شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
سیمای یک فرزانه
از جمله صفات علامه طباطبایی این مرد بزرگ روحانی علاقه و خضوع زایدالوصفی بود که به خاندان پیغمبراکرم داشت و فعالیتهای شبانه روزی علمی او را از توسل و عرض ادب به پیشگاه مقام رسالت و ولایت بازنمی داشت و موفقیت خویش را مرهون همین توسلات می دانست و آنچنان به سخنان ایشان احترام می گذاشت که حتی در برابر روایات مرسل و ضعیف السندهم به احتمال این که از اهل بیت عصمت صادر شده باشد رفتار احتیاط آمیزی داشت و برعکس کوچکترین سو ادب و کژاندیشی را نسبت به این دودمان پاک و مکتب پرافتخار تشیع قابل اغماض نمی دانست .
یکی از شاگردان علامه می نویسد :
« حضرت استاد علاقه و شیفتگی خاصی نسبت به ائمه طاهرین (صلوات الله وسلام الله علیهم اجمعین ) داشتند. وقتی نام یکی از آنان برده می شد اظهار تواضع و ادب در سیمایشان مشهود می شد و نسبت به امام زمان (ارواحنافداه ) تجلیل خاصی داشتند و مقام ومنزلت آنان و حضرت رسول الله و صدیقه کبری (ع ) را فوق تصور می دانستند و یک نحو خضوع و خشوع واقعی و وجدانی نسبت به آنها داشتند و مقام و مرتبه شان را ملکوتی می دانستند و به سیره و تاریخ آنان نیز کاملا واقف بودند. »
یکی دیگر از شاگردان علامه در این باره چنین اظهار می کند :
« ... نکته اول دلبستگی ایشان به اهل بیت (علیهم السلام ) بود و در حقیقت ولای اهل بیت برای ایشان به منزله یک شمع شب افروز شبستان زندگی بود نسبت به اهل بیت بخصوص نسبت به امیرالمومنین (سلام الله علیه ) تا سرحد عشق دلبستگی داشتند. هیچ به خاطر ندارم که از اسم هر یک از ائمه بدون ادای احترام گذشته باشند. در مشهد که همه ساله مشرف می شدند و تابستان را در آنجا می ماندند; وقتی وارد صحن حرم حضرت رضا(سلام الله علیه ) می شدند بارها که در خدمتشان بودم می دیدم که دستهای مرتعش را روی آستانه در می گذاشتند و با بدن لرزان از جان و دل آستانه در را می بوسیدند.
گاهی که از محضرشان التماس دعایی درخواست می شد می گفتند : بروید از حضرت بگیرید ما اینجا کاره ای نیستیم همه چیز آن جاست » .
هرکسی که اندک بی مهری نسبت به خاندان پیغمبر و مقام ولایت داشت نمی پذیرفت و با این قبیل افراد آشتی ناپذیر بود. از اشتباهات علمی افراد فراوان می گذشت و در تصحیح و نقد آنها همواره ادب علمی را حفظ می کرد; اما در مقابل افرادی که به مقام ولایت اهل بیت تا اندازه ای سرسازگاری نداشتند نمی توانست ساکت بماند و به هر نحوی که بود سخن را می گفت . این شیوه در آثار کتبی وی مشهود است اما در محضر خیلی صریحتر و مشهودتر از این بود.
شبهای ماه رمضان در جاهایی که مجالس روضه بود شرکت می کردند و گاهی تا سحر می نشستند و نسبت به مقام شامخ ولایت آن شیفتگی و دلبستگی را با تمام وجود ابراز می کردند.
غالبا در مجالس روضه و مرثیه روزهای جمعه شرکت و گاهی با تمام وجود زارزار گریه می کرد. به طوری که تمام بدنش می لرزید و از چشمهای درشت و جذابش اشک سرازیر می شد و بی گمان بسیاری از موفقیتها که داشت مولود همین خصلت بود. دلباختگی شیفتگی و علاقه وی نسبت به خاندان پیغمبر تا حدی بود که کتاب و علم را در مواردی که مصیبت و مرثیه و امثال آن بود یکسره به یک سو می نهاد.
تمام لیالی ماه رمضان را تا صبح بیدار و مشغول عبادت و نوشتن بود. و بعد از عبادات سحر هنگام طلوع آفتاب تا ظهر را به استراحت می پرداخت . این خصلت شیفتگی به خاندان عصمت در بسیاری از شاگردان ایشان تا آن جا که من می شناسم آگاهانه و یا ناخودآگاه وجود دارد و امیدوارم برای همه شیفتگان خاندان پیغمبر و از جمله خود ما سرمشقی باشد که این چراغ دلها; یعنی ولای اهل بیت (سلام الله علیهم ) به همان صورت که از این اعاظم در قول و عمل به ما رسیده در ما هم فروزان نگهداری شده و به آیندگان به میراث سپرده شود. »
(سیمای فرزانگان ۱۹۴ ـ۱۹۶ )
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست