما نمی تواند از پس بیش از ۱۵۰ دوست بربیاید که به قول نویسنده کتاب- یک زیست شناس معتقد به نظریه تکامل و استاد انسان شناسی دانشگاه آکسفورد- اندازه نوروکورتکس در این امر دخیل است. اما این نظریه تنها یکی از تناقض گویی های نظریه تکامل است که سعی در معنی کردن زندگی روزمره دارد. از دیرباز رفتار ما به شکلی پیچیده و دور از تصور به پیشینه تکاملی مان بستگی داشته است. دانبار در این کتاب به دلیل تمایل مردها به حرف زدن و گرایش زن ها به شایعات بی اساس و مسائلی همچون تولد نوزادان نارس و تک همسری اشاره می کند.

ـ شعر

نور لرزان نوشته رابین رابرتسن (پیکادور). رابرتسن در تداوم بخشیدن به مجموعه داستان خود «درنگ کردن» (برنده جایزه فوروارد سال ۲۰۰۶) گریزی دوباره به داستان هایی پیرامون اساطیر یونان و در عین حال آوید و ترجمه هایی از پابلو نرودا و یوجینیو مانتیل می زند. اشعار این شاعر روح زده اند؛ او ارواح گذشته را به اشعارش احضار می کند و مجموعه اشعاری مصمم و قوی می سازد از ناتوانی و بیچارگی انسان در جهان فانی که در تقابل با شکوه و وسعت طبیعت قرار دارد.

ـ داستان کودکان

«نبرد روبین ولف» نوشته مارکوس زوزاک (دفینیشنز). دو برادر پس از بیکار شدن پدرشان تصمیم می گیرند در عوض دریافت پول بجنگند. با اینکه هر دو برادر در جنگیدن خیلی ماهر هستند اما روبین کمی بهتر است. کامرون هم همیشه در جمع تشویق کنندگان برادرش حضور دارد. ماجرا وقتی آغاز می شود که دو برادر باید روبه روی هم بجنگند.

آفتاب پرست آبی نوشته امیلی گراوت (مک میلان). یک آفتاب پرست آبی خودش را به هر شکلی درمی آورد تا دوست پیدا کند ولی در نهایت می فهمد دوستی فقط به رنگ عوض کردن خلاصه نمی شود. نحوه یافتن شادی و رنگ عوض کردن این آفتاب پرست گشت شادمانه یی در دنیای رنگ ها و اشکال است. (دو سال به بالا)

فاتحان زمان نوشته الکس اسکارو (پافین). سه مرد جوان در خدمت یک بنگاه کارآگاهی درمی آیند تا در نقش فاتحان زمان بخشی از تاریخ را اصلاح کنند. خواندن این کتاب برای کسانی که فکر می کنند گذشته ها گذشته، خیلی جالب خواهد بود. این کتاب داستانی هیجان انگیز و پر از لحظه های به یادماندنی است. (مناسب گروه سنی ۱۰ به بالا)

▪ مارس

ـ داستان

«خورشیدی» یان مک اوانز (جاناتان کیپ) وضعیتی طنزگونه و در عین حال بحرانی از زندگی یک فیزیکدان خسته را نشان می دهد که نگران تغییرات جوی است و می خواهد سیاره مان را از خطر نابودی نجات دهد. رز ترمین در ادامه داستان «خیابان خواب» (برنده جایزه آرنج) کتاب «تخطی» (شاتو و ویندوس) را به بازار خواهد داد که در مورد مشکلات فرهنگی و خانوادگی بخش دورافتاده یی از کشور فرانسه نوشته شده است. رمان کوتاهی هم از دان دلیلو چاپ خواهد شد تحت عنوان«پوینت امگا» که به تفکرات متافیزیکی یک مشاور جنگی ارتش امریکا که علاقه زیادی به هنر فیلمبرداری دارد، می پردازد.

مضامینی مثل غرور، مسخره بازی و مسائل عاطفی و فلسفی هم در «شهرخونین» نوشته «الکس پرستون» (فابر) و هم «انتقام ماده روباه مون کیک» (همیش همیلتون) نوشته مارلین چین مشهود است. اثر آخر چین آمیزه یی است از رئالیسم جادویی و مدرنیته روشنفکری در مورد رشد جمعیت چینی ها در امریکا.

ـ اقتصاد

«تنکه بزرگ» نوشته مایکل لوییس (انتشارات آلن لین). هرچند تاکنون در مورد بحران های مالی کتاب های زیادی نوشته شده است، نویسنده خوشفکر و برجسته این کتاب (که کتاب «پوکر کذایی، یادداشتی کلاسیک در مورد وال استریت» را در کارنامه دارد) به شکلی شایسته این مساله را مطرح می کند. اگر مقالات اخیر او در مجله «ونیتی فر»- در مورد اضمحلال ایسلند و دبیر گروه بین المللی امریکا- هم به حساب آورده شوند، نوشته های لوییس را می توان آمیزه یی از اشراق و لذت از رنج همنوع در نظر گرفت.

ـ کیهان شناسی

«آیا در جهان تنهاییم؟» نوشته پل دیویس (انتشارات آلن لین). پل دیویس دانشمندی با تخیل بالا و نویسنده یی برجسته است که چنین سوالی را به راحتی جواب نمی دهد و به عنوان یک محقق مسوول پژوهش در مورد حیات در کرات دیگر این مساله را مطرح می کند که تاکنون در جای درستی به دنبال موجودات فضایی نگشته ایم. یعنی به جای سیر کردن در آسمان ها باید جای دیگری را بگردیم. شاید ئی تی در دی ان ای حیوانات دور و بر خود پیامی برایمان به جا گذاشته باشد.

ـ گزارش

«زیتون» نوشته دیو اگرز (انتشارات همیش همیلتون). دیو اگرز که پیشتر کتاب «چی به چی است» را نوشته بود (داستان زندگی یک بچه مفقود سودانی) اینک اتفاقات پس از توفان کاترینا را از نگاه یک نقاش سوری تبار به نام عبدالرحمان زیتون و همسر امریکایی اش کیت بیان می کند. به قول نیویورک تایمز نحوه روایی داستان فوق العاده است. زیتون پس از آنکه شش روز در حوالی شهری سیل زده پارو می زند تا مردم را نجات دهد به خاطر تهدید امنیت عمومی با اسلحه دستگیر می شود. این ماجرا تمثیلی است برای بی بها شمرده شدن عاطفه بشری و بیان ناشایستگی نیروهای پلیس در شناخت آدم ها.

▪ آوریل

ـ داستان

هلن دانمور در ادامه کتاب قبلی خود یعنی «محاصره»، «خیانت» را چاپ خواهد کرد (انتشارات فیگ تری) و در این داستان از لنینگراد سال های دهه ۱۹۵۰ می گوید که در انقیاد استالین است و در همین اوان میک جکسون «داستان بیوه زن» (انتشارات فابر) را می نویسد در مورد زنی داغدیده، که برای مرور گذشته و شاید اندیشیدن در مورد آینده، خود را در ساحلی در نورفولک انگلیس پنهان می کند. رادی دویل با نوشتن «جمهوری مرده» (انتشارات جاناتان کیپ) مجموعه سه گانه خود را در مورد یک کهنه سرباز ارتش ایرلند کامل می کند و نیومای الدرمن که «نافرمانی»اش افقی تازه را به زندگی ارتدوکس های مقیم لندن گشوده بود، با نگارش «دروس» (انتشارات وایکینگ) توجه خوانندگانش را به زندگی دانشجویان آکسفوردی معطوف می کند. در حالی که «شباهنگامان» نیکلا بارکر یکی از افتخارات سال ۲۰۰۷ محسوب می شود، اثر جدید وی«دزد صندوق پست چلیپای برلی» (انتشارات فورث استیت) داستان طنزآلودی است در مورد حقارت و احساسات شدید یک روستای یورکشایری به عنوان سمبل یک «شهرستان» در روزگار ما.

ـ ادبیات

شکسپیر و عشق نوشته استنلی ولز (آکسفورد). این کتاب داستان مردی است که با «حذف بخشی» از کتاب های شکسپیر سعی در حفظ اخلاقیات زنان و کودکان قرن نوزدهم دارد. عکس این روال در ادبیات امروز مصداق می یابد که با فرض حل شده بودن این مسائل برای جوانان امروزی، نویسندگان خود را موظف به حفظ بیشتر این بخش ها می دانند. ولز در این کتاب نگاهی گذرا بر مسائل حساسیت برانگیز کتاب های عصر الیزابت دارد و سعی می کند مضامین یادشده را در آثار شکسپیر بررسی کند. نوشته یی که در مرکز توجه وی قرار دارد داستان رومئو و ژولیت است که به زعم ولز روزگاری به عنوان عمده ترین اثر ادبی مستهجن و رمانتیک ترین نمایشنامه موجود شناخته می شد.

ـ شعر

حواصیل های سفید نوشته درک والکت (انتشارات فابر). هرچند این آخرین مجموعه شعر از درک والکت چنگی به دل خواننده نمی زند، شاعر در این اشعار به موضوعات قدیمی، نگاهی تازه می اندازد؛ نوسانات زمانی و مکانی شاعر در جهان و اشاره هایی به خانه والکت در سواحل کارائیب در چشمان خوانندگان همیشگی اشعارش آشنا می آید. اشعار این شاعر برنده جایزه نوبل حال و هوای خاص خود را دارند و به رغم انتقادات تند و تیز وارده به والکت در زمان تلاش برای کسب کرسی شعر دانشگاه آکسفورد، استقبال خوب منتقدان از مجموعه شعر یادشده، بازگشت خوبی برای وی محسوب می شود.

ـ زندگینامه

ملکه کاترین نوشته لیندا پورتر (انتشارات مک میلان). پای زندگینامه خاندان سلطنتی که به میان می آید گویی چیزی ناگفته برای نوشتن باقی نمانده است. با این همه از زندگی کاترین پار، بیوه هنری هشتم چیز زیادی نوشته نشده است. روایت زندگی زن باهوشی که همچون سایر آدم ها جایزالخطاست باید بیش از حدیث زندگی یک زن هاتی باشد که ملکه یک شاه لب گور شد.

ـ ادبیات

ادعای جای دعوا؛ چه کسی شکسپیر را نوشت؟ نوشته جیمز شاپیرو (فابر). خالق اثر برنده جایزه ۱۵۹۹ داستان پلیسی دیگری را می آفریند که بر اساس ادعای دیدمان پردازان نظریه توطئه در مورد اصل نبودن نوشته های منتسب به شکسپیر شکل گرفته است. به این منظور این نویسنده، دعاوی و ادعاهای متقابل مطرح شده در طول سالیان سال از سوی گروهی از متفکران برجسته مثل زیگموند فروید، هنری جیمز، مارک تواین و اورسن ولز را سبک سنگین می کند.

▪ مه

ـ داستان

دنیای داستان نویسی ماه مه پربار است. «هزار پاییز جیکب د زوت» (سپتر) دیوید میتچل که طرفدارانش مدت هاست انتظارش را می کشند بالاخره به بازار خواهد آمد. در سال ۱۷۹۹ یک کارمند هلندی جوان به غربی هایی می پیوندد که درصدد بازدید کشور ژاپن هستند؛ سرزمینی بسته که خارجی ها قبل از رسیدن به آن در یک جزیره محصور به دام می افتند. در حالی که جاناتان کو آناتومیزز در «خلوت وحشتناک ماکسول سیم» (وایکینگ) داستان سفر یک آدم اوباش را در دهه گذشته بازگو می کند، در «از قول ماف - سگ و دوست- مرلین مونرو» (فابر) از آخرین روزهای زندگی این ستاره از زبان حیوان دست آموزش می نویسد. در کتاب «ستاره های آسمان روشن»(جاناتان کیپ) آلن وارنر جماعت سرکش داستان «سوپرانوها» را دوباره وارد میدان می کند و اینک دختران داستان که در دهه ۲۰سالگی خود به سر می برند به اتفاق به تعطیلات می روند. پس منتظر گفت وگوهای در گوشی و تند و تیز دخترانه این کتاب باشید. در این ایام همچنین کتاب های «سرگرمی در هواپیما» (جاناتان کیپ) مجموعه داستان های هلن سیمپسون، ملکه پیچیدگی های خانگی، و«سیلی» (آتلانتیک) آخرین نسخه انگلیسی چاپ شده از کریستوس سایالکاس نویسنده برنده جایزه نویسندگان کشورهای مشترک المنافع نیز منتشر خواهند شد. در یک رستوران حومه شهر مردی بچه یک نفر دیگر را می زند و سایالکاس این ماجرا را از دید هشت نفر شاهد ماجرا بازگو می کند تا نقش مفصلی را از یک جامعه استرالیایی به تصویر بکشد.

ـ جنگ

نوشته سباستین یونگر (فورث استیت). نویسنده «توفان شدید» روایت دقیقی از مرگبارترین سال ارتش امریکا در افغانستان شرقی ارائه می دهد. این داستان که از سوی همرزمان یونگر تایید شده است به مسائلی چون کشتن، مردن، وفاداری و دوستی می پردازد. نتیجه آنکه مضمون این کتاب نه تنها در مورد جنگ که پیرامون مرزهای شجاعت و بله، عشق سرکوب شده نیز هست.

ـ فناوری

گوگلی شدن همه چیز نوشته سیوا ویدهیاناثن (پروفایل). آیا اخلاق سازمانی مشهور گوگلی («پلید نباش») به طور کامل پیاده می شود؟ نویسنده کتاب که استاد رشته رسانه هاست پیش نویس کتابش را در سپتامبر ۲۰۰۷ به طور آنلاین در اختیار عموم قرار داد. جریانی که با مشکلات زیادی از قبیل سانسور مطبوعات در چین، نشست های تبدیل نوشته های کتاب و دغدغه های مربوط به حریم شخصی افراد در زمینه امنیت تاریخچه جست وجو در گوگل یا پست الکترونیک شان مواجه شد. ویدهیاناثن می نویسد؛ «یکی از دغدغه های عمده من در مورد گوگل شباهت آن به یک جعبه سیاه است که فرد کنجکاو را برمی انگیزد تا گوشه هایش را بکاود.»

