چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آنچه از گل‌ها نمی‌دانید


آنچه از گل‌ها نمی‌دانید

در کشور ما هم مثل بقیه جاهای دنیا، خیلی‏ها به نگهداری از گل و گیاه در خانه علاقه دارند اما در آپارتمان‏های کوچک امروزی آیا می‏توان از گل و گیاه نگهداری کرد؟‌ برای پاسخ به این …

در کشور ما هم مثل بقیه جاهای دنیا، خیلی‏ها به نگهداری از گل و گیاه در خانه علاقه دارند اما در آپارتمان‏های کوچک امروزی آیا می‏توان از گل و گیاه نگهداری کرد؟‌ برای پاسخ به این پرسش و پرسش‏های دیگری از این قبیل با حسین بهادری که بیش از ۲۰ سال سابقه باغبانی دارد، گفتگو کرده‏ایم. حرف‌های او حاوی نکات کاربردی و مفیدی درباره نگهداری از گل‌ها و گیاهان آپارتمانی است. با ما همراه شوید...

۱) برای خرید گل و گیاه خانگی باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

حداقل به ۴ نکته زیر:

الف) هرچند همه گیاهان دوست داشتنی هستند اما سلیقه‌ها متفاوت است و خیلی مهم است که گیاهی را برای خرید انتخاب ‌کنید که واقعا آن را دوست داشته باشید.

ب) وقتی گیاهی را انتخاب می‌کنید قبل از خرید بررسی کنید و ببینید که آیا در آپارتمان‌تان شرایط مناسب برای نگهداری آن گیاه وجود دارد یا نه (شرایطی مانند رطوبت و نور کافی برای رشد گیاه).

ج) از فروشنده بخواهید گیاهی سالم، پر ریشه و شاداب به شما بدهد و در ضمن، شرایط نگهداری و آبیاری گیاه را از او بپرسید.

د) بعد از خرید هم، زمان حمل گل و گیاه تا خانه اگر زمستان است و هوا سرد است گیاه را در محفظه‌ای قرار دهید و اگر تابستان است و هوا گرم است باز هم مراقبت‌های لازم را انجام دهید تا گیاه موقع حمل آسیب نبیند.

۲) چه گیاهانی آپارتمانی هستند؟

گیاهانی مثل دیفن باخیا، آگلئونما، پتوس اسکاندس و انواع فکوس‌ها مثل بنجامین از جمله گیاهان آپارتمانی هستند. گیاهانی مثل کنتیا و شفدرا هم با توجه به نور کمی‌که نیاز دارند می‌توان در آپارتمان‌های کم‌نورتر نگهداری کرد اما اگر در آپارتمان‌شان پنجره‌های جنوبی دارند و نور و گرمای مناسب دارند می‌توان از انواع کاکتوس نگهداری کرد.

۳) چطور گیاه را آبیاری کنیم؟

یکی از نکات مهم این است که در فصل‌های مختلف نحوه آبیاری متفاوت است. در هوای گرم باید دفعات آبیاری بیشتر باشد اما در هوای خنک دفعات آبیاری کمتر است. نکته دیگر هم این است که بهتر است گیاه را با آب هم‌دما آبیاری کرد. آب با دمای بالاتر از دمای محیط گیاه را می‌سوزاند و آب با دمای کمتر گیاه را دچار استرس می‌کند. برای هم‌دما کردن آب هم بهتر است ظرف آب را ۲۴ ساعت کنار گلدان بگذارید و سپس آب را به تدریج در اختیار گیاه قرار دهید. بعد از آبیاری مقداری از آب از انتهای گلدان خارج می‌شود به همین خاطر بهتر است آبیاری به تدریج و به آهستگی انجام شود تا ریشه‌ها با آرامش آب را جذب کنند. البته برای حل این مشکل می‌توان موادی که در بازار وجود دارد به خاک گلدان اضافه کرد. این مواد موجب می‌شوند خاک حالتی شبیه اسفنج پیدا کند و آب را جذب کرده و به تدریج در اختیار گیاه قرار دهد.

۴) چطور حشرات را از گیاه دور کنیم؟

خاک محل امنی برای حشرات است و به طور طبیعی باکتری‌ها، لارو پشه، سوسک و شته در خاک وجود دارد. برای پیشگیری از انتشار آلودگی بهتر است سالی یکبار با موادی مانند سوین به مقدار معین خاک گلدان‌ها را ضدعفونی کرد. اما چون سموم برای انسان مضر است می‌توانید برای ضدعفونی کردن از روش‌های کم خطری استفاده کنید مثلا خاک را در فر قرار داده و حرارت دهید.

۵) گیاه را چطور تمیز کنیم؟

برای تمیز کردن گیاهانی با برگ پهن کافی است ماهی یک بار مقداری صابون غیرعطری را در آب ولرم حل کرده و با اسفنج به آرامی‌زیر و روی برگ‌ها را تمیز کنیم. برای تمیز کردن گیاهانی که برگ‌های ریز دارند هم ابتدا روزنامه‌ای را مچاله کرده و در خاک گلدان قرار دهیم، تا آب و صابون داخل خاک نرود، و سپس آب و صابون را روی برگ‌ها اسپری کنیم.

۶) گل‌های شاخه‌ای را چطور نگهداری کنیم؟

برای نگهداری بهتر گل‌های شاخه‌ای یا شاخه بریده روش‌های مختلفی وجود دارد. اول این که هنگام خرید گل از فروشنده بخواهیم روی گل اسپری نزند چون این کار منافذ گلبرگ را مسدود می‌کند و باعث می‌شود گل زودتر پژمرده شود. راه دیگر این است هر روز ساقه گیاه را حدود دو سانتی متر با قیچی کوتاه کرده و بکوبیم، این کار باعث می‌شود قدرت جذب گیاه بیشتر شود. همچنین می‌توان قسمت انتهای ساقه که زیر گل است چند بار با سوزن سوراخ کرد تا اکسیژن بیشتری به گل برسد. انداختن چند حبه قند در آب گلدان هم موثر است اما یک راه دیگر که باعث دوام گل می‌شود این است که شب‌ها گل را در یخچال نگهداری کنیم، با این روش می‌توان گل‌ها را گاهی تا یک یا دو ماه تازه نگه داشت.

فرزانه فولادبند

گفتگو با حسین بهادری درباره اصول نگهداری از گل و گیاه در خانه