ـ شعر

گفت وگوی منظومه دراکو نوشته فلور ادکاک (بلوداکس). این حقیقت که با گذشت یک دهه، این مجموعه تنها اثر چاپ شده این شاعر است خواننده را غافلگیر می کند. لحن برخی اشعار مثل «بر علیه جفت شدن»، «اندرزی برای یک عاشق رهاشده» و «برای یک پنج ساله» خیلی تند و تیز است. منبع الهام شاعر در نوشتن این اشعار نامه های پدرش بود که در زمان جنگ جهانی دوم از انگلستان به نیوزیلند برای او می فرستاد. این مجموعه، ادکاک را به قلمروی مورد علاقه و آشنایش سوق می دهد؛ خانواده و احساسات پیچیده او نسبت به سرزمین مادری اش.

ـ روانشناسی

چرا دروغ می گوییم؟ سرچشمه بدبختی هایمان نوشته دوروثی رو (فورث استیت). این نویسنده در کتاب های قبلی خود از چیزهایی می گوید که به طور معمول با آن دست به گریبانیم؛ از نگرانی در مورد پول تا باورهایمان در مورد خداوند. او در کتاب جدید خود به مساله دروغ گفتن و اثراتش که بیهودگی و هراس هستند می پردازد و ریشه همه بیماری ها، بحران های اقتصادی و حتی گرمایش جهانی را در دروغ می بیند. هرچند چنین تعبیری کمی نامعقول به نظر می رسد اما نویسنده می کوشد خواننده را وادار سازد دید خود را عوض کند.

ـ داستان کودکان

شاهزاده غبار اثر کارلوس رویز زفن (اوریون). پس از مهاجرت خانواده یک پسر نوجوان به خانه یی در ساحل اقیانوس اطلس خاطرات غم انگیز روزگار گذشته در ذهن وی تداعی می شود. مایه اصلی داستان به چیزهایی مربوط می شود که قهرمان داستان در مورد شاهزاده افسانه یی غبار می شنود. در این قصه زنده و خواندنی شخصیتی اسرارآمیز به تصویر کشیده می شود که پیشه شیطانی اش خرید و فروش روح آدم ها است.

▪ ژوئن

ـ داستان

خیلی وقت است که در انتظار چاپ ادامه داستان« زندگی پی» (کتاب برنده جایزه بوکر و اثر پرفروش یان مارتل) بوده ایم. بئاتریس و ویرجیل (کنونگیت) نیز همان مضمون قصه های بازگو شده از زبان حیوانات را دارد و به روایت شقاوت آدمی از زبان یک میمون و یک الاغ می پردازد. خوان گابریل وسکوئز که در سال ۲۰۰۸ داستان «خبرچیان» را نوشت تا ندایی نو را از کام ادبیات امریکای لاتین برآورد، اینک در کتاب «تاریخ سری کاستیگیانا» (بلومزبری) به نوسترامو جوابی دندان شکن می دهد و از زبان یک کلمبیایی تازه وارد در لبیک به تبلیغات کنراد برای افشای الهامات قلبی اش، داستان خود را به روش خویش بازگو می کند.

از دیگر نوشته های این ماه یک جکسن برودی تازه است که از قول کیت اتکینسن (دابلدی) بازگو می شود و همچنین «نور روح» به قلم ژوزف اکانر (هارویل سکر) نویسنده اثر خیالی نمایش گونه یی که در شهر های دوبلین، لندن و نیویورک اتفاق می افتد. در همین حال داستان«رودخانه» از هلون هابیلا برنده جایزه کین وارد بازار خواهد شد که مضامینی را در مورد نفت و بچه دزدی دلتای رود نیجر بازگو می کند (همیش همیلتون).

ـ صنعت

قدرتمندترین ایده درجهان؛ داستان بخار، صنعت و شبیخون ویلیام روزن (کیپ). بخار چیز عجیب و غریبی است و به راستی هوشمند. آن را نمی توانی لمس کنی و به راحتی ببینی. بله، با مهار صحیح نیروی بخار، کوه ها را هم می توان تکان داد و اگر نشد کوه ها را جابه جا کرد، بدون شک تکان دادن پمپ ها، پیستون ها و چرخ های غلتان عظیم چندان مشکل نخواهد بود. روزن در این کتاب به شکلی استادانه، اثر بخار بر ایجاد تحولاتی در مزارع و مجموعه های صنعتی بزرگ را نشان می دهد. او در این نوشته نیز همچون کتاب قبلی خود «کک عهد پادشاهان جاستینی» بر مهارت خود در نشان دادن پدیده های بومی و کوچک و بسط دادن شان به مسائل مهم جهانشمول صحه می گذارد.

ترجمه؛ نشمیل مشتاق